Достъпът до нови лекарства в България може да стане почти невъзможен, предупредиха експерти

Достъпът до нови лекарства в България може да стане почти невъзможен, предупредиха експерти

© Associated PressБългария е на едно от последните места в Европа по критерия за това колко бързо новите терапии достигат до пациентите и започват да се покриват с публични средства, като процедурата отнема близо 550 дни. Още почти толкова обаче ще се забави процесът, ако влязат в сила планираните от здравните власти нови правила за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. Подложените на обсъждане в момента нови условия и ред ще предизвикат "бермудски триъгълник", който трудно би могъл да бъде преодолян, а достъпът до покривани от държавата нови терапии може да се окаже почти невъзможен.


За това предупреди Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании (ARPharM). Днес експерти обсъдиха въпросите за достъпа до лекарствена терапия в България на форум, организиран от "Капитал".


Сравнявайки данните за България и Европа, Денев посочи, че от одобрените от европейската агенция над 120 нови терапии за последните три години едва около 20 на сто са одобрени и са в реинбурсния списък в България. По този критерий България е на едно от последните в Европа места. На също такива позиции е страната ни и по отношение времето за навлизане на новите терапии и покриването им с публични средства със срок от 547 дни.
Сега властите с аргумент, че новите терапии стигат прекалено лесно и бързо до българските пациенти, предвиждат допълнително затягане на режимите, отбеляза Денев. И изчисли, че новите правила ще доведат до поне още толкова дни забавяне.


Досега, за да бъде одобрена дадена нова терапия, се изискваше да няма негативна оценка на здравните технологии в някоя европейска страна, а сега ще се иска лекарството да има поне три положителни оценки, и то в конкретни десет референтни държави. За всяка държава обаче тази оценка на технологиите зависи от национални специфики и няма единни европейски критерии. Някои държави дори не правят такива оценки за различни медикаменти – например във Великобритания за анти-СПИН терапиите или във Франция за продукти, които нямат голям пазарен дял.


Освен това тези оценки не са еднозначни, те не казват реинбурсирайте или не реинбурсирайте, те са обемни изследвания и включват редица показатели, вариращи от национални специфики, отбелязаха експертите днес. Така трудно може да се изпълни изричното задължение да има поне три категорично позитивни оценки от няколко референтни държави, допълни Денев.


Друга промяна е, че досега терапията трябваше да бъде покривана с публични средства в 5 от общо 27 европейски страни. Сега се затяга режимът и се иска това да става в 5 от конкретни 10 референтни държави. И то не с какви да е публични средства, а със средства от най-големия публичен фонд. Денев посочи, че има държави, които например са отделили плащането за онкомедикаменти в отделни фондове и те не са най-големите. И подобно изискване също затваря вратата пред новите терапии.


По думите му освен това България е избрала за референтни държави и да взима предвид оценките на здравните технологии от такива държави, в които също навлизането на нови терапии е доста бавно. Това означава да чакаме и без това бавните процедури в другите страни и едва след това да задействаме нашите процедури, отбеляза той. Така ще чакаме поне половин Европа да започне да реинбурсира дадена терапия и чак след това да започнем нашите процедури, които и без това са едни от най-бавните, отбеляза Денев.


И заключи, че така се създава Бермудски триъгълник на невъзможна реинбурсация, от който трудно ще се намери изход.


Своите предложения за промени Асоциацията вече е дала на здравното министерство. Очакват се срещи и разговори. А до десетина дни се очаква да се разбере кои от забележките ще бъдат възприети от здравното министерство.


Идеята на Денев е да отпадне изискването да се сравнява задължително и да се търсят поне три положителни оценки на здравните технологии в десет референтни страни, а да се разчита на българската оценка. Българските отговорни институции за тези оценки могат да взимат предвид мненията в останалите държави, но това не трябва да е задължително, смята той. Друго предложение е да отпадне искането новите терапии да се покриват от най-големия публичен фонд в поне пет от десетте референтни държави, за да започне да се реинбурсира и в България.


По време на форума беше поставен и въпросът за липсата на наредба, с която да се регламентира използването на все още нерегистрирани медикаменти от пациенти, които са в критичен стадий на болестта и не могат да дочакат регистрацията. Представители на здравното министерство, които да кажат кога би могло да се очаква да бъдат въведени такива правила, които съществуват в други европейски държави, нямаше.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 313 Разстроено

  Изобщо животът в България е почти невъзможен...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Богоизбраните имат пари, те ще оживеят, останалите , да се спасяват.

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5681 Неутрално

  "Достъпът до нови лекарства в България може да стане почти невъзможен..."

  Здравеопазването, заедно с образованието и върховенството на закона са най-важните приоритети за всяка уважаваща се страна.

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  процедурата отнема близо 550 дни
  ________________________
  Всякакви съмнения ,че олигархията от милиардери около бизнеса за милиарди с лекарствата, допускат за продажба само каквото те си решат в картела са случайни!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на mbt34598035
  mbt34598035
  Рейтинг: 287 Гневно

  За огромно съжаление коментарите на №1 и № 2 са верни! За огромно съжаление никой от нас не е застрахован да не се разболее. За огромно съжаление /съжалявам, че го казвам/ т. нар. "Здравна каса" е "каца без дъно", от където незнайно къде изтичат нашите здравни осигуровки. За огромно съжаление на всички нас, които отидем на лекар, когато кашляме, ни откриват някакъв тумор, за да се източат повече пари. Изобщо не искам да коментирам фирмите за клинични изследвания, които имат своята роля в т. нар. "здравеопазване" на т. нар. "Република България". Аз, лично за себе си, се моля: "Господи, дано не са разболея. А ако се разболея, дано да е еднократно от инфаркт." За мен това е "Българското здравеопазване" ! Но и тези, които адмирират разболяването и унищожаването ни също ще напуснат този дом един ден.

 6. 6 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  Мародерите искат да пробутват суперскъпи лекарства, но спират производството и продажбата на евтини ефективни лекарства.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 7. 7 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2034 Весело

  То в колониите е така!
  Те са все на първите места, отзад -напред!

 8. 8 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 241 Неутрално

  казва се реиМбурсирам, реиМбурсация, реиМбурсен списък - от английското реимбурс - възстановявам (разходи)

 9. 9 Профил на Terminator
  Terminator
  Рейтинг: 287 Неутрално

  На България не й трябва Брексит. Тя и така е извън Европейския Съюз.

  всеки ден, когато си с мен обикаляме витрини на какво да се спрем нищо не е наред а мерцедес чувам пак някой хвали се купил си днес а ний се потим, на крак стоим с теб приятелю мой и се чудим кой е враг, кой е свой?
 10. 10 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 572 Неутрално

  МАФИЯТА НАЛИ ДЪПЖИ ФАРМАЦИИТЕ ТУКА КВО И ПУКА ЗА СТАДОТО , КАРАГЬОЗОВАТА ДОМУСА ................

 11. 11 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#1] от "PisnaMi":Изобщо животът в България е почти невъзможен..
  .>>затова пък смъртта е общодостъпна и без да те "мъчат" да живееш прекалено дълго.
  Баща ми преди десет години заболя много сериозно при гостуване в щатите. Извадиха го от онзи свят. Дойде си в България и бързичко го умориха... Поживял си бил човека.

 12. 12 Профил на fanatic_1
  fanatic_1
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Изобщо животът в България е почти невъзможен...
  —цитат от коментар 1 на PisnaMi


  Така е, но една малка част си 'живуркат' добре ...

 13. 13 Профил на pganev11
  pganev11
  Рейтинг: 40 Неутрално

  Никой не дава право на нищожна част от обществото да изконсумира значима част оскъдния финансов ресурс за себе си, а огромното мнозинство да си плаща медикаментите и консумативите! Една ампула от медикамента за подтискане развитието (не лечение, а само подтискане!) на спиналната мускулна атрофия струва 100 000 долара, а се поставят средно на 3 месеца по една до края на живота на болния. Ако паднете и получите фрактури, ще платите няколко хиляди лева от джоба си за имплантанти. Подобни заплащания има във всички инвазивни и хирургични направления поради простата причина - няма пари за тях, въпреки, че са стотици и хиляди пъти по-евтини от нови, но изключително скъпи медикаменти (почти всички са със спорен или временен ефект). Но от скъпото най-добре се печели (включително и комисионни), затова и лекарите се стремят да ги включат в платените от всички нас медикаменти. Хората си казват "и аз мога да бъда на мястото на тези пациенти", но не се замислят, че хиляди пъти по-вероятно е да бъдат от групата на доплащащите (стига да имат парите).

 14. 14 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#13] от "pganev11":

  Ами тогава да направят индивидуални партиди за всеки вместо сегашната солидарна система

 15. 15 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Любопитно

  "България е на едно от последните места в Европа по критерия за това колко бързо новите терапии достигат до пациентите и започват да се покриват с публични средства, като процедурата отнема близо 550 дни.
  ..., а достъпът до покривани от държавата нови терапии може да се окаже почти невъзможен."

  Някой прави ли разлика между "публични" и "държавни" средства? Отделно, че в Европа ( а и у нас) има и "частно-собственически" средства (у нас са частните здравно-застрахователни компании)?
  И какво значи "достъп" … в ерата на интернета? Да не би да има забрана клиентът (пациентът) да си поръча "стоката" от производителя, от аптека? Дори не се брои за "фалшиво лекарство" (продукти без лекарствен ефект и без контрол на производството им), ако клиентът ще си консумира стоката лично, на собствен риск и отговорност.
  Пазарът на лекарства у нас е пет милиарда лева годишно. НЗОК заплаща/възстановява разходи до 700 млн. лв. само за част от лекарствата с безспорен лечебен ефект и то съвсем не на 100%. Ако някой иска всички лекарства да се реимбурсирват, то или трябва здравната осигуровка да стане поне 30%, или заплатите (само върху тях се начисляват здравните осигуровки) да станат пет пъти по-високи.
  Тоя продажник, Деян Денев, какво предлага - вдигане на осигуровката или вдигане на заплатите? Няма лошо да покаже, когато прави предложение, дали внася минимум по 300 евро месечно здравна осигуровка, защото, ако не внася, няма как да се плати лечебна доза за 100 хил. евро и повече.
  Лично, не приемам никакви предложения за плащания от хора, които не са внасяли по 300 евро месечно в продължение на 40 години. Или нямат застраховка живот за поне за 10 млн. евро (както било в Европа според нашите пишман-застрахователи на "Гражданската отговорност").

 16. 16 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Весело

  До коментар [#14] от "Quo Vadis?":

  "вместо сегашната солидарна система"

  Системата не е солидарна - всеки плаща различен размер здравна вноска, а четири млн. души нищо не плащат. Не е солидарна и в ползването на системата - едни плащат за лекарства (и други консумативи), други - не плащат. Дори и осемте "законови" процента здравна осигуровка не са "солидарни"/равнопоставени пред закона - едни плащат далеч под 8%, под 1% (при заплата над 25 хил. лв. като в БНБ), а други плащат под 0,1% (при "нетрудови" доходи - наем, лихви, хазартни печалби и други "свободни практики").

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK