Недоволството на медицинските сестри ескалира: блокирано движение и обещания за нови протести

Днес около здравното министерство се бяха събрали около 300 протестиращи специалисти по здравни грижи (снимката е от протеста преди 20 дни)

© Анелия Николова

Днес около здравното министерство се бяха събрали около 300 протестиращи специалисти по здравни грижи (снимката е от протеста преди 20 дни)Блокиране на движението и издигане символично на палатка пред здравното министерство. Както и обещания за безсрочни и ескалиращи протести. Така премина днес вторият протест на специалистите по здравни грижи, настояващи за достойни заплащане и условия на труд. Освен в столицата, където за час беше блокирано движението по булевардите "Мария Луиза" и "Стамболийски", на площад "Света Неделя" пред Министерството на здравеопазването, протести имаше и в редица градове на страната.


Медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и други искат еднаква основна заплата за всички специалисти независимо от местоработата или собствеността на болницата. Настоява се те да получават поне две минимални работни заплати за страната, или 1120 лв. Сред исканията е още допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила и в зависимост от натовареността.


Представители на протестиращите показаха фишове за заплатите си, от които се вижда, че основните им заплати при 22-25 години стаж са по 550-680 лева, а брутните им заплати с различни добавки достигат 900-1000 лева.
Вчера здравният министър Кирил Ананиев обеща да се направи централизирано методика за формиране на заплатите, а в работната група по разработването й да бъдат включени и представители на протестиращите. И даде две седмици за тази дейност, но прогнозира, че може да се стигне и до удължаване. Допълни, че без такава методика допълнителни държавни средства само още повече ще задълбочат проблемите и няма да има реално вдигане на заплащането. С този аргумент даде да се разбере, че не е съгласен да се отпускат нови непредвидени за момента пари.


Днес протестиращите не се съгласиха с тези аргументи. Те заявиха, че дори и след изготвянето на такива правила не е ясно откъде ще дойдат нужните пари за повишението на заплатите им. А изчисленията им са, че за това ще са нужни близо 80 млн. лева.


Макар и дистанционно, от Брюксел, се включи и премиерът Бойко Борисов, който заяви, че е възложил на Ананиев до две седмици да поправи методиката за възнагражденията в болниците, "за да са доволни медицинските сестри". "Яд ме е, толкова добри неща правим и енергията ни отива просто ей така", заяви той, цитиран от "Фокус". "Даваме огромни пари в здравеопазването, само че шефовете на болниците си дават ДМС-та, правят си някакви такива неща, които не стигат до сестрите. Да ми направи методика, ако трябва, ще доплатим и това трябва да се случи, трябва да са доволни. И това сме вършили днес", коментира Бойко Борисов.


Докато не бъдат удовлетворени исканията им, медицинските сестри, рехабилитатори, лаборанти и други заявиха, че ще се събират да протестират всеки ден пред здравното министерство, както и пред болниците, в които работят, из страната. Освен това обмислят започването и на ефективни стачни действия със спиране на работа – първоначално за по един час дневно, а по-нататък и за повече.


На протеста присъства и омбудсманът Мая Манолова, която призова сестрите да са единни в исканията си и да не се поддават на опитите да бъдат разделени.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK