Родители на деца с онкозаболявания поискаха отново трайно решение за лекарствата на децата си

Родители на деца с онкозаболявания поискаха отново трайно решение за лекарствата на децата си

© Георги КожухаровРодителите на деца с онкологични болести и днес не получиха отговор и ясни ангажименти как трайно ще се реши проблема с осигуряването от страна на държавата на медикаменти, които са животоподдържащи, често и животоспасяващи, предписани са по протокола за лечението, но в същото време не се покриват от здравната каса.


По време на днешното заседание на парламентарната здравна комисия, на което здравните власти отново дадоха разяснения как здравната каса ще поеме функциите на фонда за лечение на деца, управляващите за пореден път увериха родителите и пациентските организации, че съзнават сериозността на проблема. И че работят за всеки конкретен казус. А председателят на комисията Даниела Дариткова /ГЕРБ/ изрази надежда да се стигне до трайно решение на проблема. В същото време родителите не чуха нито ясен ангажимент, нито срок, нито идея за това как ще се стигне до евентуално такова трайно и принципно решение.


Пациентските организации отбелязаха, че от години искат такова принципно решение. Тъй като в момента се изпада в абсурдната ситуация медикаментът да е предписан по протокола за лечението на детето, но в същото време не само да не се покрива от здравната каса, но и понякога да не е достъпно на българския пазар. Досега, от 2015 г., за тези ситуации е намерено решение, обявено за "временно" - децата, нуждаещи се от онкомедикаменти, които не се покриват от касата, кандидатстват пред фонда за лечение на деца и той за всеки отделен случай решава да отпусне ли средства за лекарството.
Сега здравните власти увериха, че това ще продължи да прави здравната каса, след като поеме от 1 април функциите на фонда. И ще го прави по правилата, които са били валидни за фонда, като средствата ще се осигуряват от трансфери от централния бюджет.


Родителите на болни деца отбелязаха обаче, че това не може да бъде трайно и принципно решение. Посочиха още, че например ако семейството има дарителска сметка за лечение на детето си, то досега е имало проблеми с решенията на фонда за отпускане на средства за онкологичните лекарства. В същото време обаче лекарствата не са достъпни и не могат да бъдат купени свободно от болничната аптека, например. Налагало се родители да ходят до съседни държави и да внасят сами лекарствата, което дори създава риск от неправилно съхранине и опасност при използването. А и се налагало тази дейност да се извършва всеки месец или веднъж на няколко месеца, а децата понякога се нуждаят от тези лекарства с години.


Уж здравеопазването в България за децата е безплатно, а се оказва, че това далеч не е така, заявиха родителите. И отново посочиха, че дори и да имат средства, често медикаментите ги няма на българския пазар и дори не могат да бъдат купени.


Те съобщиха още, че дори и в момента има десетгодишно детес онко-хематологично заболяване, което е настанено в болница, но не получава нужния за лечението си медикамент. Защото той е изтеглен и не е достъпен за българския пазар. А болницата не го внася. Подобни случаи имало често и при лекарства, които се налагат да бъдат използвани дълго след трансплантация.


"Запознати сме с проблема, наистина той трябва да намери решение", коментира зам.-здравният министър Жени Начева. Увери че за всеки отделен случай се работи индивидуално и се правят всички опити да се предотврати недостиг на медикаменти още преди той да е настъпил, преди да се стигне до дефицит. Даде да се разбере, че основният проблем идва от това, че компаниите-вносители изтеглали медикаментите от българския пазар "по ред причини".


Начева обаче не отговори как и кога ще има трайно решение.


За пореден път здравните власти увериха, че няма да има сътресения и проблеми, след като касата поеме функциите на фонда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK