Здравните власти отново са на път да обявят, че бебетата под 800 г не са жизнеспособни

Здравните власти отново са на път да обявят, че бебетата под 800 г не са жизнеспособни

© Надежда Чипева, КапиталЗдравните власти опитват отново да прокарат високи критерии, които два състава на Върховния административен съд вече отхвърлиха, за потенциалната жизнеспособност на плода. От които критерии съответно зависи кога новороденото бебе ще се води бебе и при евентуална смърт то ще бъде предоставяно на родителите, които ще могат да го погребат. Или ще се води спонтанен аборт.


Въпреки двете съдебни решения по този казус сега отново с проект за подзаконов нормативен акт се предвижда за "спонтанен аборт" да се приема раждането "преди навършване на 26 г.с. и достигане на тегло 800 грама" на плода. А също и всяко бебе, родено с тегло под 800 грама.


В определението на преждевременно раждане е посочено, че плодът се определя като потенциално жизнеспособен, ако е с телесна маса при раждането над 800 г и/или гестационна възраст над 26 г.с., независимо дали плодът е роден жив или мъртъв. Друга опция е, ако бебето е родено под тези параметри, но е оцеляло поне 3 денонощия.
Тези критерии сега са записани в проекта за фармако-терапевтично ръководство по "Акушерство и гинекология", пуснат за съгласуване от здравното министерство. Тези ръководства трябва да дадат указания на лекарите за стандарти, насоки за работата им, какви медикаменти да използват и др. Ако не се придържат към тези правила, лекарите могат да търпят и санкции от здравната каса. Може и да не им бъде платено за каквито и да било разходи по спасяването и обгрижването на новороденото, ако то не преживее например съответните 3 денонощия и се е родило под 800 грама.


Още през ноември 2016 г. след жалба на фондация "Макове за Мери" Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени текст от медицинския стандарт по акушерство и гинекология, според който родените преди 26-ата гестационна седмица или под 800 грама бебета нямат "потенциална жизнеспособност". Това стана, след като петчленен състав на ВАС потвърди решението на тричленния състав от март 2016 г. Според върховните магистрати въведените завишени критерии - тегло от 600 на 800 грама и възраст от 22 на 26 гестационна седмица, не са били мотивирани в проекта за приемане на наредбата от 2014 г., когато министър на здравеопазването бе Таня Андреева.


Дотогава в стандарта от 2008 г. пишеше, че ако плодът тежи поне 600 грама и е роден след 22-ра гестационна седмица, той се води човек, дори да няма шанс за оцеляване. При атакуваното правило, ако плодът, макар и жив, не покрива завишените критерии, беше поставено изискването той да преживее поне три денонощия, за да се счита за живо роден и законът да го третира като личност - т.е. родителите да имат право да му дадат име и да го погребат в случай на смърт.


Въпреки недвусмислените решения на съда до момента няма утвърден категоричен критерий за потенциална жизнеспособност на плода. Всъщност след решенията на съда не е приет изобщо нов стандарт по акушерство и гинекология.


"За период от три години така и не се състоя нормална и продуктивна дискусия между всички заинтересовани страни, а продължава опитът подобни дефиниции да се налагат ултимативно по един или друг начин", коментира днес в блога си адвокатът по медицинско право Мария Шаркова. Тя отбелязва, че според закона се предвижда фармако-терапевтичните ръководства да създават алгоритми за лечение с лекарствени продукти, но никъде не е предвидено те да съдържат критерии, "отразяващи се пряко и непосредствено върху правосубектността на новородените".


Адвокатът посочва още, че според Закона за гражданската регистрация преценката дали детето е родено живо или мъртво, както и дали е налице аборт, се прави от компетентно медицинско лице. В тази си част законът не предвижда създаването на подзаконова нормативна уредба, която да урежда реда и критериите, по които компетентните медицински лица да извършват тази преценка.


Шаркова припомня, че в съдебното решение, с което са отменени въведените критерии за жизнеспособност на плода, изрично е обърнато внимание на липсата на каквито и да било мотиви за определяне на конкретните граници като тегло и гестационна възраст.


Допълва, че в мотивите към предложеното ръководство няма нито една дума, мотивираща въвеждането на подобни критерии.


"И за това аз ще попитам: Колко още пъти ще занимаваме ВАС с този въпрос?", завършва Шаркова.


Наскоро момче, родено с тегло 268 грама - най-малкото оцеляло бебе момче в света, беше изписано от болница в японската столица Токио. Детето е родено чрез цезарово сечение през август миналата година, в 24-ата седмица от бременността, защото не е наддавало на тегло в утробата и лекарите са се страхували за живота му. В началото на тази година то бе изписано живо от болницата.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "под 800 г не са жизнеспособни"

  А луксозни апартаменти в Изток над 600 евро квадрата не са изгодни.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 2. 2 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  Не е ли по-разумно освен отчитане на теглото да се вземе предвид дали детето няма увреждания?

 3. 3 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Раждането на недоносени деца става все по-често явление и това е доста тревожно. Не може да се смята за нормално развито дете, което се е родило в 24 седмица с тегло 240 грама.Природата е казала колко време трябва да се носи плода, ние определено вървим срещу природата. А същевременно допускаме доносени и зрави деца да умират по време на раждане поради немарливост или некадърност на лекарите. Загърбваме природните закони и се смятаме за господ, но това едва ли е в услуга на човечеството.

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Любопитно

  В Германия не беше ли скоро казано за дете под 600 грама, спасено и вече живо и радващо се на живота?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 306 Неутрално

  До коментар [#3] от "proza":

  Медицината е достатъчно напреднала, за да бъде спасен недоносен или с ниско тегло плод. Защо да не се даде шанс на такова дете, ако родителите му имат желание да го отгледат? Причината за високите критерии у нас за тегло и гестационна възраст според мен е да се избегнат съдебни дела срещу болници, че не са направили необходимото. И също изкуствено да понижат показателя за детска смъртност (който зависи от дефиницията за живороден плод), по който отдавна все сме най-зле в Европа, заедно с Румъния. Иначе в развитите държави поддържането на деца, родени с тегло около 500 г, си е рутинна практика от доста години.

  And all that jazz!
 6. 6 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  "Пазейки се" до 35 и повече години, съвременните бели жени в един момент неминуемо попадат в драмата на трудното забременяване, проблемна бременност и рисково раждане. Да си пожелаем повече спасени бебета!

 7. 7 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  Откога върховния съд е компетентен да се изказва по медицинска тематика ?. Без да защитавам нито една, нито другата гледна точка, това е въпрос от чиста медицинска експертиза и само експерти могат да се изкажат адекватно. За жалост на съда и юристите, природните закони не подлежат нито на тълкуване, нито на изклинчване. И няма да бъдат "преборени" независимо какво решат няколко бюрократа.

 8. 8 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  До коментар [#3] от "proza":

  Щом се притеснявате от некадърността на лекарите ви препоръчван да родите като в средновековието - вкъщи и с помощта на баба-знахарка. Разбира се има шанс да умрете но дори и тога ще можете да направите нещо добро за целия човешки род - ще ни освободите от гените ви в които се крие тъпотата ви.

 9. 9 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3425 Разстроено

  До коментар [#5] от "gesand":


  До коментар [#4] от "penetrating":

  То така е "по света", пък ние сме "у нас"....

 10. 10 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Не съм скушер-гинеколог, виждасм живота откъм другия му край (онколог съм), но знам, че в цялата медицина има нещо наречено "здравен стандарт". Той се определя като най-доброто постижимо за момента, което не е експериментално лечение. Доказва се чрез здравни статистики (правят се съответните студии).
  Здравниите стандарти на ЕС са задължителни за страните членки. Т.е. една страна може да има по-добър стандарт от тези на целия съюз, но не може да има по-лош. Т.е. ако България има по-нисък стандарт за живи новородени от ЕС, може да загуби дело в Страсбург и то за доста пари, защото ще са нарушени правата на детето (ако конкретништ плод е човек по стандартите на съюза)
  Всяка година, като си идвам в България, ме молят за консултации - обикновено мои семейни приятели и всяка година се учудвам как не се спазват стандартите и защо още не е осъдена държавата да плати някоя и друга блага сума на ощетените.
  За мен е и скандално, че има решение на ВАС (явно са си дали труда да намерят и прочетат стандартите) и пак се намират главанаци, които да не го спазват, а да си издават нареждане, че видите ли такъв бил националният стандарт.

  E PLVRIBVS VNVM
 11. 11 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Живот-мъка! Уж се пишете "състрадатъелни". Единствения печеливш ще са фамацевтичните компании и лечебните заведения. Гаден живот, много болести, много проблеми. Не го пожелавам и на враговете си. Но вие, "хуманните" сте друг порода.Пресметилви лобисти, прикрити уж зад лъжливо "човеколюбие"

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 12. 12 Профил на qvr55605711
  qvr55605711
  Рейтинг: 8 Гневно

  Дъщеря ми се роди 745 грама. Значи ли това че щяха да я оставят да оцелява 3 дни преди да приложат живото спасяваща терапия?

  Вече е голяма и по-здрава от доста доносени деца.

  Така ще превърнат неонантолозите в убийци..

 13. 13 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 609 Неутрално

  "Наскоро момче, родено с тегло 268 грама - най-малкото оцеляло бебе момче в света, беше изписано от болница в японската столица Токио. ... В началото на тази година то бе изписано живо от болницата."

  Живо, добре, а здраво?

 14. 14 Профил на deny
  deny
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Ох, четете бе хора! Тук не става дума само дали ще оцелеят тези деца, а за правото на родителите им да ги погребат и оплачат! Ако не сте попадали в ситуация, не коментирайте! Как казваш на един родител, че няма дете, което да оплаче, а ще го хвърлиш при биологичния отпадък!? МИСЛЕТЕ!!!

 15. 15 Профил на Черна Станция
  Черна Станция
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ако новороденото подпише декларация, че ще дължи суджуци всяка година след навършване на пълнолетие - ще живее.

  Нищо не е каквото изглежда...
 16. 16 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#14] от "deny":

  Вашата позиция е съвсем правилна и легитимна, но според мен такъв "омекотен" стандарт ще доведе главно до изоставяне на грижи за "аборти", които дишат, пищят и прочие и които, при адекватни грижи биха били живи деца.
  Само че, ако ги пишеш "аборт" ти се спестяват време, усилие и консумативи, ако го пишеш "дете"- трябва всичко за него. Истината е много цинична.

  E PLVRIBVS VNVM
 17. 17 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 879 Неутрално

  При всеки аборт или помятане трябва да се питат родителите дали си искат детенцето за да го погребат.
  Не може да се хвърлят човешки ембриони в биологичните отпадъци!

 18. 18 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#5] от "gesand":

  Може ли да дадете линк към официалната статистика за детската смъртност?

 19. 19 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 403 Неутрално

  [quote#3:"proza"][/quote]
  Природосъобразна фекалио,съпругата ми е родена 700гр. и в момента е 41годишен здрав и прав човек.В интернет дебатите са хубаво нещо,но едно нещо много ми липса в сравнение с дебатите наживо.И то е на такива оратори като тебе с леко центриран юмрук някой да им вкара предните зъби в гърлото!!!

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 20. 20 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 306 Неутрално
 21. 21 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#14] от "deny":

  Каква е гаранцията при това положение, че дете, родено живо, но с тегло под 800 грама ще бъде оставено да живее 3 дни, а няма да бъде веднага обявено за биологичен отпадък? Кой гарантира, че за него ще бъдат положени необходимите грижи.

  В статия е описан и друг проблем - че болниците вероятно нямат да получат финансиране за поддържането на живота на плод, роден под 800г. макар и жив. И че няма критерии как медицинско лице ще преценява дали плодът е жизнесопособен или не. Което автоматично обрича родените под 800г на сигурна смърт.

  В Щатите и Япония се борят за всяко човешко същество, а в клета България, която всяка година става все по-малка и "материалът" все по-некачествен ( плодят се масово само необразовани, неработещи хора, разчитащи на кражби, проституция и социални помощи) - се изхвърлят като биологичен отпадък живородени деца, с тегло под 800г., които биха могли да бъдат спасени.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK