От 1 юни няма да има медицинска сестра със заплата под 950 лв., обяви Ананиев

От 1 юни няма да има медицинска сестра със заплата под 950 лв., обяви Ананиев

© Надежда Чипева, КапиталМинистърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви пред Би Ти Ви, че от 1 юни тази година няма да има медицинска сестра в България, която да получава по-ниска заплата от 950 лв. Той уточни, че изчисленията му се дължат на неговата методика за разпределение на средствата за заплати на здравните специалисти. Тя ще е готова в средата на май, а в края на месеца ще бъде разпространено до директорите на болниците в страната.


До увеличението на заплатите на здравните специалисти се стигна след няколко протеста на медицинските сестри. Министерският съвет гласува допълнителни около 50 млн. лв., които да се използват за повишаване на възнагражденията им, и така началните заплати ще започват от 950 лв.


В края на март специалистите по здравни грижи излязоха на два протеста пред здравното министерство, като настояваха за достойни заплащане и условия на труд. Медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и други поискаха еднаква основна заплата за всички специалисти независимо от местоработата или собствеността на болницата. Искането им беше за минимални работни заплати за страната, или 1120 лв. Сред исканията им беше и допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила и в зависимост от натовареността.
Според Ананиев трудът на медицинските съсловия е различен и затова не трябва да се взимат еднакви заплати.


"Ако вдигнем заплатите на професионалистите по здравни грижи на 1120 лв., след това лекарите ще поискат 3000 лв. Затова ще трябва да се водим от методика за разпределение на средствата за заплати на здравните специалисти", каза здравният министър.


Ще има детска болница в София


Ананиев добави, че старата 13-етажната сграда, която в момента е на груб строеж на територията на Александровска болница в София и е предвидена за педиатрично лечебно заведение, вече е обследвана от специалисти. Те са казали, че постройката може да бъде завършена и няма нужда от търсене на нов терен за детска болница.


"Имаме готовност да бъдат отстранени откритите недостатъци. До края на май ще сме готови със заданието за строеж, а в края на лятото трябва да започнат и самите строителни дейности. Сградата ще е като нова и ще е първата комплексна болница от А до Я с най-добрата апаратура. До три години най-късно ще имаме детска болница", обясни Ананиев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK