Фондация спешно търси средства за запазване на център за подкрепа на хора със зависимости

Фондация спешно търси средства за запазване на център за подкрепа на хора със зависимости

© сайтът на кампанията за набиране на средстваСпешно са необходими около 9000 лв. Толкова средства трябва да събере фондация "Център за хуманни политики", за да запази единственото място в София, където хора със зависимости, често бездомни, без документи и каквато и било подкрепа, могат да получат поне някаква базисна грижа. Да хапнат, да се изперат, да говорят с психолог, психиатър, да им бъде дадена юридическа подкрепа.


В края на месеца фондацията, която досега е поддържала къща "Посока" на бул. "Сливница" 109, е решила, че закрива центъра и спира издръжката му. За това заетите в центъра научили преди дни, като аргументи за решението на управителния съвет на сдружение "Фракарита България" не им били дадени. Те сигнализираха в социалните мрежи за предстоящото закриване на къщата, а от другата фондация "Център за хуманни политики" обявиха, че ще направят всичко възможно за запазване на къща "Посока", или по-известна като "Розовата къща".


Ключово за центъра е, че той е напълно безплатен. Осигурява също посредничество и придружаване на зависимите до други институции и организации, ако те имат интерес, нужда и желание да получат съответната услуга. А целта на екипа е да намали здравните и социални вреди от употребата чрез директни интервенции върху рисковото поведение на зависимите и осигуряване на по-добри условия за социален живот.
Стойността на наема и режийните е около 900 лева на месец, а екипът струва още около 1500 лв., ако се свият максимално всички разходи, отбелязват от организацията. За миналата година през къщата са минали над 130 души. Много от тях редовно ползват услугите на центъра. Той работи три дни седмично до ранния предиобед. Всеки може да потърси подкрепа, структурата е отворена за хората, които не участват в програми за рехабилитация, няма никакви изисквания към тях или условия за да посетят центъра.


"За да запази този последен пристан на надежда, "Център за хуманни политики" е готов да поеме управлението му дългосрочно. За да може обаче да се осигури устойчиво финансиране, трябва време, а времето е ужасно кратко. Собствениците вече търсят нови наематели", обявиха от фондацията. Първата цел е да се осигури физически запазване на мястото, посещавано от стотици хора годишно, за които то е единствено защитено пространство. За да се гарантира финансиране поне в първите месеци, от организацията са изчислили, че ще са необходими поне 9000 лв. Вече има и кампания за набиране на средствата на platformata.bg.


Идеята е, ако се гарантира поне неколкомесечно запазване на къщата, фондацията да набере допълнителни финансови средства от донори, да потърси за съдействие и общината, държавата, за да се осигури и по-дългосрочно финансиране. Юлия Георгиева от "Център за хуманни политики" коментира пред "Дневник", че решението за затваряне на къщата е сварило неподготвени всички и в момента нейната организация поема без никаква подготовка и предварителни разчети тази дейност. Само и само да бъде запазена единствената подобна услуга.


Тя каза, че за момента не са водени разговори с институциите за подкрепа, но такива ще има. Стига преди това да се съберат необходимите средства за спешното спасяване на центъра. Ще се търсят всякакъв вид донори и финансова подкрепа, но това отнема време, допълни тя.


"Години наред работех пряко с хора, които са зависими, често бездомни, обикновено без документи, но пък имат огромни сърца! След като Министерството на здравеопазването съвсем абдикира от работата си с тях, в София остана едно-единствено място, където могат да намерят разбиране, социална и здравна информация, колегите да ги сръчкат да отидат на лекар, да получат съвет и ясни насоки. Едно-единствено място в този огромен град, където могат да изядат филия с лютеница и да стоплят телата и душите си", написа Георгиева веднага след новината за предстоящото закриване на къщата.


"Нямам право да приема, че градът ни ще остане без този последен пристан на надежда. И не го приемам! Имам щастието и бордът на "Център за хуманни политики" (организацията, която аз представлявам) да мисли по същия начин. Знам, че не смятахме да се занимаваме с това, колеги. Благодаря ви!", допълни тя.


Пред "Дневник" председателят на управителния съвет на "Фракарита България" Валери Иванов коментира, че организацията изпитва сериозни финансови и кадрови проблеми и това налага решението за свиване на този разход за поддръжката на къща "Посока". Средствата трябвало да се пренасочат за програмите за рехабилитация на зависими и за издръжката на националната телефонна консултантска линия. От които във фондацията отчитали по-голям ефект, отколкото от къща "Посока".


Иванов коментира, че и досега предоставяните услуги в къщата били крайно недостатъчни, но поне частично помагали на най-уязвимите. Лошото е, че някак не успяхме да обърнем обществените представи и усещане, че няма нужда и полза от инвестиция в подобни инициативи, допълни той. Посочи, че действително ако се гледат общественият интерес и полза, надали може да се открие огромна нужда от такъв център. Но той е сериозна подкрепа за пряко засегнатите – зависими от наркотици, алкохол и др., които не са решили да се насочат към рехабилитационни програми.


Подобен тип социална услуга е единствена както за София, така и за страната. И ако до дни не бъдат намерени достатъчно хора, които да подкрепят запазването на "Розовата къща", тя ще трябва да затвори в края на месеца.


"Можем да го направим! Нали можем!", завършва Юлия Георгиева призива за набиране на спешни средства.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK