"Капачки за бъдеще": Насочили сме усилията си към смяна на кувьозите в малките общински болници

"Капачки за бъдеще": Насочили сме усилията си към смяна на кувьозите в малките общински болници

© Анелия НиколоваОрганизацията"Капачки за бъдеще" отговори във "Фейсбук" на коментара на д-р Бояна Петкова по повод инициативата за събиране на капачки и купуване на кувьози със събраните от рециклирането средства. "Дневник" публикува становището на организацията:


Отговор на критика #4 към "Капачки за Бъдеще":


"Има ПРЕДОСТАТЪЧНО кувьози!"
Това е критика, която все по-често чуваме по наш адрес от представители на други организации, и смятаме, че е крайно време да разкажем как РЕАЛНО стои ситуацията с кувьозите в България.
За първи път тази критика (тогава под формата на препоръка) беше отправена към нас миналото лято и звучеше долу-горе така:


"Няма смисъл да дарявате кувьози. Преди няколко години бяха дарени много по една норвежка програма и сега болниците имат предостатъчно."


Още тогава това ни се стори изключително странно, понеже имахме справка от Министерството на здравеопазването (МЗ) за десетина болници, в която ясно се виждаше, че повечето налични кувьози са на по 20-30 години и/или са неработещи, или са силно амортизирани.


След като се поразровихме в документите на МЗ, открихме следното:


>> действително преди няколко години 33 лечебни заведения са получили общо 436 високотехнологични медицински апарата (почти половината от които кувьози с различни спецификации) по програмата "Подобрено качество на пренаталната диагностика и неонаталните грижи", финансирана по Норвежкия финансов механизъм, на обща стойност над 12 МИЛИОНА лева.


Но - забележете - тези 33 лечебни заведения се намираха ИЗКЛЮЧИТЕЛНО и само в областните градове.


Да, чудесно е, че големите ни болници получават първокласно оборудване (разбира се, след като преглътнем горчивия хап, че това става с пари от Норвегия, а не от България), обаче това също така означаваше, че


>> в малките болници оборудването НЕ е подменено!


Което ще рече, че въпросното продължава да е старо и амортизирано?!
Тогава разбрахме, че в болниците в малките населени места има проблем с апаратурата, за който НИКОЙ НЕ подозира...


След това историята я знаете - поискахме справка от МЗ за ВСИЧКИ болници. След като на два пъти ни отказаха - започнахме да си събираме информацията сами и само за няколко дни имахме данните за 25% от болниците с АГ в България. Накрая МЗ ни дадоха данните и пак станахме приятели.


Обаче данните бяха по-зле дори отколкото бяхме очаквали.


А междувременно продължавахме да получаваме съвети как "няма нужда от кувьози и да се насочим към друга техника".


И наистина - в големите болници имаше недостиг на не едно и две неща, но кувьози имаше.
В малките общински болници обаче ДАЖЕ и това беше под въпрос ...


Ако следите кампанията ни, знаете, че


>> кувьозът в Троян, който подменихме - беше от 1989-а и не му работеше НИЩО освен нагревателя.


>> кувьозът в Ботевград, преди да го подменим - беше от 1985-а и на лекарите им се налагаше да мерят температурата вътре НА РЪКА, понеже и на него му работеше единствено нагревателят.


>> кувьозите в Нова Загора и Кнежа бяха от 1981-ва година и състоянието им беше подобно на тези в Троян и Ботевград. На снимката можете да видите как изглеждаше пластмасата на кувьоза в Кнежа.


>> кувьозът в Чирпан беше от 1976-а година и вече не ставаше за никаква употреба
Сами преценете дали тези кувьози е имало нужда да бъдат подменени или не.


Междувременно започнахме да чуваме следния наратив по наш адрес:


>> "Няма достатъчно кадри. В много болници кувьозите стоят опаковани и персоналът не знае как да ги използва!"


Абсолютен факт е, че ОПРЕДЕЛЕНО има недостиг на медицински кадри в България. Затова част от проучването, което правим от "Капачки за бъдеще", е да проверим какви специалисти работят в болниците, в които даряваме кувьозите. Изискването ни е да има поне един специалист с изкаран курс по неонатология.


А дали кувьозите стоят в опаковките, можете да проверите, като посетите изброените по-горе болници. Само за протокола ще спомена, че само този в Ботевград от края на 2019-а досега е приютил малко под 30 бебенца. Част от тях недоносени, част от тях - с други проблеми.


И понеже стана дума - кувьозът е важен НЕ само за недоносените бебенца. Използва се в помощ на бебенца с дихателни проблеми след раждането, бебенца, които са имали тежко раждане и имат нужда от допълнителна подкрепа, за да се адаптират към околната среда и т.н.


А само два дни след като дарихме кувьоза в Кнежа, въпросният приюти недоносено бебенце, родено в 34-ата гестационна седмица и тежащо едва 1500 грама. Родено в тази гестационна седмица и при съответното тегло, означава, че бебето е с втора степен на недоносеност и трябва да бъде транспортирано до най-близката неонатология, която има поне клас 2 (защото в Кнежа е клас 1).


За целта оттам се изпраща национален консултант с транспортен кувьоз. Докато той пристигне и вземе бебето обаче, често изминават между един и два-три часа. През това време бебето е стояло в дарения от "Капачки за бъдеще" чисто нов кувьоз в Кнежа (а не в този от снимката!!!), получило е отлични лекарски грижи и след това е било транспортирано до Плевен без усложнения. Преди няколко дни писахме за бебе Дейвид, което е в чудесно здраве.


Това, което повечето хора не знаят, е, че когато едно бебе се роди недоносено - грижата за него през първите няколко часа е от изключително значение, за да се сведе рискът от увреждания до минимум. По-нататъшната грижа - ако е с по-висока степен на недоносеност и трябва да се транспортира и/или получи допълнителни грижи, е също толкова важна.


Просто едната не може без другата и именно затова е толкова важно болниците в по-малките населени места да имат адекватна апаратура, с която да реагират при непредвидени обстоятелства. И това са думи на всички специалисти, с които се консултирахме по въпроса.


След това аргументите против кувьозите в малките общини се завъртяха на:


>> "В малките общински болници почти не се раждат недоносени деца"
Даже някъде срещнахме твърдението, че там се раждали средно "между 0 и 3" недоносени бебета годишно, което е доста странно твърдение, понеже всеки, който пусне едно запитване по ЗДОИ до МЗ и изисква въпросната информация - ще може много лесно да пресметне, че числото е точно 14,6.


И това е числото без бебетата, които са били принудени да прекарат време в кувьоза поради други проблеми и несгоди. С тях числото нараства до между 30 и 45.


Веднага ви давам няколко числа от болниците, където вече сме дарили кувьози:
>> Кнежа - 4 недоносени + 9 с дихателни проблеми (данните за 2018-та са поне х2)
>> Ботевград - 18 недоносени за 2017-а, а за 2019-а вече почти 30 недоносени и нормално износени с проблеми са преминали през кувьоза
>> Троян - 23 недоносени за 2017-а, чакаме данни за останалите бебета, за които се е наложило да бъде използвана апаратурата.
И освен тях даваме още няколко примера:
>> Първомай - 39 недоносени + 110 с нужда от престой в кувьоз за 2017-а
>> Казанлък - 129 бебета, минали през кувьоза само за 2017-а


И тук искам специално да поздравим болниците в Троян и Кнежа - направиха ни изключително добро впечатление, когато ги посетихме. Болницата в Кнежа е била пред фалит преди няколко години, когато я поема новият прокуратор... и в момента цялата околност ражда в нея и броят раждания всяка година се увеличава, което е положителен показател за болницата.


А болницата в Троян беше най-добре поддържаната общинска болница, в която сме стъпвали до момента.


Ако сте изчели внимателно всичко, което написахме дотук - вече сами можете да прецените има ли проблем с кувьозите в общинските болници или не. Сами можете да поискате и данните от МЗ и да ги сравните с предоставените от нас. Не държим да ни вярвате, когато можете сами да проверите и да знаете.


Наясно сме, че в здравеопазването проблемите са МНОГО, а тези с недоносените деца не са един и два. Знаем, че самата структура на здравната каса е силно сбъркана и трябва да се промени изоснови. Знаем, че за 20 години значимите реформи се броят на пръстите на едната ръка. Наясно сме с намаляващия брой специалисти, знаем за недостига на специфични препарати за недоносените бебенца. И се радваме, че има и други неправителствени организации, които се борят с тези проблеми от още преди нас да ни има.


Ние сме открили, че има проблем с кувьозите в малките общински болници, и се борим да го решим.


Лошата новина е, че има още 15-тина болници с апаратура в подобно състояние.


Добрата е, че почти сигурно ще успеем да подменим тези кувьози до края на годината.


И след това ще се съсредоточим върху друг проблем. Който също да решим ЗАЕДНО, защото
ЗАЕДНО МОЖЕМ ПОВЕЧЕ!

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Супер. Освен помощта за болниците следва да се отбележи, че се събира гадна пластмаса, която ще се изхвърли иначе.

 2. 2 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Няма ли да е гот болниците да получат финансирането на депутатските заплати, а заплатите на депутатите да се формират от предадените капачки!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5724 Неутрално

  До коментар [#2] от "Тиква загубена":

  Ползите са много, Каузата е благородна.
  Хейтърите да ...... супата.
  УСПЕХ НА КАМПАНИЯТА И НА ХОРАТА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  А проверихте ли дали нама некоя европрограма от типа административен капацитет за събиране на пластмасови капачки?

 5. 5 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Тъжно на фона на всички разхищения от ония 240 маймуни в София .
  Дори едни 12 милиона от някакви си дребни сметки да бяха спестени нямаше да се мъчим и капка по капка да правим нещата .
  Въпреки това аз лично си продължавам да си събирам капачки . След време дай боже да е скоро след като се подменят всички кувьози може да се помисли и за разширяване на дейноста на дарение .
  Истината е че само богопомазаните болници разполагат с нова техника.
  При по малките общински болници техниката е от времето на Сталин .

 6. 6 Профил на Мерудия
  Мерудия
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Чудесна и безкористна инициатива, децата от нашата детска градина също участваха . НО усилията е важно да са в правилната посока ,затова още едно, и то аргументирано мнение - https://www.facebook.com/notes/boyana-petkova/за-капачките-и-кувьозите/10157027379675429/ Като разбира се, ще продължим да събираме капачките, просто не знам дали да не се дарят за нещо друго спешно за лечение на децата ни.

 7. 7 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Инициативата е много достойна и похвална.
  Но подобни инициативи не отменят крещящата необходимост от здравна реформа, каквато, незнайно защо, все не бива направена...

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8462 Неутрално

  Докъде сме я докарали, да събираме капачки, за да спасяваме живот. Нашето семейство също дълго събираше. Съседите също. Но ни казаха, че вече няма нужда и спряхме. Дори питах, не може ли да се събират пари, по-бързо ще стане.

 9. 9 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Прочетох тази статия (и другата).

  Не разбрах защо едно НПО трябва да прави СВОЕ разследване в коя болница каква апаратура/лекарства липсват, И доколко е изправна апаратурата?!? Това не е ли нещо което трябва да го прави министерството на здравеопазването/друга държавна структура? ВАШ'ТА МАМА, КРЕСЛО В ОФИСА СИ СМЕНЯТЕ през 3-4 години, апаратурата кучета я яли?!?

  Разбрах че освен апаратура липсва и обучен персонал...Е, К'о с'я?!? Някоя НПО (регионална на областно/околойски/градско ниво) да финансира квалификацията не мед'сестрата Пенка/заплатата на допълнителна мед'сестра?!?

  Навремето е работило: Богат/и съграждан/и са финансирали и строеж на болници, и стипендии за обучаване на персонала. Това преди 9/9! Сега?!? НПО да върши работата на "държавата?!?

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 10. 10 Профил на caterpillar
  caterpillar
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Парите предвидени за едно "кокетно" стандионче няма ли да стигнат за достатъчен брой кувьози , че и друга апаратура ?!

 11. 11 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мерудия":

  Тва лелче да си разпечата сатийката и да ходи да се забърше с нея.

  Единственото, което не разбирам е, защо тия пичове влизат в обяснитеелн режим. Да си гледат каузата, страхотна е. Лелки-мрънкачи дал господ.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 12. 12 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мерудия":

  Тва лелче да си разпечата сатийката и да ходи да се забърше с нея.

  Единственото, което не разбирам е, защо тия пичове влизат в обяснитеелн режим. Да си гледат каузата, страхотна е. Лелки-мрънкачи дал господ.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мерудия":

  Тва лелче да си разпечата сатийката и да ходи да се забърше с нея.

  Единственото, което не разбирам е, защо тия пичове влизат в обяснитеелн режим. Да си гледат каузата, страхотна е. Лелки-мрънкачи дал господ.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  Не е тайна ,че само жени от определен етнос раждат в такива болници.Българките раждат в болниците в областните градове или даже ходят в болниците в София, Пловдив и Варна.Две от децата ми са раждани в една пловдивска клиника в един и същ месец през две години разлика.И второто раждане беше с много по-висок пореден номер от първото-значи все повече жени раждат там.Само за две години разлика.А раждаемостта не се е увеличила.

 15. 15 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 316 Разстроено

  Какъв е смисълът, като няма специалисти, които да работят с тази апаратура? Пример от последните дни - родилнот в ямболската болница.

  And all that jazz!
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5724 Неутрално

  До коментар [#9] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Сега същите тези подарени болници ги ОТКРАДНАХА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5724 Неутрално

  До коментар [#10] от "caterpillar":

  Ще стигнат ама кувьозите не можеш да "купиш" 100 пък да се намерят после само 50.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5724 Неутрално

  До коментар [#15] от "gesand":

  По лесно е да обучиш хора отколкото да купиш машината.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Щом каузата е работеща нека се прилага.

 20. 20 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Преди време участвах в дарителска кампания за едно забутано родилно, състояща се в подаряване на нови шишета от малък грамаж за мляко и водичка, биберони и консумативи за шишетата и биби за бебета. Ставаше въпрос за ооло 4-5 кашона с дребни предмети. Главната сестра беше много сърцата сестра. В първия момент, в който беше излязла в болничен персоналът си беше преразпределил остатъкът от даренията... Промяната е в главите ни.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5724 Разстроено

  До коментар [#20] от "Леля Гичка":

  И това го има.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#18] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Верно? Вие обучавате ли медицински специалисти, че се изказвате толкова смело? Защото аз по една случайност обучавам и виждам как всичко живо се изнася за Германия, Австрия, Великобритания... Изобщо навсякъде, само не тук.

  Айде обучете малко неонатолози, като е толкова лесно!

  And all that jazz!
 23. 23 Профил на carebean
  carebean
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Докато едни събират капачки, за да помагат, други си купуват евтини апартаменти.

 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5724 Неутрално

  До коментар [#22] от "gesand":

  Един педиатър бързо ще се научи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 962 Неутрално

  До коментар [#2] от "Тиква загубена":

  Аз викам направо да закрият парламента и Румен Радев да е президент до живот. После да го наследи Иво Христов,

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5724 Неутрално

  До коментар [#25] от "nv":

  Гласувай за ГЕРБ !!! Те оставиха болниците по малките градове без техника. Както и без персонал !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Гласувай за ГЕРБ !!! Те оставиха болниците по малките градове без техника. Както и без персонал !!!
  —цитат от коментар 26 на КМЕТ В СЯНКА

  А при Станиша и Орешарски болниците бяха в прекрасно състояние и като персонал и като оборудване.Даже тук-таме направо изот гробищата някои мъртви възкръсваха.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5724 Неутрално

  До коментар [#27] от "tqh42306221":

  Щом казваш.
  Това някакъв опит за оправдание на Шайката ли е ?
  Би ли ми обяснил какви са реформите на ГЕРБ в сектора и с какво се подобри положението при 3 пъти повече пари за пациентите, лекарите и сестрите за последните 10 години ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Дали ще има кой да работи с тях, неонатолози не достигат дори в София. Какво е положението с малките общински болници?

 30. 30 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Дали ще има кой да работи с тях, неонатолози не достигат дори в София. Какво е положението с малките общински болници?

 31. 31 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 962 Неутрално

  До коментар [#26] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Дядо, айде да не ме учиш за кого да гласувам. Радвай се на малкото си останали годинки и не се пени по цял ден във форума.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK