Работещите в педиатрията в София излизат на протест

Работещите в педиатрията в София излизат на протест

© Надежда Чипева, КапиталЛекарите от специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София излизат днес на протест срещу условията, при които са принудени да лекуват деца. Работещите в единствената съществуваща в момента детска специализирана болница искат достойно заплащане за труда си, отпадане на лимитите, за да могат да приемат и лекуват болните деца спокойно и изработената от тях работа да се плаща от здравната каса. Настояват и за специален статут за болницата, който да я отличава от останалите търговски дружества и да позволи по-сериозна подкрепа от държавата за педиатричните грижи.


Вчера работещи в педиатрията се срещнаха със здравния министър Кирил Ананиев. Макар да срещнаха разбиране и обещания, че част от исканията им ще бъдат изпълнени, те не отмениха протестите си. И обясниха, че за момента не са склонни да разчитат само на обещания, а искат да видят гаранции, че положението ще бъде променено.


Малко по-късно сред срещата от здравното министерство изпратиха и съобщение за резултатите от срещата. А протестиращите отговориха с недоверие на тезите на здравното министерство. Основните уверения на Ананиев са, че бъдещата детска болница, която предстои да бъде изградена до две години, ще отговаря на изискванията на протестиращите в момента лекари от сегашната болница. Ще има специален статут, ще се финансира приоритетно.
"Напълно и безрезервно подкрепят идеята за това БЪДЕЩАТА детска болница да не бъде търговско дружество. За съжаление това по никакъв начин не променя статута на сега съществуващата, макар и несъвършена, но единствена специализирана педиатрична болница", отбелязват в становището си лекарите, готвещи протеста. Те отбелязват, че уверенията на министъра и на председателя на надзорния съвет на НЗОК са устни и са в бъдеще време.


Здравният министър вчера уверил лекарите от детската болница, че ще получат отстъпки по отношение на лимитите на здравната каса за прием на пациенти. Освен това се е ангажирал част от отпуснатите от кабинета допълнителни пари за болниците и повишаването на сестринските заплати, да достигнат и до болницата по детски болести "Проф. д-р Иван Митев". Министърът е гарантирал, че няма да остане нито едно дете, което е прието в болницата за лечение и за него не е платено.


"Тъй като независимо от преговорите няма как на този етап да бъде променена цената на клиничните пътеки в педиатрията, единствен източник на финансиране за нас остава монополистът НЗОК, което не променя по никакъв начин статуквото. Не променя и риска за пациентите", отбелязват медиците в позиция след срещата. "Нямаме гаранцията, че ще ни отпаднат лимитие, а само устни уверения. Ние не връщаме нито един пациент заради лимит, а само когато нямаме физическа възмжност да го приемем. Мислим всякакви варианти, за да не връщаме деца, например майката да спи на едно легло с детето си", разказа д-р Адил Кадъм от отделението по клинична генетика на болницата.


Проблемът настъпва особено сериозно тази година, след като се въведе забрана да се надвишава приема на пациенти в дадена клиника от определения брой легла за пациенти със съответната диагноза. Така ако в отделението по ревматология има 10 легла, на тях могат да бъдат приемани само деца с ревматологични диагнози. Ако в Клиниката по пулмология има 6 легла, те са само за деца с пулмологични заболявания. И ако всичките 6 легла са пълни, а се появи седми пациент с пулмологична диагноза, той трябва да бъде върнат.


До момента деца не са връщани, те са настанявани в клиники, където в момента има свободни легла, и така децата са били лекувани. С влизането в сила на новите правила, това не може да се случи. Ако въпреки това болницата приеме за лечение дете извън тези изисквания, то ще бъде за сметка на болница, а касата няма да плати за дейността.


Медиците отбелязаха още, че за да не натрупва болницата дългове, парите за изработената, но неплатена от касата дейност се взимат от средствата за заплати и затова заплатите на работещите в педиатрията са безкрайно ниски - между 50-60% от заложените в колективния трудов договор в здравеопазването. На сестра основната заплата била със 100 лева повече от минималната. На лекар, началник клиника, е 300 лева повече от минималната работна заплата. На лекар с две специалности е 200 лева над минималната заплата.


Лекарите отбелязват, че болницата има и сериозен недостиг на качествена апаратура. Включително на такава, която да гарантира базисни и основни услуги и нужди. В детската болница например не само, че няма компютърна томография (скенер) или магнитно-резонансна диагностика, а даже рентгенологичното отделение работи на повикване през нощта и през почивните дни. "Интензивното ни отделение, което е интензивно само на име, без да има осигурени условия за интензивна медицина на работещите в него, в най-добрия случай работи с една сестра на смяна (както и повечето клиники на болницата, между другото), а се стига и до случаи да няма сестра по график", отбелязват още медици от болницата.


"Вече стигнахме ръба, в който компромисът става за сметка на пациента – това е и причината за нашия протест", обяви д-р Адил Кадъм.


"В заключение бихме казали, че нямаме никакви възражения относно това каква е визията за БЪДЕЩАТА педиатрична болница, но имаме сериозните опасения, че България ще я дочака без да има и сега съществуващата. Тази сериозна дупка в детското здравеопазване, за съжаление не може да се закърпи от други звена", написаха след срещата готвещите се за протест медици вчера.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Гневно

  ГЕРБ САМОЗАБРАВИХТЕ СЕ ЩОМ СЕ ГАВРИТЕ И С ДЕЦАТА. В тази болница се лекуват деца от цяла България.
  ОСТАВКА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Неутрално

  А кой ще направи крайно необходимата здравна реформа ??!
  Що се отнася до тези, които не щат да си платят 200 и кусур здравни на година, то нека ди ги изработват кат санитари или чистачи в болниците- аз не ща да плащам на "търговските дружества" за лечение на тунеядци!

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Това е вик, като отпор на голямото ЛИЦЕМЕРИЕ!!!!
  На думи, програми и декларации Децата са приоритет!
  На практика лекарите и екипите на педиатричните клиники едва са живи....

 4. 4 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 888 Любопитно

  Да. Парадоксално е. Здравната каса се пука от мангизи, понякога даже и "доливат" по няколко стотин милиона, но за мизерстващия персонал на държавните и общинските болници пари няма. Герберугите, къде ви е здравната реформа ? Нали бяхте "ПО-" от комунистите и доганистите ?

 5. 5 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  Аз пък искам да знам, защо пред държавната болница "Св.Иван Рилски", има бариера и се паркират само служители.
  Ние носихме на ръце детето си, паркирахме на 300 метра.

  Любовта ще спаси света!!!
 6. 6 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  Пред Хематологията в Дървеница е същото. Целият автопарк е на метри от стълбите на болницата. А там ходят хора на химиотерапия.

  Този въпрос кога ще се реши?

  Любовта ще спаси света!!!
 7. 7 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Верно, къде е реформата? Десет години на власт и всичко е постарому

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#5] от "hope":

  Паркира се на паркинга вдясно срещу солено заплащане. Мутростан.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#6] от "hope":

  Там молиш пазача да оставиш и ли да вземеш болния и веднага излизаш. МУТРОСТАН !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#7] от "Kotarak":

  ПО-ЗЛе става ! Гарантирано от ГЕРБ !!! Но пък изчезват все повече пари при намаляло население .
  Сега искат нов ДАНЪК ЗДРАВЕ !!! И то в ЧАСТНИ джобове.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Мили лекари, подкрепяме ви. И не забравяйте, че пари за здравеопазване няма, защото платихме КТБ + сега ще строят нов стадион за 100 милиона. Благодарете на ГЕРБ.

 12. 12 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Тотално ги подкрепям !!!

 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  До коментар [#11] от "arcanum":

  Пари ИМА! Стига си лъгал и заблуждавал хората.

 14. 14 Профил на Angel Simeonov
  Angel Simeonov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Парите, които харчи държавата са два типа - такива от които ГЕРБ и другите такива си щипкат процентите - Пари1 и такива от които няма как да стане или е прекалено трудно Пари2. Това е бизнес модела на нашата държава. Държавните пари са ограничени. Всеки лев от Пари2 е свързан с загуба, пропуснати ползи. Нека лекарите са съберат и да кажат какъв % от заплатите ще носят в касата на ГЕРБ и нещата ще се решат. Така заплатите им от Пари2 ще станат Пари1. Може да се разберат даже да ги оставят в асансьора и Цвъки ще вика асансьора от горе и готово...

 15. 15 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  До коментар [#14] от "black_jack":

  +++++++++
  Разбира се. За това има безброй линейки и оборудване, защото от него се взимат комисионни, а това че никой не иска да работи за тази заплата и лекари няма, никой не го интересува.
  За това селските училища, където никой не учи са със сменена дограма.

  Огромна вина имат и бюрократите от ЕС. За тях основна грижа е как техните фирми дъ спечелят максимално то еврофондовете, които ни дават. Като купуваме линейки печелят, като увеличаваме заплатите на докторите не печелят.

  Любовта ще спаси света!!!
 16. 16 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Има един въпрос защо педиатриите в държавните болници не стачкуват след като получават по-малко пари от Здравна каса? И защо само частан болница сиак пари?

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  Сега какво, да не искат да им дадат парите,заделени за световното по футбол.

 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4554 Неутрално

  Медицинските кадри основателно протестират!Пълно безумие и държавно безхаберие те да получават символични/даже обидно ниски/ заплати за техния труд!

 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4554 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Управленското безхаберие на ГЕРБ докара до тука нещата!Даже и двойно да се увеличат заплатите на медицинските кадри у нас пак е малко за техният изключително важен за обществото труд!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK