Работещите в педиатрията в София излизат на протест

Работещите в педиатрията в София излизат на протест

© Надежда Чипева, КапиталЛекарите от специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София излизат днес на протест срещу условията, при които са принудени да лекуват деца. Работещите в единствената съществуваща в момента детска специализирана болница искат достойно заплащане за труда си, отпадане на лимитите, за да могат да приемат и лекуват болните деца спокойно и изработената от тях работа да се плаща от здравната каса. Настояват и за специален статут за болницата, който да я отличава от останалите търговски дружества и да позволи по-сериозна подкрепа от държавата за педиатричните грижи.


Вчера работещи в педиатрията се срещнаха със здравния министър Кирил Ананиев. Макар да срещнаха разбиране и обещания, че част от исканията им ще бъдат изпълнени, те не отмениха протестите си. И обясниха, че за момента не са склонни да разчитат само на обещания, а искат да видят гаранции, че положението ще бъде променено.


Малко по-късно сред срещата от здравното министерство изпратиха и съобщение за резултатите от срещата. А протестиращите отговориха с недоверие на тезите на здравното министерство. Основните уверения на Ананиев са, че бъдещата детска болница, която предстои да бъде изградена до две години, ще отговаря на изискванията на протестиращите в момента лекари от сегашната болница. Ще има специален статут, ще се финансира приоритетно.
"Напълно и безрезервно подкрепят идеята за това БЪДЕЩАТА детска болница да не бъде търговско дружество. За съжаление това по никакъв начин не променя статута на сега съществуващата, макар и несъвършена, но единствена специализирана педиатрична болница", отбелязват в становището си лекарите, готвещи протеста. Те отбелязват, че уверенията на министъра и на председателя на надзорния съвет на НЗОК са устни и са в бъдеще време.


Здравният министър вчера уверил лекарите от детската болница, че ще получат отстъпки по отношение на лимитите на здравната каса за прием на пациенти. Освен това се е ангажирал част от отпуснатите от кабинета допълнителни пари за болниците и повишаването на сестринските заплати, да достигнат и до болницата по детски болести "Проф. д-р Иван Митев". Министърът е гарантирал, че няма да остане нито едно дете, което е прието в болницата за лечение и за него не е платено.


"Тъй като независимо от преговорите няма как на този етап да бъде променена цената на клиничните пътеки в педиатрията, единствен източник на финансиране за нас остава монополистът НЗОК, което не променя по никакъв начин статуквото. Не променя и риска за пациентите", отбелязват медиците в позиция след срещата. "Нямаме гаранцията, че ще ни отпаднат лимитие, а само устни уверения. Ние не връщаме нито един пациент заради лимит, а само когато нямаме физическа възмжност да го приемем. Мислим всякакви варианти, за да не връщаме деца, например майката да спи на едно легло с детето си", разказа д-р Адил Кадъм от отделението по клинична генетика на болницата.


Проблемът настъпва особено сериозно тази година, след като се въведе забрана да се надвишава приема на пациенти в дадена клиника от определения брой легла за пациенти със съответната диагноза. Така ако в отделението по ревматология има 10 легла, на тях могат да бъдат приемани само деца с ревматологични диагнози. Ако в Клиниката по пулмология има 6 легла, те са само за деца с пулмологични заболявания. И ако всичките 6 легла са пълни, а се появи седми пациент с пулмологична диагноза, той трябва да бъде върнат.


До момента деца не са връщани, те са настанявани в клиники, където в момента има свободни легла, и така децата са били лекувани. С влизането в сила на новите правила, това не може да се случи. Ако въпреки това болницата приеме за лечение дете извън тези изисквания, то ще бъде за сметка на болница, а касата няма да плати за дейността.


Медиците отбелязаха още, че за да не натрупва болницата дългове, парите за изработената, но неплатена от касата дейност се взимат от средствата за заплати и затова заплатите на работещите в педиатрията са безкрайно ниски - между 50-60% от заложените в колективния трудов договор в здравеопазването. На сестра основната заплата била със 100 лева повече от минималната. На лекар, началник клиника, е 300 лева повече от минималната работна заплата. На лекар с две специалности е 200 лева над минималната заплата.


Лекарите отбелязват, че болницата има и сериозен недостиг на качествена апаратура. Включително на такава, която да гарантира базисни и основни услуги и нужди. В детската болница например не само, че няма компютърна томография (скенер) или магнитно-резонансна диагностика, а даже рентгенологичното отделение работи на повикване през нощта и през почивните дни. "Интензивното ни отделение, което е интензивно само на име, без да има осигурени условия за интензивна медицина на работещите в него, в най-добрия случай работи с една сестра на смяна (както и повечето клиники на болницата, между другото), а се стига и до случаи да няма сестра по график", отбелязват още медици от болницата.


"Вече стигнахме ръба, в който компромисът става за сметка на пациента – това е и причината за нашия протест", обяви д-р Адил Кадъм.


"В заключение бихме казали, че нямаме никакви възражения относно това каква е визията за БЪДЕЩАТА педиатрична болница, но имаме сериозните опасения, че България ще я дочака без да има и сега съществуващата. Тази сериозна дупка в детското здравеопазване, за съжаление не може да се закърпи от други звена", написаха след срещата готвещите се за протест медици вчера.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4793 Гневно

  ГЕРБ САМОЗАБРАВИХТЕ СЕ ЩОМ СЕ ГАВРИТЕ И С ДЕЦАТА. В тази болница се лекуват деца от цяла България.
  ОСТАВКА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  А кой ще направи крайно необходимата здравна реформа ??!
  Що се отнася до тези, които не щат да си платят 200 и кусур здравни на година, то нека ди ги изработват кат санитари или чистачи в болниците- аз не ща да плащам на "търговските дружества" за лечение на тунеядци!

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3216 Неутрално

  Това е вик, като отпор на голямото ЛИЦЕМЕРИЕ!!!!
  На думи, програми и декларации Децата са приоритет!
  На практика лекарите и екипите на педиатричните клиники едва са живи....

 4. 4 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1204 Любопитно

  Да. Парадоксално е. Здравната каса се пука от мангизи, понякога даже и "доливат" по няколко стотин милиона, но за мизерстващия персонал на държавните и общинските болници пари няма. Герберугите, къде ви е здравната реформа ? Нали бяхте "ПО-" от комунистите и доганистите ?

 5. 5 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3821 Неутрално

  Аз пък искам да знам, защо пред държавната болница "Св.Иван Рилски", има бариера и се паркират само служители.
  Ние носихме на ръце детето си, паркирахме на 300 метра.

  БЮЛЕТИНА №11 - ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА НЕ Е ЕДНА ОТ ТЯХ
 6. 6 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3821 Неутрално

  Пред Хематологията в Дървеница е същото. Целият автопарк е на метри от стълбите на болницата. А там ходят хора на химиотерапия.

  Този въпрос кога ще се реши?

  БЮЛЕТИНА №11 - ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА НЕ Е ЕДНА ОТ ТЯХ
 7. 7 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Верно, къде е реформата? Десет години на власт и всичко е постарому

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4793 Неутрално

  До коментар [#5] от "hope":

  Паркира се на паркинга вдясно срещу солено заплащане. Мутростан.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4793 Неутрално

  До коментар [#6] от "hope":

  Там молиш пазача да оставиш и ли да вземеш болния и веднага излизаш. МУТРОСТАН !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4793 Неутрално

  До коментар [#7] от "Kotarak":

  ПО-ЗЛе става ! Гарантирано от ГЕРБ !!! Но пък изчезват все повече пари при намаляло население .
  Сега искат нов ДАНЪК ЗДРАВЕ !!! И то в ЧАСТНИ джобове.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 3259 Неутрално

  Мили лекари, подкрепяме ви. И не забравяйте, че пари за здравеопазване няма, защото платихме КТБ + сега ще строят нов стадион за 100 милиона. Благодарете на ГЕРБ.

 12. 12 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Тотално ги подкрепям !!!

 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3417 Неутрално

  До коментар [#11] от "arcanum":

  Пари ИМА! Стига си лъгал и заблуждавал хората.

 14. 14 Профил на black_jack
  black_jack
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Парите, които харчи държавата са два типа - такива от които ГЕРБ и другите такива си щипкат процентите - Пари1 и такива от които няма как да стане или е прекалено трудно Пари2. Това е бизнес модела на нашата държава. Държавните пари са ограничени. Всеки лев от Пари2 е свързан с загуба, пропуснати ползи. Нека лекарите са съберат и да кажат какъв % от заплатите ще носят в касата на ГЕРБ и нещата ще се решат. Така заплатите им от Пари2 ще станат Пари1. Може да се разберат даже да ги оставят в асансьора и Цвъки ще вика асансьора от горе и готово...

 15. 15 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3821 Неутрално

  До коментар [#14] от "black_jack":

  +++++++++
  Разбира се. За това има безброй линейки и оборудване, защото от него се взимат комисионни, а това че никой не иска да работи за тази заплата и лекари няма, никой не го интересува.
  За това селските училища, където никой не учи са със сменена дограма.

  Огромна вина имат и бюрократите от ЕС. За тях основна грижа е как техните фирми дъ спечелят максимално то еврофондовете, които ни дават. Като купуваме линейки печелят, като увеличаваме заплатите на докторите не печелят.

  БЮЛЕТИНА №11 - ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА НЕ Е ЕДНА ОТ ТЯХ
 16. 16 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Има един въпрос защо педиатриите в държавните болници не стачкуват след като получават по-малко пари от Здравна каса? И защо само частан болница сиак пари?

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8763 Неутрално

  Сега какво, да не искат да им дадат парите,заделени за световното по футбол.

 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4463 Неутрално

  Медицинските кадри основателно протестират!Пълно безумие и държавно безхаберие те да получават символични/даже обидно ниски/ заплати за техния труд!

 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4463 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Управленското безхаберие на ГЕРБ докара до тука нещата!Даже и двойно да се увеличат заплатите на медицинските кадри у нас пак е малко за техният изключително важен за обществото труд!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK