Няма сестри, специализанти, заплати, обявиха педиатрите на протест

Няма сестри, специализанти, заплати, обявиха педиатрите на протест

© Велко АнгеловОт 10 години искам да съм педиатър, от 6 години съм специализант в педиатрията в София - първо ревматология, сега специализирам и друго. И за всичкото това време в болницата няма нито едно щатно място за платена специализация. Работя на друго място и специализирам тук. Напълно безплатно. А после се питаме защо няма педиатри." Това заяви млада детска лекарка, която заедно със своите колеги излезе днес на протест пред специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София.


Сестрите в болницата пък работят поне на още едно място, като това е в най-добрия случай. Има и такива, които са в три, дори и в четири болници. Основните щатове за сестри в болницата не са запълнени, а графиците се правят от хора, назначени на половин или дори на една трета щат. Повечето сестри са в пенсионна или предпенсионна възраст. В отделенията лекарите с конкретната специалност също не достигат. А всичко това идва от много ниското заплащане, разказаха протестиращите.


Медиците от единствената съществуваща в момента детска специализирана болница искат достойно заплащане за труда си, отпадане на лимитите, за да могат да приемат и лекуват болните деца спокойно и изработената от тях работа да се плаща от здравната каса. Настояват и за специален статут за болницата, който да я отличава от останалите търговски дружества и да позволи по-сериозна подкрепа от държавата за педиатричните грижи.
А днес изложиха още от проблемите.


От над 50 специализанти в болницата, идващи от цяла България, само четирима са на щат. От години такива щатни бройки не са разкривани, тъй като болницата няма средства да плаща на специализантите, разказа млада лекарка, пожелала да остане анонимна. Тя лично работи на две места и всеки ден по близо 16 часа. Но тук е единственото място, където мога да видя подобни случаи, тук е единствената клиника по детска генетика например, много добри специалисти по всякакъв вид детски болести, тук мога единствено да се науча качествено, да имам нужните знания, да стана наистина специалист, допълни тя.


Така мислят и останалите специализанти, които също работят на още едно или две места, за да могат да учат с години в педиатрията, без да им се плаща.


"Не можем да привличаме нови специалисти, а имаме огромна нужда. Всички се отказват, като чуят какво е натоварването и срещу какви пари", заявиха протестиращите. От скоро в боницата и то не на щат има един психолог, с който могат да се консултират родителите на тежко болните деца, както и лекарите при нужда. Той обаче е назначен по проект за няколко години и не е ясно какво ще стане след изтичането му.

© Велко Ангелов

"Не можем да привличаме нови специалисти, а имаме огромна нужда. Всички се отказват, като чуят какво е натоварването и срещу какви пари", заявиха протестиращите. От скоро в боницата и то не на щат има един психолог, с който могат да се консултират родителите на тежко болните деца, както и лекарите при нужда. Той обаче е назначен по проект за няколко години и не е ясно какво ще стане след изтичането му.


Сестрите пък разказаха, че дори и да искат и да са навършили пенсионна възраст, не могат да си позволят да се пенсионират. Защото иначе нямало кой да запълва графиците и да работи. Внучката ми в момента също е сестра в болницата, внучките и бабите работим заедно и нищо не се е променило от времето, в които постъпвах, разказа една от протестиращите сестри. Лекарите пък отбелязаха, че работата на сестрите в болницата е много специализирана и има разлики, специфики в зависимост от отделението, в което работят. Учи се много след 4-те години в университета, полагат се сериозни усилия, а сякаш никой в държавата не ги цени, заплатата на сестрите тук е с 50-100 лева над минималната за страната, посочиха протестиращите.


"Според разпорежданията на здравното министерство 60 на сто от цената на клиничната пътека трябва да отива за възнаграждение на персонала, но при нас това няма как да стане, иначе не можем да покриваме консумативи, манипулации, изследвания. Така сумата пада сериозно и съответно и заплащането", коментира още д-р Антон Владимиров. Сега всички обещания, които дава Министерството на здравеопазването за оправяне на положението, са основно за бъдещето, за периода 2020-2022 г., аз нямам това време, допълни той. Лично си е дал срок до юни и ако не види промяна, смята да напусне. Прогнозира, че подобно ще е поведението и на много други негови колеги, като така, макар да няма решение за колективни оставки, пак ще се стигне до сериозен отлив.


"В бъдеще няма да сме тук, няма да издържим. Правихме много компромиси, но тези компромиси вече поставят на риск пациентите, а това е компромис, който няма да направим", заяви и негова колежка.


Да подкрепят лекарите, бяха дошли и родители на деца, дългогодишни пациенти на болницата. "Не разбирам от политика или от клинични пътеки, но разбирам от човешка доброта. В тази болница я видях", заяви Йордан Георгиев, баща на болно дете, пациент на педиатрията.


Вчера работещи в педиатрията се срещнаха със здравния министър Кирил Ананиев. Макар да срещнаха разбиране и обещания, че част от исканията им ще бъдат изпълнени, те не отмениха протестите си. И обясниха, че за момента не са склонни да разчитат само на обещания, а искат да видят гаранции, че положението ще бъде променено. И посочиха, че повечето му обещания са за бъдещето, евентуално след около две години, когато се очаква да е готова новата национална детска болница. "Имаме сериозните опасения, че България ще дочака бъдещата педиатрия, без да има и сега съществуващата", коментираха медиците.


А обещанията за евентуални промени след май посрещнаха с недоверие.


Затова продължават и протестите. Като за 10 май планират и да затворят движението по булеварда пред болницата, ако не получат ясни гаранции за промени.

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  Еми няма, това не са поръчки за апаратура и ремонти, от които има %.

  Любовта ще спаси света!!!
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3648 Неутрално

  За истинските медици и медицина, пари няма, има само за усвояване. Сега, в Бургас например, две болници се обединяват, като едната е с кардиопрофил, за целта, за да бъдат по-успешно "усвоявани" пари от НЗОК от "пациенти", назначиха за шев на РЗОК-Бургас бившия управителя на болница "Бургасмед" в града, т.е., вкарали "вълка в кошарата да пази агнетата"...
  Сигурно и в другите части на страната е така, затова бюджетът на НЗОК всяка година расте ли, расте...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 3. 3 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Протести до дупка срещу това гнусно мафиотско правителство.

 4. 4 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Гледайте си работата. Ако ви дадат пари, откъде ще извадят да платят на Доган за студения резерв, на Гергов за дупката, на Гепи Груп за ремонтите, на Пеевски за "магистралите" и прочее.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 5. 5 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  И още нещо.
  "държавната поръчка" студенти е на държавата България.
  Ако Германия иска лекари, да си плаща за образование.
  Нашите деца ходят да учат специалности, дето могат и с един курс да се изкарат, никой не ги допуска до инженерните и докторските университети, поне не безплатно.

  Знам, че около 40х. ни струва обучението на един лекар.

  Любовта ще спаси света!!!
 6. 6 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 918 Разстроено

  Тея медицински работници много нагли ей! Може ли такова нахалство?Само пълнят новините с отрицателни емоции и проблеми.
  Общество,което не е в състояние да се грижи за децата си, няма бъдеще, обречено е.
  Територия със затихващи функции.Писал съм го поне 10 пъти. Сега могат да се изтипосат няколкото оптимисти от форума и да напишат как всичко е тип топ, ама тея само мрънкотят.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 7. 7 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 964 Неутрално

  за ГЕРБ няма суджук в медицината, затова натам не летят милиони като салфетки.

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5080 Неутрално

  От години държавата целенасочено не прави нищо за здравните кадри и здравеопазването. Народът си доплаща кеш 40% над сумите от здравна каса и не се оплаква/прганизирано/.

 9. 9 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Костов акбар!

  Той ги надроби тия каши.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 10. 10 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 307 Неутрално

  На всички гербаджии и форумните им подметки пожелавам, да им се наложи вкупом, да използват услугите на българската здравна система... но не в правителствена болница или софиямед, че там бият лошо... ами някъде в дълбоката провинция, където те пък от своя страна ще могат да налагат я лекарЯ, я сестрата... докото още не са избягали

  I shave with Occam's razor
 11. 11 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1019 Разстроено

  виждам че не виждам проблеми в системата;)))
  това е положението :/

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 12. 12 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  След 1989 г. комунистите правят така, че по всякакъв начин да докажат, че в капиталистическото общество човек за човека е вълк и че всичко е гадно и лошо. Така че не чакайте нищо добро. Единственият начин е българите да се вдигнат и да започнат да трепят комунисти. Но съвременният българин това явно няма да го направи и се спасява по единично зад граница.

 13. 13 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  Сега отиваш на лекар и той те гледа бездушно и само мисли как да ти вземе кинти.
  Изключение е Пирогов.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Затова пък , я колко много прокурори има.

 15. 15 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2845 Весело

  До коментар [#9] от "БМЗ":

  Костов акбар!

  Той ги надроби тия каши.

  Изключително оригинално мнение! Бягай да кажеш където трябва.
  Само дето закъсня, разтревожих се за главния виновник.

 16. 16 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  На всички гербаджии и форумните им подметки пожелавам, да им се наложи вкупом, да използват услугите на българската здравна система... но не в правителствена болница или софиямед, че там бият лошо... ами някъде в дълбоката провинция, където те пък от своя страна ще могат да налагат я лекарЯ, я сестрата... докото още не са избягали
  —цитат от коментар 10 на Сахаров


  ---------------
  те не ходят по земята, живеят в някакъв паралелен свят.

  Любовта ще спаси света!!!
 17. 17 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Най-неспособната част от населението разгонва най-способната. Простотията е гресивна и жилава. Като бурените.

  Мърфи е оптимист!
 18. 18 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 974 Неутрално

  А в това време фармацевтичните компании трупат пачки.

 19. 19 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Весело

  Сестри няма,пари няма,НО има стабилност!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 20. 20 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Подкрепям!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 21. 21 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#8] от "pet_fire":

  Проблема е ,че народа в 80% не плаща нито лев нито осигуровки ,нито за здравни грижи , а иска европейско качество и бърза и безплатна услуга ,щото е болен , е ,такава държава , с такава безплатна здравна грижа няма , затова няма да има и здравни работници ,а народа ще си доплаща не 40 а 140% ,ама няма кой да дойде когато е в нужда ,щото отдавна ще е в Германия ,дето всичко е добре уредено и всички са доволни от същите тези лекари и сестри .

 22. 22 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#13] от "anonim440":

  Ами няма как по друг начин да те гледа ,като ти нямаш нито здравна осигуровка ,нито си плащаш за услугата , а и касата и държавата също искат лекаря напълно безплатно да те обслужва и обгрижва денонощно ,за да му снесеш накрая , колко много си недоволен от него , е ,няма как да стане .

 23. 23 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#9] от "БМЗ":

  не е вярно , до Костов ,медиците вземаха дълги години минусови заплати , лично аз ,като лекар 3 години давах повече пари за път до работното си място , отколкото вземах после заплата , добре ,че дойде Костов да ни спаси и да направи системата реална ,а друг е проблема ,че после я политизираха и решиха ,че всички ще ползват без лимит и безплатно ,а ще плащат мижави осигуровки само 2.5 милиона , а видиш ли държавата ще осигурява пенсионери и деца и още 9 групи ,ама не с пари ,а с празни приказки и мижави суми ,превеждани далеч след края на бюджетната година ,щото медиците тъй и тъй са идиоти и роби и си мълчат и ще бачкат ,защото са длъжни , е да ,ама не ,идва му края , народа видя ,че и с бой няма да успеят да накарат никого да им слугува робски ,на тази система и идва края ,както и на желанието на милиционерите ,те и администрацията и съда да са по 5000 лв заплати ,а медиците 500 , в тази държава единствената услуга ,която е на световно ниво и от нея зависи живота дори на най висшия държавен служител е всяка медицинска услуга .

 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4223 Неутрално

  Костов акбар!Той ги надроби тия каши.
  —цитат от коментар 9 на БМЗ


  И от 2001-ва (осемнадесет години) никой не успя да оправи това, което Костов "развали" за четири години, а?

  За всичко в тази държава е виновен някой друг, но не и тези, които са на власт - БСП и БСП2 (ГЕРБ)!

 25. 25 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 345 Любопитно

  Лично аз гласувам да утроят, ако могат - и учетворят - заплатите в цялата здравна система БЕЗ тези на администрацията. Вършат неизмеримо важна работа, при невероятно психическо и физическо натоварване и спасяват животи.

  Но първият лекар хванат с подкуп, първият санитар пипнат, ама ако ще и с едни бонбони, да следват абсолютно зверски наказания, уволнение, глоби и доживотна забрана да работи в сферата. Първият директор, пипнат да се облажва с парите от нашите данъци - конфискация на цялото имущество + ефективен затвор. Така няма ли да са доволни всички?

 26. 26 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3264 Неутрално

  Има за тия с частните клиники, близки до управляващите. Една депутатка от Русе в редиците на ГЕРБ, юристконсулт на такава клиника, е много наясно със схемите по клиничните пътеки и източването на милиони от здравната ни система !

 27. 27 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#14] от "Роси":

  Коментара ти е неадекватен, от бързане да правиш бройка.

 28. 28 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Трудът на медицинските сестри, лаборанти и другите специалисти по здравни грижи- рехабилитатори, физиотерапевти , е крайно подценен и незаплатен в България. Те за това отиват да работят навън. Казват, че сестри в България нямало, понеже на Запад им давали много по- високи заплати и те за това бягали!
  Това просто не е вярно.
  Една заплата от 2500- 3000 лева и българските сестри ще живеят много по- добре в България, отколкото в Германия. Това е така, поради нещото , наречено паритет на покупателната способност.
  Нима българската държава няма пари да даде добри заплати на сестрите си ?
  Има, но управниците са заети с други грижи и други харчове, това не им е дневният ред !

 29. 29 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 271 Неутрално

  В БГ има прекалено много ненужни болници, а голяма част от парите опитават за администрация. Много болници трябва да се закрият, администрацията да се съкрати, и системата оптимизира, тогава ще има много повече пари за заплати. Но такъв тип реформа няма как да стане от сегашното правителство. Тия нямат мозък за най-елементарни реформи, пък кво остава за нещо по-сериозно.

 30. 30 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Има за тия с частните клиники, близки до управляващите. Една депутатка от Русе в редиците на ГЕРБ, юристконсулт на такава клиника, е много наясно със схемите по клиничните пътеки и източването на милиони от здравната ни система !
  —цитат от коментар 26 на samoedin


  Много сте ми интересни с това " източване " !
  Я кажи каква е разликата в остойностяването на една и съща операция в България и в развития свят ?
  Кой кого " източва " у нас- лекарите Касата или Касата лекарите ?

 31. 31 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Гневно

  Нищо, Винету ше строи стадиони за 100 млн лева. Вас кучета ви яли

 32. 32 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  До коментар [#22] от "edin drug":

  Не знам защо в този сайт пишат определен вид индивиди, които си мислят, че знаят всичко.
  Напротив здравно осигурен съм, имам и отделна здравна застраховка.
  Но не разбирам това какво общо има с темата? Тези, които нямат възможност да се лекуват какво, да умрат ли?
  Някои хора си мислят, че като имат днес и сега, и вече край, всички които нямат са негодни.
  Кой ти дава гаранция, че утре ти няма да паднеш?

 33. 33 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 39 Неутрално

  Ужас, жалка история, недопустимо е да няма пари за единствената специализирана детска болница в страната...

  Marinov
 34. 34 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 931 Любопитно

  Сега ли се сетихте, да протестирате !? Не виждахте ли, какво се случва около вас ? Нека ви! И ВИЕ СТЕ ВИНОВНИ !

 35. 35 Профил на Анийдмъни
  Анийдмъни
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Здравната система се крепи основно на Хипократовата Клетва изглежда. Тя обаче не се яде...

  Освен демографската криза, за вбъдеще ни чакат едни "приятни" отливи от ключови и уж престижни специалности. Такива дето се учат дълго и се работи здраво. Хората бягат навън и/или стават кодери (не казвам, че второто е лесно).

  Такива проблеми за жалост не се решават с еднократно нареждане от Вожда да им се дадат едни пари, така, да млъкнат видиш ли.

  panem et circenses
 36. 36 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Патреотите, едно протестче в подкрепа няма ли? Или сме само патреоти на думи?

 37. 37 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1320 Разстроено

  До коментар [#2] от "hamiltonf":
  мнението ви е релевантно, но все пак не става дума за шев и кройка,а за шеФ

  ум море, глава шамандура
 38. 38 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  До коментар [#32] от "anonim440":

  В нормалните страни това е нещо с което се занимават социалните служби ...
  и те определят какво и как се покрива

 39. 39 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3648 Весело

  До коментар [#37] от "DonKey Hot":

  Случва се и на най-добрите...
  Благодаря!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 40. 40 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3578 Весело

  Но има за ЕП по футбол, тераси, сауни и асансьори!

  klimentm
 41. 41 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  Редът, здравеопазването и образованието са трите основни стълба за развитието на едно общество, на една цивилизация. Когато държавата обръща гръб на два от тези стълбове, обществото започва да страда и да се разпада. Затова в белите държави именно тези трите са най-добре платените професии. Абсурдно е, че дори комунистите разбраха тази проста истина, а политиците от последните 30 години не го осъзнаха. Резултатите от недалновидната политика се виждат ясно. Полицията е корумпирана, защото заплатите са ниски. Учители няма, защото заплатите са ниски. Лекарите бягат на запад, защото там плащат няколко пъти повече. Плащаме най-много в ЕС за МВР и нямаме сигурност. Пращаме като граждани най-много за здравеопазване и сме най-болната нация. А децата ни са необразовани, въпреки училището.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Сега отиваш на лекар и той те гледа бездушно и само мисли как да ти вземе кинти.Изключение е Пирогов.
  —цитат от коментар 13 на anonim440


  Ами тя държавата ги изостави да се оправят сами кой как може. Как иначе да те гледа ?

 44. 44 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#32] от "anonim440":

  проблема е не дали сега имам или нямам ,а ,че тези дето са с безплатен достъп и уж бедни не желаят нито да спазват правила ,нито да си пазят здравето , нито да се лекуват правилно ,ама искат да им е винаги безплатно и веднага здравната услуга , това ,че ти и аз имаме големи осигуровки ни осигурява едно нищо и като се наложи си плащаме всяка здравна услуга ,а онези без вноските никога ,те винаги имат само права и са без задължения .Ти като си толкова отворен и коментираш от позицията на велик ум ,на колко днес си помогнал и си поел от джоба си разходите ,щото медиците го правим всеки ден от години ,те същите ,бедните са пак неблагодарни и недоволни и нещо ни омръзна да правим точно това ,още повече ,вече и с бой искат да ни накарат да им обслужваме безплатно тях и техните семейства под благосклонния поглед на цялата държава ,ами ела ти им плати разходите като си толкова много богат и милееш за бедните ,както се вижда медиците не са склонни вече да правят това безвъзмездно по социалистически !

 45. 45 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 648 Неутрално

  на колко днес си помогнал и си поел от джоба си разходите
  —цитат от коментар 44 на edin drug


  Всъщност продуктивната част от населението го прави постоянно.

  За половината сума от 8%-та ми вноска към здравната каса, имам медицинска застраховка за България с покритие 10 000лв и застраховка за лечение на критични заболявания в чужбина с покритие 2 000 000 евро.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK