Доброволната ваксина срещу морбили е невъзможна в момента

Д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор

© Анелия Николова

Д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспекторВ момента няма възможност възрастните, които сами по една или друга причина искат да си сложат ваксина срещу морбили, да си я купят сами и да се ваксинират. Това коментира днес в отговор на въпрос на "Дневник" главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.


Кунчев съобщи, че в момента се водят преговори с фирмата - доставчик на тези ваксини за България, да внесе допълнителни 200 - 300 броя, които да са достъпни за гражданите в аптечната мрежа. Кога ще приключат тези разговори и кога реално ще има такива ваксини в аптеките той не можа да прогнозира. Кунчев отбеляза, че например миналата година, когато нямаше почти никакви случаи на морбили, фирмата била внесла 200 допълнителни ваксини, които са били достъпни в аптеките, но е нямало почти никакво търсене и те са били унищожени.


Сега се прогнозира, че ще има по-засилена нужда, но още не е ясно ще има ли достъпни ваксини и кога. По думите на Кунчев обаче това не би трябвало да е сериозен проблем, тъй като имало съвсем минимална възможност възрастен човек да се зарази с морбили. А основните рискове и проблеми, включително с ваксиналното покритие, са при децата.
По думите на главния здравен инспектор в момента ваксините, с които България разполага, са предназначени именно за ваксинация на децата според имунизационния календар - след 1 месеца и след 12 години. А също и при нужда за имунизиране на здравни работници.


Така хора, които например са си направили кръвен тест за антитела срещу морбили и са установили, че те са под долната граница или съвсем малко над нея, които имат основания да предполагат, че нямат нужния имунитет и биха искали да се ваксинират, в момента не могат да го направят.


Между 3 и 5 на сто са хората, които не изграждат имунитет дори и след реваксинация, сочат световни изследвания и данни от самите ваксини. В тези случаи обаче няма и гаранция, че при нова имунизация това ще се случи. Здравните власти твърдят също, че имунитетът на хората, изградили го след две ваксини срещу морбили, е доживотен. Някои лекари обаче смятат, позовавайки се на кръвни тестове на свои пациенти, че има и случаи на хора с изграден имунитет, очевидно ваксинирани, който обаче през годините е спаднал.


Д-р Ангел Кунчев съобщи още, че по национални данни за 2018 г. 92.2 на сто от децата над 13 месеца са били ваксинирани срещу морбили, както изисква имунизационният календар, а при децата над 12 години, когато е реваксинацията, този процент е 87.4. На въпрос на "Дневник" той отговори, че здравните власти имат съмнения, че тези данни не са реалните, тъй като са установили и случаи на декларирани и вписани ваксинации, но след проверка за антитела е установено, че не е имало имунизация.


Първоначално този проблем се откроил доста остро в Самоков, където се установило сериозно отклонение между декларираните и реалните ваксини. Здравните власти са възложили районните здравни инспекции да съберат по около 40 контролни серумни проби от всяка област, за да се направи по-ясна и вярна картина на имунизационното покритие. Вече някои от тях са били проверени и за София например не е констатирано такова голямо разминаване. Д-р Кунчев изрази надежда така в скоро време да има по-вярна и цялостна картина за това какъв процент от хората реално са ваксинирани и имат имунитет срещу морбили.


В момента са установени 497 случая на заразени с морбили, огнището в Благоевград, където се появиха първите случаи, вече затихва. Може да се прогнозира разрастване на болните в София, каза д-р Кунчев.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danitoledov
  danitoledov
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Ситуацията е страшна и е меко казано безотговорно да няма как да се ваксинира човек, особено на прага на настъпваща епидемия

  danitoledov
 2. 2 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 264 Весело

  Тогава- оставка на здравното министерство (без чистачката).

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Циганите сега се сетиха, като започнаха да им измират децата.

 4. 4 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 264 Весело

  Де го Москов Ваксината- може да помогне човека- има нужните контакти у Турция ;-)

 5. 5 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Ц-ц-ц...докъде се докарахме да няма вакса в аптеките и то не защото много се търси и купува, а точно заради обратното. Как може да се извърти излагането на един прост факт, за да се вкара някаква идея за нужда и спешност. Иначе, който иска вакса, просто да вдигне ръка и мобилните екипи ще му я праснат веднага, вкъщи, на дивана.
  Наличието на антитела не означава задължително имунитет. Ваксата пердизвиква такава реакция, но не пречи ваксиниран с добро ниво на антитела да се разболее. Това е документирано и добре известно. Дали някой е болен от СПИН се определя от нивото на антителата - повече значи "позитивен", а сега де...

 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5110 Неутрално

  Отново постфактум се е активирала държавата

 7. 7 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#5] от "jazzi":

  Винаги има медицински феномени, има няколко случай на доказано излекувани от СПИН, смята се че 1-3% от хората имат естествен имунитет. Което не пречи 99.99% от заразените милиони и милиони да развият СПИН и да умрат от усложнение ако не се лекуват.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Като няма в аптеките, ще им дават от безплатните.

 9. 9 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#4] от "balgariez":

  Да оставим Москов настрана . Не разбирам какво имате против турските ваксини , които също са произведени в " САНОФИ ПАСТЬОР " - Франция , макар и с листовки на турски ! В същност , който предпочита децата му да боледуват и мрат - прав му път !Искам да попитам само защо голяма част от българските ПАТРИОТИ си купуват илачи и се лекуват в Турция ?????

 10. 10 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#8] от "Роси":

  Те са за деца и са три/пет валентни т.е комбинирани с други. Отделно са горе-долу точна бройка спрямо децата подлежащи на имунизации, няма хиляди "резервни" просто щото обикновено няма търсене и се хвърлят.

 11. 11 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Откъде идва разминаването от реално ваксинираните и тези на книга? Отговорът е само един - КОРУПЦИЯ! В детските градини и пълно с неваксинирани деца на антиваксъри с фалшифицирани картони, че имат всички ваксини, защото иначе няма да ги вземат.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 12. 12 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1102 Любопитно

  Има разминаване между реално ваксинирани и вписани такива! Нека да позная от кой етнос? Което означава, че някои доктори са ,,облажили” на гърба на ромското невежество и първобитност!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 13. 13 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 418 Любопитно

  До коментар [#7] от "m17":

  Идеята е, че ВАКСИНИРАН И ИМУНИЗИРАН СА РАЗЛИЧНИ НЕЩА. Апропо ваксинацията не води до имунизация и съвсем погрешно понякога се означава така. Погрешно се гледа на наличието на антитела като наличен имунитет. СПИН е само един пример и е ясно защо няма да има ваксина за него, но различни хронични заболявания са друг пример за несъстоятелността на тази теория. Какви антитела да се произведат е функция на белите кръвни клетки като част от цялостната имунна защита на организма и не може да очакваме, че инжекция вакса ще програмира в него същата реакция каквато развитието на самото заболяване. Още повече, че ОРГАНИЗМЪТ ПРИВИЖДА ВАКСА КАТО ЗАПЛАХА В ТИЛА НА ОТБРАНАТА И РЕАГИРА СРЕЩУ НЕЯ !!!!! Поради това да се очаква вакса да доведе до имунитет е като това да научиш кучето ти да лови зайци като го храниш с заешко. Схващаш ли - кучето ти може и да гони зайци, но няма да е заради менюто му, т.е. може и да имаш имунитет срещу морбили, но той едва ли е от приорикса.
  Наистина има дял хора с вроден имунитет срещу различни заболявания, а други реагират различно на различни дразнители, включително и безсимптомно.

 14. 14 Профил на croth
  croth
  Рейтинг: 218 Неутрално

  До коментар [#13] от "jazzi": Извинявай, ама ти си напълно неграмотен глупак. Това, което си написал вероятно е компилация от бг мама. Страшно е какви идиоти има тук. Що ли не се върнеш в 15-16 век. Там няма да те тормозят с ваксини. Ще си живуркаш сред чума, холера, проказа и др. подобни. Рай за такива като теб.

 15. 15 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Има разминаване между декларираните и релано ваксинираните в Самоков. Не че съм нещо предубеден, но някои етноси вероятно биха продали и ваксините за децата си, ако има на кого...

 16. 16 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#13] от "jazzi":

  На вас ви трябва психиатър, няма ваксина за простотия. Жалко е как уж образовани и интелигентни хора (все пак да четеш Капитал и да пишеш във форума му си изисква ниво на интелект) могат да са толкова прости.

 17. 17 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  До коментар [#1] от "danitoledov":

  Защо този човек не е ваксиниран??

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 18. 18 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  много правилно! лелките от мангалица-ГЕРБ https://visitcryptoville.com/wp-content/uploads/2013/11/woolypigs01.jpg викат:

  https://image.prntscr.com/image/0Z4y72ZJTd22vQkhUMvOeA.png

  ОБРАЗОВАЙ СЕ!!!

  ПРЕОСМИСЛИ ВАКСИНИТЕ!!!"

  --Деница Панайотова, ГЕРБ, шеф "разпореждане с общинска собственост"

  "Ако вие смесите живак,
  алуминиев фосфат,
  амониев сулфат и
  формалдехид с вируси,
  след това вземете
  спринцовка и
  инжектирате това на
  детето си, то вие ще
  бъдете АРЕСТУВАН и
  СЪДЕН за малтретиране
  на детето си и може би
  за опит за убийството му.

  Защо тогава докторите правят това и
  защо ние им го позволяваме?

  ОБРАЗОВАЙ СЕ!!!

  ПРЕОСМИСЛИ ВАКСИНИТЕ!!!"

  --Деница Панайотова, ГЕРБ, шеф "разпореждане с общинска собственост"

  яж бахур
 19. 19 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 418 Гневно

  До коментар [#14] от "croth":

  ...напълно неграмотен глупак...ко речи?!

  До коментар [#16] от "m17":

  Ако не знаете какво е "лоботомия" !за което има присъден и Нобел за медицина! си го намерете в гугъла и се опитайте да проумеете, че ваксините са горе-долу набор на тази манипулация и са подобни на нея и в двата смисъла на думата. Аре сега, улево при стадото...Дръжте се за роклята на чичко доктор и блейте за вакса!

 20. 20 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#19] от "jazzi":

  Глупак.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 21. 21 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#18] от "Моа Преател Тайпи":

  Повечето анти-ваксъри са модерни градски хипита, същите които са луднали по био- и веган-. И сигурно 95% от тях са привърженици на ДБ, другите 5% са аполитични хипари. Така че с това копиране на глупости правите реклама на ГЕРБ в техните очи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK