Български лекари ще се обучават във Виена как се правят белодробни трансплантации

Български лекари ще се обучават във Виена как се правят белодробни трансплантации

© Георги КожухаровОт 6 до 10 май български лекари ще бъдат обучавани в клиничното отделение "Гръдна хирургия" към Медицинския университет във Виена. Целта е те да придобият нови знания за извършването на белодробни трансплантации и посттрансплантационно наблюдение на пациенти, съобщиха от здравното министерство. Това е първото обучение, договорено с подписаното в края на януари 2019 г. споразумение между двете държави за квалификация и обучение на медицински кадри по линия на Евротрансплант.


Към момента в България не се извършват белодробни трансплантации, като основният проблем е, че липсват специалисти.


Четирима българи попаднаха в екипа, който ще отпътува за Виена. Сред тях има кардиохирург, анестезиолог-реаниматор, пулмолог и бронхолог. Лекарите са от ВМА и УМБАЛ "Св. Екатерина".
Те ще участват във всички дейности на болницата, свързани с трансплантация и посттрансплантационно наблюдение на пациенти. Целта на обучението е медиците да усвоят всички необходими практически умения за извършването на белодробна трансплантация, както и за обгрижването на пациентите в постоперативния период.


В рамките на споразумението са договорени и две дългосрочни шестмесечни обучения на два български екипа. Договорено е също така екип трансплантолози от клиниката във Виена да помагат при провеждането на първите трансплантации на бял дроб в България, които се очакват през 2021 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK