Здравното министерство планира да закрие центъра по наркомании

Центърът по наркомании и административната сграда на метадоновата програма към Държавната психиатрична болница сега се помещават на ул. "Пиротска" 117

© Надежда Чипева, Капитал

Центърът по наркомании и административната сграда на метадоновата програма към Държавната психиатрична болница сега се помещават на ул. "Пиротска" 117Здравното министерство планира да закрие Националния център по наркомании и да влее функциите му в Националния център по обществено здраве и анализи. Това трябва да се случи в едномесечен срок от приемането на качен за съгласуване проект за постановление на Министерския съвет. Според документа дейността, имуществото, архивът, както и правата и задълженията на центъра по наркомании ще преминат към центъра по обществено здраве и анализи.


Проектът е качен за съгласуване на правителствения сайт и срокът за консултации е до 1 юни.


Националният център по наркомании към министъра на здравеопазването има функции по координация и методическо ръководство на дейностите, свързани с превенция на злоупотребата с наркотични вещества, с намаляване на здравните щети и рехабилитация на злоупотребяващи или зависими от наркотични вещества. А също и за специализиран контрол на лечебната дейност, научно-методическа, научно-приложна и информационна дейност, специализирано обучение, международно сътрудничество и обмен на информация и технологии, се посочва в мотивите към проекта за промяна.
Посочва се още, че дейностите по профилактика, диагностика, лечение и рехабилитация на злоупотребяващи и зависими от наркотични вещества лица са преминали в Държавна психиатрична болница за лечение на алкохолизъм и наркомании със стационар в Суходол. По този начин основните функции на центъра стават основно координационни, методически и експертни.


Здравното министерство отбелязва, че подобни координационни и методически функции в областта на намаляването на търсенето на наркотици и програмите за лечение на хора, зависими от наркотични вещества, има и специализираната дирекция "Промоция на здраве, профилактика на болести и зависимости" в Министерството на здравеопазването. Това води до дублиране на част от функциите и отговорностите, отбелязват от здравното ведомство.


Министерството ще използва промяната, за да прехвърли щатни бройки от центъра по наркомании към Националната експертна лекарска комисия и към държавната психиатрична болница в село Церова кория, където имало недостиг. Два от освобождаваните щатове ще бъдат и за психиатричната болница за лечение на наркомании и алкохолизъм в Суходол, а целта е "запазването на функциониращия към момента в това лечебно заведение лабораторен комплекс".

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 515 Любопитно
 2. 2 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Здравното министерство планира да закрие центъра по наркомании

  Ш да се открие на ново място , в достоен дом . На сградата , на чиято фасада са написани заветните думи - Съединението прави силата л Просто министерството да изпълни призива - да обедини разделената общност. . Та дано държавата рахатяса най- подир .

 3. 3 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Проблема е че този център раздава метадон и така бие по пазара на наркотици който знаем кой го контролира у нас...

 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  Здравното министерство ще закрие цялата здравна система ,ако направи всички замислени реформи и реформи на реформите .

 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  Уви, цялата политика на държавата по отношение на този толко важен и жизнен въпрос за цялото ни общество, продължава да се базира основно на разбирането, че " грижата за давещия се е преди всичко в ръцете на самия давещ се" - с или без нстоящата рокада ! Вярно е, желанието и волята да се противопоставиш на тзи смъртоносна зависимост е ключа към преодоляването и, и няма смисъл да се търсят виновници извън личната отговорност на всеки един да посегне към тази зависимост, но от друга страна уверението и реалните мерки на обществото към дадения наркотично зависим индивид за възможността да бъде отново личност, победила наркотиците е много важен елемент от борбата срещу тях ! Нека държавата ясно да покаже своята ангажираност в този ключов за обществото проблем !

 6. 6 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Проблема е че този център раздава метадон и така бие по пазара на наркотици който знаем кой го контролира у нас...
  —цитат от коментар 3 на jobssboj


  Ами точно НЦН не раздава метадона. Раздават го програмите, които са съвсем друга бира.

 7. 7 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 780 Любопитно

  уверението и реалните мерки на обществото към дадения наркотично зависим индивид за възможността да бъде отново личност, победила наркотиците е много важен елемент от борбата срещу тях ! Нека държавата ясно да покаже своята ангажираност в този ключов за обществото проблем !
  —цитат от коментар 5 на samoedin


  Държавата е организирала програмите за лечение, на голяма част от лекуващите се лечението е безплатно (т.е. за моя и ваша сметка), работата на програмите, вкл. и на частните се контролира от МЗ. Според вас каква повече може да бъде ангажираността на държавата ? Може би да установи законодателно норма за назначаване на работа на лекуващи се/излекувани наркомани ?
  Вие лично готов ли сте да назначите на работа във фирмата си човек който е минал лечение и се смята за "чист" ?

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2880 Неутрално

  мин.на здравеопазването ,вместо за здравето се грижи за бюджета

 9. 9 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#7] от "nigel":

  Защо, какъв е проблема да назначиш такъв човек?

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 10. 10 Профил на DiegoGodin
  DiegoGodin
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако се премести локацията на въпросният Център смятам, че целият район от К.Величков до Опълченска би придобил малко по-приятен вид. Центърът в момента е магнит за всевъзможни субекти (не визирам само лекуващите се вътре), което е в минус за всички живущи и преминаващи покрай него...

 11. 11 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#7] от "nigel":Защо, какъв е проблема да назначиш такъв човек?
  —цитат от коментар 9 на Matrix


  Имам си притеснения. Доколкото знам "откачането от иглата" е доста труден процес, като с изчистването на организма не е сигурно премахването на психологическата зависимост. В тази връзка не бих сигурен доколко мога да разчитам на такъв човек в критични ситуации - напрегнат график, критики за недостатъчно справяне с работата и т.н.
  Знам че сред наркоманите има достатъчно интелигентни хора които при нормални условия биха били добри специалисти, но слабото им място в повечето случаи е психиката, която ги е довела и до зависимостта.
  Въпросът ми беше вие готови ли сте да поемете риска и да назначите такъв човек. Разбира се ако сте частник и съответно сте отговорен с джоба си за всички евентуални последици.
  Знам че не звучи добре, но в крайна сметка животът не е справедлив дори и за най-добрите хора (може би към тях даже повече).

 12. 12 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5559 Неутрално

  Поредното неадекватно решение на с цел намаляване на разходите, а не стремеж да се помага на зависимите

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5466 Любопитно

  Създава единствено гето в Суходол?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#13] от "penetrating":


  Създава единствено гето в Суходол?
  —цитат от коментар 13 на penetrating


  На времето си бе много готин център дорде му бе шеф Тодор Станкушев!
  И тогава не бе гето , а много готин цирк!Ама Станкушев се срита с Атанас Малеев, изрепчи му се по времето кога лекуваше Владко ,
  като забрави , че Малеев е шурей на Т.Ж.
  - Аз лекувам детето на първия човек в държавата !
  След като го изритаха , заместниците му нямаха характера и манталитета на Станкушев и залиня . . .
  Много интересна врътка правеха тези с принудително лечение и тези на доброволно лечение . . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5466 Неутрално

  Лечителството там тогава явно не е било за изтъкване. Сега обаче се търси ефективност и не знам доколко ще бъде такова след "реформата"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK