Здравното министерство планира да закрие центъра по наркомании

Центърът по наркомании и административната сграда на метадоновата програма към Държавната психиатрична болница сега се помещават на ул. "Пиротска" 117

© Надежда Чипева, Капитал

Центърът по наркомании и административната сграда на метадоновата програма към Държавната психиатрична болница сега се помещават на ул. "Пиротска" 117Здравното министерство планира да закрие Националния център по наркомании и да влее функциите му в Националния център по обществено здраве и анализи. Това трябва да се случи в едномесечен срок от приемането на качен за съгласуване проект за постановление на Министерския съвет. Според документа дейността, имуществото, архивът, както и правата и задълженията на центъра по наркомании ще преминат към центъра по обществено здраве и анализи.


Проектът е качен за съгласуване на правителствения сайт и срокът за консултации е до 1 юни.


Националният център по наркомании към министъра на здравеопазването има функции по координация и методическо ръководство на дейностите, свързани с превенция на злоупотребата с наркотични вещества, с намаляване на здравните щети и рехабилитация на злоупотребяващи или зависими от наркотични вещества. А също и за специализиран контрол на лечебната дейност, научно-методическа, научно-приложна и информационна дейност, специализирано обучение, международно сътрудничество и обмен на информация и технологии, се посочва в мотивите към проекта за промяна.
Посочва се още, че дейностите по профилактика, диагностика, лечение и рехабилитация на злоупотребяващи и зависими от наркотични вещества лица са преминали в Държавна психиатрична болница за лечение на алкохолизъм и наркомании със стационар в Суходол. По този начин основните функции на центъра стават основно координационни, методически и експертни.


Здравното министерство отбелязва, че подобни координационни и методически функции в областта на намаляването на търсенето на наркотици и програмите за лечение на хора, зависими от наркотични вещества, има и специализираната дирекция "Промоция на здраве, профилактика на болести и зависимости" в Министерството на здравеопазването. Това води до дублиране на част от функциите и отговорностите, отбелязват от здравното ведомство.


Министерството ще използва промяната, за да прехвърли щатни бройки от центъра по наркомании към Националната експертна лекарска комисия и към държавната психиатрична болница в село Церова кория, където имало недостиг. Два от освобождаваните щатове ще бъдат и за психиатричната болница за лечение на наркомании и алкохолизъм в Суходол, а целта е "запазването на функциониращия към момента в това лечебно заведение лабораторен комплекс".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK