Проблемите в педиатрията идвали от неразбиране

Проблемите в педиатрията идвали от неразбиране

© Велко АнгеловНа третата седмица от протестите на лекарите в многопрофилната детска болница и два дни преди планираното от тях затваряне на булеварда пред болницата здравните власти обявиха, че всъщност проблемите са плод на недоразумение.


Днес надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се събра, а сред обсъжданите въпроси трябваше да бъде и напрежението в педиатрията, исканията за промяна на статута на болницата и отпадането на лимитите за лечение на деца. Основен проблем за лекарите настъпи след решението от тази година касата да плаща за лечението на пациенти в зависимост от броя на леглата в различните отделения на болниците. Така, ако една болница има например 20 легла в кардиологично отделение и те са запълнени, но дойде 21-ви пациент с кардиологичен проблем, той няма да може да бъде приет и лекуван за сметка на касата в друго отделение на болницата, независимо че там може да има свободно място.


Заради ограничението педиатрите заявиха, че са принудени да се лишават от средства за заплати, за да не връщат деца и да ги лекуват за своя сметка. И поискаха пълно отпадане на лимитите за педиатрията.
В края на април зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков каза пред "Нова телевизия", че действително в педиатрията не бива да има лимити. И на предстоящото заседание на надзорния съвет на НЗОК той лично ще предложи отпадане на лимитите за педиатрията.


Днес обаче другият зам.-министър на здравеопазването, Жени Начева, заговори, че проблемите са по-скоро недоразумение. И не знае защо служителите на болницата не са известени, че ограниченията за приема из различните отделения не важат за педиатрията.


"Педиатричната болница може да отчита приема на пациенти с общия код за педиатрична дейност. Това е било практика и досега. Защо служителите не са били известни не мога да кажа. Няма да има контрол по отделения и клиники за броя на децата, които се лекуват, и няма ограничения по легла. Това ограничение не важи за педиатричните звена и отделения. При тази болница специфичното е, че всички отделения и звена са такива и вероятно това е била причината за притеснението на служителите й. Кодът, с който се отчита цялата им дейност, е общи, което показва, че касата не налага ограничение за дейността им", каза Начева, която е председател на надзорния съвет, цитирана от сайтът zdrave.net.


Жени Начева съобщи, че днес ще се срещне с ръководството на болницата отново, за да бъде обсъден този въпрос. "Когато има проблем с финансирането, трябва да бъдат сигнализирани и РЗОК или НЗОК. Писма за недостиг на средства не са постъпвали в касата от тази болница от началото на годината", каза още Начева.


Засега няма реакция от протестиращите педиатри, които досега планираха на 10 май да блокират за кратко движението на бул. "Иван Гешов" в столицата в опит да блокират "бездушието".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK