Лекарите от педиатричната болница продължават протестите, ще блокират движението

архив

© Велко Ангелов

архивДнес малко след 8 часа сутринта до около 09:00 медиците от специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София ще блокират движението на булеварда пред болницата - бул. "Акад. Иван Гешов". Това е третият протест на педиатрите и медицинските специалисти от единствената многопрофилна болница за детски болести в страната.


Педиатрите искат достойно заплащане за труда си, отпадане на лимитите, за да могат да приемат и лекуват болните деца спокойно и изработената от тях работа да се плаща от здравната каса. Настояват и за специален статут за болницата, който да я отличава от останалите търговски дружества и да позволи по-сериозна подкрепа от държавата за педиатричните грижи.


Още преди да започнат протестите си, медиците се срещнаха със здравния министър Кирил Ананиев и негови заместници. Последваха и още няколко срещи на здравните институции в опит да се стигне до компромисни решения. Лекарите приветстваха желанието за диалог, но посочиха, че всички разговори са в сферата на обещанията и бъдещето, а те чакат конкретни решения сега. Затова и излязаха на протести.
Здравните власти обещаха отпадане на лимитите за педиатрията. Взе се и решение да се увеличат от средата на годината цените на някои клинични пътеки с приоритет майчиното и детско здравеопазване, като за целта се освободят 50 млн. лв. от резерва на здравната каса. Тепърва екипът на здравното министерство и касата заедно с Българския лекарски съюз ще обсъждат кои пътеки и с колко точно да бъдат увеличени.


Междувременно преди два дни зам. здравният министър Жени Начева се срещна с ръководството на педиатричната болница. Пак е обещала да няма никакви ограничения в приема на деца за лечение в специализираната болница, съобщиха от здравното министерство. Обяснила и за увеличението на цените на някои клинични пътеки.


Малко преди срещата обаче Начева даде да се разбере, че според нея напрежението основно идвало от неразбиране. "Педиатричната болница може да отчита приема на пациенти с общия код за педиатрична дейност. Това е било практика и досега. Защо служителите не са били известни не мога да кажа. Няма да има контрол по отделения и клиники за броя на децата, които се лекуват, и няма ограничения по легла. Това ограничение не важи за педиатричните звена и отделения. При тази болница специфичното е, че всички отделения и звена са такива и вероятно това е била причината за притеснението на служителите й. Кодът, с който се отчита цялата им дейност, е общ, което показва, че касата не налага ограничение за дейността им", каза Начева, която е председател на надзорния съвет на здравната каса.


Думите на Начева предизвикаха сериозно недоволство на медиците. Те обявиха, че държат на "публично опровержение и извинение от страна на г-жа Начева, тъй като казаното от нея е чиста и неподправена лъжа или върховна проява на некомпетентност".


"Ние, г-жа Начева, не сме лъжци, въпреки че НЗОК системно ни принуждава да бъдем такива, за да служим на пациентите си. Как след два протеста и една среща, на която присъствахте лично, не само не се "сетихте", че няма такова ограничение, а и сама предложихте да се обсъди отпадането му на събрание на надзорния съвет на НЗОК?", попитаха те в социалната мрежа "Фейсбук".


"По отношение на отпуснатите 50 млн. лева от резерва на касата - моля, не спекулирайте с това, че те са за педиатрията. Това е сума за промяна с цените на НЯКОИ клинични пътеки (неясно кои и неясно с колко), като С ПРИОРИТЕТ ще бъдат тези от майчино и детско здравеопазване (колко приоритетни?)", се допълва в становището.


Медиците отбелязаха, че няма нито дума за отпадане на лимита за брой приети пациенти в отделение, нито дума за отпадане на финансовия лимит, "определян на исторически принцип". За статута на болницата е ясно, че не НЗОК се изказва, но г-жа Начева е заместник-министър на здравеопазването, така че се очаква да каже нещо и по този въпрос, допълват лекарите.
Заради тези противоречия те не се отказват от протестите си. И днес ще блокират движението за кратко.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK