Лекарите от педиатрията заплашват с колективни оставки и ефективен протест

Лекарите от педиатрията заплашват с колективни оставки и ефективен протест

© "Фейсбук" страницата на протестаДо десет дни, ако не бъдат чути, лекарите и специалистите от единствената специализирана педиатрична болница – "Проф. д-р Иван Митев", ще подадат колективни оставки. Преди да подадат предизвестията си, те ще преминат и в ефективна стачка, ще лекуват само животозастрашаващи състояния, ще спрат плановия прием и на неотложни състояния, защото и те не са сред задълженията на медиците от болницата.


Това обявиха на днешния си, трети по ред протест лекарите, сестри, лаборанти и други специалисти от болницата. Тъй като нямаше особено развитие по исканията им от първите два протеста, днес педиатрите блокираха за кратко тази сутрин и движението пред болницата.


На фона на ескалиращото напрежение здравните власти продължиха да твърдят, че всъщност проблемите идват заради "информационно-комуникационни пречки", че става дума за неразбиране, че ръководството на болницата не си е свършило добре работата в преодоляване на тези недоразумения. И че нещата ще се оправят след среща в понеделник следващата седмица със софтуерни специалисти на здравната каса, с които да се изчистят технологични пропуски.
До тези обяснения здравните власти стигнаха на третата седмица от протестите. И след няколко срещи както с представители на протестиращите, така и помежду си. Едва преди дни те обявиха, че всъщност лимити за педиатрията по-скоро няма – за нея не важали правилата, че пациентите с определена диагноза могат да се приемат само в отделенията, предназначени за лечение на съответното заболяване. И при липса на места не могат да бъдат лекувани със средства на касата в други отделения на същата болница, в които има свободно място.


Че това изискване не важи за педиатрията, каза преди два дни зам.-министър Жени Начева, присъствала и преди това на срещи с протестиращите. Затова педиатрите я попитаха защо не е информирала по-рано и я обвиниха в манипулации.


Днес пред БНТ пък другият заместник-министър Бойко Пенков коментира, че става дума за софтуерен проблем при отчитането на приема в болниците от здравната каса. От думите му се разбра, че в програмата не е можело да се прави разграничение на болниците и за педиатрията са важали същите правила, каквито и за останалите болници – прием според броя легла в отделенията.


"Това вероятно се е отстранило. За да бъдем спокойни, че няма да има ограничения за леглата – в понеделник шефът на ай ти отдела на касата и останалите екипи ще се срещнат, за да отпаднат техническите проблеми", заяви Пенков. Посочи, че здравната каса е решила да няма и финансови лимити за педиатрията.


И председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ) коментира пред Канал 3, че имало "информационно-комуникационни пречки". Но те били по-скоро сред ангажиментите на ръководството на болницата, което било "отсъстващо" и не третирало адекватно административните проблеми. Тези проблеми не би трябвало да се отнасят към ръководството на здравното министерство, смята Дариткова.


В същото време лекарите от болницата, излезли на протест, заявиха, че има разминаване между това, което здравните власти твърдят, и реалността. Допреди 30 минути не можеше да се приеме дете в отделение с различна диагноза от това, за което е самото отделение, заяви педиатър. Въпреки заявките болницата има и месечен финансов лимит.


Медиците обявиха, че вече не издържат да изкарват веднъж заплатите с труда си и после да трябва да спонсорират лечението в болницата, като отделят от средствата за заплащане пари, които да отиват за покриване на самите манипулации. Ако обаче не го правели и не се лишавали от заплащане, трябвало да връщат пациенти, а те не искали да допускат това.


Излизаме на третия си протест, искрено се надяваме да е последен, да има добра воля на политиците, защото е въпрос на воля, не на възможности, обявиха лекарите.


Те поискаха болницата да има отделен делегиран бюджет, а не да разчита на финансиране от здравната каса. И препратиха към законодателите въпроса как точно да стане това.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  ОСТАВКА на министър и МП.
  НЕЗАБАВНО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  Посочи, че здравната каса е решила да няма и финансови лимити за педиатрията.
  ______________
  Пълна пародия на герберите с харченето на пари залудо, държава в която годишна докторска заплата едвам настига цената на една градинска пейка в София!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Защото пейките са МУ скъпи а докторите - НЕ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Посочи, че здравната каса е решила да няма и финансови лимити за педиатрията.______________Пълна пародия на герберите с харченето на пари залудо, държава в която годишна докторска заплата едвам настига цената на една градинска пейка в София!
  —цитат от коментар 2 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Ти помниш ли в коя държава докторите работеха, като копърки и защо работеха като такива?
  Сега чул ли си доктор да работи, като копърка?

 5. 5 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Според мен най- спешният проблем на българското здравеопазване е липсата на медицински сестри ! Ножът е опрял до кокала, понеже без сестри няма здравеопазване .
  Резултатът от мозъчните напъни на титани като Т.Андреева, П. Москов и днешния Ананиев е, че останахме без сестри .

  Няма кой да дежури и да покрива медицинските грижи за болните в болниците .

  Познати доктори ми казват, че се обаждат и поръчват сестра за някаква манипулация и се чакало с часове ??!!

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  До коментар [#4] от "4ort":

  Русокоске, не ти знам квалификацията, но те уверявам, че ако сега отпаднат регулациите в сектора също много доктори ще се качат на таксита.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#5] от "faeton.":

  Ако горното е вярно, аз си задавам логичния въпрос- защо заплатите на българските сестри не са по- високи от тези на английските, примерно ?

  И тъй като явно не са по- високи, стигам до ЛОГИЧНИЯ ИЗВОД :

  явно много е сбъркано финансирането на здравеопазването, щом драстичният дефицит на сестри не повишава заплатите им !
  И като се има предвид , че Ананиев уж е икономист, се питам - какви ги върши тоя човек в МЗ?
  Поне от ценообразуване остойностяване не разбира ли ?

 8. 8 Профил на laskovf
  laskovf
  Рейтинг: 356 Неутрално

  Ако има действия, може би ще има и решения!

 9. 9 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  До коментар [#4] от "4ort":Русокоске, не ти знам квалификацията, но те уверявам, че ако сега отпаднат регулациите в сектора също много доктори ще се качат на таксита.
  —цитат от коментар 6 на КМЕТ В СЯНКА


  Кметичке, ако дойдете на власт и пак забраните частната практика на докторите, не на таксита, а на главите ви ще се качат!
  Безсмъртният ви полк ще се допълни с още много дрогре.

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  До коментар [#9] от "4ort":

  Боб ли хвърляш, Русе ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  До коментар [#9] от "4ort":Боб ли хвърляш, Русе ?
  —цитат от коментар 10 на КМЕТ В СЯНКА

  Боб хвърляхте 1997 г и пеехте партизански песни.
  Скоро пак ще хвърляте.

 12. 12 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  До коментар [#5] от "faeton.":

  Няма кадри по принцип за всичко. Говоря за София, а вече за провинцията си представям...

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 13. 13 Профил на Тасков
  Тасков
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Не ми побира главата как може да учиш и после да специализираш един куп години и накрая да се навиеш да работиш в тези условия и за тези пари. Ако можем да говорим за съвременни национални герои, то без съмнение лекарите останали в България са част от тях.

 14. 14 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 438 Неутрално

  МРЕМЕ КАТО МУХИ , ДЕЦАТА НИ НЕ ПОЛУЧАВАТ ГРИЖИ , ТИЯ ДОКТОРИ НЕ ИСКАТ ДА БЪДАТ УБИЙЦИТЕ НА УТРЕТО НА ТОЯ НАРОД , ЧЕСТ ИМ ПРАВИ

 15. 15 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Е то ако махнат лимитите тогава краденето бняма да има граници. Изглежда доста любопитно че протестират от частните болнижи а от държавните няма протести... Едва ли има нещо общо от желанието на соббствениците да точат касата. А децата са идеално средтво да точат системата то и без това краденето от здравето в България е тотално.

 16. 16 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4996 Неутрално

  Жалко че протестиращите в здравеопазването не стигат до край, все ги залъгват с някакво обещание. След месец всичко се повтаря

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  Защо накрая не вземат да съберат всички лекарски организации, те да кажат, какво очаква да се случи в здравеопазване. Бас държа, че няма да са на едно мнение и след една година пак ще протестират.

 18. 18 Профил на Траян
  Траян
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Дреме им на управляващите, че лекарите от педиатрията заплашват с колективни оставки. За тях приоритет са магистралите, защото там се крадат повече пари....Жалка история ама много, много жалка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK