Финансовите тавани за купуване на лекарства от болниците се отлагат със седем месеца

Финансовите тавани за купуване на лекарства от болниците се отлагат със седем месеца

© Associated PressСъс седем месеца се отлага изискването болниците да не купуват лекарства на цени, по-високи от стойността, на която се плаща с публични средства съответният лекарствен продукт. Това предвижда проект за промени в наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, пуснат за съгласуване от здравното министерство.


Правилата, по които болниците трябваше да имат този финансов таван за лекарствата, които купуват, трябваше да влязат в сила от 1 април. Сега здравното министерство планира да отложи изменението за 1 ноември. Здравните власти са установили, че въвеждането на новите правила от 1 април вероятно ще доведе до сътресения и до липса на лекарства в болниците, се разбира от мотивите, макар това да не е директно казано.


"Целта на предложената промяна е да не се допусне възникването на проблеми, които да рефлектират неблагоприятно върху пациентите и доставчиците на лекарствени продукти и които евентуално биха ограничили достъпа на пациентите до лекарствени продукти", посочват от здравното министерство. Друго желание на здравните власти е така преходът към новите правила за търговците на едро и за болниците да бъде по-плавен.


"По този начин не би се прекъснал процесът по лекарствоснабдяване, в резултат на което не би се компрометирало качественото лечение на българските граждани", се казва още в мотивите.

Намалява се и срокът за обществено обсъждане на предлагания проект - от 30 на 14 дни. Това се налагало с цел "осигуряването на непрекъснат достъп на българските пациенти до качествено и ефективно лечение с лекарствени продукти".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK