Борисов тушира напрежението в педиатрията с 1.7 млн. лв.

"Взехме решение Специализираната детска болница "Професор Иван Митев" да получи 1 700 000 лева за лечение на пациентите и за увеличение на заплатите на работещите там", обяви премиерът след среща с лекари от педиатрията

© Правителствена пресслужба

"Взехме решение Специализираната детска болница "Професор Иван Митев" да получи 1 700 000 лева за лечение на пациентите и за увеличение на заплатите на работещите там", обяви премиерът след среща с лекари от педиатриятаС нови извънредни 1.7 млн. лв. правителството ще се опита да потуши напрежението, което ескалира в последните седмици в специализираната детска болница "Професор Иван Митев".


На последния си трети протест с искания за достойни условия на труд преди дни лекарите от болницата заплашиха с колективни оставки и спиране на плановия прием. А здравните власти проведоха множество срещи, заговориха за комуникационни, технически и софтуерни проблеми, недоразбиране, които ще бъдат лесно преодолени.


И докато от здравното министерство почти всеки ден имат срещи в опит да решат проблемите и да спрат протестите, днес в това се включи и премиерът Бойко Борисов. А след неговата среща с лекари и неонатолози от педиатричната болница Борисов обяви в профила си във "Фейсбук": "Взехме решение Специализираната детска болница "Професор Иван Митев" да получи 1 700 000 лева за лечение на пациентите и за увеличение на заплатите на работещите там."
"На този етап ние сме удовлетворени. Днешната среща дава решение на проблемите пред детската болница. С парите, които ще се влеят в болницата, ще можем да задържим, а и, надявам се, да увеличим персонала си, за да можем да вършим задълженията си така, както подобава", заяви началникът на Клиниката по неврология в болницата проф. Литвиненко след срещата.


Това не са първите извънредни средства, които правителството ще отпусне в здравния сектор след протести и след намеса на министър-председателя. Допълнителни 30 млн. лв. бяха гласувани за общинските болници. Почти толкова бяха гласувани и за болницата в Ямбол сред среща на Борисов с ръководството на болницата. Правителството отпусна и 50 милиона лева за увеличение на заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи, а премиерът Бойко Борисов заяви, че икономиката се развива добре и това позволява да се направят допълнителни разходи по бюджета на здравното министерство за тази година.


Допълнително от 1 юни се очаква да бъдат увеличени


цените на някои клинични пътеки


като за целта ще бъдат освободени и 50 млн. лв. от резерва на касата. Българският лекарски съюз, ръководствата на здравното министерство и на здравната каса от вчера преговарят за това кои пътеки да бъдат увеличени и с колко. Искането на лекарския съюз е приоритетно увеличението да е за педиатрията и за пътеките в областта на пулмологията. Засега обаче здравните власти още правят разчети на финансовите възможности.


Най-сериозният ефект за детското здравеопазване обаче се очаква да дойде от промяна, която вчера е била договорена на срещата на лекарския съюз със здравните власти. Макар и още да не е одобрена от надзорния съвет на здравната каса, промяната предвижда много клинични пътеки да бъдат разделени и да има


отделни пътеки за деца


от тези за възрастните. Като се формира пакет "Педиатрия".


Идеята е на лекарския съюз, но от здравната каса потвърдиха пред "Дневник", че тя ще бъде приета и ще има отделни пътеки, съответно с различни финансови стойности и лимити за детско здравеопазване.


Има специфика при лечението на децата, така те ще бъдат съобразени, ще бъдат отчетени и съответно адекватно финансирани, посочиха от касата. Така по-лесно например ще е взимат решения за изплащане на надлимитна дейност, за приоритетно финансиране на детските болести, няма да свършват лимитите за деца за сметка на възрастните. И всякакви други видове гъвкавост по отношение политиките и финансиране на детското здравеопазване.


Още обаче не е влизано в конкретика и разговори с цифри за увеличение на пътеките и кои точно ще бъдат разделени. Както и дали по-сериозното увеличение ще е за пътеките, финансиращи по-трудното или високотехнологично лечение например.


Следващата седмица предстои нова среща между лекарския съюз, надзорния съвет на касата и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Абе и аз усещам едно такова напрежение вътре в мен. Не знам какво точно е, но има нужда да се тушира.

 2. 2 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1264 Разстроено

  Въпросът се реши както винаги по мутренски. Като не можеш да му затвориш устата с бухалката - купи го.
  Такава групировката, такъв главатарят й, такива и действията им.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 3. 3 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Абе тия 500 млн. дето ги говореше Цвъки в началото на годината за к'во са? За саниране и реконструиране ли?

 4. 4 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Вместо реформи — туширане.

 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5110 Неутрално

  "Борисов тушира напрежението в педиатрията с 1.7 млн. лв."

  Временно

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  Бай Х гаси пожари професионално с наши пари. Вместо реформи налива пари в кацата...

 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Неутрално

  С наши пари всеки може да тушира всяко напрежение ! Да не би тоя да ги извади от джоба си случайно ! Тая държава отдавна се управлява само по този начин - това и е драмата !

 8. 8 Профил на mbt34598035
  mbt34598035
  Рейтинг: 257 Разстроено

  След всичкото това раздаване на пари, нали се знаете, кой ще спечели изборите, независимо, какви - европейски, местни, парламентарни?! Боже, колко сме жалки!

 9. 9 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Това е "системата" на "гениите" тов. Костав и тов. Семерджиев! 18 години "реформи" от драгалевските "капацитети", 18 години терор над българския пациент и мафия до мафия в здравеопазването! Благодарим на тов. Костав и фанатизираните радикални болшевики, опитващи се да ни натресат още от същото!

 10. 9 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Поредният ипон. Отдавна бандата хвана цаката на такива протестиращи - огъни се за да се отървеш от тях, т.е. бръкни в касичката и раздай благоденствие и щастие. Слушах Ананиев по радиото - изреждаше човекът кому, колко ще се раздаде, за да се "тушира" напрежението

  Вместо реформи — туширане.
  —цитат от коментар 4 на Fiji
  . Ще надминат и Исус - с едни митични 50 млн.лв. ще нахранят всички недоволни в здравеопазването. Между другото, в медицинския смисъл на думата, туширането често е едно подбръкване, което главатарят изпълнява вече рутинно. Мда, на подбръкването се крепи здравеопазването. Днес, то, здравеопазването, е доволно. А утре? Да се смееш ли, да плачеш ли?!

 11. 11 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Боже, колко сме жалки!
  —цитат от коментар 8 на mbt34598035


  Да, наистина сте такива - лиляво-червените комунисти.

 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3844 Неутрално

  Голяма реване тези педиатри, голямо нещо... Не стига, че десетки медицински представители всеки месец висят пред кабинетите им, повечето с оферти било то за сиропи за кашлица и температура, имуно препарати, антибиотици, пробиотици, близалки и т. н., и след приемане на офертите получават много сериозни доходи, отделно др. екстри...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 13. 13 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Знае Бойкооо, знае как се тушира напрежение. Айдееее матрял, сега му е време да искаш.

 14. 14 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Борисов с едни гърди пред президента: пак раздава народна пара

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 15. 15 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2653 Неутрално


  След толкова туширане време е ние да тушираме Бойко!

 16. 16 Профил на Петър Костов
  Петър Костов
  Рейтинг: 588 Неутрално


  "С нови извънредни 1.7 млн. лв. правителството ще се опита да потуши напрежението, което ескалира в последните седмици в специализираната детска болница "Професор Иван Митев"."
  Дневник, последно- Бойко потушил ли е пожара или ще се опита да го потуши? Защото когато има пожар голяма е разликата между потушен и непотушен.

  Не се въргаляй с прасе в калта! За разлика от теб на него ще му хареса.
 17. 17 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 557 Любопитно

  И пак бащицата решил проблема?

  Защо не закрият всички министерства и Той да решава ли решава проблеми?

 18. 18 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1003 Весело

  Това е "системата" на "гениите" тов. Костав и тов. Семерджиев! 18 години "реформи" от драгалевските "капацитети", 18 години терор над българския пациент и мафия до мафия в здравеопазването! Благодарим на тов. Костав и фанатизираните радикални болшевики, опитващи се да ни натресат още от същото!
  —цитат от коментар 9 на Reporter US

  Бай Х управлява талигата вече трети мандат, флашке. Какви 18 години терор, какъв Костов в третия мандат на сикаджията? 😂

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 19. 19 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#17] от "antikvarno":

  Служителите в министерствата произвеждат важни документи и трябва да вземат заплати,защото не могат да работят друго!
  Решенията ги взема пак той...

 20. 20 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 264 Неутрално

  След толкова туширане време е ние да тушираме Бойко!
  —цитат от коментар 15 на Един препатил


  Уха! Давай да видим, от десет годин' се каните...

 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  До коментар [#9] от "Reporter US":

  Или си неграмотен , или лъжеш умишлено.Костов направи реформата в доболничната помощ и задели резерв на касата за болничната реформа , но бай Х изяде резерва вместо да прави реформа. Даже комунистите не пипнаха резерва...

 22. 22 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#9] от "Reporter US":Или си неграмотен , или лъжеш умишлено.Костов направи реформата в доболничната помощ и задели резерв на касата за болничната реформа , но бай Х изяде резерва вместо да прави реформа. Даже комунистите не пипнаха резерва...
  —цитат от коментар 21 на hodounski


  Ходонска, не си мисли, че всички са с по две гънки като теб, дарагая!

 23. 23 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Има ли все още неубедени в актуалния и незаменим принцип "Реви, стачкувай, протестирай за да получиш"?! Това е пътят. А който си трае ще се мъкне в опашката.

 24. 24 Профил на carebean
  carebean
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Борисов знае как да тушира напрежението и то точно преди изборите.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Няма реформи, няма визия за бъдещето. Вади милионите и раздава.

 26. 26 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Баце не обича недоволните!
  Няколко милиона на майките, за да не викат под прозорците му, 100 милиона на полицаите, да не се излагаме пред чужденците, малко милиони на сестрите, сега дойде ред и на педиатрите!

  Планиране, бюджет, ресорен министър - нямат значение! Той е решил така!

  Да се готвят протестиращите от асоциацията на оцетените бурета и производителите на капачки Омния!

 27. 27 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2512 Неутрално
 28. 28 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#25] от "Роси":

  Ако си гладна и жадна , а някой се опитва да ти говори за реформа и визия за бъдещето ,вместо да ти даде филия хляб и чаша вода ,дали ще го разбереш?

 29. 29 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#25] от "Роси":Ако си гладна и жадна , а някой се опитва да ти говори за реформа и визия за бъдещето ,вместо да ти даде филия хляб и чаша вода ,дали ще го разбереш?
  —цитат от коментар 28 на hrw39609587


  Ма моля ви се, драгалевските мурзилки знаят една единствена дума и тя е "реформа". През следващите 40-50 години се очаква да научат и значението й, а едва подир туй да вложат и някакъв смисъл и конкретика в нея. Хубавите работи стават бавно...

 30. 30 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Бойче, кво стана с изтребителите? Май пак ти намачкаха топчетата?

 31. 31 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Гневно

  Бойко раздава спешно от нашите пари, предизборно.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 33. 33 Профил на Срам ме е от ГЕРБ
  Срам ме е от ГЕРБ
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Това е "системата" на "гениите" тов. Костав и тов. Семерджиев! 18 години "реформи" от драгалевските "капацитети", 18 години терор над българския пациент и мафия до мафия в здравеопазването! Благодарим на тов. Костав и фанатизираните радикални болшевики, опитващи се да ни натресат още от същото!
  —цитат от коментар 9 на Reporter US


  Мри, ве, парцал селяндурски!

 34. 34 Профил на Срам ме е от ГЕРБ
  Срам ме е от ГЕРБ
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#9] от "Reporter US":Или си неграмотен , или лъжеш умишлено.Костов направи реформата в доболничната помощ и задели резерв на касата за болничната реформа , но бай Х изяде резерва вместо да прави реформа. Даже комунистите не пипнаха резерва...
  —цитат от коментар 21 на hodounski


  И е малоумен, и лъже умишлено - той е типичният гербав трилобит - много, ама много плосък откъм интелект, но затова пък особено повратлив в кръста, когато стане дума да защитава Партията! Не се опитвайте да водите диалог с гербави тролове - с някоя развалена радиоточка ще имаш по-голям успех, а и със сигурност би била по-интелигентна от всяко добичè, гласуващо за банкянското недоразумение! А репортера, че и УС, е от най-простите тролове - по-зле и от бот! Тия заслужават само да ги препсуваш 2 пъти, и да отвърнеш поглед от тях!

 35. 35 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3614 Весело

  Слънчицето ни! Добре, че е Той, да огрее навсякъде, да нахрани гладните, да утеши страдащите. Сущий светец на живо! Де го папата, да го въздигне приживе в блажен? Колко е лесно, вместо да решиш проблема, да дадеш малко пари и - готово.

 36. 36 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Не искам да ви развалям рахата, но туширане, като медицински термин, означава опипване на хемероиди или простата с пръст в задника...
  Значи премиерът туширал пак медицинските кадри.
  1 700 000 лева са капка в морето. Изразено в наши крони, това са около 22 250 000 крони. Нов линеарен ускорител за лъчелечение на рак е около 4х толкова. Нов протонен облъчвател е около 150 - 200х по толкова. За какво си говорим ?

  E PLVRIBVS VNVM
 37. 37 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2653 Весело

  До коментар [#36] от "PavelCZ":

  След толкова туширане време е ние да тушираме Бойко!
  —цитат от коментар 15 на Един препатил

  Не искам да ви развалям рахата, но туширане, като медицински термин, означава опипване на хемероиди или простата с пръст в задника..
  —цитат от коментар 36 на PavelCZ


  Извинете, но точният медицински термин е "дигитално-ректална палпация". Туширането може да бъде не само с пръст.

 38. 38 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 662 Неутрално

  А какво стана със психиатричната помощ и мизериите там? Или няма протести, няма финансиране!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK