Здравното министерство ще затяга финансовата дисциплина на болниците

Здравното министерство ще затяга финансовата дисциплина на болниците

© Юлия ЛазароваДържавните и общинските болници и онкологичните центрове ще трябва да правят анализ всяко тримесечие на просрочените задължения, да го пращат в здравното министерство и да набелязват мерки за погасяването им. Здравното министерство ще анализира отчетите, ще следи болниците спазват ли строги финансови стандарти. А при сериозни отклонения, управителите на болниците ще трябва в тримесечен срок да направят планове за преструктуриране и устойчиво развитие.


Това предвижда проект на наредба за утвърждаване на стандарти за финансова дейност, прилагани от държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ и комплексни онкологични центрове. Документът е качен за съгласуване от здравното министерство и срокът за становища е до края на май.


Финансовите правила, които ще трябва да спазват болниците, изискват още обществени поръчки на стойност над 70 000 лв. да могат да се обявяват само след предварително уведомяване на министъра на здравеопазването.
Не се позволява и увеличаване на просрочените задължения повече от стойността на просрочията за миналата календарна година.


Управителите на болниците ще трябва да определят и приоритетност на просрочените задължения като целта е да се гарантира изплащането на заплатите и недопускане на увеличаване на задълженията. Те ще разработват и вътрешни правила за управление на задълженията, за удовлетворяване на кредиторите и за действия по предотвратяване предприемането на обезпечителни мерки срещу лечебното заведение.


Идеята е всички болници да се управляват по еднакви правила, което да позволи създаването на единна база данни с цел сравнения и анализи, взимане на управленски решения.


Наредбата регламентира и това как болниците да набират персонал, да има равни условия при подбор и ясно заплащане. Въвежда се задължението да има вътрешни правила за набиране и подбор на кадри, определяне на трудовите възнаграждения, повишаване на квалификацията и професионално развитие на персонала. Едновременно с това трябва да бъдат въведени критерии и правила, по които да се определят средствата за работна заплата в съответното лечебно заведение, включително и допълнително материално стимулиране.


В мотивите здравното министерство посочва, че с въвеждането на стандарта за финансово управление от май 2018 г. в държавните болници се е постигнало намаление на неразплатените задължения на болниците и по-добра финансова дисциплина. Затова сега се предвижда това да бъде пренесено и за общинските болници, и за онкоцентровете. Освен това голяма част от тези лечебни заведения вече прилагали доброволно стандарта за финансово управление или идентични правила, се казва в мотивите.


Според мотивите след въвеждането на правилата през 2018 г. е овладяна негативната тенденция за ръст на просрочените задължения. По предварителни данни от годишните финансови отчети за 2018 г. на държавните лечебни заведения с над 50 на сто държавно участие в капитала отчетените просрочени задължения към 31 декември 2018 г. са 125,9 млн. лв., при 152,3 млн. лв. за 2017 г. Т. е. намалението на просрочените задължения спрямо предходната 2017 г. е в размер на 26,3 млн. лв. или 17 на сто.


Очакванията са през 2019 г. тази тенденция да продължи и просрочените задължения на лечебните заведения за болнична помощ с над 50 на сто държавно участие в капитала да бъдат редуцирани с до 25 на сто спрямо отчетените за 2018 г., посочват още от здравното министерство.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ptichka007
  ptichka007
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Тоз пишман министър от колко време е на поста, че се сети 11 дни преди евроизборите да въвежда финансов контрол над болниците и приоритизиране на заплатите за здравните специалисти? То бива некадърност, дебелокожие и нищоправене, ама тоз изфирясал дядо е за съд.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Това е за "Хумор, сатира и забава"!!!!
  Д-р Москов преди време се опита да озапти тази вакханалия и още пише обяснения в прокуратурата, с извинение!!!

 3. 3 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  На герберите им требеха 10 год. докато загреят за някои неща. Явно ЦЦ е требело да бъде махнат още първата година, а ББ въобще да не бъде избиран...

 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2905 Разстроено

  Социализъм в действие - ние ще ги контролираме и те ще станат по-добри и по-дисциплинирани.
  Може ли малка България да има над 300 болници, повечето държавни, те да не могат да се закриват и фалират и всичко да е наред.
  На по-младите да напомня - така си отиде социализмът - уж всичко беше планирано, уж в полза на човека и накрая - бум и довиждане.
  Така ще стане и с нашето здравеопазване, ако не е и станало.

 5. 5 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 997 Весело

  Ако закрият НЗОК проблема ще се реши тотално ...

 6. 6 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Ако закрият НЗОК проблема ще се реши тотално ...
  —цитат от коментар 5 на Quo Vadis?


  Не си мисли, че вечно ще бъдеш здрав.

 7. 7 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Любопитно

  "държавните лечебни заведения с над 50 на сто държавно участие в капитала отчетените просрочени задължения към 31 декември 2018 г. са 125,9 млн. лв."

  Как стои въпросът със задълженията на търговските дружества с под 50% държавно участие в капитала им? Или тях НЗОК приоритетно ги обслужва - колкото поискали, толкова дала?

 8. 8 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Весело

  [quote#6:"stedim"][/quote]

  "Ако закрият НЗОК проблема ще се реши тотално ...
  —цитат от коментар 5 на Quo Vadis?

  Не си мисли, че вечно ще бъдеш здрав."

  Именно, със закриването на творението на Илко Семерджиев, НЗОК, тотално се решават всички проблеми - и пенсионната реформа, и дефицита в НОИ и в Агенцията за социално подпомагане, и разходите на работодателите за болнични. Дори и работната заплата ще се повиши поради силното редуциране на населението. А може и БВП-то да нарасне с оглед разширяването на дейността на … траурните агенции.

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  С едната ръка затягат, с другата раздават милиони. Как да им вярваш.

 10. 10 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 997 Неутрално

  До коментар [#6] от "stedim":

  Освен да гарантира мизерия за лекарите и пациентите, солидни приходи за няколко чиновника и възможност на държавата да не плаща за осигуряваните от нея НЗОК не прави нищо полезно. Ако искаме работеща здравна система тя трябва да се демонополизира и вследствие на това лекарския/сестринския труд да бъде остойностен в клиничните пътеки и държавата да почне да плаща реално за всички осигурявани от нея. Също така при това положение ще трябва най-накрая да се реши и проблема с неосигурените и здравната помощ получавана от тях.

 11. 11 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Пътеките, пътеките контолирайте здраво! Там се източват като от река... Сам съм го изпитал на гърба си.... Всички го знаят, но не се вземат мерки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK