Още 4 години отсрочка за личните лекари без специалност

Още 4 години отсрочка за личните лекари без специалност

© Георги КожухаровЛичните лекари получават трета поред отсрочка за придобиването на специалност "Обща медицина". Новото отлагане, този път с 4 години, се налага, за да могат над 670 лични лекари без специалност да продължат да работят и практиките им да не бъдат закрити след 3 юни тази година.


Според приетите днес от парламента едновременно на първо и второ четене промени отсрочката за лекарите, които вече са започнали специализация, е 4 години. Тези, които не са започнали обучение до 3 юни, могат да продължат да практикуват за срок от четири години, при условие че запишат специализация до една година от влизането на закона в сила. След изтичане на едногодишния срок регистрацията на тези, които още не са започнали обучение, ще бъде заличена. Изискването за придобиване на специалност "Обща медицина" не се отнася за лекари, които имат призната специалност по вътрешни болести, детски болести или по спешна медицина.


Предложението беше прието на първо четене без дебати, без "против" и "въздържали се". Така премина и гласуването на второ четене.


След 19 години отсрочки
През 2000 г. за лекарите, които тогава избират да работят като общопрактикуващи, беше определен срок от 10 години, за да преминат специализация по "Обща медицина" и да защитят чрез полагане на държавен изпит признаване на специалността. Този срок обаче се оказа недостатъчен и двукратно бе удължаван с по 5 години от 2009 до 2014 г. и от 2014 до 2019 г., тъй като голям брой лекари не изпълняват изискването.


Вчера пред парламентарната здравна комисия зам. здравният министър Бойко Пенков изрази надежда това отлагане сега да е последното. В мотивите към проекта се казва, че в момента общо 673 лекари са без специалност "Обща медицина", от които 568 са с индивидуални практики, а 105 работят в групови практики. Общо в страната практикуват около 4500 лични лекари. Според вносителите на поредната законова отсрочка от ГЕРБ проблемът е най-сериозен за джипитата в отдалечени и труднодостъпни райони.


Част от общопрактикуващите лекари изпитват трудности да вземат специалност в срок, защото се налага да отсъстват от работата си за обучението, а в същото време не могат да намерят заместник. Заради това вчера председателят на здравната комисия Даниела Дариткова коментира, че проблемът ще остане, ако не се намери нов начин за специализация, например по-сериозно навлизане на дистанционното обучение.


Сдружението на личните лекари с притеснения


Вчера от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари припомниха, че при последното удължаване на срока за специализация са се съгласили това да бъде последната възможност, тъй като 19 години не са малък срок. От съсловната организация казаха, че подкрепят удължаването на срока за колегите им, които вече са зачислени и специализират, но по обективни причини не могат да приключат в срок. За останалите лекари, които не са започнали все още специализация въпреки дадените множество отсрочки, те отправиха сериозни въпроси.


"Относно общопрактикуващите лекари с вече разкрити практики, които за срок от 19 години не са се зачислили да специализират, се въздържаме от коментар, тъй като нямаме моралното право да вземем решение след поетия при последното удължаване на срока ангажимент, и оставяме решението на институциите", пишат от организацията.


Оттам поставят въпроса колко от посочените 673 лични лекари са в процес на специализация, колко са били зачислени, но са с прекъсната специализация, и колко въобще не са се зачислили да специализират.


"В момента съществуват около 60 акредитирани обучителни практики за специализация по "Обща медицина", които вероятно имат капацитет да поемат не повече от 150 специализанти. Дори да пренебрегнем факта, че и в момента техният капацитет вероятно е покрит поне 50%, това означава, че няма как в рамките на една година да поемат повече от 70-80 души. През следващата година ще се освободят толкова места, колкото са приключилите специализацията - 50-80, но едва ли са повече и на тяхно място, но една година по-късно, ще се включат следващите 50-80", посочват от организацията.


"От казаното става ясно, че е практически невъзможно в сегашните условия в рамките на посочената една година да започнат специализация 673 души, а дори и 100-150. Следователно няма как да бъде изпълнен и общо 4-годишният срок за приключване специализацията на сега незачислените, който започва да тече от влизането на закона в сила", отбелязаха от сдружението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK