Още 4 години отсрочка за личните лекари без специалност

Още 4 години отсрочка за личните лекари без специалност

© Георги КожухаровЛичните лекари получават трета поред отсрочка за придобиването на специалност "Обща медицина". Новото отлагане, този път с 4 години, се налага, за да могат над 670 лични лекари без специалност да продължат да работят и практиките им да не бъдат закрити след 3 юни тази година.


Според приетите днес от парламента едновременно на първо и второ четене промени отсрочката за лекарите, които вече са започнали специализация, е 4 години. Тези, които не са започнали обучение до 3 юни, могат да продължат да практикуват за срок от четири години, при условие че запишат специализация до една година от влизането на закона в сила. След изтичане на едногодишния срок регистрацията на тези, които още не са започнали обучение, ще бъде заличена. Изискването за придобиване на специалност "Обща медицина" не се отнася за лекари, които имат призната специалност по вътрешни болести, детски болести или по спешна медицина.


Предложението беше прието на първо четене без дебати, без "против" и "въздържали се". Така премина и гласуването на второ четене.


След 19 години отсрочки
През 2000 г. за лекарите, които тогава избират да работят като общопрактикуващи, беше определен срок от 10 години, за да преминат специализация по "Обща медицина" и да защитят чрез полагане на държавен изпит признаване на специалността. Този срок обаче се оказа недостатъчен и двукратно бе удължаван с по 5 години от 2009 до 2014 г. и от 2014 до 2019 г., тъй като голям брой лекари не изпълняват изискването.


Вчера пред парламентарната здравна комисия зам. здравният министър Бойко Пенков изрази надежда това отлагане сега да е последното. В мотивите към проекта се казва, че в момента общо 673 лекари са без специалност "Обща медицина", от които 568 са с индивидуални практики, а 105 работят в групови практики. Общо в страната практикуват около 4500 лични лекари. Според вносителите на поредната законова отсрочка от ГЕРБ проблемът е най-сериозен за джипитата в отдалечени и труднодостъпни райони.


Част от общопрактикуващите лекари изпитват трудности да вземат специалност в срок, защото се налага да отсъстват от работата си за обучението, а в същото време не могат да намерят заместник. Заради това вчера председателят на здравната комисия Даниела Дариткова коментира, че проблемът ще остане, ако не се намери нов начин за специализация, например по-сериозно навлизане на дистанционното обучение.


Сдружението на личните лекари с притеснения


Вчера от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари припомниха, че при последното удължаване на срока за специализация са се съгласили това да бъде последната възможност, тъй като 19 години не са малък срок. От съсловната организация казаха, че подкрепят удължаването на срока за колегите им, които вече са зачислени и специализират, но по обективни причини не могат да приключат в срок. За останалите лекари, които не са започнали все още специализация въпреки дадените множество отсрочки, те отправиха сериозни въпроси.


"Относно общопрактикуващите лекари с вече разкрити практики, които за срок от 19 години не са се зачислили да специализират, се въздържаме от коментар, тъй като нямаме моралното право да вземем решение след поетия при последното удължаване на срока ангажимент, и оставяме решението на институциите", пишат от организацията.


Оттам поставят въпроса колко от посочените 673 лични лекари са в процес на специализация, колко са били зачислени, но са с прекъсната специализация, и колко въобще не са се зачислили да специализират.


"В момента съществуват около 60 акредитирани обучителни практики за специализация по "Обща медицина", които вероятно имат капацитет да поемат не повече от 150 специализанти. Дори да пренебрегнем факта, че и в момента техният капацитет вероятно е покрит поне 50%, това означава, че няма как в рамките на една година да поемат повече от 70-80 души. През следващата година ще се освободят толкова места, колкото са приключилите специализацията - 50-80, но едва ли са повече и на тяхно място, но една година по-късно, ще се включат следващите 50-80", посочват от организацията.


"От казаното става ясно, че е практически невъзможно в сегашните условия в рамките на посочената една година да започнат специализация 673 души, а дори и 100-150. Следователно няма как да бъде изпълнен и общо 4-годишният срок за приключване специализацията на сега незачислените, който започва да тече от влизането на закона в сила", отбелязаха от сдружението.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Отлагането на практика на всички реформи неудържимо ни дърпа към ново дъно....

 2. 2 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  То няма лекари, тези се чудят какво да измислят.
  Моята лична лекарка вече е на възраст, а едва ли само тя е на възраст. Говоря за София. И какво ще стане като си отиде това поколение?
  Хубава работа, ама българска... Изисквания, изисквания... Кой ще лекува утре? Румънски лекари ли? Че там в "Бърза помощ" взимат по 2000 евро заплата, кой ще иска да дойде в България.
  Ще се превърнем накрая в кошче за боклук...

  ДБ=БКП
 3. 3 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 470 Любопитно

  И се наричат лекари !?!!?

 4. 4 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 264 Разстроено

  малка час от тези лекари са некомпетентни и не са могли да вземат специалност. Вероятно 95% от тях са на възраст или просто не им дреме. При положение, че пред лекарските кабинети се чака с часове, за да влезеш на преглед, а записванията за седмица напред в София, кой точно ще ди губи времето (своето и на пациентите) да търка студентската банка. Що се отнася до слабо населените райони, там лекарите са малко, покриват няколко села, паланки и махали и последното, с което биха се занимавали е да пътуват до някой от университетските градове, за да слушат лекции и да правят упражнения. Та нито ще се запишат да учат, нито някой ще им прекрати договора. А ако го направи, просто лекарите ще влязат в сивия сектор и ще лекуват от вкъщи на частно.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Ама какви лекари са личните лекари? Системата ги е превърнала в чиновници-писарушки, които жонглират с направления и рецепти, и не практикуват медицина. Задължете го да вземе специалност, ама му дайте условия да практикува по тази специалност, а не да седи като секретарка на компютър...

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 7. 7 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  До коментар [#4] от "Леля Гичка":

  Специалност не се взима в университетите, а с работа по болници. Не се търкат банки, а се правят дежурства и т.н. Нямам идея как е с общата медицина. Но имам поглед върху специализанти по някои хирургични специалности в уж елитни болници в София. Отношението е такова, че пред мен са плакали обезверени. А други почти са решили да зарежат всичко и да отидат във фарма бранша.
  И пак казвам, не заради пари, а заради отношение и токсична среда.

 8. 8 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  При нас системата е така настроена, че не те пускат да работиш като личен лекар без специалност по обща медицина, а тя се взима само след стаж в обща болница (в смисъл с всички отделения), в която циркулират между отделенията. После ги пускат на стаж при личен лекар, после правят изпит и след това могат да търсят къде да отворят или наследят практика.

  Доколкото разбирам от статията и коментарите, при вас нещата са така забатачени, че няма много лесно решение. Бих предлижил вече практикуващите лекари да се нарекат "заварено положение" и да правят специалност ако искат. За новите бих предложил система подобна на нашата в Чехия.

  E PLVRIBVS VNVM
 9. 9 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 457 Неутрално

  А въобще нужна ли им е тази специалност "Обща медицина",когато на практика те са едни диспечери,раздаващи направления и рецептурни книжки?!.....благодарение на д-р Илко зъболекаря!

 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5053 Неутрално

  Това решение не е добро за всички страни

 11. 11 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Извън 5-6 големи градове, в останалата част на Родината скоро няма да има НИКАКВИ общопрактикуващи лекари. Освен малък процент местни, които се връщат след дипломиране криво-ляво... Такава е реалността, независимо от смешните вопли на тиквите по Парламент, комисии, съюзи и каси. Не специалност - Медицинска ДИПЛОМА няма да се появи. Освен ако пуснем от третия свят? А за тази фамозна специалност - обща медицина, единствен мотив може да бъде реално УДВОЯВАНЕ на заплащането на "джипките". Иначе, като ултрадефицитни кадри, само ще ви се смеят...

  roo
 12. 12 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Личните лекари (ДжиПитата, демек) са еднолични търговци. За какви специалности става дума? Икономика, финанси, мениджмънт? Щом са търговски субекти, трябва да отмерват точно мръвката и кокалите. А пациентите да блеят по-кротко и да не се дърпат вното-много, че може и ножът да играе. Изрязване на тумор, който не съществува, примерно. С избор на хирургически екип...

 13. 13 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1723 Весело

  Много искам да видя политика(и партията му), който след 4 години ще допусне да се забрани на джипитата без специалност да практикуват. Просто искам да видя кой пръв в България ще си направи политическо харакири...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK