Лекари от "Пирогов" създадоха мобилно приложение без аналог за помощ при изгаряне

Лекари от "Пирогов" създадоха мобилно приложение без аналог за помощ при изгаряне

© Георги КожухаровЛекари от "Пирогов" създадоха уникално мобилно приложение за първа помощ при изгаряне, съобщава пресцентърът на лечебното заведение. То беше официално представено на IV Национална конференция по пластично възстановителна и естетична хирургия, проведена в периода 3 - 5 май 2019 г. в Златни пясъци.


Приложението "Какво да правим при изгаряне?" предоставя информация по достъпен, разбираем и удобен начин на потребителите и така ще се редуцират грешките в оказването на първа помощ при изгаряне. За използването му не е необходима интернет връзка.


Д-р Мартин Мартинов

© Пресцентър

Д-р Мартин Мартинов

То е без аналог в България и е налично за операционната система Android. В момента се работи за създаване на версия за Apple-iOs. Приложението е създадено от д-р Мартин Мартинов, който трета година специализира пластично-възстановителна и естетична хирургия в Клиника по изгаряне и пластична хирургия в "Пирогов". Проектът е под ръководството на доц. д-р Мая Аргирова, началник на клиниката и национален консултант по изгаряния.
"Формулирали сме точни, ясни и илюстрирани насоки за оказване първа помощ при изгаряне в зависимост от механизма - от гореща течност, пламъкови, електрически, химически и слънчеви изгаряния. Освен "какво да се прави" в случай на изгаряне сме дали отговор и на въпроса "какво да не се прави", както и кога и къде да се потърси специализирана помощ", разяснява Мартинов.
Приложението е предназначено както за немедицински лица, така и за медици, оказващи първа помощ или транспортиращи пациент с изгаряне. Според създателя му често има случаи на неправилно третиране на травми, което значително забавя възстановяването на пациентите. Той акцентира, че в отделен раздел на приложението са включени формули и начална интравенозната инфузия – деца и възрастни, първична хирургична обработка и превръзка, критерии за трансфер в специализиран център.
"Смартфон приложенията и интернет са популярен източник на здравна информация и често се използват от родители и пострадали преди съвет от лекар. Съществуват множество мобилни апликации и интернет сайтове, които засягат въпроса за поведението при изгаряне, но след анализ на съдържанието им се оказа, че почти липсват последователни и правилни насоки за оказване на първа помощ при изгаряне. Наличната информация на български език е стара и изобилства от методи, които вредят. Това ме мотивира да създам нещо функционално, което да е от помощ на всички", споделя д-р Мартинов.


Правилно оказаната първа помощ след изгаряне може да намали тежестта и дълбочината на тъканната увреда и така да се предотврати образуването на белези, а при тежките изгаряния – да увеличи значително шансовете за оцеляване на пострадалия. Статистиката сочи, че 50-80% от пациентите с изгаряне получават неподходяща или изобщо не получават първа помощ, включително пациентите с обширни изгаряния.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6872 Неутрално

  Похвална инициатива, а изпълнението ѝ ще оценят пострадалите

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Ами бъдете полезни бе Дневник. Напишете статия по въпроса и опишете процедурите!

  Като се изгориш, баш ще ти е до сваляне на апликации. А превантивно никой няма да го направи.

  Напишете една статия, ползвайте тези лекари за консултанти. Аудиторията ви е достатъчно интелигентна и ще го запомни, няма нужда от апликации!

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3056 Неутрално  Похвална инициатива, а изпълнението ѝ ще оценят пострадалите
  —цитат от коментар 1 на neut

  Могат да си направят социологическо проучване колко от 100
  пострадали ще им дойдат с предварителна помощ според приложението!
  По-добре да се впуснат в мейнстрийма да дават интервюта от колкото да очакват ,че стрина Пена от Каспичан ше има инсталирано приложение и когато дойдат внуците и се подпалят плевнята ще реагира адекватно и ще останат без белези!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 483 Любопитно

  Не зная....
  Професорът ни казваше - по книга не можеш да се лекуваш , защото може да умреш от печатна грешка....

 5. 5 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  До коментар [#2] от "niakoi_si":

  Тази "апликация" не е за тия с 90% изгаряния, а за мит'ряла, който баце бавно сварява като жаби - лубимия му пример и имаш време да си инсталираш, лицензираш прочетеш, даже и некой лайк може да пуснеш!

 6. 6 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2422 Весело

  "Без аналог" ми звучи някак на руски :-)

  Има няколко обяснения - или никой преди това не се е сетил, или идеята не е добра и няма кой да ползва такова приложение...

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5243 Неутрално

  Не е лошо като за първа помощ.Първите грешки след трагедията погат да бъдат избегнати.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  До коментар [#6] от "plamen_b":

  Току що проверих и се оказа, че съдържанието на сайта WebMD (не само за изгаряния, а и за всякакви други болести) го има и като приложение за Андроид. Има и Medscape.

  Какво е безаналоговото на българското приложение не е ясно. Ако уникалното е, че съдържанието е ограничено само до определен вид наранявания, това не го прави по-добро. Това че е на български е хубаво, но нашите доктори биха могли просто да се договорят да превеждат цялото съдържание на някой от медицинските сайтове/приложения

 9. 9 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  До коментар [#6] от "plamen_b":

  Току що проверих и се оказа, че съдържанието на сайта WebMD (не само за изгаряния, а и за всякакви други болести) го има и като приложение за Андроид. Има и Medscape.

  Какво е безаналоговото на българското приложение не е ясно. Ако уникалното е, че съдържанието е ограничено само до определен вид наранявания, това не го прави по-добро. Това че е на български е хубаво, но нашите доктори биха могли просто да се договорят да превеждат цялото съдържание на някой от медицинските сайтове/приложения

 10. 10 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Някой млад лекар има интерес към приложения, щото заплатата му е ниска и търси изход, ама не може всяка курсова работа да е новина...

 11. 11 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Какво е безаналоговото на българското приложение не е ясно.
  —цитат от коментар 9 на plamen_b


  По същия начин промотираха Ирис, за премахване на синята светлина от компютъра, а аз от години си ползвах f.lux

  Иначе страхотна идея, ще си изтегля на Web MD, и без това го чета често този сайт и му се доверявам. Ако го имах преди няколко дни, като се оправях с препил абитуриент...

 12. 12 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Може ли вариацията на думата "безаналогово" да оставим за руската преса?
  Иначе браво, за...уникалното...приложение.

 13. 13 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Какво е безаналоговото на българското приложение не е ясно.
  —цитат от коментар 8 на plamen_b


  Туй е като лафа от соца "българското безаналогово приложение : по - малък брат на руското безаналогово приложение". Иначе такова, ако има готови текст и снимки мога да го сглобя за 3- 4 дни, ако няма дизайни за всички резолюции и за таблети - може и за ден.
  По принцип за такива има пазар: чел съм пример с един немец къде направил такова за бременни и го продава за 1 долар в плейстора, че събирал от цял свят по 30- тина клиента на ден. Обаче пищов за бременни ти притрябва кога разбереш че си такава. Никой няма да си хаби място за апп за изгаряне, понеже очаква скоро да се изгори.

 14. 14 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Това че е на български е хубаво, но нашите доктори биха могли просто да се договорят да превеждат цялото съдържание на някой от медицинските сайтове/приложения
  —цитат от коментар 9 на plamen_b


  А авторските права на тези сайтове/приложения? И докторите не са преводачи, че безплатно да преведат тези медицински сайтове/приложения. Просто тук някой е съставил информация на български, какво толкова има за недоволство?

 15. 15 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3269 Неутрално

  Направено е добро от българи, за българи. Който не го харесва, нека направи по-добро.

 16. 16 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 679 Неутрално

  В България е безаналогово. Когато се появи "аналог", на WebMD, ще стане аналогово.
  Че технически не е сложно за реализация, е ясно. И е добре да е така - парите трябва да отиват за съдържание, не за програмисти. Чудесно начало.
  Дано се появят и други симптоми в него, освен изгарянията.

 17. 17 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  Тук некои другаре пак намериха руска връзка...:)Безаналогово било патент на руската преса.Интересно какъв е превода на български на гръцката дума за подобие или сходство(това сигурно пак е русизъм)?

 18. 18 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 314 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK