Парите за детско здравеопазване от касата скачат с 20-30 на сто

До предоговаряне на цените на клиничните пътеки в детското здравеопазване се стигна след няколко протеста на педиатрите в София (снимката е архивна)

© "Фейсбук" страницата на протеста

До предоговаряне на цените на клиничните пътеки в детското здравеопазване се стигна след няколко протеста на педиатрите в София (снимката е архивна)Цената на клиничните пътеки за детско здравеопазване ще бъдат увеличени от 1 юни с около 20-30 на сто. Това предвижда анекс към Националния рамков договор, одобрен от надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса.


Увеличението беше обещано от здравните власти покрай протестите на педиатрите. А вчера надзорът на касата е одобрил исканията, лансирани и от Българския лекарски съюз, съобщиха и от касата, и от съюза.


Одобрени са редица увеличения на клинични пътеки - с между 10-30%. Скокът при неонатологичните и педиатричните пътеки е най-съществен - с около 20-30 на сто. Според съобщението на касата в областта на неонатологията увеличението на клиничните пътеки е с 20-30%, или от 1440 до 1670 лв. Увеличението на клиничните пътеки за лечение на деца е също с 20-30%, или от 840 до 2400 лв.
Двойно е увеличена и клиничната пътека за септични (бактериални) артрити и остеомиелити при деца под 18-годишна възраст - 2400 лв. С 30% се увеличават пътеките за диагностика и консервативно лечение на онкологични и онкохематологични заболявания, възникнали в детската възраст – 1300 лв.


За да се обезпечат финансово увеличените цени на клиничните пътеки, надзорният съвет реши да се освободят средства в размер на 50 млн. лв. от "Резерв, включително за непредвидени и неотложни разходи", с които да се увеличат средствата за здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ през 2019 г. за извършване на промените, се казва още в съобщението.


Увеличението на цените в областта на Пулмологията ще бъде с 10%, като там, където има разделение на пътеки за деца и за възрастни, детските пътеки ще бъдат завишени с 20 %.


Повишаване с 10% ще има и на цените на терапевтични клинични пътеки, изпълнявани в отделения по "Вътрешни болести", "Кардиология" и "Анестезиология и интензивно лечение" от първо и второ ниво на компетентност.


Проектът на Анекс към Националния рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2018 г. е публикуван на официалната интернет страница на НЗОК за 14-дневно обществено обсъждане.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK