Тристранката не прие новите идеи за изчисляване на инвалидните пенсии

Тристранката не прие новите идеи за изчисляване на инвалидните пенсии

© Цветелина Белутова, КапиталПравителството, синдикатите и работодателите не се разбраха днес как да бъдат променени правилата за трудова оценка на хората с инвалидни пенсии или кандидатстващи за инвалидни добавки. Днес националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди пуснатите за съгласуване от здравното министерство промени в Наредбата за медицинската експертиза, но не постигна съгласие около това как в бъдеще да се определят процентите нетрудоспособност.


Промените в медицинската експертиза засега се подкрепят само от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и се отхвърлят от останалите работодателски организации и от КНСБ, съобщава БНР. От "Подкрепа" също имат предложения за сериозни промени в пуснатите от здравните власти идеи.


Според Наредбата за медицинската експертиза, която е в сила от 3 август 2018 г., инвалидността вече не се определя в граници между 50 и 100% в зависимост от придружаващите заболявания на пациента, а има точно определен процент само за основното заболяване. Съпътстващите заболявания се взимат предвид само при тежки болести и увреждания - само ако инвалидността от основното заболяване е над 80 на сто. Сред аргументите за промяната преди половин година беше, че преди измененията се е стигало до ситуации, когато хора с множество не особено тежки проблеми, които са способни да работят и не са много сериозно затруднени във всекидневието си, имат същия процент, като пълни инвалиди например.
Заради сериозно обществено недоволство и данни, че много хора са ощетени от новите правила, през март здравното министерство предложи проект на промени в Наредбата за медицинската експертиза със смекчен вариант за оценка. Според него съпътстващите заболявания на хората с намалена трудоспособност все пак ще се взимат предвид. Идеята е това да става, когато водещото заболяване води до над 50 на сто нетрудоспособност, а някое от другите съпътстващи също носи поне такъв процент или по-голям. При тези обстоятелства крайната оценка за това доколко човекът е нетрудоспособен ще се изчислява по специална формула, като от общия сбор на процентите на съпътстващите болести ще се взима 20 на сто и сумата ще се прибавя към процента на водещото заболяване.


До промените се стигна след направен анализ на действащата в момента наредба, която е в сила от август миналата година, както и след протести на хората с увреждания. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посочи, че според анализа е станало ясно, че в действащата в момента наредба има определени неща, които работят срещу хората с увреждания, включително и срещу децата с увреждания, и крайната оценка на увреждането не отговаря на реалното здравословно състояние. Тя не дава и необходимите права на хората, съответстващи на здравословното им състояние.


Днес обаче тристранният съвет отхвърли този вариант. Работодателите се обявиха против предложенията за промени с аргумента, че реформата не трябва да е "на парче" и че така предложените изменения ще натоварят допълнително пенсионните фондове, съобщи БТА. КРИБ единствено застава зад промените, като от организацията се аргументираха с това, че те се правят в името на по-добрата оценка на здравословното състояние на хората с увреждания.


БСК смята, че с предлаганите промени ще се увеличи броят на хората с над 50 на сто трайно намалена работоспособност (влошена функционалност и трайни увреждания), както и разходите за сметка на пенсионно-осигурителната система и социалното подпомагане. Изпълнителният председател на АИКБ Васил Велев отбеляза, че в другите страни при оценка за възможност за работа повече от 6 часа инвалидна пенсия не се изплаща, при оценка от три до шест часа - дава се половин пенсия, а само при невъзможност да се работи повече от три часа се изплаща инвалидна пенсия. В България процентът на хората с увреждания може и да е под средноевропейския, но процентът на хората с инвалидни пенсии е много над него, коментира още Велев.


От БТПП посочиха, че липсва мотивирана оценка защо точно 20 процента от съпътстващите заболявания ще се добавят. Ася Гонева от КНСБ попита защо при анализа на действащата наредба не е уточнено на колко от хората са намалени процентите в резултат на лечението, съобщи още БТА.


От "Подкрепа" настояват предложението за приспадане на съпътстващите заболявания да важи не само когато човек има две диагнози с оценка над 50 на сто нетрудоспособност, а само за една диагноза с 50 и над 50 на сто. По думите на Ананиев искането на синдиката, което е на другия полюс от исканото от работодателите, показва, че е нужен компромисният вариант, който предлага правителството.


Преди време и Националният съвет за хора с увреждания също не одобри идеите на здравното министерство, като националните организации на хората с увреждания продължават да настояват за по-сериозно признаване на съпътстващите заболявания. Неправителственият сектор иска също в новата наредба да се предвиди възможност хората, засегнати от досегашните правила и чийто процент неработоспособност е бил намален, да могат да се явят за преосвидетелстване. И да минат нова оценка по новите правила, а не да трябва да обжалват старата, като чакат дългите процедури за това.


От здравното министерство още нямат коментар на това дали ще се съобразят със забележките.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5035 Неутрално

  "....не се разбраха днес....правилата за трудова оценка на хората с инвалидни пенсии или кандидатстващи за инвалидни добавки..."

  С право скоро ще излязат майките пред МС защото ги мотаят вече година

 2. 2 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Много срамна ситуация...

 3. 3 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  Ейййй умират си от мерак да ощетят и то не кой да е, а увредените хора. Прилагат абсолютен геноцид, за да може мафията да има пари за ефтини аоартаменти, джакузита, сауни и вили на морето по чужбина.
  Но дано тези които ощетяват да ги споходи същата съдба!

 4. 4 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  Само да не се окаже, че хора наистина с инвалидност не взимат пенсии, а циганите (пак) с фалшиви медицински всички са с инвалидни пенсии?

 5. 5 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2565 Неутрално

  Инвалидна пенсия трябва да се дава само на инвалиди ,които са увредени и не могат да се грижат за себе си , не могат да изпълняват никаква дейност ,нуждаят се от чужда грижа , плащали са си данъци и редовни здравни осигуровки поне 10 години , правили са си редовно и в пълен обем профилактични прегледи и са изпълнявали стриктно предписанията относно всяко едно тяхно заболяване ,приемали са редовно лекарства и за това има доказателства в е досието им . Сега е пълна порнография , хора с тежка инвалидност и плащали цял живот данъци и оси гуровки нямат възможност да стигнат до ТЕЛК поради многото изисквания или тежко протичане и невъзможност да се движат , друга група пък напират за ТЕЛК ,след като никога не са плащали никакви осигуровки ,ядат ,пият , увреждат се и след като си платят вноски накуп за 60 месеца ,стават здравно осигурени ,пълнят болницата и са в особено тежко състояние ,нуждаят се от хиляди за тежки операции ,стентове ,онкозаболявания в напреднал стадии ,не носят никаква лична отговорност ,защото не са и идвали на никакви прегледи от 10-20 години ,така още първия месец здравната система харчи мижавата им вноска от 1000 лв , пациента започва да приема скъпи лекарства ,разбира се безплатно и за сметка на останалите редовни данъкоплатци ,веднага поставя въпроса за ТЕЛК и доживотно осигуряване на всички екстри вкл и напълно безплатен достъп до медици и болници , като всичко това е прехвърелно за сметка на медиците ,да приемат всеки безплатно и безотказно по 24 часа и 365 дни ,на това трябва да се сложи край , ТЕЛК да се полага само на хора ,внесли поне 10 г вноски ,на децата също трябва да се има в пред вид действията на родителите , за да се уведят в повечето случаи от неизпълнение на лекарски предписания и неизпълнение на женски консултации и задължителни изследвания , след което грижата за новороденото се прехвърля изцяло пак на сметката на държавата или на безплатния труд на медиците ,родителите да имат пълни ТЕЛК права ,само при платени над 10 г здравни вноски и редовно осигуряване , а не само маргиналите да искат ,а всички да си плащаме хиляди данъци ,а като имаме ние нужда ,точно за редовните няма нито пенсия ,нито ТЕЛК ,нито безплатно здравно обслужване ,това не е солидарна система ,а социалистическо комунистическо крадлива система за обслужване на определени групи другари с привилегии .

 6. 6 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Какво написах тук преди два дни:
  ". Пет милиона български граждани не участваха в изборите, наведоха доброволно глави. Още днес бензинът скочи с осем стотинки, а тепърва Борисов ще увеличи цените на тока, парното, данъците, интернета, таксите за административни услуги, застраховките. Ще вдигне с три лева минималните пенсии. Ще съкрати с още една трета броя на инвалидите. Ще доубива с глад българите с ниски доходи и пенсионерите. Ще дава мило и драго на силовите структури, за да му осигуряват феодалното господство. "

  Дедо Крум
 7. 7 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1893 Гневно

  До коментар [#5] от "edin drug":

  Смени тая плоча най-накрая, бе!
  Под всяка статия за инвалиди ли ще се изхождаш?
  Как едно дете с увреждания ще си плаща години застраховки бе, галфон?
  А знаеш ли колко хора познавам, с абсолютно редовни профилактични прегледи и най-накрая диагностицирани с рак в четвърта фаза?
  Защото т.нар. профилактика включва една лаборатория без основните CRP, СУЕ и чернодробни ензими, едно ЕКГ и една слушалка от доктора, ако е на кеф да я сложи!
  Да не говорим че ракът може да стигне дотам и при напълно нормални лабораторни показатели!
  Всички останали диагностични изследвания като биохимия, ензими, туморни маркери и опази боже! образна диагностика са платени и с малък на брой направления за тях!
  А земи млъкни вече, че има кой да гледа отгоре! На твое място щях да помисля за съдбата!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 8. 8 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  Социалните дейности не трябва да са централизирани, а на ниво община и без ТЕЛКове.

  Общините трябва да си решават как да ги подкрепят - с пари, с достъпна инфраструктура, с намиране на подходяща работа, с лични асистенти и помощници, с хранителни помощи, помощи за лекарства, дърва за огрев, помощи за ток ако са от града, етц.

  В момента всичко се решава на калпак в София. И се лъже и се маже, кой болен, кой здрав. Пенсионираш се с някакво заболяване - не работиш, получаваш някаква пенсия. После се разболяваш от нещо друго и айде по-висока пенсия.

 9. 9 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1965 Неутрално

  До коментар [#8] от "realguru":

  Е те така се купуват гласове.
  Писах ти минус.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 10. 10 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1965 Неутрално

  Не знам какво мислят но със сърдечна операция и инсулт - 38% ТЕЛК е малоумно!!!
  Пожелавам им двойно да им се върне и при Минчо Коралски.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 11. 11 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  най гласовити в защита на инвалидните пенсии са ФАЛШИВИТЕ ИНВАЛИДИ!
  ако някой наистина иска да има реална помощ за истинските инвалиди - да иска по сериозно да се изчистят фалшивите, които са над 50% от имащите тапия за инвалиди! и пречат помощта да стига до нуждаещите се

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK