В деня без тютюнев дим СЗО предупреждава: 8 милиона умират годишно заради пушене

В деня без тютюнев дим СЗО предупреждава: 8 милиона умират годишно заради пушене

© СЗОТютюнът убива по един човек на всеки четири секунди, годишно 8 милиона души умират от болести, причинени пряко от тютюн, а 1 милион са смъртните случаи поради вторично излагане на тютюнев дим. Още по-голямо притеснение е огромното страдание, причинено от респираторни заболявания, причинявани от пушене, инвалидизации и т.н. В Европейския съюз за 2016 г. около една четвърт от всички докладвани смъртни случаи се дължат на рак, а ракът на белия дроб представлява 21% от всички тези смъртни случаи.


Това отбелязва статистиката на Световната здравна организация и на Евростат, публикувани като част от тазгодишната кампания по случай Световния ден без тютюнопушене (31 май).


И двете организации тази година наблягат на това да повишат информираността за множеството начини, по които излагането на тютюн влияе върху здравето на белите дробове.
В деня без тютюнев дим СЗО предупреждава: 8 милиона умират годишно заради пушене

© Евростат


Според данните на Евростат в България около 20 на сто е делът на рака на белите дробове сред всички ракови заболявания. По този показател България е малко под средното за ЕС ниво, където средно около 21 на сто е делът на рака на белите дробове. Този дял е най-висок в Унгария (27%), следван от Полша, Гърция и Нидерландия (всички 24%). В противоположния край на скалата най-нисък е делът на Португалия (15%), Литва, Латвия и Швеция (всички с 16%) и Словакия (17%).


Потреблението на тютюн е един от най-големите рискове за здравето, които могат да бъдат избегнати в Европейския съюз (ЕС), много форми на рак и сърдечно-съдови и респираторни заболявания са свързани с употребата на тютюн, отбелязват от организацията.


Тази година Световната здравна организация е подготвила брошура, в която изброява множеството начини, по които тютюнопушенето и вторичното излагане на тютюнев дим влияят на здравето.


Освен рака на белия дроб, за който тютюнопушенето е основната причина, от СЗО отбелязват още, че пушенето е водещата причина за хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), както и че бебета, изложени на вредно въздействие върху токсините от тютюневия дим чрез майчино тютюнопушене или майчино излагане на вторичен тютюнев дим, често изпитват намален растеж и функция на белите дробове. В световен мащаб около 60 000 деца умират преди 5-годишна възраст от инфекции на долните дихателни пътища, причинени от вторично пушене, отбелязват още документите.


В брошурите се посочва още, че тютюневият дим е много опасна форма на замърсяване на въздуха в закрити помещения: съдържа над 7000 химикала, 69 от които са известни като причиняващи рак.


В деня без тютюнев дим СЗО предупреждава: 8 милиона умират годишно заради пушене

© Евростат


Според данните на Евростат през 2017 г. в Европейския съюз са произведени над 487 милиарда цигари, с 40 милиарда по-малко в сравнение с 2016 г. Стойността на производството през 2017 г. е около 4,9 милиарда евро, което е с 1,3 милиарда евро по-малко от 2016 г. Производството на цигари в ЕС през 2017 г. е равно на повече от 950 цигари на всеки жител на ЕС.


Германия, Полша и Румъния водят пазара на производство. С почти 150 милиарда произведени цигари Германия е най-големият производител и представлява 31% от производството в ЕС. На второ място е Полша (114 милиарда цигари, произведени през 2017 г., или 23% от общия брой на ЕС) и Румъния - трета (70 милиарда, 14%). Следват ги Гърция и Португалия (25 милиарда цигари, 5% от общия брой на ЕС) и България (20 милиарда, 4%).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK