Ако имате личен лекар - честито. Смени не са особено възможни

Ако имате личен лекар - честито. Смени не са особено възможни

© Надежда Чипева, КапиталИмате ли личен лекар? Харесвате ли го, доволни ли сте? Ако отговорът на тези въпроси е "Не" или имате друга причина да искате да смените общопрактикуващия си лекар, може би сега е моментът да го направите, тъй като от днес до края на месеца е срокът за промяната.


От друга страна, ако поне имате личен лекар, независимо дали сте удовлетворен, независимо че чакате на опашки, че според вас не получавате очакваното внимание и грижи, направления... то най-добре е да забравите за този срок и възможността за промяна. Защото липсата на лични лекари става все по-осезаема, много от действащите медици са свръхнатоварени и отказват да приемат нови пациенти, много са в предпенсионна и пенсионна възраст. Вече зачестиха и случаите на хора, решили да посетят личния си лекар и установили с изненада, че той е прекратил практиката си (пенсионирал се, заминал в чужбина или просто решил да не работи повече), оставяйки над 1000 пациенти без медицинска грижа. А последващите опити да намерят нов лекар често са съпроводени от немалко спънки, откази.


В навечерието на поредната възможност за смяна на личните лекари, "Дневник" се опита да обощи освновните проблеми около дейността на общопрактикуващите лекари и доколко те ще се задълбочат в бъдеще.


Колко лекари има, колко липсват?
Общият брой на общопрактикуващите лекари по данни на Националната статистика от 2017 г. е около 4500. На сайта на НСИ има и карта, в която всеки може да провери в неговия район колко лекари има. Или е имало към 2017 г. За София данните показват 811 лекари, но според сметките на столичното сдружение на личните лекари те вече са под 800. Така, ако се вземат предвид данните пак на НСИ за 2017 г., според които в София живеят около 1.3 млн. души, тогава на един лекар са се падали по около 1500 пациенти, което е далеч под законовия лимит от 2500 човека на един общопрактикуващ лекар. Неофициални сметки обаче сочат, че в столицата вече има далеч повече жители, а всеки месец идват и нови от провинцията. В същото време пък лекарите намаляват.


България е сред страните с най-нисък дял на общопрактикуващи лекари на 100 000 жители сред страните в ЕС, показаха наскоро и анализи на Евростат отново на база на последните налични данни - за 2017 г. На 100 хиляди българи се падат 64 общопрактикуващи лекари, като след нас по този показател е само Гърция - там се падат 42-ма лекари на 100 000 жители.


Най-висок дял общопрактикуващи лекари на 100 хиляди души в България има в областите Плевен - 89, Видин - 86, Монтана - 82, Добрич – 76. Най-ниска е осигуреността с в областите Кърджали - 40 на 100 хиляди, Разград - 47, и Търговище - 50 на 100 хиляди.


Колко ще липсват?


Това е картината към края на 2017 г. Според националното сдружение на общопрактикуващите лекари тя вече е по-лоша, а тепърва и ще се влошава. Но конкретно колко лекари в момента липсват и къде те нямат информация. Наскоро изпратили множество въпроси до здравното министерство за това колко реално са работещите лични лекари, колко са натоварени средно, на каква средна възраст са и много други, за да могат да направят подробен анализ и да дадат евентуално решения. За момента отговор нямат.


От сдружението обаче казват, че по техни изчисления и наблюдения средната възраст на общопрактикуващите лекари в България е 58-60 години. Или малко преди пенсия.


Така дори в момента да няма силно осизаем недостиг, в следващите и то близки 3-5 години се очаква проблемите да станат още по-сериозни, посочват от организацията. Защото лекарите пред пенсия вече не записват нови пациенти. А и нямат достатъчно сили да поемат повече от 1500 човека, например. Има и немалко работещи медици вече в пенсионна възраст, които също не поемат нови хора, отбелязаха експертите.


Така от общия брой лични лекари не остават много, които не са на лимита си от 2500 пациенти, и такива, които са склонни да запишат нови, тъй като това ще ги натовари твърде много, а и скоро може да излязат в пенсия.


А младите лекари?


"Достатъчен интерес към специалността обща медицина все още няма. Млади хора вече специализират, но не са много. Има още много какво да се желае и по отношение на самото провеждане на специализациите, и към условията за работа, и правилата, за да дойдат повече колеги. Истината е, че сред нас доста хора са вече над средната възраст, вървят към преклонна", каза наскоро доц. Любомир Киров - дългогодишен председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и преподавател по обща медицина в Медицинския факултет към Софийския университет.


По думите му, ако не се създадат по-добри условия за специализации на младите, след две-три десетилетия, че дори и по-рано няма да има общопрактикуващи лекари.


Кои са основните проблеми, които гилдията вижда пред това младите лекари да избират общата медицина? Твърде много бумащина, писане и административна работа, а не толкова медицински дейности. Превръщането на личния лекар в администратор, който основно раздава направления, рецепти и после с часове нанася данни в различни видове досиета и отчети - до здравната каса, до здравните инспекции и т.н. В същото време общопрактикуващите лекари нямат право да извършват множество манипулации, които не са особено сложни и трудни, за които биха могли да взимат допълнително средства от касата, а и да бъдат стимулирани да развиват знанията и способностите си на медици, посочват лекарите.


"Това е резултат от буйния административен, доста трънлив храсталак, в който сме оплетени. Когато се срещнем и си говорим или пък общуваме в нашите затворени форуми, по-често обсъждаме и се ядосваме точно за такива неща. За такива административни трънаци, които нямат абсолютно нищо общо с изкуството и науката "медицина" и с това каква медицинска дейност като качество предоставяме. Ние говорим за софтуерни програми, за отчитане, за касови апарати, за всякакви дивотии, които ни пречат и ни смущават работата", каза наскоро доц. Киров.


"Защо намаляваме? Причините са различни, казвал съм го многократно. Намаляваме, първо, защото не е достатъчно атрактивна финансово нашата работа, второ, не е атрактивна като кариерно развитие и като условия на работа – да ти е спокойно, да ти е удобно и да има някакво развитие. Т. е. да се правят повече и различни неща. Да имаш свобода на диагностика и на лечение. Ние сме една от малкото страни в Европа, в които общопрактикуващите лекари имат жестоки рестрикции при назначаването на различни изследвания на своите пациенти – лабораторни, образни. Всички знаят, че ние не можем да назначаваме скенер. Друго, защо не се въведе, говорим го отдавна и сме го обсъждали с колеги, ехографското изследване. Поне това, което е на коремни органи да може да се прави от общопрактикуващи лекари, разбира се, от тези, които са се обучили. И това да им се заплаща от касата. Ще бъде ефективно и изключително полезно и за пациентите. Рестриктивни са правилата и при назначаване на лечение на пациентите, които е крайно време да бъдат разчупени. Има и други такива неща. Ето всичко това също би привлякло млади хора. Така че има какво да се направи", описа ситуацията той.


Досега и специализацията по обща медицина не даваше възможност специализантите да получават заплащане за дейността си по време на обучението, за разлика от повечето други специалности. Така те хем работеха, хем трябваше да плащат за това.


Преди няколко месеца здравното министерство пусна промени, с които специализацията по обща медицина ще е по общия ред - въз основа на срочен трудов договор на длъжност за специализант. Така и учещите за лични лекари ще могат да получават доходи по време на обучението си. Държавата ще отпуска и малко повече субсидии за базите за обучение на лични лекари.


Министерството обоснова промените именно с необходимостта да се засили интересът към специализиране по обща медицина, отчете недостиг на този вид специалисти и неблагоприятни условия до момента.


В гилдията обаче смятат, че това е малка и недостатъчна крачка. И отново посочиха, че ако не се стигне до по-добро и пълно финансиране на труда, повече медицина и по-малко бумащина, младите отново няма да изберат тази специалност.


Финансирането


"През 2000 г. в София имаше над 1000 лични лекари. В момента сме вече под 800. От 70% до 80% от прегледите в страната минават през личните лекари. Всяка година те правят по 30-35 млн. прегледа. Въпреки това бюджетът е неостойностен. Ние получихме най-малкото увеличение в размер на 5,2%", каза наскоро и д-р Георги Миндов от столичното дружество на общопрактикуващите лекари.


Колко точно взима един личен лекар не може да се каже. Това зависи от това колко пациенти е записал, но също и от това дали има повече деца, бременните, хората в увреждания, пенсионери, които не плащат изобщо потребителска такса или плащат само един лев, както е при пенсионерите. За един записан пациент под 18 години държавата превежда на лекарите месечно по 1.50 лв., но те не дължат такси. За възрастните касата дава по 1.15 лв., но те плащат и потребителска такста от 2.90 лв., срещу което трябва да получат касова бележка и съответно да се платят данъци и др. За един пенсионер личните лекари получават пък по 1.58 лв., те дават допълнително и един лев за прегледа, а държавата би трябвало да превежда остатъка, но парите често се бавят.


Така, ако лекарят има повече деца и болни пенсионери, може да работи цял ден непрекъснато, а накрая на деня да си отиде с доста малко средства, коментират лекарите.


В националното сдружение пък изчисляват, че един млад, прохождащ лекар с около 300-500 пациенти трудно може да си позволи да поддържа самостоятелна нова практика - да плаща консумативи, помещения и др.


Но защо, след като повечето пациенти носят и повече пари на личните лекари, те отказват да записват още и още? Според правилата един личен лекар може да поеме само 2500 пациенти, трябва да има и сестра, която му помага. За да обслужва хората в 24-часов режим, той често плаща и на дежурни центрове, които поемат пациентите нощем или когато лекарят отсъства. Ако надвиши лимита от 2500 човека, лекарят трябва да наеме още един специалист, с когото да делят ангажиментите. Дори десетина човека отгоре означават още една заплата, повече разходи, евентуално нужда от още помещения, още бумащина. Затова и повечето лекари спират да записват, коментират от сдружението на общопрактикуващите лекари.


А пенсионерите и лекарите в предпенсионна възраст спирали и доста под бройката от 2500, защото преценявали силите и възможностите си, допълват още веднъж от организацията.


Така грубите сметки показват, че действително навлизането на нови лекари в тази сфера е ключово и то трябва да се случи максимално бързо. От заповед на здравния министър от ноември миналата година за местата за лекари специализанти, чиято такса ще бъде поета от държавата, най-много са бройките за специализация по обща медицина – 50. Дали това ще е достатъчно, дали промените, с които и специализантите за лични лекари ще могат да получават пари по трудов договор по време на обучението си... и дали без намаляване на административните дейности, без даване на повече перспективи за медицинска дейност останалите мерки ще дадат резултат и ще привлекат младите, предстои да се разбере.


А дотогава - ако имате личен лекар, честито.

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1798 Разстроено
 2. 2 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  По принцип медицината е много строго регламентиранаи с много администрация. Причините са основно две:
  1. Това е много скъпа услуга (не е никакво право, както се опитват да ни заблудят, а и никоога не ебило, било е привилегия на богатите) и съответно платците (касите) ни следят много изкъсо разходите.
  2. Тъй като работим с живи хора (ако не сме патолози или съдебни лекари), често може да се стигне до правен спор или до жалба пред директора на болницата или пред Лекарската Камара. За да се защитим, водим много сложна документация, коятоо сама по себе си е източник на грешки.
  Резултатите са ясни - говоря си 2 минути с пациента, около 10-15 минути записвам. Това определено не е целта на занятието. Колегите от хирургичните специалности са малко по-добре с пропорциите работа/бумащина, но при тях основните записи се водят от анестезиолозите.

  E PLVRIBVS VNVM
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5842 Неутрално

  (Ехидно) Няма страшно! Качваш се на хеликоптера си и отскачаш (понеже магистралата е е ремонт и колата остава в гаража) ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3100 Весело

  Да отварят по скоро факултет за врачки и знахари и всякакво друго алтернативно лечение ...

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4471 Любопитно

  Реклама на "Терафлу" ли виждаме?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 6. 6 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Управлението на държавата явно не включва само харчене на европейски пари за магистрали!
  Лични лекари, здравеопазване, административни реформи, образование, реформи в съдебната система, корупция, бедност...на където и да погледнеш – брадясали проблеми!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 7. 7 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#2] от "PavelCZ":

  Какво е общото между анестезиологичната документация и хирургичната такава? Освен името на пациента, разбира се!

 8. 8 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 782 Неутрално

  България е сред страните с най-нисък дял на общопрактикуващи лекари на 100 000 жители сред страните в ЕС
  —цитат от коментар 0 на От статията

  Е, нищо де.
  Поне по администрация и полиция сме на челните места.

 9. 9 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  Статуквото реформи няма да направи. Държавата е на автопилот и на доизживяване.

 10. 10 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1818 Весело

  Ако имате личен лекар - честито. Смени не са особено възможни
  —цитат от коментар 0 на заглавие


  И се очаква да става все по и по-добре!
  Всъщност населението по тези земи също е намаляло и затова съотношението лекари -пациенти вероятно се е подобрило в полза на лекарите!
  Въобще 30 години "преход и реформи" дават вече истинските си резултати!

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Много важно, лекари некви...
  Поне няма недостиг на НСО гавази, мутри и бизнесмени.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 13. 13 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Че останем без лекари, медицински сестри, въобще медицински персонал, вече се усеща липсата на шофьори за градският транспорт, няма учители, навсякъде търсят хора на всякакви позиции и не намират...
  Че се лекуваме у чужбина, ша са учим у чижбина, сичко ще ни е вносно...
  Само политици, магистрати и журналисти няма да липсват...

  Анатема на комунизма!
 14. 14 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#10] от "vagabond66":

  Не са достатъчни само числата и пропорциите в момента. Важна е възрастовата структура при общопрактикуващите лекари. Но, да, плодовете на прехода се усещат много добре.

 15. 15 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#10] от "vagabond66":

  Лекарите се пенсионират, а младите бягат зад граница.

  Анатема на комунизма!
 16. 16 Профил на Офелия Груева
  Офелия Груева
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Всеки месец над 40 лв здравни осигуровки плащам и от тях едва около 1 лев отива за личния ми лекар? За последните 10 години съм взела едва около 3-4 направления за други специалисти. Личният лекар е решавал около 99% от здравословните проблеми, които съм имала. Не е справедливо да получава такава малка част от парите ми!

  1.Този, който ходи на два крака, е враг. 2.Този, който ходи на четири крака или има крила, е приятел.3. ..... 7.Всички животни са равни.
 17. 17 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  След нас е само Гърция, ама е с 50% по-малко лични лекари на 100 000 човека, а Гърция е сред водещите по продължителност на живота в ЕС, така че...без паника. Те личните без това освен да ти изпишат обезболяващи или парацетамол, който също не обезболяващ, или да те пратят при специалист, друго не могат, така че ....

 18. 18 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  До коментар [#7] от "victor_victim":

  Общото е много - по време на операцията всички записи се водят от анестезиолога и това далечне е само картата с жизнените функциии на пациента. След операцията хирургът съставя операционен протокол, но от гледище на технологията на операцията и съставя сметката за консумативи, която се представя на касата. Т.е. има малко по-малко административно натоварване от другите лекари. Не че е цъфнал де.

  E PLVRIBVS VNVM
 19. 19 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#17] от "uq":

  Като какъв оценяваш какво могат и какво не могат личните лекари??Като си толкова отворен - лекувай се сам - имаш Гугъл и проф. Мермерски на разположение!

 20. 20 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 402 Неутрално

  В общи линии такава е ситуацията. За мен лично това също се очертава последната кампания, в която ще записвам нови пациенти. Най,-вероятно ще мина границата от 2000 човечЕта. Повече не искам да поемам. Не си заслужава.

 21. 21 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  Онлайн достъпа до информация за джипита е нищожен. Нормално би било да правим информиран избор, но не е възможно. Биха могли да се създадат регистри, възможност за запазване на час, за онлайн консултации и т.н.
  Като сравнявам сайта на Национална пациентска организация и сайта на НЗОК, то НЗОК е робовладелческа институция.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 22. 22 Профил на kirka80286
  kirka80286
  Рейтинг: 506 Весело

  Не са виновни пациентите, че ви превърнаха от лекари в писарушки, Павел. ЧовечЕтата са ви предметът на дейност, Хипократе (с извинение). Какво според теб "си заслужава", за GP-тата особено?

  "Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 23. 23 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Ами това е резултатът от Костовата реформа - съсипаха участъковите поликлиники и въведоха "лични" лекари...

  Бог да благослови Америка за България!
 24. 24 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#20] от "hipocrat20060":

  При вас има ли го това чудо - "обединение на практиките" в дружество, подобно на адвокати, нотариуси и ЧСИ? Питам като "бизнес модел", ясно е, че като работа няма нищо общо.
  Мисълта ми е дали е позволено по този начин да се спестят разходите за сестра.

  Бог да благослови Америка за България!
 25. 25 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  До коментар [#17] от "uq":

  Не си прав относно уменията на личните лекари. Зависи от човека. На мен рядко ми се е налагало да посещавам моя но съм много доволен от подхода му, винаги те преглежда обстойно и ти назначава съответното лечение ако е необходимо. Но той има и две специалности доколкото знам. Като цяло да се ходи при личния лекар само за да му искаш направление е порочна система, идеята е личния лекар да прецени имаш ли нужда от допълнително посещение при специалист а не ти да искаш, все пак и личния лекар е лекар. Преди време висеше един надпис на вратата на личния ми лекар, който гласеше нещо от рода, че при лекаря се идва с оплаквания а не с изисквания.

 26. 26 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Реформата на Костовия стоматолог д-р Илко доведе до национален хаос в здравеопазването и милиони в банковите сметки на лекарски барони и собственици на частни болници!Псувате,биете,давате акъл на лекарите-ходете сега по врачки и баячки,записвайте се при тях о'време,че не остават лекари вече.

 27. 27 Профил на bobi lazarov
  bobi lazarov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В българия добре живеят само циганите и програмистите. Те да му мислят какво ще правят без лекари.

 28. 28 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  До коментар [#19] от "victor_victim":

  като пациент оценявам. Всяко ходене завършва със „то ще ти мине, е тук едно обезболяващо” или със...ами не знам точнооо. Жена ми имаше проблем, казаха и същото. Отиде на изследване по собствено желание, плати си и разбира се имаше значително отклонение. Хайде на специалист пак плащай, диагноза лечение ...
  Ефектът от личния беше, че забави правилата стъйа с 6 месеца.
  С детето ида ли, си знам Аугментин или Клацид. То толкова и аз мога.
  Стига ли ти, докторе? Боли ли истината?

 29. 29 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  До коментар [#25] от "Ashiata Shiemash":

  И на теб ще отговоря ключовото ре рядко ходя. И аз 20 год бях много доволен от моя. Ходех макс веднъж годишно, че нещо ме боли и той ми казвсше че ще ми мине, най-много нещо противовъзпалително да даде. Така и ставаше.
  При првия случай в който бях наистина болен ми сбърка лечението и търпях яки болки 2 месеца, докато не реши все пак да ме прати на специалист

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 31. 31 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#22] от "kirka80286":

  Да работя спокойно и без напрежение и да изкарвам повече пари за същата работа, изпитвайки професионално удоволствие от това. Не искам много.

 32. 32 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#24] от "Günther":

  Групови практики има, но повечето да механичен, а не функционален сбор от лекари, ако ме разбираш. Причините за това са много, както сбективни , така и субективни.

 33. 33 Профил на kirka80286
  kirka80286
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#31] от "hipocrat20060":
  Виж сега, нека уточним още в началото. За мен лично има две свещени професии на света, две поприща, които не се става - или се раждаш такъв, или не. Това са лекар и учител. И ако зависеше от мен, бих давал и на двете заплати 4 пъти по-високи. И въобще на всички медици, и на мед-сестрите, които се блъскат като кучета денонощно за жълти стотинки. Просто не ми хареса "човечЕта"-та ти. Защото ако това наистина ти е отношението към пациентите - язък ти за никнейма, а самия Хипократ сигурно се върти в гроба.

  "Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 34. 34 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2498 Весело

  До коментар [#2] от "PavelCZ":

  "1. Това е много скъпа услуга (не е никакво право, както се опитват да ни заблудят, а и никоога не ебило, било е привилегия на богатите) и съответно платците (касите) ни следят много изкъсо разходите.
  2. Тъй като работим с живи хора "

  Всяка търговска услуга се осчетоводява, първични счетоводни документи, финансови отчети, ведомости за складови наличности и за заплати. И не е било привилегия за богатите, а те са въвели търговската услуга. След това, с цел увеличаване на печалбата е разширена до степен на задължителност за цялото население. Платец е цялото население и представа си няма колко за какво се харчи.

  Всеки търговец работи с "живи хора" и споровете са къде, къде повече - от забавени фактури до увредена стока. Е, сега, когато не се поддържа гаранционен сервиз, ще трябва повечко да се говори на клиентите белким се убедят, че и с "увредената стока" ще продължат да бъдат клиенти и то в по-голяма стойност на здравните търговски дружества.

 35. 35 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  Не търся "виновни". Абсолютно безстрастен съм - в моята специалност аз все още съм лекар, освен че съм и администратор, за огропмно съжаление.
  Но накрая ще го отнесат пациентите. Тъй като сме само хора, имаме определен капацитет за действие. И ако го прекрачим - или подаваме некачествени действия, или сами се разболяваме.

  E PLVRIBVS VNVM
 36. 36 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#24] от "Günther":Групови практики има, но повечето да механичен, а не функционален сбор от лекари, ако ме разбираш. Причините за това са много, както сбективни , така и субективни.
  —цитат от коментар 32 на hipocrat20060


  Да, разбирам те много добре. Специално за "лични лекари" не виждам как да бъде тази "групова практика" по друг начин, освен по механичен. Ще ти дам един пример с ЧСИ - дори и да имат общо дружество (мисля че са две или три в България), всеки ЧСИ си води отделен архив с делата. Предполагам така е и при личните лекари - всеки съдружник с отделен кръг записани пациенти. За "функционалния сбор"... иска ми се, много ми се иска, и за това си мрънкам за едновремешните "поликлиники"

  Бог да благослови Америка за България!
 37. 37 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  До коментар [#33] от "kirka80286":

  Лошото е, че парите за заплати са само една част от проблема. Моята специалност (онкология) се оказва много неатрактивна в Чехия - няма желаещи да я работят, макар да е много високотехнологична (радиотерапията), с много новаторски лекарства - клиничната онкология, една от най-бързо развиващиите се медицински специалности, суперинтересна теория. Но младите колеги не я искат.
  Сега ни повишиха заплатите специално на онколозите - повече отколкото е повишението в медицината като цяло - ии пак няма желаещи,

  E PLVRIBVS VNVM
 38. 38 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2498 Весело

  Реклама на "Терафлу" ли виждаме?!
  —цитат от коментар 5 на hamiltonf


  Не, просто поредната фейк новина:
  - не знаем за кого пишем - "Общият брой на общопрактикуващите лекари по данни на Националната статистика от 2017 г. е около 4500." Що точно НСИ трябва да знае колко са ОПЛ-етата? НЗОК им плаща капитационните такси, НАП им събира данъците.
  - не знаем какво се случва - "Но конкретно колко лекари в момента липсват и къде те нямат информация." и "Колко точно взима един личен лекар не може да се каже.";
  - не знаем какво искаме - ""Защо намаляваме? Причините са различни, казвал съм го многократно. Намаляваме, първо, защото не е достатъчно атрактивна финансово нашата работа, второ, не е атрактивна като кариерно развитие и като условия на работа – да ти е спокойно, да ти е удобно и да има някакво развитие. Т. е. да се правят повече и различни неща. Да имаш свобода на диагностика и на лечение. Ние сме една от малкото страни в Европа, в които общопрактикуващите лекари имат жестоки рестрикции при назначаването на различни изследвания на своите пациенти – лабораторни, образни."
  Ако броят на търговците намалява, то печалбата расте при запазване броя на клиентите. Второ, никой не е ограничил свободата на ЕТ "ОПЛ" да сключва договори със здравни застрахователи, доставчици на медицински изделия, които да плащат за услугите, извършвани от ОПЛ. Трето, всеки, който иска да му е спокойно, да му е удобно и да има някакво развитие (по пътя към Орландовци), може да се пенсионира или да си извади ТЕЛК за да не плаща осигуровки.

  Та с една дума, още от времето на комунизма: "Дайте да дадете!"

 39. 39 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#33] от "kirka80286":

  Трябва да си наясно с един железен постулат - няма по-заинтересуван човек на тази планета за здравето на пациента от семейния лекар. Касата плаща само за живите и за доволните, т.е. за тези, които не се записват при друг лекар. При всички други колеги вие отивате за малко и временно, при нас сте за постоянно.

 40. 40 Профил на kirka80286
  kirka80286
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#37] от "PavelCZ":
  Толкова жалко, че не е търсена специалност... Миналата година баща ми изгасна като свещ пред очите ми от Неходжкинов лимфом във ВМА. И на половината медицински персонал им пукаше, на останалите им беше през оная работа. :(

  "Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 41. 41 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2836 Любопитно

  Имам прекрасен личен лекар.
  За съжаление е по-стар от мене с пет години, а и аз не съм вече млад.
  Когато се пенсионира?

  Еретик
 42. 42 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Нищо лошо не мога да кажа за личната си лекарка. Тя работи в София и не вярвам да е останала без пациенти. Има специалност Педиатрия (и много практика!) и си е "отгледала" подрастващо поколение пациенти. Никога не ми е отказвала направление, макар че в някои случаи, които не са били спешни, ми се е налагало да почакам до началото на следващия месец. Винаги е намирала време да поговори с мен дори и на лични теми. Не знам как успява да го прави. А сестрата е феноменален случай. Тя работи с двама лекари на две смени, т.е. поне десет часа на ден, всеки ден, но и тя е винаги бодра, приветлива и неуморна. Не знам как и тя го прави.
  Очевидно аз съм щастливо изключение.

 43. 43 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  До коментар [#22] от "kirka80286":Да работя спокойно и без напрежение и да изкарвам повече пари за същата работа, изпитвайки професионално удоволствие от това. Не искам много.
  —цитат от коментар 31 на hipocrat20060


  Частно джипи? Плащат си пациентите, лекуваш, нЕма писарущина, нЕма здравни каси с глоби за печатна грешка... Алтернатива пред хората, дето нямат личен лекар.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 44. 44 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#28] от "uq":
  Всеки от обща култура може да си изпише всичко ,затова смъртността тук е най висока ,само по време на грипа тази год ,само в едно населено място ни загинаха над 12 души от самолечение ,късни усложнения ,тромбемболия и инфаркти ,100% от тях или сами са се лекували или в аптеки и дрогерии или определяха влизайки при лекаря какво и как и къде ,както си казваме докторите ,най много се мре от простотия ,нелечима е!

 45. 45 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6960 Разстроено

  Никога не смених личната лекарка, не че всичко ни е било наред.

 46. 46 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6960 Разстроено

  Никога не смених личната лекарка, не че всичко ни е било наред.

 47. 47 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#23] от "Günther":
  Съсипаха поликлиниките ,където участъкови лекари вземаха по 30 лв повече от циганката ,чистачка в поликлиниката и поне 50 лв по малко от сестрата или шофьора на линейката ,щото видиш ли ,имали повече стаж и здравеопазването се върти край тях,е ,вече не е така ,затова и хората с реален достъп до здравеопазването са в пъти повече ,с достъп до лекарства с намаление или безплатни са в пъти повече ,до нови технологии и лечение в десетки пъти повече ,е ,всички са недоволни ,щото трябва и реално всеки да вади вече от джоба и поне по 22 лв за осигуровки и да доплаща прегледи ,а тези дето са най болни и най никога не са внасяли нищо са най недоволните ,щото са свикнали ,че медиците са им безплатни роби и много задължени ,просто през соца беше така и Костов им развали тази хубава традиция ,е ,никой не ще да е роб вече ,а иска труда да му е оценен и света е приел точни критерии ,които и тук ще важат за всеки и за пациента и за лекаря ,не само за лекаря обаче !

 48. 48 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#22] от "kirka80286":

  Превърнаха джипитата в писарушки ,за да могат на тяхен гръб да живеят безгрижно поне 20 вида проверяващи ги чиновници ,които нямат никакво значение за твоето здраве , отчети ,писаници ,хартия , тонове ,рецепти , кодирания , кодиране на отчети към касата , софтуери , принтери , компютри ,ремонти на порутени здравни служби за сметка на лекаря , прозорци ,врати ,транспорт , горива ,спешни шкафове заредени винаги с безплатни за пациента лекарства ,но не и за лекаря , сега касови апарати свързани със същите компютри и твоето досие и преглед зависят от това ,дали се е събудил данъчния в 8 .0 за да ми приеме сигнала от касовия апарат ,когато го включа , защото ако не го приеме ,аз като лекар не трябва да приема нито един записан за този час,блокивра се системата ми и трябва да почна да чакам или НАП да ми отблокира касовия апарат ,или да дойде фирмата обслужваща касовия ми апарат ,ама е проблем ,щото тя е на 30 км от офиса ми в малко населено место и още 8 кабинета на още по 15 км радиус ,където също трябва да имам касови апарати вързани с НАП ,за да давам касови бележки за прегледи по 1 лв или 3 лв .РАзбира се в това време пациентите на вратата ми са недоволни от мен,защото ме били чакали и си губели времето ,защото съм им отказвал това или онова ,което те желаят ,но аз го нямам като направления и изследвания за тях ,щото са ме лимитирали от касата и трябва да платя от джоба си техните желания , а това ,че те се осигуряват на ниво 0 лв ,а ми искат повече консумативи ,труд и направления от немски пенсионер с 800 евро на месец ,а като им откажа , това няма значение нали .Е ,затова смятам да пропусна ,съкратих 8 те кабинета във всички села ,затворих ги и не стъпваме там ,съкратихме 8 касови апарата и не желаем да плащаме разходи за тях ,също и 8 компютърни конфигурации с принтери ,ток ,вода ,интернет и софтуер на всеки за по 500 лв на год ,наем ,ток ,вода , отопление и транспорт за всяко населено место ,персонал искащ 1000 лв заплата и още 500 за осигуровки ,при 200-300 осигурени за селото и останалите 500-600 не осигурени и 0 лв приходи за това и нещата дойдоха на местото си ,просто нямам разходи и не лишавам семейството си от едни пари и време за тях ,ако ходя да слугувам на недоволните от мен пациенти по селата.Така за тяхна радост вече няма доктор на 15-20 км радиус от общинския център в малка полупланинска община ,а линейката също е на 20 км от всеки от тях ,една за 15000 човека и над 40 км от градска болница ,благодаря за такава реформа ,вече не записваме нито бебета ,нито здравно осигурени от тези населени места ,защото срещу 1 лев ,трябва денонощно и безплатно за тях да се отзовавам при всеки техен вопъл за най малкото ,а те да са безкрайно недоволни точно от мен ,че веднага не са обслужени ,не дай боже да загине един от тях ,щото не съм реагирал навреме или правилно или ще ме набият или убият ,ако съм напр в циганската махала , е ,не съм мазохист,до тук другари и другарки ,търсете си лекари мазохисти ,безплатни и да ви дават най важното да ги биете и линчувате и тормозите .

 49. 49 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  До коментар [#44] от "edin drug":

  За това се самолекуват хората, защото много добре съзнават,.че от личния няма какво да очакваш. Точно по същата причина се саморазправят, защото знаят че от полицията помощ нама да дочакат. Не в България, в Европа е доказано, че в половината случаи „лечението” по-скоро е навредило на човека отколкото да помогне. Ако баха ходили на личен, щяха да са си умрели точно по същия начин. Поне половината лекари нищо не разбират а са жалки печалбари, които те разтакават възможно по-дълго по изследвания и.прегледи и те тровят безсмислено, само за да могат да ти съдерат повече пари. Ако си пенсионер и нямаш пари, хич не те и поглеждат и се надяват да умреш по-скоро

 50. 50 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Нищо лошо не мога да кажа за личната си лекарка. Тя работи в София и не вярвам да е останала без пациенти. Има специалност Педиатрия (и много практика!) и си е "отгледала" подрастващо поколение пациенти. Никога не ми е отказвала направление, макар че в някои случаи, които не са били спешни, ми се е налагало да почакам до началото на следващия месец. Винаги е намирала време да поговори с мен дори и на лични теми. Не знам как успява да го прави. А сестрата е феноменален случай. Тя работи с двама лекари на две смени, т.е. поне десет часа на ден, всеки ден, но и тя е винаги бодра, приветлива и неуморна. Не знам как и тя го прави.Очевидно аз съм щастливо изключение.
  —цитат от коментар 42 на evpetra


  Колко сладко се живее на чужд гръб. Да, ама свършва. Няма вече... безплатно.
  Младите се изнесоха, балъци няма вече.

 51. 51 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Банкерите, юристите, правителствените и личните лекари са свещени крави при неолибералния капитализъм от български, американски и западноевропейски тип. Не очаквайте управляващите да им развалят рахатлъка.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 52. 52 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#48] от "edin drug":

  "Превърнаха джипитата в писарушки "

  Г-н Костов ли превърна джипитата от "безплатни роби с много задължени" в "писарушки", получаващи наготово 225 млн. лв. капитационни такси? Има-няма клиент/пациент, но достатъчно "писарушката" да е вписала ЕГН-то (дори и на умрял) и получава плащане по сметката на търговската си фирма ЕТ.
  Всъщност що не си сложите един касиер-счетоводител като в хипермаркетите? Така или иначе сте регистриран търговец и каса и счетоводство са необходими. Само дето за разлика от хипермаркетите ще поставите касата на входа на магазинерията вместо на изхода. Така ще одрусвате клиентите като общинските акционерни дружества "Болница" ЕАД - такса паркинг пред кабинета, билетче "вход", "заверка на здравен картон", "справка за осигурителни права" и каквото друго Ви роди пазарната мисъл за продажба на пазарни услуги. Мога дори да Ви нахвърля няколко пазарни услуги - ядене вместо клиента (той е на диета и си пази зъбите, а Вие муате луканки и пържоли), спане вместо клиента (клиентът чисти кабинета здравословно, а Вие спите като поемате цялото натоварване от задръстен холестерол). Може и да мислите вместо клиента както се напинят всички грантаджийски НПО-шки да получат бюджетно финансиране за нежеланите от никого техни "пазарни услуги".

 53. 53 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#49] от "uq":

  Абсолютно си прав във заключенията си ,а аз като професионалист с огромен опит веднага мога да ти кажа ,че причината за здравните ти неблагополучия не дай боже и по сложни неща ще са си само по твоя вина ,защото ти всичко знаеш и можеш ,но видиш ли точно твоя доктор е тъп и неграмотен и нямаш нужда от него , затова такива като теб си ги оставяме да си мрат от простотията си , няма да ти давам много подробни примери ,за да не създавам отношения , но само последните няколко млади хора на по 30-50 г ,които им открихме навреме злокачествени тумори и идваха само да ни менторстват и да ни обясняват как с джинджифил и мед тумора се премахвал ,другия ръси мозъци как не трябвало в тази клиника , а в другата ,а третия отказа да отиде при най добрия според скромния ми опит хирург ,а отиде точно където не трябваше ,та накрая изхода за тримата беше ,че загинаха за по 3-4 месеца и и точно в последните 2 седмици се изясниха ,че са направили сами грешките си , но уви !

 54. 54 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#52] от "wanderer":

  225 милиона е сумата ,която се дава в бюджета за извънболнична помощ за 1 година , в нея не влиза само капитация , капитацията е само 84 милиона , срещу тази сума стоят 30 милиона прегледа ,преди разходи и данъци , на всеки 1000 души всеки ОПЛ осигурява 1 среден персонал със реална заплата и осигуровка ,защото нас ни проверяват и няколко институции повече ,вкл и финансов контрол на РЗОК , НЗОК и РЗИ и Медицински одит за разлика от другите фирми . На всеки2500 души всяко джипи има и един висш персонал ,тоест втори лекар ,така грубо казано всичките близо 4500 фирми на джипитата ,осигуряват най малко поне 10000 души в системата плюс лекарите ,които са управители ,тоест още 4500 души ,там няма заплата под 1200 лв с осигуровките ,което предполага ,че още преди да бъдат взети парите от НЗОК за този месец ,предходния са платени данъци и осиугровки предварително ,които са в рамките на поне 4.5 милиона лв месечно или 55 милиона годишно , разходите за заплати са също още поне два пъти по толкова , ДДС ,което лекарите нямат право да усвояват ,заради мед дейност ,която изпълняват и което е поне 20-30 милиона на година ,данък печалбата и дивидента след разходи е поне 6-8 милиона- ,наемите за общините са също над 10-20 милиона на година , та се оказва ,че срещу 220-250 милиона , се връщат на държавата поне 100 милиона като преки и косвени данъци , а за чистата остатъчна печалба се получават най много 2-3 лв печалба на прегледан пациент ,което е световен рекорд за евтин лекарски труд ,ако нещо не ви харесва ,спокойно може да се обръщате към чужди лекари ,там за същите услуги ви плющят по 2000-до 50000 лв ,наши парички ,всеки ден се срещаме с наши пациенти идващи от чужбина и виждаме какво се получава .

 55. 55 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#54] от "edin drug":

  "срещу тази сума стоят 30 милиона прегледа "
  "всичките близо 4500 фирми на джипитата"
  и при 250 работни дни, това прави по 27 прегледа на ден или 14 часа работен ден.

  Нямам нищо против един лекар да взема по един милион лева и повече годишно възнаграждение. Разбирам, дори и на мен ми е обидно един лекарски преглед да струва по-малко от преглед на автомобил, по-малко дори от таксата за паркиране (примерно в Токуда или на летището). Обаче някой трябва да даде тези пари, да бъде убеден, че си струва. Докато съсловието вие как системата трябва да е пазарна, а всъщност се финансира "солидарно", няма как да бъдат убедени "солидарници" (като мен например), които плащат по три бона годишно (12 месеца по 240 лв.) за един профилактичен преглед (без необходимост) и десет опаковки "аспирин" (за всеки случай).
  При все че съм абсолютен съгласен от "джоба ми" да се финансира детското здравеопазване (моите деца вече сами се осигуряват), няма как да приема да не се знае кой как е ваксиниран със задължителните ваксини (в случая против морбили), а в същото време "калинки" да облитат медиите как трябвало да се ваксинират всички против папилома вируси и грипни вируси (с неизвестно променени щамове), ако може и по няколко пъти, белким се осигури нечия печалба.

 56. 56 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  До коментар [#53] от "edin drug":

  И с какво им излекува туморите?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK