Здравната каса обмисля разсрочено плащане на надлимитната дейност към болниците

Здравната каса обмисля разсрочено плащане на надлимитната дейност към болниците

© Надежда Чипева, КапиталИзбори 2022

Надзорния съвет на здравната каса (НЗОК) обмисля да изплати разсрочено надлимитната дейност на лечебните заведения. Причина е, че има множество заведени дела от тях касата, става известно от стенограмата на заседанието на надзорния съвет на НЗОК от 8 май.


Надлимитната дейност са медицински услуги, които болниците са извършили и направили разходи за тях, но НЗОК не им е платила, тъй като са над договорените с лечебните заведения бюджети. От 2015 до 2018 г. заведените искове от болници са на стойност 155 млн. лв., като повече решения на съда са в тяхна полза. Част от делата не са приключили на втора инстанция, но ако касата ги изгуби, общата дължима сума може да достигне 200 млн. лв. с лихвите.


От стенограмата се разбира, че по време на заседанието членът надзорния съвет д-р Кокалов е предложил делата да се прегледат случай по случай и там, където се прецени, че съдът ще осъди НЗОК и на втора инстанция, да се пристъпи към договаряне с болниците, за да се избегне поне плащането на лихвите. Управителят на НЗОК коментира "казусът е много тежък, защото е противоречива практиката на съда", но въпреки това се съгласява с предложението му и предлага от 2020 в бюджета да започнат да се предвиждат пари за тази дейност.
През януари стана известно, че болница "Токуда" е осъдила здравната каса да й изплати рекордната сума от над 3 млн. лв. за извършена от болницата през 2015 г. дейност, която не е била платена от касата заради надвишени лимити. Болницата е поредната, която успява да осъди касата за неизплатена надлимитна дейност, до момента на различни инстанции дела са спечелили редица лечебни заведения в Шумен, Силистра, Тутракан, Габрово.


До делата се стига, след като през януари миналата година Върховният административен съд окончателно обяви за нищожно решение на надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от 2015 г., с което бяха определени лимитите на лечебните заведения. Лимитите бяха едно от решенията на предишния кабинет за по-добър контрол на здравноосигурителните разходи и една от мерките, срещу които болниците и лекарската съсловна организация имаше най-големи възражения. По данни на Центъра за защита правата в здравеопазването заради ограничението на касата от въвеждането му досега не са изплатени над 50 млн. лв. на различни лечебни заведения в страната.


Българският лекарски съюз (БЛС) определи решението като "сериозна крачка напред". "Това би дало възможност на мениджърите на болниците да повишат заплатите и не само това – би гарантирало пред кредиторите платежоспособността на лечебните заведения" е позицията председателя на БЛС Иван Маджаров, разпространена от пресцентъра на институцията. В средата на май лекарите излязоха с позиция по казуса, в която настояваха за изплащане на т.нар. надлимитна дейност на болниците на стойност с икономии, реализирани от бюджета за болничната помощ за 2019 г.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK