В срок до един месец ощетените от правилата за инвалидност могат да поискат нова оценка

В срок до един месец ощетените от правилата за инвалидност могат да поискат нова оценка

© Надежда Чипева, КапиталОт днес в срок до един месец хората, които смятат че са ощетени от досегашните правила за определяне на процента нетрудоспособност, ще могат да подават заявление с искане за преосвидетелстване по нови механизми. Това предвиждат обнародваните днес в Държавен вестник нови условия за медицинската експертиза. С обнародването измененията влизат в сила и започва да тече едномесечния срок, в който хората могат да поискат нова оценка за работоспособността си.


За близо година здравните власти оставиха да действа досегашната наредба, която предвижда съпътстващите болести да се взимат предвид единствено при хора, чието основно заболяване е оценено на над 80 на сто нетрудоспособност. Само за тези хора има възможност да се приспадат и останалите си болести към основното. Във всички останали случаи обаче те не се взимат предвид и не водят до увеличаване на процента и съответно до по-голяма подкрепа. Сред аргументите за промяната, която е в сила от 3 август миналата година, беше, че преди измененията се е стигало до ситуации, когато хора с множество не особено тежки проблеми, които са способни да работят и не са много сериозно затруднени във всекидневието си, имат същия процент, като пълни инвалиди например.


Заради сериозно обществено недоволство и данни, че много хора са ощетени от новите правила, през март здравното министерство предложи проект на промени в Наредбата за медицинската експертиза със смекчен вариант за оценка.
Сега по новите правила съпътстващите заболявания на хората с намалена трудоспособност все пак ще се взимат предвид. Това ще става, когато водещото заболяване води до над 50 на сто нетрудоспособност, а някое от другите съпътстващи също носи поне такъв процент или по-голям. При тези обстоятелства крайната оценка за това доколко човекът е нетрудоспособен ще се изчислява по специална формула, като от общия сбор на процентите на съпътстващите болести ще се взима 20 на сто и сумата ще се прибавя към процента на водещото заболяване.


Тези идеи бяха отхвърлени и от Националния съвет за тристранно сътрудничество, и от Националния съвет за хора с увреждания, но властите решиха да прокарат измененията. Съобразиха се обаче с настояванията новата наредба да предвижда възможност за преосвидетелстване по новите правила, а не да трябва да се обжалват старите решения и съответно да се чакат дълги и тромави процедури, през което време да остават без инвалидна пенсия и подкрепа.


Сега хората, които са били освидетелствани по наредбата в сила от 3 август миналата година до момента и според тях са получили недостатъчен процент нетрудоспособност, могат да поискат преосвидетелстване, но имат месец за подаване на заявлението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK