Здравните власти обмислят как да разтоварят родителите при осигуряване на лечението на онкоболни деца

Здравните власти обмислят как да разтоварят родителите при осигуряване на лечението на онкоболни деца

© Юлия ЛазароваРодителите на тежкоболни деца да не трябва всеки поотделно, всеки месец и за всеки отделен казус да кандидатстват пред здравната каса за финансиране на лекарства, които не се покриват от касата. А болниците да заявяват предварителни количества от необходимите медикаменти, да ги договарят с дистрибутори, да ги поддържат в наличност и след прилагането им да се отчитат пред касата, за да получат изразходваните средства.


Такава промяна в правилата за финансиране на лечението на тежко болни деца обещаха днес здравният министър Кирил Ананиев и неговият заместник Жени Начева при изслушване в парламентарната здравна комисия. Вече се работело и по тази промяна, разговорите течали от около месец.


Днес за пореден път от болница "Царица Йоанна – ИСУЛ" отбелязаха, че "усложнената процедура за покриване на лечението извън списъка за реимбурсирани медикаменти на Националната здравноосигурителна каса създава напрежение и опасения не само сред близките и обществеността, но и отделя изключителен ресурс от времето на немногото лекари, които работят с една от най-тежките патологии – онкологичните заболявания при деца". От години лекари, работещи с онкоболни деца, настояват тази процедура да се промени и да се намери по-универсален и лесен начин да се лекуват болните деца с публични средства.
Според сегадействащите правила, ако дете се нуждае от медикаменти, които не са регистрирани и не се внасят на българския пазар изобщо или пък не са одобрени за използване от деца, то за всеки отделен случай родителите трябва да кандидатстват за одобряване на финансиране на лечението към здравната каса. Често става дума за лекарства, които от години са одобрени и се ползват в световната практика и са първите, които се прилагат за третиране на съответното заболяване. Но търговците и дистрибуторите не желаят да разпространяват медикамента в България, да поддържат изискваната от здравната каса цена, съответно да бъдат регистрирани на нашия пазар и да бъдат реинбурсирани. В други казуси става дума за лекарства, в листовките на които не е изрично показано, че се използват при лечение на деца, и съответно пак не се покриват от касата.


За да получат нужното лечение обаче, здравните власти са заложили процедурата за подаване на заявление от родителите казус за казус и одобряване на лечението за всяко дете поотделно.


Днес ръководството на здравното министерство се съгласи, че това не е най-добре работещата процедура. "Работи се по промяна в нормативната уредба – болницата да прави заявка за необходимите лекарства за по-продължителен период на база на анализ на преминалите болни. Като има извънреден случай – да не тръгнем тепърва да търсим медикамент, а да го има наличен", заяви Ананиев пред депутатите.


Пред "Дневник" директорът на детската онкохематология в ИСУЛ Добрин Константинов посочи, че сега болницата може да започне лечение на децата с необходимите медикаменти от момента, в който родителите подадат заявление за искано финансиране към касата. Представете си, ние им поставяме диагнозата, съобщаваме им тази тежка новина, те не знаят на кой свят са, а ние трябва веднага да ги насочим да ходят да подават заявления, за да можем да започнем нужното лечение, отбеляза той. Затова и според него е добра идеята този товар да падне от родителите – нещо, за което лекарите настояват от години. Кога промяната ще стане факт Константинов не можа да се ангажира и коментира, че все още текат разговори.


Като позитивно развитие в последните месеци той определи факта, че вече все пак не се чака окончателното решение на касата за отпускане на парите, за да започне реалното лечение. Трябва само подадено заявление. Преди болниците е трябвало да чакат окончателно решение.


Пред депутатите и директорът на Националната здравноосигурителна каса Дечо Дечев заяви, че между издаването на заповед от касата и провеждане на лечение на детето няма никаква връзка. В отговор на въпрос и той каза, че според него не трябва процедурата за одобряване на финансирането на медикаментите да върви случай по случай и за всеки отделен казус с отделни протоколи.


Днес ръководителите на здравната система и ръководството на ИСУЛ бяха изслушани в здравната комисия във връзка със споровете от последните дни покрай случая с лекувано от левкемия 6-годишно момиче в ИСУЛ и покриването на възникналите около лечението суми за плащане. Всички отново декларираха, че въпреки административните трудности и време за решение на здравната каса за отпускане на нужните средства детето е получило цялото необходимо лечение по най-добри световни стандарти.


Всички декларираха, че всички законови процедури са били спазени, а забавянията в решението на касата са били поради обективни обстоятелства, независещи нито от касата, нито от болницата. Което обаче не е повлияло на лечението на детето.


По време на изслушването депутатът от левицата Георги Михайлов коментира, че не е редно цялата административна тежест по осигуряване на нерегистрираните лекарства да пада върху болниците - те да преговарят с дистрибутори, да попълват тежки бумаги и процедури. Всички тук обяснихте, че всичко е спазено процедурно, че няма виновни и всички са си свършили работата, но процедурата за финансиране е започнала на 25 април и е свършила на 18 юни, това показва, че порцедурите са изключително тромави и тежки, допълни депутатът. А и родителите изобщо нямат работа и място в такива процедури, отбеляза той.


По време на изслушването се разбра, че към момента на започване на лечението на починалото в ИСУЛ дете на българския пазар и в болничната аптека е нямало нужните медикаменти. Въпреки това лекарите са успели да ги осигурят в срок и да започнат лечението. Заради това обаче болницата не е можела да подаде към здравната каса изискваната информация за цената на прилаганите медикаменти. Едва след постигане на договорка с дистрибутора в началото на юни от ИСУЛ са можели да отбележат точнака цена и са я подали към касата. И е било придвижено заявлението и съответно издадено разрешение.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  По конституция работа на държавата е да закриля децата!
  Щом някой държавен мушморок нещо не е разбрал и дете е умряло без помощ от държавата , значи прокуратурата вече трябваше да е задействана!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Прекалено се политизира и то от определени "КАПАЦИТЕТИ " в областта на ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ! Смирете се ! Ще ви кажа само , че ако се беше СЛУЧИЛО в чужбина щяхте да говорите " ТАМ , ВЪПРЕКИ , ЧЕ ЛЕКАРИТЕ НАПРАВИХА ВСИЧКО - ДЕТЕТО ПОЧИНА ", а у нас дори и такива "мастити специалисти " като Мими виткова , Георги Михайлов , Стойчо Кацаров и др. ще кажат : "ЛЕКАРИТЕ СА ВИНОВНИ , ЧЕ ДЕТЕТО ПОЧИНА "! Смъртта е смърт навсякъде и тежи , ама много ! Но политизирането на смъртта , особено на дете , е ГАВРА ! Има и по-силни думи , но ще ме изтрият !

 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3604 Неутрално

  Що за социопатски казус се "бистри"?
  Чиновнически процедури за родители, за болници ...

  Фокусът е един и само един - лекуването на детето!

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5117 Неутрално

  ОСТАВКА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5117 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Къде дреме Държавна агенция за закрила на детето

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  Киро Ментата и неговия слугинаж е за Хагския трибунал за военни престъпления в мирно време. За всички е ясно защо закриха специализирания Център Фонд за Лечение на Деца (ЦФЛД). За да може тиквената власт да направи икономии от средства , които смятаха,че с повишена бюрокрация и разтакаване ще може да спестят. Затова бяха и цирковете с помпозните арести на директора на фонда и тържествените говорителки на партийно-държавната театрална прокуратура обещаващи 'големи разкрития' .Накрая в съда забелязаха ,че обвинението е 'неграмотно написано и неразбираемо' . И повече никой не чу този директор оправдаха ли го, осъдиха ли го. Нищо. Но все пак пъклени люде като Пешо Московеца още известен Капалъ Чарши ВаксинБей успяха да услужат на тиквокомунистите и АсфалтПаша да се закрие тази тегоба за фиска наречена да служи на лечението на деца, която гори пари за асфалт маа му стара

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5117 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dr_Doolittle":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK