Здравното министерство тръгва на проверки и ще тества методиката за заплатите

Здравното министерство тръгва на проверки и ще тества методиката за заплатите

© Георги КожухаровДни преди началото на юли, когато се очаква специалистите по здравни грижи да усетят обещаваното от месеци увеличение на заплатите си, здравното министерство реши да изпробва подготвената от него методика за формиране на заплатите. И да промени формулата, по която досега предлагаше да се изчисляват възнагражденията. В същото време методиката не е задъжитена за болниците и засега не е ясно дали ще има някакъв ефект от нея. Министър Кирил Ананиев тръгна и на инспекция из болници в страната, за да провери как се разпределят допълнителните средства, отпуснати последните месеци в здравния сектор.


Още през март при първите протести на медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори здравният министър Кирил Ананиев обяви, че е необходима нова методика за разпределение на разходите в болниците и за по-справедливо формиране на заплатите. Коментира, че допълнително отпускани средства без яснота как те ще бъдат харчени само може да задълбочи диспропорциите и проблемите. "Анализът ни показа, че в отделните лечебни заведения няма механизъм за формиране на работната заплата. Ето защо заедно с протестиращите професионалисти по здравни грижи съвместно ще изготвим методика за формирането и разпределението на разходите за персонал в кратки срокове", обяви тогава Ананиев.


Изготвянето на методиката се превърна в основна кауза и обещание на министъра около протестите. И представяна като един вид сериозен лост за решение на проблемите. "Готов съм с методиката за формиране и разпределение на разходите за персонал в лечебните заведение, какъвто ангажимент поех пред вас. Днес запознах министър-председателя с анализа на формирането на разходи за персонал и мога да ви уверя, че имаме политическата подкрепа за повишаването на вашите възнаграждения", заяви министър Кирил Ананиев в началото на април. Той често отбелязва, че методиката е формирана след задълбочен анализ на формирането и разпределението на разходите в лечебните заведения по икономически показатели, включително на разходите за различните групи персонал. А още от април коментира, че тя ще бъде тествана болница по болница.
Днес от здравнfто министерство обаче отново обявиха, че ще се тества методиката, готова от април. И направиха корекция в нея.


"В болниците в Бургас, Варна и Велико Търново започва тестването на новата методика за формиране на заплатите", каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който от днес започва срещи с ръководствата на областните и общинските болници, цитиран от БТА. В тези болници имало ресурс, така че с всяка болница ще се проиграе как на практика биха могли да се увеличат възнагражденията и какви проблеми биха възникнали при структуриране на разходите между отделните медицински специалисти, допълни той.


Ананиев съобщи, че здравното министерство предлага формула, според която да се вземе началната заплата на най-ниско платените специалисти в сектора – санитарите. Медицинските сестри да взимат 1.7 пъти колкото санитарите, а лекарите – 2.2 пъти. Предишните изчисления на здравното министерство предлагаха сестрите да взимат 1.3 пъти колкото санитар, а лекарите – 1.7.


Това обаче специалисти в сектора пресметнаха, че може да не достигне, за да се покрият изискванията на приетия Колектиен трудов договор и дори може да се стигне до намаления на заплати в някои болници. Тъй като средната заплата за санитар е около 560 лв. по новата формула, предлагана от министерството, заплатата за сестрите ще стане 950 лв., а лекарската – 1200 лв., колкото е заложено и в Колективния трудов договор.


В същото време нито колективният трудов договор, нито методиката, са задължителни за болниците. В момента има редица болници, които не успяват да покрият изискванията на колективния договор. И днес Ананиев коментира, че ще се направи анализ колко средства и защо не достигат. Такова обещание министърът отправя не за първи път.


Министърът тръгва и на обиколко из страната, за да види на място как се разпределят и разходват всички средства, които Министерският съвет, Министерството на здравеопазването и НЗОК допълнително предоставиха през последните месеци на лечебните заведения за извършена медицинска дейност.


Правителството отпусна през април допълнителни 50 млн. лв., които обеща да са приоритетно за заплати, макар министерството да няма механизъм, с който да наложи това. Отделно от резерва на здравната каса бяха отблокирани 50 млн. лв., които са за увеличение на много клинични пътеки от юни. А Ананиев обеща двете увеличения да се почувстват с фишовете за заплатите за юни и юли.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4113 Неутрално

  Поредното безсмислено харчене на пари от министерството. Но, от некадърници и калинки - толкова.

 2. 2 Профил на TanitaS
  TanitaS
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Поредната глупост, пак ще се харчат пари на вятъра, а щеше да е много по-добре да ги дадат на някоя болница...

  TanitaS
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK