По-лесно разпознаване и комплексна защита на жертвите на домашно насилие предвижда проект

По-лесно разпознаване и комплексна защита на жертвите на домашно насилие предвижда проект

© Цветелина Белутова, КапиталЖертвите на домашно насилие да могат за 15 минути до половин час да получат на едно място нужния набор от документи, необходими, за да защитят правата си. А в близко бъдеще да бъдат обучени специалисти от "Спешна помощ" как лесно да разпознават признаците на домашно насилие, да го докладват и да има по-добра координация между институциите в защитата на пострадалите и за включването на агресорите в различни програми за работа с агресивното поведение.


Това е целта на започналия днес съвместен проект между "Пирогов", Националната полиция и неправителствената организация "Деметра", който трябва да продължи 6 месеца.


"При този вид престъпление, каквото е домашното насилие, е важно институциите да реагират в първите часове след извършването му. Никога не е имало пълно обхващане на тези пациенти. Обикновено те минават и казват: "Ние сега трябва да отидем в "Съдебна медицина" да си издадем едно съдебно медицинско свидетелство" и след това евентуално да търсят помощ по някакъв начин, коментира изпълнителният директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов при началото на проекта. По думите му сега всичко ще бъде правено на място в болницата в рамките на 15 до 30 минути. А подготвени специалисти за борба с домашното насилие ще бъдат на разположение в болницата 24 часа в денонощието през цялата седмица.


Идеята е по време на проекта да се изгради и работеща междуинституционална връзка и координация между специалистите, които работят с жертви на домашно насилие и с този вид престъпления. А още на място в "Пирогов" жертвите да получат комплексна услуга, включително и за осигуряване на началната им безопасност и подкрепа. Насилниците пък ще бъдат насочвани към специализирана програма за редуциране на агресивно поведение.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  С "проекти" няма да стане!
  Трябва добро домашно възпитание, добра култура и качествено образование... и като английската морава... така 250 години и ще ни се получи!!!

 2. 2 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  Пак го измислиха ...
  Няма спасение от спасителите.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7515 Любопитно

  Айдее поредната хранилка за ''специалисти'' - щели да бъдат обучени как да разпознават признаците на домашно насилие....???

  [email protected]
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7515 Любопитно

  До коментар [#3] от "karabastun":

  И кой ще ги обучава - някой чул-недочул НПО ''специалист'' по всичко ???

  [email protected]
 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  Това добре, но що ще НПО-то в системата?

  На какво ще "учи" едно НПО докторите от "Пирогов" и полицаите от МВР?
  Разпознаване? Чисто докторска работа! Плюс, може би, някакво обучение по съдебна медицина. И някакво НПО в кюпа ще им дава акъл?
  Координация? Някакво си НПО ще учи МВР и докторите баш пък от Спешното на координация? Когато баш пък там тази е налице от соца още?
  Защита? Чисто полицейска и държавна задача и дейност!

  Не, не и не на "делегиране" на държавните задачи и отговортности на напълно безотговорни пред обществото НПО-та! И на всичкото отгоре - за това да им се плаща от бюджета! Щото това е фатката!

 6. 6 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  съвместен проект...
  По-лесно разпознаване...
  комплексна защита...
  ЛАПАЧКА!

 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  Погледна и що за организация е НПО "Деметра".
  Те' ви последните им участия в проекти, взети от собствената им страница http://demetra-bg.org/ :
  Британски опит за превенция на сексуално насилие над деца 07.06.2019
  Превенция на сексуално насилие и злоупотреба с деца 13.05.2019
  Subject: Project Step4GBV – Support, training, exchange practices for Gender-Based Violence (GBV) 24.01.2019
  16 Световни дни за борба с насилието над жени 27.11.2018
  # Чуйте и нашия глас срещу насилието- #MeToo- България 2018 25.11.2018
  Бургас е домакин на конференция „Развиване на регионална стратегия за превенция, защита, наказателна отговорност и политики в борбата със сексуалното насилие“ 08.11.2018
  JUSTICE FOR WOMEN Towards a more effective rights protection and access to judicial procedures for victims of crimes 06.11.2018
  Развиване на регионална стратегия за превенция, защита, наказателна отговорност и политики в борбата със сексуално насилие 26.10.2018
  РЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ „РАЗВИВАНЕ НА РЕГИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ, ЗАЩИТА, НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ И ПОЛИТИКИ В БОРБАТА СЪС СЕКСУАЛНО НАСИЛИЕ“ 16.10.2018
  Изследване по проект: „SAFE COMMUNITY-SAFE CHILDREN“ 23.04.2018

 8. 8 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Най-сетне нещо смислено. Остава и висящите там полицаи веднага да образуват преписка и да предадат служебно в района по местодомуване на жертвата.

 9. 9 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  ....................така 250 години и ще ни се получи!!!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  Ммда !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 10. 10 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  това хубаво, а защо педофилията на Майкъл Джексън не ви е проблем за редакцията?

 11. 11 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Айдее поредната хранилка за ''специалисти'' - щели да бъдат обучени как да разпознават признаците на домашно насилие....???
  —цитат от коментар 3 на karabastun


  Не разбирам с какво им пречеше ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ ????Известно е , че пречеше на МОСКОВЦИТЕ , които все още КОМАНДАРЯТ у нас ! А те са ЦАРЕ на "организираните " мероприятия , като ПРОТЕСТИ например !

 12. 12 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Гневно

  До коментар [#7] от "xm...": Забележете! “....От 27 до 31 май група от 4 студенти и координатора на проекта бяха на посещение във Фондация Луси Фейтфул – Великобритания и проучиха опита на британските колеги за превенция на сексуално насилие и злоупотреба с деца. Посещението се организира в изпълнение на дейностите по проект “Safe community-safe children”, който се изпълнява от Асоциация „Деметра“ – гр. Бургас в партньорство с фондация „Луси Фейтфул“ – Англия и се финансира от Фондация ОАК. В групата участваха 2 студентки от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ гр. Бургас – специалност „социална педагогика“, студент от БСУ – специалност „Психология“ и студентка от ПУ „Паисий Хилендарски“ – специалност „социална педагогика“. ...“ До тук става въпрос само за СТУДЕНТИ! Какви специалисти са те, след като не са се дипломирали дори?! “...По време на обучението партньорите показаха много обучителните филмчета и клипове за деца и родители, които прилагат с учебна цел в работата за превенция във тяхната организация, запознаха ни със специалистите, работещи в организацията, както и с работната им среда и горещата линия, която обслужват....“ Обучение с.... обучителни клипчета, със съдържание, съставено неясно от кого, в защита на неясен интерес....“...Едновременно с това от 21 до 23 май друга група от 6 студенти от същите университети преминаха обучение в гр. Долна Баня, заедно с професионалисти от Фондация „Пулс“ Перник, с обучител от същата Фондация от Великобритания. Те получиха подготовка за работа с метода „Таралежи“- програма за превенция и намаляване на риска от сексуално насилие над деца....“ Майко мила- СТУДЕНТИ да подпомагат и превенират риска от сексуално насилие над деца?! Това е тотално израждане на всякаква научна и логическа мисъл! Студентите не са магистри, те не са даже бакалаври и толкова деликатна дейност се изземва от ръцете на магистрите - психолози и се оставя в ръцете на .., студентите и това, видите ли, било някакво специализирано обучение, което е едва ли не с ранга на специализация или пост докторантура! Това е ГАВРА с децата, преживели сексуално насилие!

 13. 13 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Поредното тъпо НПО ще дава акъл на държавата и ще цоца от държавния бюджет. Мръсни парцали!

 14. 14 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  По принцип признаците на домашно насилие се учат по психология. Само че в медицинските ВУЗ-ове психологията се учи по-слабо и не сме добре подготвени. Набляга се на психиатрията, която е коренно различна по смисъл. Докато психологията би трябвало да ни научи да разпознаваме проблеми у всички пациенти, както и в колектива, така и у себе си индивидуално, психиатрията учи как се разпознават и лекуват душевните заболявания. Двете имат допирни точки, но са коренно различни като методология и смисъл.
  Т.е. системното решение е да се подобри нивото и сериозният подход към обучението по медицинска психология. Това с НПО-то (не мога сам да преценя доколко е сериозно) е само провизорно запълване на дупките.

  E PLVRIBVS VNVM
 15. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2610 Неутрално

  Странно, липсват за сега основните играчи под такива теми. Май този път ще има и тук таме някой полезен и читав коментар, да се надяваме (безразборното ьитиране на закони не го броя за стойностен коментар)

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 16. 16 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Днес ще я спасят, утре пак ще му се навре под юргана, това е положението.Има такъв тип жени, които и да ги пребиват, пак се връщат при мъжете си, сякаш са зашити за панталоните им. С тези не си губете времето, времето е пари. Откликвайте само на тези жени, които наистина се нуждаят и искат защита и ще видите, че работата ви ще намалее. Трябва да подхождаме към всичко рационално, а не емоционално, ако искламе да има резултати.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK