Ромските здравни медиатори - хората, побеждаващи предразсъдъци

Ирина, Ваня, Стефан и Соня, за които да си здравен медиатор е кяуза и призвание. Но и битка. Които биха искали да получават поне малко повече от минималната работна заплата за денонощната си дейност

© Програма ЗОВ

Ирина, Ваня, Стефан и Соня, за които да си здравен медиатор е кяуза и призвание. Но и битка. Които биха искали да получават поне малко повече от минималната работна заплата за денонощната си дейностДо скоро не вярвах, че работата ни има такъв ефект, знаех че помагаме за много неща - от здравни и образователни проблеми до всекидневни битови разправии и затруднения. Но че можем да преобърнем начина на мислене, вкоренени от поколения представи - не. Докато един ден на хората от моята общност не им предложиха консултация с психиатър. Изтръпнах. Но се оказа, че мнозина сами пожелаха да получат такава подкрепа, казваха, че имат затруднения, които не искат да преживяват сами, че искат помощ. Представете си какво означава това при хора, които допреди са мислели за себе си, че са вечно здрави, че нямат нужда нито от профилактични прегледи, нито от ваксини, консултации с акушер-гинеколог, например. Някои дори отказваха такива прегледи и лечение до смъртта си.


Това, което е видяла и преживяла в последните три години като ромски здравен и образователен медиатор в малкото шуменско село Ивански, кара Ирина Илиева да продължава да иска да е в България, сред хората, при които е родена. Ирина е един от здравните медиатори, които до края на април работиха по българско-швейцарската програма ЗОВ (Здраве и образование за всички), създала цялостен модел за приобщаване на ромската общност чрез едновременно повишаване на здравната култура и профирактика, образование, социални и културни дейности.


Това не е нашата работа, това е мисия, но и битка - както с нашите хора, така и за оцеляването ни, за това да продължим дейността си, въпреки ниското заплащане и многото работа - това е общото мнение на ромски здравни медиатори от цялата страна, събрали се неотдавна в София на заключителната конференция за отчитане на края на програмата. Млади момичета и момчета, които всеки ден са в общността, в която са израснали, в опит да посредничат между нея и институциите по всички належащи въпроси.


От Холандия до ромите в малко шуменско село
За да стане ромски медиатор, Ирина се връща от Холандия, където допреди това е живяла дълги години, имала е работа, а мъжът й и децата й все още са там. Идвах си за лятото и всяка година виждах, че положението става все по-зле и по-зле, когато прочетох, че се търси медиатор за моето село, нямаше как да не се кандидатирам, трябваше да направя нещо, обясни пътя си Ирина. И така вече три години подкрепя над 1200 роми в нейното село, карайки ги да осъзнаят нуждата от това да се грижат за здравето и образованието си. Лека-полека, на техния език, с разбиране за техния начин на мислене, за нуждите и табутата в общността, които допреди да замине за Холандия са били и нейни собствени.


Нужни за всичко - от раждане до погребение


Такива са ромските посредници, вече над 240 в страната - местни и разпознаваеми за конкретната общност. Това обаче и много ги натоварва. "Ние отговаряме за всичко - от раждането до погребението. Няма сутрин, няма нощ, почивни дни, отпуски - винаги сме на линия, винаги ни звънят първо на нас. И не само по здравни въпроси, попълваме документи, водим хората по институции, 24 часа, 7 дни в седмицата, цяла година", казва Стефан от Бургас. А Соня от Монтана потвърждава. Спомня си как за да накара майка на три болни деца с бронхопневмония, които тичали боси и полуголи в калта, да измине 4-те километра от ромската махала до най-близкия доктор, осигурила дрехи и обувки за децата. Ваня, която също е от Монтана, пък разказва, че трябвало да се върне от сватбата на приятели, защото жена от ромския квартал викала линейка за тежко болна съседка, но линейката отказвала да дойде. Нас вече ни познават, ние като се обадим, знаят, че сме преценили ситуацията, че действително нещата са сериозни и са за линейка, отзовават се, допълва момичето.


Всички те казват, че са щастливи и удовлетворени от това, което правят, независимо от натовареността си и въпреки предразсъдъците в ромската общност, които всеки ден трябва да преодоляват - да убеждават хората, че трябва да се грижат за здравето си, за хигиената, за образованието на децата си. Че това е за самите тях, не в услуга на институции и организации. Това става много трудно, с всекидневно говорене, не просто четене на готовите брошури, които ни раздават, с даване на лични примери, лични истории...с това да сме част от общността и да знаем техния език, казват медиаторите.


На минимална заплата


Това, което им тежи и ги кара да се замислят дали да не се откажат, е ниското заплащане. След края на българско-швейцарския проект всички здравни медиатори са останали отново на минимална работна заплата, каквато са взимали и преди програмата. Ако нещо не се подобри, ще се махнем скоро, обмислям да отида при роднини в чужбина, казва Соня, а другите се съгласяват с нея. Разказват, че и за времето на проекта е имало голямо текучество и половината от започналите медиатори, вече са извън страната. Ирина също всеки ден е подложена на натиск от децата си и въпроси защо го прави, защо не се върне в Холандия.


Засега всички те казват, че разбират мисията си, разбират ползите от работата си и не искат да се отказват. Но и те имат семейства, сметки, живот.


Подкрепата от институциите - повече думи, по-малко пари


И по време на конференцията представители на централните и местните власти, работещи с ромските медиатори, дадоха висока оценка за работата им и заявиха, че това е реално работещ механизъм с голяма полза. Социалният министър Бисер Петков и неговият заместник Деница Сачева припомниха, че вече има готови нормативни промени, които да регулират по-ясно дейността на медиаторите. Сачева заговори и за нуждата от специализирано училище за такива професионалисти, за които не е нужно висше образование, а и по-конкретна практическа подготовка. Срокове и обещания за по-добро заплащане обаче не се чуха.


"Ще почакам до края на годината, да видим и новите наредби. Но след това не мисля, че ще мога да продължа при тези условия", казва Соня.


Здравните медиатори коментираха, че поне местните общности са осъзнали ползата и нуждата от тях. Всички врати са отворени за нас в общините, където и да почукаме - приемат ни, изслушват ни. Знаят, че това е и от тяхна полза, казват младите медиатори. Не е било така в началото, всеки се е сблъскал с недоверие. Но след като видяха смисъла, като се сработихме, вече всичко е много по-добре, допълват те. Знаят, че из страната новите медиатори, които тепърва навлизат, също срещат отпор, но казват, че е временен. Все пак никой друг няма да го върши всичко това, той и не може, не може външен за общността човек, някоя институция, да постигне това, което правим ние, гордеят се те.


Добрата воля, която крепи бъдещето


В рамките на българско-швейцарския проект медиаторите постигнали и много добри отношения, координация с лекарите, заети по програмата - специалисти, общопрактикуващи. Всички ни казваха, че можем да разчитаме на тях и след програмата, така и става, но ние внимаваме да не злоупотребяваме, казва Соня. За работата си лекарите вече не получават някакви средства. А хората, които лекуват, са здравно неосигурени, така че не получават и пари от бюджета.


Друга възможност за прегледи и лечение обаче местните роми нямат - в махалите почти няма лекари, още по-малко пък специалисти. Някои семейства искали да си възстановят здравните права, но като научавали, че на човек трябва да платят по над 1500 лв., се отказвали, нямали тези възможности.


Засега всичко се крепи на добрата воля на лекарите, с които работихме по програмата, на нашите добри взаимоотношения, но докога, пита Соня.

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2273 Весело

  200 коментара минимум. Поне 10—20 поста безмислено цитиране на закони 😂 Останалите на 95% вой и рев, че от циганите нищо не ставало, били много, трябвало някакво решение ама не се знаело какво.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Поредно доказателство, че програми, като тази не са решение на проблема с циганите - не оспорвам резултатите, но те не са устойчиви. Не е само до пари - необходим е стратегическо държавно решение за асимилиране на циганите с набор от неотложни мерки. Може би утвърждаването на позиции като на тези медиатори е една от тези мерки.

 3. 3 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Поредно доказателство, че програми, като тази не са решение на проблема с циганите - не оспорвам резултатите, но те не са устойчиви. Не е само до пари - необходим е стратегическо държавно решение за асимилиране на циганите с набор от неотложни мерки. Може би утвърждаването на позиции като на тези медиатори е една от тези мерки.
  —цитат от коментар 2 на ivangabrovo


  Грешиш ! Точно програми , като тази , при която не само не се "усвояват " едни пари, не се пишат километрични програми /като тези за " десетилетие на ромското включване - 2005 - 2015 /, за "изпълнението " на които се пишат "тихи , напоителни" и също толкова формални и безмислени отчети ! Това е наистина програма , осъществена от едни СЪРЦАТИ и ПОЧТЕНИ ХОРА ,и резултатите са на лице !Проблемът е , че нашите ИНСТИТУЦИИ трябва да не "замитат " с лека ръка постигнатото , а да продължат със същите хора по същия начин ! Има надежда , поне при младите и децата ! И те искат да са като ДРУГИТЕ ! Пиша толкова много и убедено , защото моя много близка , от българска страна , участваше в изпълнението та програма ЗОВ ! И да се назначават не толкова ПИШЕЩИ ОТЧЕТИ И ПРОГРАМИ ХОРА , а такива , които освен това могат да РАБОТЯТ и най-важното - резултатите да са на лице - да се ВИДЯТ с просто око !

 4. 4 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Това е начинът. Ама ако успеем да ги накараме да разберат, че образованието е необходимост, те после сами ще разберат и за здравето, и за труда, и за отговорността, и за всичко останало.

 5. 5 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#3] от "doroteus":

  Пропуснах да благодара на журналистката ЮЛИЯНА КОЛЕВА и на "ДЕВНИК " !

 6. 6 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Трябва образование, иначе създаваме заучена безпомощност. Чакаш за всичко на държавата, медиатори, социалните работници, НПО-та и други организации, които носят хранителни продукти... Образование и изкореняване на традиции от типа ранни бракове, много деца, непосещаване на училище, капсулиране в гета и женитби между близки и далечни роднини само в рамките на общността, добиване на трудови навици и умения. Хубава им е работата, но да разчиташ цял живот на социални работници, после децата ти, после внуците... не е решение.

 7. 7 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2013 Весело

  Напоследък прави впечатление еволюцията в тоталитарния новоговор както тези дни коментирахме. Интеграцията се е превърнала в приобщаване, а интеграстите в приобщаци-медиатори.

 8. 8 Профил на hugo_chaves
  hugo_chaves
  Рейтинг: 497 Неутрално

  200 коментара минимум. Поне 10—20 поста безмислено цитиране на закони 😂 Останалите на 95% вой и рев, че от циганите нищо не ставало, били много, трябвало някакво решение ама не се знаело какво.
  —цитат от коментар 1 на DDR

  Е ми щом се нуждаят от интеграция значи определено не стават тези 95%....

 9. 9 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Интересно кой плаща за медицинските услуги които получават ромите от тези села, защото 95% от тях не са работили и един ден в живота си!?

 10. 10 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  Резултатите от десетилетието на "ромското включване" го видяхме.
  Положението вместо просто да се влоши, стана безнадеждно.
  Това е точно да наливаш в каца без дъно.
  Докато закона не се прилага еднакво за всички, докато не се премахнат всякакви привилегии за пол, цвят, религия и етнос, няма как да стане.
  Уважавам безкрайно циганите, които са се включили пълноценно в обществения живот, но за съжаление мнозинството от тях не полагат никакви усилия да се включат в него. Само искат, бе да дават. Само с права не става.
  Трябват и задължения.
  Няма как останалата част от обществото само да дава, а те само да искат.

  Panta rhei....
 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5704 Неутрално

  Какви медиатори, какви мисионери, това да не ви е амазонската джунгла с йезуитските апостоли?
  Има закони, трябва да се спазват, без значение на "културните особености"!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 323 Неутрално

  240.560.12= 1 612 800 лв. годишно за заплати на медиаторите. Нека да са 2млн. Не могат ли да намерят още 2млн. за нормални заплати на тия медиатори щом казват, че всеки месец имало 200млн. излишъци в бюджета? Що за хора ни управляват?!

 13. 13 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  До коментар [#11] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Именно.
  Всяка дискриминация, особено така прокламираната напоследък "положителна дискриминация" довежда само до все по-голямо разделение в обществото и настройване на едни групи срещу други.
  Учение, работа, спазване на обществените норми и еднакви закони за всички!
  Ама тези били ромове, ама те не могат да се учат щото циганката забременяла на 14 години, ама те били с такива особености, ама това онова. Влачат се с 15 присъди и никой нищо не може да им направи, крадат, насилват безпомощни хора и т.н.
  Нагледахме на този филм.
  Обществото, в нейно лице държавата, следва да се заеме и да вкара тези хора в правия път.
  Ако не - свят широк, който обяснява как да ги интегрираме, моля, да заповяда. Вземете си ги при вас и ги интегрирайте.

  Panta rhei....
 14. 14 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До 10:"Molossian"....Това е точно да наливаш в каца без дъно....."

  Да, така е. Да доуточним - специално за Декадата на ромската интеграция разбойникът от квотата на БСП - Цветелин Кънчев бе измъкнат от затвора, и като предстедател на Евророма "усвои" една огромна част от парите, предназначени за ромите.

  За това, че на всяко кьоше у нас стои по един изявен бг разбойник-политик, не са ни виновни международните програми и инициативи.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Ааа, и искат от време на време да ги побийват - къде с терапевтична цел, кога за удоволствие, пък и с дисциплиниращ ефект...

 17. 17 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Напоследък прави впечатление еволюцията в тоталитарния новоговор както тези дни коментирахме. Интеграцията се е превърнала в приобщаване, а интеграстите в приобщаци-медиатори.
  —цитат от коментар 7 на Lemmy


  Малей...и сега какво ще правим...Тия нови думички със сигурност доказват, че на ганьовците пак някой им е спретнал конспирация...

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 18. 18 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Ехо, Дневник, откога думата „цветнокож” подлежи на ЦЕНЗУРА? Към 1984 ли сте тръгнали?

 19. 19 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Резултатите от десетилетието на "ромското включване" го видяхме.Положението вместо просто да се влоши, стана безнадеждно.
  —цитат от коментар 10 на Molossian


  Това е най-вече защото българите НЕ искат да има интеграция, а напротив: да има едно малцинство, което да е тъпкано и унижавано, за да може българинът да чувства превъзходство спрямо някого. Пък и расизмът е толкова вкоренен, че българинът просто не смята циганите за доатойни да са му равни, дори и по някаква причина да е лишен от садистичната склонност да потиска дадена група за сибствено успокоение.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 20. 20 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Е, да се надяваме, че тези здравни медиатори са бъдещият елит на циганите. Далеч по-добър вариант от сегашния елит, полу или откровено криминален, от типа на Цветелин Кънчев, Цар Киро и пр.

  Сега, като им спада финансирането, ще разберем и дали оптимизмът на статията е основателен - ако местните цигани действително им имат доверие и ги намират за полезни, медиаторите ще оцелеят като институция. Защо да не ги избират за общински съветници например наесен. Ако са поредният проект за усвояване на добри намерения и лесни пари и циганите са ги търсели като източник на ресурси, а не като уважавани и заслужаващи доверие хора - ще изтекат в канала, както много други преди тях.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 21. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3484 Неутрално

  До коментар [#12] от "Пламен Данаилов":

  тези 4млн биха били много по ефективни вложени за оборудване като палки за едни също медиатори. за по малко от година биха ги интегрирали

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5522 Неутрално

  В държава, която говори за "стабилност" стабилно липсва устойчивост добрите решения. Медиаторите ще станат излишни, когато и трите поколения роми се изучат с поне средно образование (тоест поне 40 години от днес) ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3484 Неутрално

  До коментар [#22] от "penetrating":

  това беше преди 30 г ....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#21] от "дерибеев":

  На тия с палките им даваме по над 1млрд. годишно, а те ядат бой и им чупят колите циганите. Оръжие трябва да се даде на хората. Всеки който е неосъждан, физически здрав, след психотест да му се дава право на късоцевно оръжие. Сега като отидеш в полицията в КОС първо те питат застрашен ли ти е живота и нападалили са те с цел убийство. Трябва да им докажеш, че си викал полиция и т.н. Оръжието трябва да е право, а не по преценка на някой тъп полицай.

 25. 25 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  До коментар [#19] от "КретенКилър":

  В случая за расизъм не може да се говори. С циганите сме една раса. За останалото си почти прав, с леки вариации. Проблема е много сериозен и ако българите (каквото и да се разбира под това) не приобщат циганите йъм българската идея (ха сега, на бас че 90% и българите нямат представа що е туй нещо), то тогава разни външни програми ще ги интегрират (да се учат, да плащат данъци) но ще им създадът ромски елит, който ще работи или за ромската идея или ще бъде —фил към този, който му подава ръка (в случая швейцарофил). Така, че ако тези програми не са под патронажа на Бг държавата, ще се повтори същото, което са направили българите в Османската империя —осъзналиса се народностно и са поискали на база демография и икономическа сила, повече права като отделен народ.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 26. 26 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Това е начинът. Ама ако успеем да ги накараме да разберат, че образованието е необходимост, те после сами ще разберат и за здравето, и за труда, и за отговорността, и за всичко останало.
  —цитат от коментар 4 на Лео


  Много по-добър вариант е да успеем да им обясним колко хубаво е "на запад".
  Чичо Сорос така прави с мигрантите, и има колосален успех!

 27. 27 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1187 Весело

  До коментар [#19] от "КретенКилър":В случая за расизъм не може да се говори. С циганите сме една раса.
  —цитат от коментар 25 на DDR

  Госпожо!
  Вашето расово дърво не ме интересува!
  (казал Иванчо)
  :)

 28. 28 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  До коментар [#19] от "КретенКилър":

  Ако беше прав нямаше да са напълно интегрирани арменците или евреите или дори турците.Самони единствено с циганите. има проблем.И то не само в България.Очевидно не е проблема при нас.

 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5522 Весело

  До коментар [#23] от "дерибеев":

  Това е постоянен процес. Така се разбира "стабилност"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#25] от "DDR":

  Ей примат щом има такава структура.това е ясно признание за липса на каквата й да е интеграция на тази раса,в социалния живот -Чул ли си медиатор за пенсионери или медиатор на православните-муахахах не мога да сложа всички под един знаменател, но факт е че са с друго развитие,невписващо се в европейското такова-питай журналистите от Диусбург за тяхното съжителстване с тези горепосочените

 31. 31 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2273 Весело

  До коментар [#25] от "DDR":Ей примат щом има такава структура.това е ясно признание за липса на каквата й да е интеграция на тази раса,в социалния живот -Чул ли си медиатор за пенсионери или медиатор на православните-муахахах не мога да сложа всички под един знаменател, но факт е че са с друго развитие,невписващо се в европейското такова-питай журналистите от Диусбург за тяхното съжителстване с тези горепосочените
  —цитат от коментар 30 на Ivan Rachev


  Като гледам, май и за Вас е трябвало един медиатор.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 32. 32 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3484 Неутрално

  До коментар [#29] от "penetrating":

  именно, и в началото на процеса винаги има принуда , и едва после правата. концепцията е сбъркана.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 33. 33 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#19] от "КретенКилър":

  интегрирай се в максуда и в шекермахала-който иска интеграция да ги кани в хола си-всичко друго са празни приказки!Ясно ли е ,анонимнико-не виждам ккак може да ми отговориш,затова гузно мълчи и си брой шекелите

 34. 34 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3202 Неутрално

  Това с ромските програми за интеграция вече взе да ми прилича на оня виц:

  Попитали радио Ереван:
  - Може ли мъж да забременее?
  Радиото отговорило:
  - Не, но опитите в Анадола продължават. :)

  През живота си съм бил свидетел на 3 такива държавни и големи програми, включая десетилетие на ромското включване на Сорос. Явно без голям успех, щом продължават още. :)

 35. 35 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3202 Неутрално

  Междувременно то на някои места няма проблеми с ромите - ако се държат като хората. Имат си работа, спазват правилата и пр. никой не ги дискриминира или па да им натяква разни неща. В момента в строителството има цели бригади от роми. Явно ги наемат. :)

 36. 36 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#31] от "DDR":

  медиатор да те интегрирам в карлуково.Нещо по въпроса за кмета на Дуисбург и отвращението му,макар и прикрито под неолибералната шапка.за състоянието на жилищата в които тези хора живеят,интегрират,работят?/отиди и виж,не е монтаж на москва филм или Путин,аз бях и видях,и тогава ще затвориш безумната уста,и ще ми говориш за неолиберални ценности и интеграция-ниокй не може да се справи с техните привички и ценности,само Кеча ги интегрира и създаде работници отр тях,занаятчии.Тихо мишо и се покрий

 37. 37 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Тези хора със сигурност са по-полезни от съответнини държавни чиновници. Не напразно статията е сдържано иронична по отношение на мин. и зам-мин. За съжаление ДС управляващите предпочитат да имат лесни гласове срещу 20-50 лв.

 38. 38 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  До коментар [#31] от "DDR":медиатор да те интегрирам в карлуково.Нещо по въпроса за кмета на Дуисбург и отвращението му,макар и прикрито под неолибералната шапка.за състоянието на жилищата в които тези хора живеят,интегрират,работят?/отиди и виж,не е монтаж на москва филм или Путин,аз бях и видях,и тогава ще затвориш безумната уста,и ще ми говориш за неолиберални ценности и интеграция-ниокй не може да се справи с техните привички и ценности,само Кеча ги интегрира и създаде работници отр тях,занаятчии.Тихо мишо и се покрий
  —цитат от коментар 36 на Ivan Rachev


  Г-н Рачев, успокойте се. Пуснете климатика, направете си един черен чай, ако е необходимо запалете една цигара (или там каквото пушите). Не се нервете толкова.
  Ако сте толкова загрижен за...и аз не можах да разбера за какво...ама май за парите на Швейцарската конфедерация, напишете едно писмо до г-жа посланничката или там каквато се води в посолството, и и обяснете защо не бива да има такава програма в България и какво и предлагате Вие лично, като познавач на проблематиката, като алтернатива. Същото писмо, но адаптирано към конкретният случай, може да изпратите и на кмета на Дуисбург.
  Напълно възможно е, швейцарците а и немците, да оценят Вашите умения и знания по проблематиката и да Ви привлечат като консултант или сътрудник.
  Жалко е да пропилявате Вашият талант в писане по форуми и спорене с "примати"
  Лек и успешен ден Ви желая, бъдете жив и здрав и намерете верният път.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 39. 39 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3252 Любопитно

  До коментар [#14] от "historama":

  "За това, че на всяко кьоше у нас стои по един изявен бг разбойник-политик, не са ни виновни международните програми и инициативи."
  =============
  Многократно съм казвал, че ако само ние, българите, сме калпави, останалите ще ни размножават като домашни любимци. И без това сме 1/1 000 000. Циганите обаче не са интегрирани почти никъде, значи покрай тях са се уредили френски, английски и какви ли още не разбойници. С това не защитавам дон Цеци, но и оказвам да имам трагична родова вина.
  Питам още: Какъв човек трябва да си, за да те моли някой специален служител да идеш на лекар, ако си болен

  Еретик
 40. 40 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#19] от "КретенКилър":

  Това са естествени чувства!
  Българите не могат да се разделят от тях,както циганите не могат да спрат да лъжат ,или да крадат,или да забременяват на 12 години ,или да не ходят на училище.
  Не можеш да се бориш срещу изконни национални особеност!
  Губиш си времето...

 41. 41 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  До коментар [#19] от "КретенКилър":

  Вие освен да ругаете българите какви са расисти предлагате ли някакво решение за интеграцията?
  Засега нищо не сте предложили, но подобни статии Ви дават пълната възможност да хулите и унижавате тези, които не мислят като Вас.
  То пък и кой знае каква мисъл не е необходима да се сипят ругатни по едни и същи клишета.
  Въпросът е как да се накарат ромчетата да учат и отговорът е само един:
  като се изкарат от гетото за да не се възпроизвежда манталитетът. За неполагане на грижи и неизпращане на училище да се отнемат родителски права и децата да се изпращат в пансион.
  Навремето Митко Щерев е живял в дом за сираци, където са му открили таланта на музикант.
  Обаче не можем да очакваме от незаинтересовани родители да откриват талантите на децата си.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Лелята на моята майка беше монахиня на мисия в Конго и Мароко до смъртта си около 1960 г.
  Та ми разправяше олко трудно са убеждавали местните а си ваксинират децата и да ги пращат на училище. Мисията е раздавала пари и награди на тези бащи, чиите деца ходят на училище.

  подпис
 44. 44 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  До коментар [#25] от "DDR":

  Цигани-швейцарофили?...Вицове...Явно пдате от Луната...

 45. 45 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Някои семейства искали да си възстановят здравните права, но като научавали, че на човек трябва да платят по над 1500 лв., се отказвали, нямали тези възможности.

  Циганин и плащане - мисията невъзможна.. За циганина словестната комбинация " давам за здарвеопазване " е трудно преведима

 46. 46 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Няма предразсъдъци, а има факти - 1. Циганите са дошли с османците, т.е. преди близо 700 години. Наивно е да се счита, че след като някой не се е интегрирал повече от седем века, ще го направи някога. 2. Министър-председателят на България призна пред медиите (след бунта в Габрово), че циганската престъпност е между 83% и 92%.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 47. 47 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3202 Неутрално

  Питам още: Какъв човек трябва да си, за да те моли някой специален служител да идеш на лекар, ако си болен
  —цитат от коментар 39 на Костадин Иванов


  Е то може медиатора да го моли да си плати здравните първо. :)

  Иначе ти за ходенето на лекар си знаят - викат Бърза помощ и ако закъснее малко бият екипа и. :)

 48. 48 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Вие познавате ли друг етнос ,който се нуждае от преводачи на понятия от XXI век на нивото на разбирането от IV ти век ?

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 49. 49 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 497 Гневно

  Ако знаете какви пари се " усвояват " с тази медиация ...............
  Ефект 000000000000000......................
  УТВРАТ!!!!!!

 50. 50 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 273 Весело

  А така. Още една пропагандна статия с стил черен супремасизъм.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 51. 51 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 273 Весело

  Преди време беше срамно един човек да е посредствен, но политкоректността го превърна в „медиатор".

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 52. 52 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  "заявиха, че това е реално работещ механизъм с голяма полза."

  Ясно. Докато има пари по програма тя е работеща и има полза, като свършат парите... програмата спира да работи.

  Полза би имало само, ако дори след като свършат парите, останат на работа и децата продължат да ходят на дет. градина или училище, на лекар или за ваксини.

  Докато им се предлага някаква аванта, нещо за което не е нужно да положат и най малкото усилие, циганите ще го вземат разбира се.

  Изобщо целият цикъл статии за програмата, интервюто с посланика и т.н. звучат като платен репортаж. Доколкото знам в всеки проект са заложени средства за отразяване на програмата визуално и в медиите. Та този пакет ми изглежда точно такъв - дадени са едни пари на една редакция, за да отрази в поредица статии проекта...

  Гадно и цинично, но парите са си пари.

 53. 53 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 273 Любопитно

  За талантливите бели деца има медийно затъмнение, а работливите ромове са в медиите всеки ден, „вижте ги, тези сладури работят". Въпрос: ако се уредя на работа в „Дневник", ще може ли да хваля родата си до 30-о коляно, че унищожаваме предразсъдъците и че работим?

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7565 Неутрално

  Толкова милиони се наляха в ромското включване, че досега трябваше да има хиляди медиатори и стотици хиляди включени. Но ги няма нито милионите, нито включването.

 55. 55 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#14] от "historama":

  ++

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK