Съд постанови, че отказано лечение на дете в чужбина е дискриминация

Съд постанови, че отказано лечение на дете в чужбина е дискриминация

© Николай ДойчиновПловдивският административен съд е преценил, че отказът да се осигури лечение на дете в чужбина е дискриминация, и е присъдил обезщетение на родителите, съобщи "Капитал". Детето е било на годинка и половина, когато през 2008 година е диатностицирано с остра лимфобластна левкемия. Починало е през септември 2012 г.


Осъдените институции са Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса в качеството й на правоприемник на Център "Фонд за лечение на деца", който от своя страна е частичен правоприемник на Център "Фонд за трансплантация". Те ще трябва солидарно за изплатят по 50 000 лв. обезщетение на всеки от родителите заедно със законната лихва за последните шест години от април 2013 г., когато е заведено делото. Искът на двамата родители е уважен в пълния му размер.


Решението подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд (ВАС). Важното в случая, е че това е първият известен случай, когато отказът на държавата да отпусне средства за лечение в чужбина, както и бездействието на министерството по декларирана от държавата здравна политика се окачествява като дискриминация, посочва изданието.
"Решението е много интересно и уникално по няколко причини. Най-напред е важно да се спомене, че съдът не присъжда обезщетение за неимуществени вреди заради смъртта на детето, а заради претърпените болки и страдания на неговите родители от осъществената дискриминация", коментира пред "Капитал" адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.


Тя допълва, че решението е много важно, защото обикновено пациентите или техните наследници насочват исковете си към лечебни заведения, лекари и т.н. и рядко - към съответните държавни институции, отговарящи пряко за политиката в здравеопазването и контрола върху тези обществени отношения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK