Новите идеи за здравен модел: Демонополизация на касата и неясни цени на основния пакет услуги

Новите идеи за здравен модел: Демонополизация на касата и неясни цени на основния пакет услуги

© Юлия ЛазароваПремахване монопола на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) като единствен платец на медицинските услуги от основния пакет, навлизане на частни здравни фондове, с които касата да е в пряка конкуренция. Запазване на солидарния принцип и размера на здравната вноска от 8%. "Оптимизиране" на основния пакет от плащаните чрез вноската медицински дейности. Допълнителна застраховка или плащане кеш от пациента на останалите извън пакета лечения. Освобождаване на болниците, лекарите и зъболекарите сами да определят цените на услугите си в основния пакет, като да ги договарят със здравните фондове, с които ще сключат договори.


Това са част от основните идеи, представени днес от здравния министър Кирил Ананиев за промяна в здравноосигурителния модел. От есента на миналата година, когато министърът предложи различни варианти за промяна на финансирането на системата, текат дискусии и работни групи между експертите в сектора. Днес Ананиев отчете, че не е бил постигнат някакъв консенсус, имало е множество крайни и противоречиви идеи. И днес той предлага нова идея, която е усреднена между предишните варианти, която отново би искал да обсъди с всички представители в сектора и засегнати страни, включително и с Европейската комисия.


"Усреднен размер на средствата" за всеки пациент


От думите на министъра се разбра, че и новият модел не предвижда държавата да покрива пълния размер на вноската за осигуряваните от нея категории. В момента по официални данни на правителството хората със здравни осигуровки са около 6.2 млн. души, като за своя сметка се осигуряват около 3.5 млн. работещи, а 2.7 млн. души са осигурени от държавния бюджет, в това число почти 2 млн. пенсионери. Парите, плащани от държавата, не са в пълния размер на 8-процентната вноска, както плащат хората, заети в частния сектор.
Новият модел предвижда средствата от всички вноски да продължат да се събират от Националната агенция за приходите. След това да се изчислява "усреднен размер на средства" за всеки здравноосигурен пациент на база брой пациенти и налични средства. И вече този усреднен размер да бъде превеждан на здравните фондове в зависимост от броя на записаните пациенти. Което означава, че не всички пари от 8-процентраната вноска на заетите в частния сектор ще отидат за съответния пациент, а част от нея ще бъде преизчислена за категориите хора, които държавата осигурява. Така фондовете няма да имат категории пациенти, които да предпочетат заради размера на парите, които ще им донесат.


Фондовете ще имат право на до 3 на сто оперативни административни разходи от общите си приходи, като министърът подчерта, че това е и изискването към административните разходи на НЗОК и няма да се насочат повече пари за здраве към административни разходи. Отделно фондовете ще заделят и средства за гаранционен фонд, който да покрива разходите при фалит на някой фонд.


Основният пакет ще се определя от държавата, но цените му - от болниците


Здравното министерство съвместно със съсловните организации ще определя основния пакет здравни дейности, които ще се покриват от вноската от 8 на сто. В същото време обаче всяка болница и изпълнител на медицинска услуга в договорка със здравните фондове всеки поотделно ще определя колко ще струва и каква ще е цената на всяка една от дейностите, заложени в основния пакет. По думите на министъра само за някои дейности здравното министерство ще може да определя пределни цени, съгласувано със съсловните организации.


В проекта на модел, изтекъл в медиите преди днешната кръгла маса, се говори и за оптимизиране на този основен пакет, тоест е възможно не всички досегашни дейности да се покриват чрез основната здравна вноска. Може да се очаква намаляване на дейностите и услугите в него, тъй като сега е твърде раздут и на хартия се покрива всичко, но хората доплащат много. Предвижда се обаче основният пакет да обхваща всички елементи на настоящия, в т.ч лекарства и лечение в чужбина.


Днес Ананиев не даде подробности около това дали основният пакет може да се очаква да бъде редуциран, а само коментира, че дейностите ще се договаря отново със съсловните организации.


Всичко, което не попада в основния пакет, остава в допълнителния, който ще се финансира чрез допълнителна доброволна застраховка или кеш. По всичко изглежда, че доплащането на пациентите не само ще остане, но и ще се увеличи след евентуалното орязване на основния пакет. В момента при 4.5 млрд. лева публични разходи за здравеопазване още 3.5 млрд. финансират системата директно от джоба на пациентите. Редица международни институции, включително СЗО, препоръчват доплащането у нас да бъде намалено от сегашните над 40% на 15%.


За да стане това, трябва да се събира по-голям публичен ресурс – било то чрез по-висока здравна вноска или чрез данъци, за да намалеят кешовите плащания.


Сега с Националния рамков договор всяка година касата определя цените на дейностите, за които плаща - както брой процедури, които ще покрие годишно, така и сумите, които ще плати за тях. В бъдеще се предлага всяка болница, изпълнител на медицинска или дентална помощ, да може сама да определя своите цени, включително и от основния пакет, плащан от вноската. Тези цени ще зависят от договорките на болниците и лекарите със здравните фондове. Пациентите ще могат да изберат към кой фонд да насочат парите си, включително и в зависимост от това с кои болници и изпълнители на медицинска помощ съответният фонд има договореност.


Как ще работят фондовете


Фондовете ще трябва да имат договори с изпълнители на медицинска помощ в цялата страна. Няма да могат да селектират пациентите си в зависимост от техния здравен или друг статус. Първоначалният вариант на концепция, изтекъл в медиите, предвиждаше фондовете да бъдат лицензирани само в случай че имат над 1 милион пациенти, записани при тях. Което залагаше трудност за това в либерализирания пазар да се включат повече играчи. Последните разчети на министерството засега са, че лицензирането ще става при около 500 хиляди души, избрали фонда.


Всеки пациент - независимо дали е осигуряван от държавата или като работещ в частния сектор, ще може да избере към кой фонд да се насочи. Смяна на фонда ще е допустима най-често веднъж годишно.


За тези, които в съответния срок не са направили свое предпочитание, засега се обмислят два варианта - или да бъдат служебно записвани към НЗОК, или всички ще бъдат разпределяни на случаен принцип между всички действащи фондове.


Отстъпките за лекарствата и медицинските изделия също ще се договарят между фондовете и фирмите.
Лечебните заведения ще могат да формират цени за дейностите извън основния пакет, като те ще се покриват от доброволното здравно осигуряване или чрез плащания от пациентите в брой. Фондовете ще се конкурират за вида и обхвата на дейностите от допълнителния пакет и пациентите ще могат да избират фондовете на базата на сключените от тях договори с изпълнителите на услуги.


Дискусиите по предложените от министър Ананиев идеи се очаква да продължат днес през целия ден. А след това отново да има консултации, включително и с Европейската комисия. "Не искам да налагам силово или административно един или друг вариант, да се обединим заедно около насоката за промяна", призова здравният министър. "Време е да даваме отговори, а не да поставяме само въпроси. Ще отчета всички рискове и предложения, за да внеса в парламента най-доброто решение", обеща още той.

Коментари (116)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Знам , че ще започнете да плюете в несвяст , но.....
  Този модел вече се прилага....
  Фирмата ми допълнително ме осигурява и в частен фонд "Зов медико" , който доплаща всички разходи за лечение и консумативи......

 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Парите са малко, без да се вдигне вноската, пак ще си е същото.
  Болните са много, а покупателната сподобност ниска, още повече че боледуват най-вече възрастни хора.

 3. 3 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Много се точи здравната каса. То оттам трябва да се започне.

 4. 4 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 790 Неутрално

  ЗДравен фонд "Олимпик" е щастлив да ви съобще, че подновява дейността. Очакваме ви.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4925 Неутрално

  Другарю министър - СПРЕТЕ кражбите и дори ще ви останат пари !!!
  ИЛИ СИ ХОДЕТЕ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 279 Разстроено

  На практика в момента голяма част от служителите в частни фирми имат допълнително здравно осигуряване и рядко или никога не допират до личния си лекар. Проблемът е какво ще стане с всички останали - държавни служители, социално слаби, пенсионери и т.н. Ако в Здравната каса не се наливат парите на всички, за да има за крадене и плащане, няма да остане нищо. Истината е, че пари има, но те се разходват по най-непрозначния и неефетивен начин. А министърът вместо да лекува проблема, се е захванал със симптомите.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  Пари за здравеопазване има, те постоянно се увеличават, но и се източват в полза на частни клиники с до болка известни собственици, приближени до властта ! Става въпрос за стотици милиони течове в системата, а приказките за реформи ги слушаме още от началото на 90 - те, та всеки може да си направи сметката какво и колко се е променило в системата на здравеопазването у нас, освен влошено качество на здравната услуга, несигурност изобщо какво и доколко се покрива от здравната каса, скандално отношение към пациента, повсеместна корупция......

 8. 8 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Знам , че ще започнете да плюете в несвяст , но.....Този модел вече се прилага....Фирмата ми допълнително ме осигурява и в частен фонд "Зов медико" , който доплаща всички разходи за лечение и консумативи......
  —цитат от коментар 1 на Nikolay Savov


  Ще плюем ами ! Например правиш ли разлика, че в единия случай се говори за задължителната вноска от 8%, а в твоя за допълнителни пари НАД тази сума, които разбира се са пожелание, а не задължителни.

 9. 9 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Парите са малко, без да се вдигне вноската, пак ще си е същото.Болните са много, а покупателната сподобност ниска, още повече че боледуват най-вече възрастни хора.
  —цитат от коментар 2 на НеКой


  АЙде бе, малко са! Според тебе, ако заделяш 50% дали ще им стигнат?

 10. 10 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Много се точи здравната каса. То оттам трябва да се започне.
  —цитат от коментар 3 на Killing Joke


  За да не се точи касата трябва да може да казва, кое е правилно лечение и кое грешно. В момента не може да взима отношение към медицински проблеми, Има заложени няколко възможности и може да следи дали са изпълнени , но да казва кое е правилно и кое грешно в лечението не може.

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5872 Неутрално

  Няма как да се съчетаят премахване на монопола и запазване на вноската...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#6] от "Леля Гичка":

  Лельо, вие явно от София не си подавате носа !

 13. 13 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Пари за здравеопазване има, те постоянно се увеличават, но и се източват в полза на частни клиники с до болка известни собственици, приближени до властта ! Става въпрос за стотици милиони течове в системата, а приказките за реформи ги слушаме още от началото на 90 - те, та всеки може да си направи сметката какво и колко се е променило в системата на здравеопазването у нас, освен влошено качество на здравната услуга, несигурност изобщо какво и доколко се покрива от здравната каса, скандално отношение към пациента, повсеместна корупция......
  —цитат от коментар 7 на samoedin

  Много добре знам какво се е променило. Каквото е направил Костовия кабинет - това + появата след неговото правителство на клиничните пътеки.
  Освен това тая тъпа мантра, че нищо не се е подобрило можете да си я.....
  Може ли да ми покажеш къде беше през комунизма - ЯМР, ПЕТ скенер, биологични лекарства?

 14. 14 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3016 Неутрално

  Трябва да се въведе здравна осигуровка за пeнсионери, на които пенсиите са по-високи от минималната заплата. Сегашната ситуация малко на брой плащащи и много потребяващи винаги ще води до дефицит и работещите в частния сектор не бива да се товарят с по-високи вноски.

 15. 15 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Няма как да се съчетаят премахване на монопола и запазване на вноската...
  —цитат от коментар 11 на penetrating


  Ама какъв монопол ще премахва тоя човек?! То няма здравноосигурени граждани, той ще им разделя парите!
  Имаме следната задача: семейство от 5 човека с общ бюджет. Ако 1 започне да си харчи парите сам, а от останалите 4 , двама са пенсионери и 2-ма работещи с добри доходи и пенсионерите си направят общ бюджет, а работещите друг общ бюджет какво ще се случи?
  Отговор младите и работещите ще имат много повече пари, а останалите ще заминат в канала.

 16. 16 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Докато не вържат услугите с големината на вноските все ще има проблем! Държавата граби от парите на работещите и ги дава на мързеливци, на вредни чиновници и на римляни!

 17. 17 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Трябва да се въведе здравна осигуровка за пeнсионери, на които пенсиите са по-високи от минималната заплата. Сегашната ситуация малко на брой плащащи и много потребяващи винаги ще води до дефицит и работещите в частния сектор не бива да се товарят с по-високи вноски.
  —цитат от коментар 14 на pamela


  На пенсионерите здравната вноска я плаща държавата. Въпоросът е, че не плаща , колкото трябва а по-малко! Твоята идея гадна! Щото пазиш държава дето не заслужава да бъде пазена щото краде еврофондове на поразия, че да пести от пенсионери.

 18. 18 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  Не разбирам след като лекарите са ЕТ,а болниците са търговски дружества за каква обща здравна каса говорим.

 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  До коментар [#3] от "Killing Joke":

  Да, касата се източва. Дори и управляващите го признават с половин уста. Точно заради това, поне още десет години ще минат в приказки и добри намерения. Като няма нищо повече за източване, тогава ще пуснат и други фондове...! ;)

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  Докато не вържат услугите с големината на вноските все ще има проблем! Държавата граби от парите на работещите и ги дава на мързеливци, на вредни чиновници и на римляни!
  —цитат от коментар 16 на himler


  Ами социализма свърши преди 30 г.
  Всеки иска да е капиталист,а здравето да му е бадева и от някаква обща имагинерна касичка.
  И то в най-бедната евродържава.

 21. 21 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 800 Любопитно

  Който не работи и не помага на обществото - да яде хлаб и сол.
  Който работи и се осигурява - може допълнително сирене и домат.
  Най-заслужелите - плюс мръвка.

 22. 22 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#1] от "Nikolay Savov":

  И какво точно се променя като парите отиват в частен фонд освен че плащаш за печалбата на фонда? То и като приватизираха ЕРП-тата уж голяма конкуренция ама освен цените дето се вдигнаха 10 пъти качеството едно и също. Не ни трябват нови частни касички а добре платени работни места, С африкаснки доходи не става американски здравни модели.

 23. 23 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#20] от "log_on":

  че то България е по-бедна сега спрямо останалите европдържави отколкото беше преди 30 години. Да не говорим че парите са разпределят топ 1% предимно крадци взимат 50% а сотанал;ите делят остатъка. Сега пак слагат поредните посредници да точат от парите за здраве вместо да сменят порочната система кяото направиха след 2000 година.

 24. 24 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Не разбирам след като лекарите са ЕТ,а болниците са търговски дружества за каква обща здравна каса говорим.
  —цитат от коментар 18 на log_on


  Какво значение има дали са по търговския закон или не са. Лекарите искат да ядат за да работят независимо от това по кой закон са. Ако ги направят сдруцения с нестопанска цел от тая работа какво ще се промени? Няма да искат заплати ли?

 25. 25 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Простотията у анс пак не схваща какво им готвят. Т.н. частни касички просто ще поемат младите и здравите а останалото ще оставят на държавата да се оправя. В резултат пенсионери, деца и бедни ще им плаща държавата а частните ще поемат тези които са здрави и имат пари. И тъй като всички ще станем пенсионери рано или късно - то трябва да се мисли а не както до сега простотията да ръкопляска докато им готвят ново точене.

 26. 26 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 768 Неутрално

  "Икономист": Пак неработещ здравен модел

  И в новия вариант на Кирил Ананиев за демонополизация на здравната каса няма финансови разчети. Застрахователи и експерти предупреждават, че ако той бъде въведен на сляпо, положението ще се влоши още повече.

  http://bit.ly/2xQ2h8c

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 27. 27 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  за пенсионните фондове никой ли не се сеща ? или за масовата приватизация? ми същото е

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 28. 28 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Много е странно след 30 годин иексперименти със здравето защо простия бг матрял пак се оставя да го щавят? Ами какво ще помогне на някой че като си даде парите в частен фонд а не в Здравна каса и ще получи по-добър сървиз или просто парите му няма да заминат да плащат яхтите на акционеирте на фонда? Като се иам впредвид опита в България 100% че пак ще оберат парите и сервиза ще е ако не по-зле то няма да е по-добър. Второ кой ще поеме децаи пенсионери? Едва ли фондовете ще ги искат така че пак хората дето работят трябва да го плащат през данъците. Значи хем ще дават 8% на фонда хем отделно ще цакат през данъка и да плащат за пенсионери и деца. А от друга страна краденето и точенето продължава както преди.

 29. 29 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  До коментар [#22] от "jobssboj":

  Да де, ама икономическият модел на ГЕРБ е основан на ниски доходи...! Нашенските работодатели свикнаха да плащат смешни заплати, на хора с образование, квалификация и дисциплина. И всичко беше много хубаво, докато хората не започнаха да изчезват. А това, много сериозно пропуква модела на ГЕРБ...! Когато ГЕРБ падне от власт, България ще е циганизирана полупустиня с 5 милиона застаряло и болно население. Господ да ни е на помощ...!

  Бивш tww09306483.
 30. 30 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  До коментар [#25] от "jobssboj":

  Да де... Кой застраховател иска да застрахова, стари и болни хора? Всеки ще гледа да застрахова млади, здрави и работещи. Само дето, такива намаляват от година на година. Тоест, солидарният модел ще изпитва все по-големи трудности, защото младото и работещо население изчезва. А се вижда и с просто око, че правителството на ГЕРБ, няма никаква идея, какво да прави с демографските проблеми...!

  Бивш tww09306483.
 31. 31 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Американският модел на здравно осигуряване е единствения, който може да сработи при толкова много неосигурени в България.
  Всички други ще пропаднат.

 32. 32 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#29] от "Petleshev":

  То това не е бизнес модела на ГЕРБ а този от 1990г насам. Друг модел няма и няма и да има. Колкото Бангладеш, конго и 200 други държави са го измислили за 100 години толковаи България. Прсото през 1989г на простотията не и минаваше през кратуните и още не им минава че вярно че има 30-40 държави в капиталистическата система които са отниосително богати ( и то голяма част от населнието не е богато и там) ама има освен тях също 150 други капиталистически държави които са в третия свят и сис стоят там както са си стояли през последниоте векове. Та простотията у нас би трябвало да си помисли че като влиза в тази система има много по-голяма вероятност да е част от третия свят а не от богатите които ги доят. Всъщност всичко е закономерно - България от вотрия свят е вече в третия.

 33. 33 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Освен пари,
  Кадрите и структурни реформи глуп@ко.

 34. 34 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#31] от "zxe00613919":

  Е нали се сещаш че всички рано или късно стават пенсионери . а точно тогава почваш да се разболяваш. Демек доакто ис млад и работещ - плащаш да фонда а като си песнионер -кучета те яли... много умно само простотията у анс може да се радва на подобен модел.

 35. 35 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Какво ще стане с парите когато частните фондове започнат да фалират? Справка КТБ сатраховките гражданска отговорност. и др. Пак ли ще гледаме хора повдигащи рамене да казват ами, пари няма ??? Дали ще ни дават по една голяма чаша студена вода ??

 36. 36 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#8] от "Oleg Shishmanov":

  Бих ти отговорил , но като чета какви си ги писал и продължаваш да ги пишеш е безсмислено......

 37. 37 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Болниците лекуват безплатно неосигурените. И държавните чиновници. И се наричат “търговски дружества”! При тази крива постановка няма модел, дето да я изправи! Това е ясно на всяко дете. А само ще забие последния гвоздей в ковчега на здравеопазването! Имаш ли пари да плащаш, ще те лекуват лъскавите болници. Нямаш ли, да ти помага Господ!

  Мърфи е оптимист!
 38. 38 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  Частните болници да отпаднат от НЗОК. Който ходи там, да си плаща. Парите остават за общинските и областните болници. А сега, най- платените пътеки отиват при частниците, а другите поемат ниско платените пътеки и здравно не осигурените. Да се осигури качествена и нова техника за държавните заведения. Добро заплащане на работещите там, за да не емигрират. Който работи на частно, да не работи в държавна болница/поликлиника, или да не му се плаща от НЗОК, ако работи.

 39. 39 Профил на gwa59354694
  gwa59354694
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Парите са малко, без да се вдигне вноската, пак ще си е същото.Болните са много, а покупателната сподобност ниска, още повече че боледуват най-вече възрастни хора.
  —цитат от коментар 2 на НеКой


  Това не е вярно. Вдигането на вноската би увеличило цените на здравните услуги, защото допълнителният ресурс който ще се генерира, при условие на липсваща конкуренция ще доведе до допълнителни стимули за разходването му. Дори и вноската да стане 50% от произведените доходи, парите за здравни услуги няма да стигат, защото просто ще са най-скъпите в света!

 40. 40 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 246 Неутрално

  м,ного странно след 30 години екперименти на всички сфери в България коя сфера работи по-добре от преди 30 години

  1. Здравеопазване - плащаме в пъти повече и в резултат ни лекуват ветеринари и корупционери.
  2. образование - който има пари праща децата да учат в чужбина. Който няма - кучета го яли.
  3. Песнионно осигуряване - с пенсиите у нас трудно може да си платиш сметките. Ако излезе някой допълнителен разход- трябва да се молиш на децата , но като се има впредвид доходите у анс и това в повечето случаи няма как да помогне. Ако пък не дай боже се разбол3ееш - трябва да иабираш - за храна или за лекарства.
  4. Спорт - дълбок зимен сън, а футбола специално - дълбока кома.
  5. Култура - чалга и мама мия шир потреба. Културно гето.
  Това е.

 41. 41 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#38] от "Vlado Nikolov":

  Да бе частните болници ако отпаднат от НЗОК и ще фалират. Мног оинтересно как щше стане това в сегашната корупционна система. Може и да стане - ама друг път...

 42. 42 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Всичко, което чета е за събиране на повече пари и намаляване на това какво покриват, но това не е нов здравен модел, а само нов осигурителен модел. Никой не говори за промяна на сегашното положение 90% от парите да отиват за болнична помощ, не се вижда и нищо в посока подобряване на здравето, чрез по-качествено храни, нормална околна среда или пък засилване на масовия спорт. И това са теми, които ги виждам аз като лаик.

 43. 43 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#31] от "zxe00613919":Е нали се сещаш че всички рано или късно стават пенсионери . а точно тогава почваш да се разболяваш. Демек доакто ис млад и работещ - плащаш да фонда а като си песнионер -кучета те яли... много умно само простотията у анс може да се радва на подобен модел.
  —цитат от коментар 34 на jobssboj


  Това с излишните пенсионери го каза преди време един министър на ГЕРБ - малката пица.
  Каза ,че държавата не ви е майка,даже мащеха не ви е.

 44. 44 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#43] от "log_on":

  От друга страна има достатъчно пенсионери със соц стаж,които днес получават и 1200 лв пенсия.
  Т.е. и през соца не всеки се е пенсионирал със 100 лв ,а само простите шерпи.

 45. 45 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#43] от "log_on":

  Бе тя държавата си е държава ама тук става дума за пореден грабеж. Значи докато си малд и зздрав плащаш на фонда и ония гепят печалбата, а като си стар и болен те прщат на държавата. Ето това е модела на Ананиев - просто грабене - нищо лично.

 46. 46 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3016 Неутрално

  До коментар [#17] от "Oleg Shishmanov":

  В други европейски държави плащането на вноски зависи от доходите, а не от това дали човекът е работещ или пенсионер. Ако някой е пенсионер, но има пенсия от 900 лева плюс два апартамента, които дава под наем или два магазина в центъра трябва ли да плаща здравни вноски или не?
  Пенсионер не е равнозначно на беден. Защо работещите с невисоки доходи и с деца да плащат, а богатите пенсионери не?

 47. 47 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Американският модел на здравно осигуряване е единствения, който може да сработи при толкова много неосигурени в България. Всички други ще пропаднат.
  —цитат от коментар 31 на zxe00613919


  Обясни и какъв е той - застрахователен. Който не плаща 400$ на месец осигуровка няма достъп до здравни услуги и това е до основни, пълен пакет 1500$, но дори и при него има 10% самоучастие. Обясни, че една операция е 200 000$ (тоест и да си на пълен пакет вадиш едни 20к от джоба), едно раждане 20 000 $, а викане на линейка 700$. Обясни и как процентът на неосигурени в сащ расте всяка година. Обясни как идват тук да си правят зъбите и изследвания, как американци от средна класа са с метални пломби, а ние с керамични. Кажи им го де!

 48. 48 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Интересното е че простотията у анс масово приказва как не иска да плаща на пенсионерите ама през тиквените им чукундури въобще не им минава мислълта че ако не умрат по-рано и те биха искали да станат някога пенсионери. Така че вместо да гледат как ги крадат простотията лесно я манипулират да се настройва срещу това тях си самите след като те са бъдещите песнионери.. евентуално ако оживеят до тогава...

 49. 49 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#47] от "anarhochristian":

  Какво да ти го каже като е прост. Той 100% не е живял в САЩ ама дърли за американски модел. Прсото или е поредният бг идиот - то у нас това вече е над 80% от матряла или е някой на копанска дето се точи да краде и той.

 50. 50 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Трябва да има индивудуални партиди в Здравната каса и частните фондове! Само така ще се регулират нещата!

 51. 51 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  До коментар [#32] от "jobssboj":

  ГЕРБ управлява от десет години и затвърждават модела. Съвсем до скоро и Борисов се хвалеше пред чужди инвеститори, колко били ниски заплатите у нас...!

  Бивш tww09306483.
 52. 52 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Здравното осигуряване не е шега работа как не го разбраха от МЗ, трябва да спрат да си правят експерименти.

  Marinov
 53. 53 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 595 Неутрално

  [quote#47:"anarhochristian"][/quote]

  Хайде обясни го ти на хилядите мигранти, които напират да взялат в САЩ!
  Всички обясняват колко е антухуманен американският капитализъм и въпреки това милиони напират към САЩ!

 54. 54 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#48] от "jobssboj":

  Тук стгава дума за съвсем друго нещо, затва казвам, че трябва да има индивидуални партиди! Тогава за държавата (данъколплатците) ще плащат вноските на пенсионери и социлано слаби, но всеки ще си има партида и ще се знае кой каво разходва и защо! Сега парите се наливат в общия кюп и никой не знае как изтичат!

 55. 55 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Що го увъртате ? Махайте здравното и пенсионното осигуряване и да се приключва.Всеки ще избере да умре на поточната линия вместо да се мъчи да плаща за здраве.Измислете някаква разходна разписка за изписване на умрелите и готово! Айде и да почерпите за идеята...

 56. 56 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#51] от "Petleshev":

  Ми какво да с хвали друго... само дето с ГЕРБ или без тях в тази система нищо п-добре не може да стане. Доказано за 30 години.

 57. 57 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  "Икономист": Пак неработещ здравен моделИ в новия вариант на Кирил Ананиев за демонополизация на здравната каса няма финансови разчети.
  —цитат от коментар 26 на baba_zozolana


  Туй е нарочно направено за лапащите лозУнги, дето не могат си направят сами хесап.

  Изходно данни:
  остава вноска 8%
  административни разходи - 3%

  При 1 каса (примерно)
  приходи - 1.000.000
  админ разходи - 30.000
  за докторя, зъбари и аптекари - 970.000

  При дваесе каси
  приходи - 20 * 50.000
  админ разходи - 20 * 1.500

  Само, че с 1500 ако ще да имаш офиси в палатка и служителите да са на минимална, пак не можеш направи национално покритие.
  Ако приемеме че добрите стопани са ацки пестеливи и отговорни и могат да намалят сегашните адм разходи наполовина, имаме:
  20 каси * 15.000 = 300.000
  за докторя, зъбари и аптекари - 700.000
  Оттука получаваме намаляване парите за докторя и пр. с 30% и преместването им в адм разходи. Обаче тея едва ли ше се навият.
  При сегашните 970 х за докторя + 300.000 за адм разходи имаме необходим приход от 1.270.000 . Това прави вноска за матряла 127 / 100 * 8 = 10%
  Понеже обаче новите добри стопани едва ли ше се окажат ацки пестеливи, може да стане вариант 970.000 за докторя + 20 * 30.000 = 1.570.000 необходим приход. Това отговаря на вноска за матряла от 12,5%

  И воистина, там където вече отдавна са разбили монопола, вноските са по 15%
  https://www.krankenkassenzentrale.de/liste/gesetzliche-krankenkassen

 58. 58 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#53] от "silverman":

  Бе те да не напират заради здравната им система тъпчо!!! Напират за да получават заплати 10 пъти повече от техните държави. Само дето и техните държави са в същата капиталистическа суистема а това не ги прави по-богати. Богатите стават по-богати, бедните по-бедни, богатите държави стават по-богати, а бедните още повече затъват в блатото - ето това е системата и затова емигрантите ходят в САЩ а не заради здраванта ссиитема която ги прави трупове ако не дай боже се разболеят в САЩ, защото никой няма да им обурне внимание ако ще да умират на улицата като не са осигурени, а всичките нелегални имигранти в САЩ са неусигурени и мрат като пилци като се разболеят.

 59. 59 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#46] от "pamela":

  Точно в този форум се натъкнах на никак не малко пенсионери,които се хвалят с екскурзии по света,с жилища ,та и повече в идеален център и вили на престижни курорти,как замезвали с маркови уискита всяка вечер и т.н.
  Не смятам,че един строителен бачкер или айти специалист е длъжен да им плаща лежането в болница и 5 пъти седмично престой пред вратата на джипито от страх да не умрат.Защото те наистина имат за какво и от какво да живеят ''очень харашо''.

 60. 60 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 246 Неутрално

  има и още един важен момент който простотията у нас е проуснала да отчете като коментира проекта ан Ананийчо - предлага се минимално здравен фонд да има 1 милион потребителя, обче при 2,2 останали осигуряващи се у нас излиза че най-много да има 2 частни фонда. Тогава е ясно и каква конкуренция ще има. Единия ще е ан Пеевски, другия на Костов и гкледай какво грабене ще става само. А песнионери и деца - ще ги шитнат на държавата - демек на същите осигуряващи се да им плащат. Ето това е систематан а Аналния Ананиев.

 61. 61 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#59] от "log_on":

  И какъв е процента на пенсионерите у нас които да ходят на екскурзии по света??? сигурно към 0.1% Останалите 99,99% спестяват за лекарства . Стига с поредната простотия като те гледам минал си през Айтито с тоси прост мозък. Цялата работа е да се точи системата още от едни посредници които само ще увеличат проблемите сега. А ианче всички ще сме пенсионери живот и здраве. Ако не искаш да плаща дна песнионерите сега - няма да ти плащат и на теб като станеш пенсионер.

 62. 62 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#57] от "dosetliv":

  Да, данните, изнесени от Илко Семерджиев, са повече от показателни:

  "Давам реален пример от практиката през 2018 г. – НЗОК е разходвала за заплати на своите служители 37 млн. лв. при бюджет 3,9 млрд. лв., което е под 1% от общия приход, докато при застрахователите в задължителното застраховане заплатите са около 11%. НЗОК няма разходи за посредници, докато при застрахователите има, и то в размер около 28%. „Други разходи“ при НЗОК са около 0,3%, а при застрахователите са над 3%. И най-важното – за щети (в случая лечение) застрахователите плащат около 58% от приходите си, докато НЗОК прехвърля към здравната система за лечение на гражданите над 98%. Това ясно показва, че лекарите, пациентите и здравеопазването като цяло ще бъдат ощетени с около 40%, т.е. с над 1,5 млрд. лв. Всички тези публични средства ще изтекат в частни джобове, защото Ананиев регламентира застрахователите да си начисляват и печалба, вкл. „дивиденти“ за мениджмънта. Характерно за застрахователните системи е и още нещо – с времето те преминават изцяло върху рискови изчисления на премиите, което обикновено повишава размера на вноските. Например в Европа единствената държава, която практикува застрахователен здравен модел, е Швейцария и през 2015 г. здравеопазването струва на един швейцарец точно 9818 долара (при средно около 4500 долара на човек годишно в западноевропейските страни), в САЩ достигнаха 9536 долара на човек, докато в България тези разходи (общо публични и частни) бяха 572 долара на човек. При това непрекъснато нарастване на приходите на застрахователите забелязваме и още нещо – възнагражденията на лекарите намаляват, например през 2014 г. средният приход на лекар специалист в САЩ е $284 000 годишно, а през 2018 г. спада до $214 700, което още веднъж показва, че застраховането е просто бизнес. При намаляване на доходите на лекарите всеки може и сам да прецени дали ще се подобри качеството, още повече че универсалното покритие със здравна помощ, което имаме сега, ще се раздроби на два пакета и при унищожена солидарност ще се оформят пакети за богати и само базови услуги за масовката. При лекарите ситуацията е опасна особено ако се въведе застрахователен модел и възнагражденията им паднат – очаквайте масово изселване на Запад, а у нас няма да има кой да лекува болните. Предвид недостига от над 1 млн. лекари на територията на ЕС можете да си представите какво ще се случи до година-две след „реформата“."

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 63. 63 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#62] от "baba_zozolana":

  Абе истината е че НЗОК е супшеркорумпирана сган, ама частните фондове на Пеевски и Костов не са пос-тока и те ще грабят допълнително а НЗОК мафията пак си граби както до сега. И тъй акто проблема ее в краденето преди всичко Аналсния Ананиев реши прсото да гио увеличва с частни фондове.

 64. 64 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#29] от "Petleshev":То това не е бизнес модела на ГЕРБ а този от 1990г насам. Друг модел няма и няма и да има. Колкото Бангладеш, конго и 200 други държави са го измислили за 100 години толковаи България. Прсото през 1989г на простотията не и минаваше през кратуните и още не им минава че вярно че има 30-40 държави в капиталистическата система които са отниосително богати ( и то голяма част от населнието не е богато и там) ама има освен тях също 150 други капиталистически държави които са в третия свят и сис стоят там както са си стояли през последниоте векове. Та простотията у нас би трябвало да си помисли че като влиза в тази система има много по-голяма вероятност да е част от третия свят а не от богатите които ги доят. Всъщност всичко е закономерно - България от вотрия свят е вече в третия.
  —цитат от коментар 32 на jobssboj


  А колко соц държави има дето да е добре. Сещам се за една , дето няма соц икономика!?!

 65. 65 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Частните болници да отпаднат от НЗОК. Който ходи там, да си плаща. Парите остават за общинските и областните болници. А сега, най- платените пътеки отиват при частниците, а другите поемат ниско платените пътеки и здравно не осигурените. Да се осигури качествена и нова техника за държавните заведения. Добро заплащане на работещите там, за да не емигрират. Който работи на частно, да не работи в държавна болница/поликлиника, или да не му се плаща от НЗОК, ако работи.
  —цитат от коментар 38 на Vlado Nikolov


  Ти ходи в общинска болница и се лекувай! Прав ти път! Примнерно МБАЛ Чирпан за теб!
  Аз ще си ходя в Александровска, СВ. Иван Рилски и УМБАЛ Св. Марина!

 66. 66 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Е крайно време беше, може би трябва да започнем и предстартово броене, че най-накрая се случи.

  agent
 67. 67 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#64] от "Oleg Shishmanov":

  Какво значи добре зле? ?? Ами естевено като всяка година от бедните държави към богатите ( абсолютно всички богати държави са колониални) се изнасят милиарди то бедните стават по-бедни относително. Ами България за 30 години капитализъм да не е станала по-богата спрямо тези колонилани държави като милиарди изтичат всяка година към тях? Само дето совен че не станала по-богата то 90% обеднаха а 1% станаха свръх богати главно с кражби. Ето това е всичко а другото е алабала - терминал - чужбина.

 68. 68 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#46] от "pamela":

  Виж за доходите извън пенсия съм съгласен!

 69. 69 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#65] от "Oleg Shishmanov":

  Бе ти ще ходиш ама дали ще те вземат там??? особенно като станше пенсионер...

 70. 70 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Убий гербер, спаси дете.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 71. 71 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3016 Неутрално

  До коментар [#68] от "Oleg Shishmanov":

  Не е важно дали доходите са от пенсия или не, важен е общият размер. Ако някой с минимална пенсия има доходи от рента, като общите доходи са под минималната заплата не трябва да плаща.
  Рано или късно ще се дойде до идеята пенсионерите с високи доходи да плащат здравни осигуровки, защото населението застарява и работещите в частния сектор няма да могат да издържат цялата здравна система.

 72. 72 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Либерализацията води само до повече посредници по веригата и картелиране.
  Същото като с тока.
  Либерализация = повишаване на цените, при същото или по-ниско качество.
  Вън търговците от здравната система.

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 73. 73 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#62] от "baba_zozolana":

  То и сега западняците се чудят как лекар с такава заплата като у нас не е умрял от глад,защото за да останеш на такава заплата у нас значи неофициално държавата те е корумпирала, насила,ако ще въобще да не искаш.
  И джипита,които ''забогатяват'' от бабета и дедета с лев такса/50 евроцента /.
  За 50 цента даже просяк в нашите братски евродържави ще те заплюе като нищожество ако му пдхвърлиш,не вратата на лекарски кабинет да помиришеш

 74. 74 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Безумни несправедливи реформи до дупка, или простото решение - да си признаем, че сме бедна държава и социализирано здравеопазване не може да работи.

  Да остане безплатна неотложната медицинска помощ в някаква тясна дефиниция, а за останалото - всеки в работеща възраст да се осигурява сам за здраве както може с индивидуални или групови застраховки на пазарен принцип.

  За деца и пенсионери отчисленията, които сега държавата прави от приходите от ДДС - да отиват за някаква базова вноска по преценка на родителя (за децата) и на пенсионера (за него си), и... докъдето стигнат. Няма да е различно от сегашното.

  Докато държавата безвъпросно плаща за всеки, който постъпва в болница, болниците ще продължават да надписват сметката. Когато застрахователят компетентно оспори плащането на ненужни процедури, надписването на сметките ще спре.

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 75. 75 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 246 Неутрално

  По принцип когато публичен ресурс срещне частен интерес то от публичния ресурс нищо не остава. Това е правилото което у нас е познато от много такива приватизации. Сега латерната как кокуренцията щяла да увеличи ефективността е позната но тя за 30 години никога не се случи у нас и сега 101% няма как да се случи защото това е фалшива теза която никога никъде не работи на практика където няма условия за истинка конкуренция. По плана наАналния ананиев здравните фондове трябва да имат 1 милион застраховани. При положение че у нас са останали 2,14 милиона осигуряващи се значи че тези фондове в най-добрия случай ще са два. Това дали ще се конкурират пазарно или ще си направят картел е ясно на всички. Следоватеклно цялалата теза е лъжлива и цели само да прикрие новия адски грабеж дето го готвят.

 76. 76 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1480 Неутрално


  До коментар [#61] от "jobssboj":

  Явно е доста приличен.Като имам напредвид и колко сбъркани бабки хвърлят на юнашко доверие десетки хиляди левове и евра от балкони на измамници,а пред лекарски кабинети броят по една,две и пет стотинки за входящата такса от левче.
  Те такива да мрат на никой не му е жал.
  Освен на ало измамниците.

 77. 77 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Минимален процент (примерно 2%) солидарен фонд,всички останали лични вноски-на лична партида,като чекова книжка.Имаш нужда-избираш по качество и цена,нямаш нужда-прехвърляш на роднини.Така ще избираш ТИ,парите ти са с теб и ще те ухажва всеки лекар.Няма да има нужда от каси-маси,здравни фондове и прочее мъдурковци,цоцащи от снагата на българина.Така няма да носим на гърба си ромляните и всякакви други тарикати!Стига вече солидарност и някой да ми дава МОИТЕ пари с триста зора,които АЗ съм внесъл по принудата на закона!
  А какво да очакват лекарите?Още 7-8 бюрократични "каси" на главата си,с техен софтуер и изисквания за отчетност,проверки,ревизии?!Ай,сиктир!

 78. 78 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Трябва да има индивудуални партиди в Здравната каса и частните фондове! Само така ще се регулират нещата!
  —цитат от коментар 50 на silverman


  Не, не трябва да има индивидуални партитди, а няколко групи според внесените пари.
  Примерно 3!

 79. 79 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Здравното осигуряване не е шега работа как не го разбраха от МЗ, трябва да спрат да си правят експерименти.
  —цитат от коментар 52 на Marinov


  Ако знаеш колко са смотани и жалки не само в МЗ, а и ИАМН (бивша ИАМО), РЗИ и т.н. Само в РЗОк/НЗОК има някакво минимално ниво и искат да му посегнат и на него.

 80. 80 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 496 Неутрално

  [quote#47:"anarhochristian"]
  —цитат от коментар 53 на silverman
  Хайде обясни го ти на хилядите мигранти, които напират да взялат в САЩ! Всички обясняват колко е антухуманен американският капитализъм и въпреки това милиони напират към САЩ![/quote]

  То да не е заради здравната система случайно! Те искат да отидат заради икономиката. Канада е по-подходяща за българи!

 81. 81 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  Кеф, след събарянето на НОИ чрез насочване на 1/3 от осигуровките в ЧПФ... където скоро ще се види липса на едни 20-тина млрд лв.... ред е на приходите на НЗОК. Прибира частника половината и плащай мучо, плащай всичко, Мафията -държава те е заробила!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 82. 82 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 496 Неутрално

  има и още един важен момент който простотията у нас е проуснала да отчете като коментира проекта ан Ананийчо - предлага се минимално здравен фонд да има 1 милион потребителя, обче при 2,2 останали осигуряващи се у нас излиза че най-много да има 2 частни фонда. Тогава е ясно и каква конкуренция ще има. Единия ще е ан Пеевски, другия на Костов и гкледай какво грабене ще става само. А песнионери и деца - ще ги шитнат на държавата - демек на същите осигуряващи се да им плащат. Ето това е систематан а Аналния Ананиев.
  —цитат от коментар 60 на jobssboj


  Как ти хрумна, че ще е на Костов другия? Откъде на къде ще е на Костов, сякаш човекът не ходи всеки ден на работа ами като Пеевски живее в някоя си арабска страна?!

 83. 83 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 538 Любопитно

  Новите (стари) идеи за здравен модел (или как "волен здрав носи"?): Демонополизация на касата и неясни цени на "основния каскет" услуги?!

  До коментар [#3] от "Killing Joke":
  Много се "точи" здравната каса! (трбе канелка с катинарче!) и то от там трябва да се започне. (но интересно е къде ще свърши?!)

 84. 84 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#82] от "Oleg Shishmanov":

  Ами да човекът ходи на работа разбира се. Преработил се направо от работа.

 85. 85 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  За десет години управление на ГЕРБ, най-после нещо, което да покрива критериите "дясно" и "реформа".
  Обаче засега - само идея. Като си представим, че във всеки един момент, или идват избори, или има нещо друго, което да страхува БайХ от реформи, прогнозата е, че ... няма да стане. Щото БайХ всъщност е КакаП.

 86. 86 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#11] от "penetrating":

  И как пък в цяла Европа за ги съчетали, само в България да не може ?. В Германия има фиксирана вноска и множество каси.

 87. 87 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#85] от "inn":

  Е нищо де, като дойде ДБ веднага ще направи реформите.

 88. 88 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#77] от "val1320":

  Такова нещо няма никъде по света и причината е че е невъзможно. А е невъзможно защото има силен случаен елемент с много, много високи разходи. Примерно една сърдечна операция може де струва стотици хиляди, един рак струва десетки хиляди. Сметнете сам при номинална вноска, няма да може да си позволите такова лечение дори да се осигурявате 300 години. Затова навсякъде основното здравно осигуряване е на солидарен принцип т.е много хора плашат малка вноска и малко нуждаещи се консумират много. А допълнителните разходи и всякакви екстри си ги покриваш или в брой или от фонд ама с лимити.

 89. 89 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  До коментар [#87] от "m17":

  Неидването на ДБ на власт няма да промени факта, че БайХ всъщност си е КакаП.

 90. 90 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#75] от "jobssboj":

  Интересно тогава защо като в САЩ всичко е частно нещата вървят и има милиони имигранти а в СССР и соц лагера като беше всичко държавно, нищо не вървеше и накрая се разпаднаха заради тоталната мизерия.

 91. 91 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#89] от "inn":

  Ако ви вляза в тона, БайХ може да е КакаП ама здраво ш*ба ДБ и всички умнокрасивци и под наклон и без наклон.

 92. 92 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 595 Неутрално

  [quote#78:"Oleg Shishmanov"][/quote]

  А защо не трябва да има индивидуални партиди в НЗОК? За да се краде по-незебелязно или имаш друго логично ояснение?

 93. 93 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  До коментар [#91] от "m17":

  Там е пиниза, че ви шиба и тези, дето гласувате за него...

 94. 94 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#47:"anarhochristian"]
  —цитат от коментар 53 на silverman
  Хайде обясни го ти на хилядите мигранти, които напират да взялат в САЩ! Всички обясняват колко е антухуманен американският капитализъм и въпреки това милиони напират към САЩ![/quote]

  И тая мантра се изтърка. Ставаше в началото на 90-те. Сега е по инерция и от невежество и жертва на рекламата и витрината. Всичките познати дето заминаха тогава и в началото на века бяха първи демократи, сега като си дойдат лятото ги гледам станали върли марксисти. Така действа американската система. Аз що мислиш, че не съм там, със зелена карта, осигурителен номер, шофьорска книжка, готова работа и покрив над главата (дето 80% от имигрантите тепърва ще се сблъскат с какво значи да нямаш тези неща). Ми бях тамън 4 пъти, още първия се огледах и видях за какво става дума. И наши имигранти съм общувал и с местни, и по гета съм бил и половината щати съм разгледал и съм разговарял. Стия с тая пропаганда, изпревариха съветския съюз по приказки вече. Масово са без здравни осигуровки, с 2500 $ на месец, кое по-напред? Пенсионни не ги и мислят. Който може да докопа да крадне го прави, начини има, те са заделили по нещо. Най-много да вземат някое ауди на лизинг за по 500$ на месец да се фукат у фейса. Да не плащат по 1500 наем живеят по 3-4ма в 2 стаи. Да го е@ва и стандарта. То ако си бил сервитьор тука, там ще ти е по-добре на същата позиция, заради бакшишите, ама по-сериозно забрави. А и съм забелязал, че който може да се оправи там, ще се оправи и тук. А тия дето направих софтуерни и транспортни компании също ги знам, при това от тук ги знам. Това са 0.1%, така че не лужете хората да си продават всичко тука и да бягат, щото си изгарят мостовете и връщането става трудно. Иначе е масова депресия, рев с узо по скайпа с приятели, ръкоблудство, в акула само долари, убийство на личността и идване д отука веднъж на 5 години, защото пари за повече няма. Средното образование е боклук, достъп до висше почти невъзможен, достъп до здравеопазване труден, до пенсионно отсъства. Ей така си живеят 50 годишни вече, неженени и нещастни. Има и изключения, но думата изключение за това е и измислена. Така, че разправяйте ги на незнаещи тия работи. Аз тука имам по-висок стандарт от повечето от познатите там.

 95. 95 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ананиев иска да ореже основния пакет на КАСАТА, всички останали или да доплащат или да се застраховат допълнително в ЧАСТНИ застрахователни фондове.

  НЗОК да остане за бедни и цигани, понеже за последните никой не казва КАК ще бъдат осигурявани- явно пак от нашите джобове.

  Останалите граждани попадат между частните фондове, болниците и собствения си джоб, като ДЪРЖАВАТА СИ ИЗМИВА РЪЦЕТЕ и ги оставя да се договарят САМИ !

  БЪРКОТИЯТА ЩЕ БЪДЕ КОЛОСАЛНА !

  Най- много ще пострадат бедните и възрастни, чието лечение НАДХВЪРЛИ основния пакет и ще трябва да доплащат !
  Или децата им !

  Така Ананиев спестява пари на Борисов , получава потупване по рамото, може и някой негов човек в някой частен фонд и т.н. , а бедните да си берат гейлето.

 96. 96 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Поредната тъпотия от немощното ни управление

 97. 97 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Да допълним административното противоречие, че НЗОК ще работи по закона за осигуряването, а частните фондове- по застраховането, демек те ще бъдат длъжни да имат гаранционни влогове, да имат печалба, дивиденти , комисионни за брокерите си, премии и т.н.

  С други думи администрирането на частните ЗАСТРАХОВАТЕЛНИ фондове е много по- скъпо от това на НЗОК.

  И ако един частен фонд фалира, няма държавна гаранция за вложителите му.

 98. 98 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Що го увъртате ? Махайте здравното и пенсионното осигуряване и да се приключва.Всеки ще избере да умре на поточната линия вместо да се мъчи да плаща за здраве.Измислете някаква разходна разписка за изписване на умрелите и готово! Айде и да почерпите за идеята...
  —цитат от коментар 55 на бАрни


  Барни, аз това от кога го говоря, брат!

 99. 99 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#58] от "jobssboj":

  Правилно, който е влязал нелегално в страната и няма застраховка да умре като куче! Защо данъколатците трябв да му плащат?!?
  И не съм съгласен, че "и техните държави са в същата капиталистическа суистема а това не ги прави по-богати".. Нали си избраха социлисти да ги управляват в Венецуела, Никарагуа, Боливия та даже и Мексико? А защо не се насочат към богатата на петрол Венецуела и нейното соц. управление? Защо не отидат в Куба? Да отивали в САЩ заради икономката, а не заради здравноосигурителната система! Естествено! САЩ затова имат силна икономика, защото за да отцелееш трябва да бачкаш! Ето нямат платено майчинство, но да с положителен естествен прираст! Нямат обещетения за безработица, но имат работеща икономика!

 100. 100 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  България няма пари за една НЗОК, да го питаш Ананиев за какъв му е да иска допълнителни частни застрахователни здравни фондове?

  Аргументът , че се повишавала конкуренцията , е смешен- колкото се повиши конкуренцията при пенсионните фондове, накрая всички са опоскани.
  Или при ЕРП- тата.

  Болниците ще закъсат ОЩЕ ПОВЕЧЕ, понеже , естествено, частниците няма да искат да плащат !

  Единствената логика тук е да се отърве НЗОК от плащания и да остане само за бедни.

  Т.е, процентът , който България отделя за здраве- някъде около 4 % , да се запази и да ПРОДЪЛЖИ ДА БЪДЕ НАЙ- НИСКИЯТ В ЕВРОПА .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK