Експерти в здравния сектор отново поискаха точни сметки, около които ще се прави здравна реформа

Експерти в здравния сектор отново поискаха точни сметки, около които ще се прави здравна реформа

© Надежда ЧипеваКакво ще влиза в основния пакет здравни услуги, които ще се покриват от 8-процентната здравна вноска, кои дейности ще изпаднат от него, при положение че е твърде раздут и парите не достигат? Кога най-сетне ще има остойностяване на дейностите, услугите, труда в здравния сектор, за да е ясно кое колко струва, за кое точно има пари от публичните средства и за кое ще се доплаща? Как ще се подобри профилактиката, доболничната помощ, за да не се стига до този огромен процент на приети пациенти в болница?


Кой ще поеме в бъдеще скъпоструващото лечение на хората с редки заболявания например, на онкоболните, на хората с тежки хронични болести? И доколко това правителство ще може до края на мандата си да направи обсъжданите вече около девет месеца промени в здравноосигурителния модел или всички идеи ще останат повече на думи?


Това бяха основните въпроси, които участниците в днешната кръгла маса, организирана от здравното министерство по въпросите за промяна в здравноосигурителния модел, отправиха към здравния министър Кирил Ананиев. Почти всеки от изказалите се експерти, представители на съсловни организации, на пациенти, синдикати, омбудсманът, застрахователи поставяха тези въпроси. А Ананиев, който днес излезе с нов – трети, вариант на идеи за промяна в модела, по който ще се финансират здравеопазните дейности, каза, че до края на годината ще е отговорил на всички отправени питания. Тогава щяло да има и остойностяване на основния пакет дейности, които ще се плащат от здравната вноска, за да знаят хората в бъдеще какво ще се плаща от вноската им и за какво ще трябва да се застраховат допълнително или да доплащат кеш. А след като тези въпроси са изчистени, министерството ще задвижи и нужните законодателни промени, за да задвижи реформата.
Кога обаче на практика може да се очаква реално влизане в сила на идеите на здравните власти още е неясно. Ако Ананиев спази посочените срокове, пакетът промени може да е готов към пролетта на следващата година. Те обаче вероятно ще са свързани и с бюджетни закони, които се гласуват традиционно в края на годината. Необходимо е да се види и дали ще има здравни фондове, които ще искат да влязат на здравния пазар, да се конкурират със здравната каса, да направят сериозните първоначални инвестиции и да отговорят на множеството изисквания, заложени в концепцията. Експерти коментираха, че така промените могат да започнат най-рано от 2021 г., когато са и редовните парламентарни избори.


Кирил Бошов от Асоциацията на българските застрахователи отбеляза, че концепцията на здравния министър е като конкуренти на касата да се включат изцяло нови здравноосигурителни фондове. Създаването на нови фондове ще изисква огромни нови капитали от нови участници, допълни той. И предложи да се ползват сегашните лицензирани застрахователи, които да преминат нова тежка форма на долизензиране, да се провери дали отговарят на стриктни условия, да имат нужните капитали и т.н. Но все пак сегашните застрахователни фондове да могат да се ползват за база.


Бошов, както и повечето от участниците в днешната дискусия, поиска ясно дефиниране, остойностяване на базов пакет дейности и да е ясно какво се покрива срещу базовия здравен пакет.


Концепцията на Кирил Ананиев предвижда здравното министерство да договаря със съсловните организации какви конкретни дейности ще влизат в основния пакет услуги, покривани с публичните вноски. Цените на тези дейности обаче ще се договарят между изпълнителите на медицинска помощ – болници, лекари, зъболекари, които ще правят своите предложения и ще дават цени на услугите си и ще се договарят със здравните фондове.


Означава ли, че всеки от фондовете ще формира свой собствен пакет и цени, попита омбудсманът Мая Манолова. Председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров също поиска тази промяна да се преосмисли, защото така лекарите щели да бъдат подложени на сериозен натиск от много по-мощните от тях структури в лицето на здравните фондове. И поиска рамково договаряне за основни минимални цени. "Как ще осигурим по-добро качество, като подложим на натиск за още по-ниски цени лекарите, които и сега покриват недофинансирането от държавата", попита Маджаров.


Експертът от българския офис на Световната здравна организация Михаил Околийски отново отбеляза, че разходите за здравеопазване трудно могат да бъдат намалени, ако не се акцентира приоритетно на профилактиката и на доболничния сектор. По думите му акцент трябва да е върху укрепването на първичната медицинска помощ, подкрепа на общопрактикуващите лекари в обучение, възнаграждение, нефинансови стимули. Има по-добри начини за оптимизиране на разходите от това да се въвеждат допълнителни стълбове на здравното осигуряване, допълни Околийски.


Председателят на групата на ГЕРБ и на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова също коментира, че приоритет на управляващите е преодоляването на обратното съотношението между болнична и извънболничната помощ. Определи сегашната ситуация, при която за 2017 г. е имало около 2.2 милиона хоспитализации, за "относително неефективен модел" и заговори за повече инвестиции в профилактика.


В края на дискусията здравният министър Кирил Ананиев взе думата, за да каже, че представената от него концепция е "скелетът" на новия модел. Не влезе в конкретика и не отговори на многото зададени въпроси. Например за бъдещите изисквания за работата на новите фондове, дали ще се намерят изобщо такива, които да искат да работят в конкуренция с касата, за това как ще се преструктурират неефективни болници и дали ще бъдат закривани болници, с които никой не е сключил договор. За остойностяването, за това кой ще поеме тежките и скъпи случаи, дали държавата ще започне да покрива пълния размер на здравната вноска за хората, които осигурява, и др.


Обеща тези въпроси да получат отговори до края на годината. И конкретни законодателни промени след това.

Коментари (84)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Илиана
  Илиана
  Рейтинг: 365 Разстроено

  Кирил Ананиев е свестен човек и добър професионалист като бюджетар, но в здравното министерство ще се удави, защото проблематиката му е чужда, мурафетите на докторите и фармацевтите - непонятни, а болните у нас са бол, включително кръшкачи, симуланти и келепирджии,

 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  До коментар [#1] от "Илиана":
  Понятия като свестен, добър специалист и гепаджия са несъвместими!

 3. 3 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Кирил Ананиев е свестен човек и добър професионалист като бюджетар, но в здравното министерство ще се удави, защото проблематиката му е чужда, мурафетите на докторите и фармацевтите - непонятни, а болните у нас са бол, включително кръшкачи, симуланти и келепирджии,
  —цитат от коментар 1 на Илиана


  Всичко му е от понятно по- понятно ! Политиката му за мен е не съвсем правилна ! Просто се опитва да прави "реформа " , похващайки проблемите с "меки ръкавички "! Трябва да се пипа по-твърдо , тъй ато при него не съществува опастност да му бъде поискана оставката , от лявата част на залата , разбира се ! ПРОСТО ТОЙ ЗНАЕ КИРЛИВИТЕ РИЗИ на много "правителства " , както и това как те "правеха реформи"и как се "облагодетелстваха " ! Говоря за тези преди 2009 г.!

 4. 4 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Ясно е едно - частните застрахователни фондове ще акумулират 10-тина милиарда от вноски - като УПФ-тата - пък после: Ау, какво стана! Подготвят ни нова кражба от всеки доход на хората, която ще нагуши неколцина олигарси. Кои - справка частните упф-та, които са набутали всичко в "акции" на свързани фирми и отчитат фалшива доходност.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 5. 5 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1581 Весело

  Не веднъж съм писал - искам да видя камикадзето, което ще се съгласи да вкара българското здравеопазване в 21 век... Ако успее с камъни ще го убием.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 6. 6 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  защото така лекарите щели да бъдат подложени на сериозен натиск от много по-мощните от тях структури в лицето на здравните фондове'
  Глупости бе, Маджаров. Нямa по-голям изнудвач от правителственият изрод наречен НЗОК. Там си определят цени на здравни дейности АБСОЛЮТНО ПРОИЗВОЛНО според това какво смята политическата класа да подхвърли на лекаря като заплащане. Така един медицински преглед с провеждане на имунизация е някакви 4 до 6 лева в зависимост дали ваксината е препоръчителна или задължителна. Ясно е за всеки ,че зад тази цена не стои остойностен труд и тя не се базира на никаква оценка на труда като образование ,квалификация и отговорност. Просто подхвърлени някакви жалки пари несъответно дори на дейности в други сектори в самото гето , камо ли съотнесено към западните стандарти на заплащане на лекарския труд. Частни здравни фондове просто не могат да предложат по-ниско заплащане защото няма такова възможно по-ниско от боклуците в НЗОК , а и няма да могат да посочат механизма на остойностяване който да е законен и защитим в съда . Това го може само наглия комунистически ‘платец’ НЗОК зад която стои правителството комуняги без значение боята- ГЕРБ,БСП .
  Ако един фонд не предложи адекватно остойностено заплащане на лекаря, просто лекарите ще бием шута на такъв фонд и няма да работим с него. Ощетен ще е ‘осигуреният’ пациент , който ще трябва да си плаща кеш или да търси баламурник лекар, който още работи с подобен нагъл фонд. Тоест лекарят ще има избор с кой да работи и с кой не , а пациентите д си правят сметка на кого дават вноските си . Днес лекарят няма избор – един държавно-правителствен фонд изнудвач и никой друг. Защото и пациентите не желаят да плащат за да излязат повече лекари в частния здравен сектор. С две думи имитацията на осигуряване, виртуалните плащания на лекаря си отиват –макар след 30 години опити да се запази незаплащаното колхозно съветско здравеопазване.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 7. 7 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2214 Весело

  Защо му трябваше да става министър...

 8. 8 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dr_Doolittle":

  Докторе, да приемем , че ти биеш шута на всички застрахователни частни фондове, понеже не си доволен от условията им.
  Оставаш само на основния пакет на НЗОК.
  Всички останали дейности над основния пакет кой ще ти ги плаща- пациентите ?

  Ми ще умреш гладен, понеже и пациентите са гладни, мнозинството от тях !

 9. 9 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Ананиев иска да ореже основния пакет на КАСАТА, всички останали или да доплащат или да се застраховат допълнително в ЧАСТНИ застрахователни фондове.

  НЗОК да остане за бедни и цигани, понеже за последните никой не казва КАК ще бъдат осигурявани- явно пак от нашите джобове.

  Останалите граждани попадат между частните фондове, болниците и собствения си джоб, като ДЪРЖАВАТА СИ ИЗМИВА РЪЦЕТЕ и ги оставя да се договарят САМИ !

  БЪРКОТИЯТА ЩЕ БЪДЕ КОЛОСАЛНА !

  Най- много ще пострадат бедните и възрастни, чието лечение НАДХВЪРЛИ основния пакет и ще трябва да доплащат !
  Или децата им !

  Така Ананиев спестява пари на Борисов , получава потупване по рамото, може и някой негов човек в някой частен фонд и т.н. , а бедните да си берат гейлето.

 10. 10 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Да допълним административното противоречие, че НЗОК ще работи по закона за осигуряването, а частните фондове- по застраховането, демек те ще бъдат длъжни да имат гаранционни влогове, да имат печалба, дивиденти , комисионни за брокерите си, премии и т.н.

  С други думи администрирането на частните ЗАСТРАХОВАТЕЛНИ фондове е много по- скъпо от това на НЗОК.

  И ако един частен фонд фалира, няма държавна гаранция за вложителите му.

 11. 11 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  България няма пари за една НЗОК, да го питаш Ананиев за какъв му е да иска допълнителни частни застрахователни здравни фондове?

  Аргументът , че се повишавала конкуренцията , е смешен- колкото се повиши конкуренцията при пенсионните фондове, накрая всички са опоскани.
  Или при ЕРП- тата.

  Болниците ще закъсат ОЩЕ ПОВЕЧЕ, понеже , естествено, частниците няма да искат да плащат !

  Единствената логика тук е да се отърве НЗОК от плащания и да остане само за бедни.

  Т.е, процентът , който България отделя за здраве- някъде около 4 % , да се запази и да ПРОДЪЛЖИ ДА БЪДЕ НАЙ- НИСКИЯТ В ЕВРОПА .

 12. 12 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#8] от "faeton.":

  Няма опция всички да не плащат. Просто ще има избор. Не е лошо.

 13. 13 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  Експерти в здравния сектор отново поискаха точни сметки, около които ще се прави здравна реформа

  И отново няма да получат адекватен отговор . И този министър ще се окаже с капацитет , колкото и на всеки друг министър , докаран от магистралните кръстовища . Каквото е и цялото герберско държавно управление .

 14. 14 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#13] от "papуre":

  Като МЗ се управляваше от ДСБ все едно бяха различни нещата... Все същата работа.

 15. 15 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 796 Неутрално

  БАЛЪЦИТЕ ДЕТО УМИРАТ ОТГЛАД МУ ПЛАЩАТ ЗДРАВНИТЕ ВНОСКИ НА ТАЯ СВИНЯ С НЯКОЛКО ХИЛКИ ЗАПЛАТА , ДРЕМЕ МУ ЗА ТЕХ, ДОНОРИ

 16. 16 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  И доколко това правителство ще може до края на мандата си да направи обсъжданите вече около девет месеца промени в здравноосигурителния модел или всички идеи ще останат повече на думи?

  Риторични въпроси . Резултата от празното до сега бръщолевене не интересува управляващите . Тяхната заветна цел е да добутат мандата си до края , ,за да отчетат поне един ПЪЛЕН МАНДАТ . До сега управлението на герберското котило е пълен провал във всички основополагащи сектори за просперитета на една икономически и социално силна държава . Пукането на пълните с обещания и намерения балони , се заместваха с още по- голям брои неосъществими обещания . Фикс идеята на герберите и по- точно на Простия им фюрер , сиреч водач , да се наложи като единствения радетел и ментор за някакво балканско сдружение ,, по подобие на Вишеградската четворка , и да може да се напъха и в учебниците по История . Наравно с Азис и Софи Маринова . И да отнесе със себе си колкото се може повече куртоазни потупвания по рамото , придружени с думи , които едва ли разбира . Пардон - една разбира - Конгречулейшън , Бойко . Което , според него самият , е достатъчно , за да се почувства историческа личност .

 17. 17 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Както се казва: "Виж му презентацията и му крой шапката". Това трудно може да се коментира по друг начин освен като гавра.

  Слайдове:
  1. http://bit.ly/30zUZSC
  2. http://bit.ly/2YT2pjd
  3. http://bit.ly/32suMXP
  4. http://bit.ly/2JFiKlg

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 18. 18 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  Докато МФ не започне да превежда реалните осигуровки на чиновниците, никакви реални сметки не може да има.

 19. 19 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5402 Неутрално

  "Експерти в здравния сектор отново поискаха точни сметки..."

  Няма такива

 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4289 Неутрално

  Системата е ясна!Касата пак ще прибира парите, а на практика който иска качествено обслужване си плаща яко, а събраните пари от вноски се управляват "през куп за грош"

 21. 21 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4289 Неутрално

  До коментар [#2] от "telqk":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Откакто започна здравната реформа/по времето на Костов/ само реформи се правят в Касата и системата на здравеопазване ....................,а резултатът е меко казано посредствен!!!!!

 22. 22 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  Председателят на групата на ГЕРБ и на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова също коментира, че приоритет на управляващите е преодоляването на обратното съотношението между болнична и извънболничната помощ. Определи сегашната ситуация, при която за 2017 г. е имало около 2.2 милиона хоспитализации, за "относително неефективен модел" и заговори за повече инвестиции в профилактика.

  И къде блееше , с извинение , тая кукла на конци , до сега ? . Като е била председател на ЗДРАВНАТА комисия и е с голяма експертиза , кьорава ли е била да усети зараждащото се "обратно съотношение " между болничната и извънболничната " помощ и налагането в здравната система на явно " неефективен метод ". Явно , метода е наложен не от експерти , а от функционално НЕПРИГОДНИ ръководители и служители .

 23. 23 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  До коментар [#8] от "faeton.":

  Щом днес плащаш автокаско 3-4 пъти над здравнте ти вноски на година и 70 лв за чадър и шезлонг ти си прави сметка как искаш да загинеш - депресиран без кола, от слънчев удар или търсещ лекар комунист , който да те преглежда безплатно.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 24. 24 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  Тогава щяло да има и остойностяване на основния пакет дейности, които ще се плащат от здравната вноска, за да знаят хората в бъдеще какво ще се плаща от вноската им и за какво ще трябва да се застраховат допълнително или да доплащат кеш. А след като тези въпроси са изчистени, министерството ще задвижи и нужните законодателни промени, за да задвижи реформата.

  Мърльо , с извинение . Този човечец драпа със зъби и нокти , за да наложи основната задача , заради която бе докаран и пльоснат на министерското кресло - да наложи законно и силово плащането кеш за здраве . И това плащане лека полека щ"е стане основно заплащане на здравните услуги и лечение . Пари , пари , пари , казвал едно време и Кир Михалаки , и зинал да глътне целият свят "
  Пари , пари , пари , реват в един глас Простия и простите и зейват да очушкат и последните грошове на пенсионери , безработни , и работещи сиромаси . Като истински мамини детенца на Демокрацията .

 25. 25 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  Всички аргументи и доводи за някаква виртуална реформа , са пара в свирката и прах в очите . Парламата за конкуренцията е недомислица , която води непрекъснато до увеличаване на броя на кожите , смъкнати от гърба на народа . Конкуренцията е начин за създаване на картелите и подялба на жертвите на месомелачката , наречена пазарна икономика .

 26. 26 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dr_Doolittle":

  Лошото е ,че никой не иска да има остойностяване на труда . От 20г се поставя този въпрос. Сега също не се предлага, което обезсмисля всичко друго

 27. 27 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  За всички плачещи по основния пакет на НЗОК едно пояснение:
  В момента НЗОК има огримен списък със уж осигурени здравни услуги за които обаче не плаща на изпълнителя . Пример НЗОК не заплаща домашни посещения на личния лекар. Но внушава ,че едва ли не личният лекар трябвва да ходи на домашни посещения (без никой да ги плаша) Така ли ? Завтра другари. Частен фонд ще осигурява толкова колкото си платиш. Тоест няма да има изкуствен и нереално раздут здравен пакет ,а остойностен лекарски труд с пресметане какво може да се осигури за тази здравна вноска. Другото ще е официално доплащане. А НЗОК реализира печалбз и още как - за политическата класа комуняги- пестейки пари от мизерното заплащане на лекарите и прехвърляне на спестеното за политически подаръци като ремонт и абонамент за безкрайни пътни ремонти, зали за певачки за политически мероприятия , стадиончета за онея нашите от Хурково, кетъринг ,Флакона, Спартана, , екскурзии в чужбина за партийния слугинаж и т.н. . НЗОК не реализирала печалба а ? А който си остане в НЗОК утре ще дойде при такива като мен , които ще имат табелка на вратата на кабинета 'НЕ РАБОТИ С НЗОК' Айде кеш и със здраве ха-ха-ха...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 28. 28 Профил на Miroslav Vladimirov
  Miroslav Vladimirov
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Всеки с малко по-добра икономическа култура знае че една социална система се изгражда около принципи, те са важните а не около разчети. Новата система трябва да бъде изградена върху принципите на сводния избор на потребителя, конкуренция между частните каси и НЗОК и солидарния принцип. Ползващите заздрави услуги трябва да са солидарни както по отношение на разходите така и по отношение на приходите във системата. Лицата които се осигуряват за своя сметка трябва да бъдат класифицирани на база доход е не на това към коя социална категория се причисляват, студенти , ученици, пенсионери и т.н.

  Мирослав Владимиров
 29. 29 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Бе какви сметки ве, то е ясно някой ще прибере едни парици от и без това източеата здравна система. Ще прибарат работещщите които са предимно млади и относително здрави и ще шитнат старите и децата на държавата която пак ще се плаща от същите работещи. Резултата ще е още повече източване на сиситемата този път и от фондовете.

 30. 30 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  До коментар [#26] от "hodounski":

  Поне 15 години лекарското съсловие това го повтаря непрекъснато. Предупреждвали сме и в този форум,че рано или късно ще има шоково поскъпване след като няма реални реформи 19 години. Няма как маникюристка да взима 30-100 лева за маникюр а ,лекарят 6 лева за преглед и имунизация на бебе. Самото общество отдавна трябваше да бъде потресено при тези контрасти.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 31. 31 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Кирил Ананиев е свестен човек и добър професионалист като бюджетар, но в здравното министерство ще се удави, защото проблематиката му е чужда, мурафетите на докторите и фармацевтите - непонятни, а болните у нас са бол, включително кръшкачи, симуланти и келепирджии,
  —цитат от коментар 1 на Илиана


  @Илиана, Кирил Ананиев може да е много добър по душа и добър професионалист като „бюджетар“, но не са му ясни основни принципи в продажбите на стоки или на услуги, какъвто тук е случаят със здравните услуги, най-общо казано! Какво имам предвид ли? Ами ето: НЕ Е КУПУВАЧЪТ НА УСЛУГИТЕ, КОЙТО ОПРЕДЕЛЯ ТЕХНИТЕ ЦЕНИ, А ПРОДАВАЧЪТ! Ясно ли е? НЗОК е купувачът, но тя определя цените на клиничните пътеки! Все едно да влезеш в магазин за обувки и да кажеш „Я, тези обущенца ми харесват, ето ви 30 лв.“. Тъпо, нали? А „доставчиците“, „производителите“ на тези услуги са лишени от изконното си право да определят цените на услугите си. Защо? Това е фундаментална грешка, но се продължава да се упорства тя да е основата, върху която се гради здравеопазването у нас – за реформа даже не си заслужава и да се говори! И това е само едно от многото неща, които трябва да бъдат коригирани!


  От близо година работя с чужди инвеститори, които искат да работят в този сектор в България и имат точно определена и прецизно построена стратегия за истински реформи в него. Има мегдан за печалби, и то много добри, като всички по веригата ще са доволни – лекари, пациенти, инвеститори, но няма мегдан за кражби и, може би, това е причината, поради която тези хора и предложенията им са предмет на отчаяна, брутална съпротива и то от хора, които иначе би трябвало да имат интерес от осъществяването на здравната реформа. Никой от инвеститорите обаче не бърза. Те са абсолютно наясно с интелектуалния и управленски капацитет на отговорните „фактори“ в здравеопазването у нас и знаят, че един ден положението ще стане крайно нетърпимо. Тогава тези, които днес се надуват и не искат да разговарят с тези чуждестранни инвеститори, ще бъдат изхвърлени от оборот и тогава ще се види с пълна сила, че „удавникът и за сламка се лови“. За съжаление, в България трябва нещо да се случи, за да се вземат мерки – например да се сложи светофар, чак когато стане катастрофа и загинат хора! Явно това е и ситуацията в здравеопазването! Толкова за министъра и за зам.-министърката, която си я води от Министерството на финансите с него – и двамата не стават за чеп за зеле!

 32. 32 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Интересно коя е тази неземна сисла която ще накара частните фондове да приемат пенсионери деца и по-бедните? Никоя пазарна сила няма как да го нпарави. А точно в това е разковничето на това ограбване. Значи докато работят и си плащат хората ще бъдат добре дошли в частните фондове. А като се пенсионират ще ги шитнат да се орпавят какато могат. А както знаем болните са предимно възрасните. А всичк ирано или късно ще остареем...

 33. 33 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 262 Неутрално

  По принцип теорията че частното било по-добро от държавното е вярно точно толкова колкото и обратното. Доказателството ? Ами коя точно услуга в България която беше приватизирана от държавата работи по-добре от преди? че то самото здравеопазване сега след акто приватизираха какво ли е и го маркетираха сега работи хем в пъти по-скъпо хем услугата е като ветеринарна, хем докторите недоволни и емигрират. Така че още повече по същия път на приватизиране е гаранция за нови трагедии.

 34. 34 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1638 Весело

  ... Ананиев взе думата, за да каже, че представената от него концепция е "скелетът" на новия модел ...
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Като разбрах, че Лъчо Мозъка е участвал активно в сглобяването на "Скелета", мигом се сетих за оня случай, с неговото кандидатстване за доцент в Софийския Медицински университет. Според регламента той трябвало да представи 25 солидни научни публикации, три от които поместени в чуждестранни медицински издания. На Лъчо обаче не му достигнали две статии и той с лекота прибавил научните публикации на проф. Любомир Иванов. Като гръмна скандалът, за да му запазят достойнството, от комисията пробутаха обяснение като за бавноразвиващи: станало техническа грешка, защото двете статии били подписани... Л. Иванов. Е, как да не стане „техническа грешка”, като публикациите не ги подбира комисията, а самият Лъчо!
  Заради тази история, преди да му лепнат "Професора", умилително и депутати, и журналисти го наричаха Лъчо Мозъка. Прякорът обаче беше циментиран след негов нов просташки гаф. В началото на 2010 година от ревизионен доклад на НАП става ясно, че д-р Иванов през втората половина на 2009 година е получил 131 000 лв. като консултантски хонорар от охранителна и застрахователна фирма, докато работи като народен представител. "Докторът" патетично обяви, че направил прегледи (той е гинеколог!) на над 1500 служители. Такъв обем от работа наистина може да извърши само един мощен, универсален мозък! Та затова го наричаха и Лъчо Мозъка.
  Лакомията му го вкара и в капана на вестник „168” часа от където се пуска съобщение в парламента, че ще раздават подарък луксозен мобилен телефон „Верту”. За по-сигурно Мозъка отива половин час по-рано и сяда на първия ред - такъв келепир изпуска ли се! Ама не се изпуска и такъв пинизчийски повод журналистите от вестника да се изгъбаркат с някой и друг лапнишаран от парламента... Като резултат, депутатите, за разнообразие, му тръснаха още един прякор - Лъчо Импулса."
  Та думата беше за реформата готвена от Лъчо Мозъка в здравеопазването -със сигурност, ще си останем само със скелета.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 35. 35 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#18] от "ivanpopov":

  Ами да да могат още да крадат от болници ,лекарствена мафия, сега и фондове ще сложат на клончето да точат и те. С тази малоумна система и милаирди да намерят отнякъде - всичко ще окрадат накрая с ниакъв реален ефект.

 36. 36 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Системата е ясна!Касата пак ще прибира парите, а на практика който иска качествено обслужване си плаща яко, а събраните пари от вноски се управляват "през куп за грош"
  —цитат от коментар 20 на bat_plamen


  Точно обратното!

  НЗОК вече няма да прибира пълната 8 % вноска на осигурените, а само част / все още неизвестна / от нея. С това тя ще покрива т.н. от Ананиев ОСНОВЕН ПАКЕТ . Има сериозни съмнения , че този пакет ще бъде ОРЯЗАН, т.е. някакъв минимум здравни услуги.

  Останалата част от 8 - те процента ще захранва частните ЗАСТРАХОВАТЕЛНИ фондове. Който не си избере САМ фонд, ще бъде ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯН !
  Плюс вноските на хората, които са избрали да се застраховат допълнително.

  Тези частни фондове трябва да се договарят с ЛЕКАРИ И БОЛНИЦИ за стойността на ДОПЪЛНИТЕЛНИЯ ПАКЕТ .

  Какво ще се случи всъщност съм обяснил по- горе !

 37. 37 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dr_Doolittle":Лошото е ,че никой не иска да има остойностяване на труда . От 20г се поставя този въпрос. Сега също не се предлага, което обезсмисля всичко друго
  —цитат от коментар 26 на hodounski


  АКО СЕ ОСТОЙНОСТИ реално МЕДИЦИНСКИЯ ТРУД, НАСЕЛЕНИЕТО ЩЕ ВИДИ , ЧЕ НЗОК краде от медиците , А НЕ ТЕ ОТ НЗОК, КАКТО ТВЪРДИ ПРОПАГАНДАТА .

 38. 38 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Всъщност тази "реформа" просто слага още едни посредници в системата и не е никаква реформа а просто още едни точлки на системата. Тези фондове нищо не лекуват а само администрират едни и същи пари плюс допълнителна администрация плюс печалба за фонда. Т.е. даже на теория това е губеща реформа за всички освен за собствениците на фонда. Ето това е поредната схема за ограбване приложена у нас.

 39. 39 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Интересно коя е тази неземна сила която ще накара частните фондове да приемат пенсионери деца и по-бедните? Никоя пазарна сила няма как да го нпарави. А точно в това е разковничето на това ограбване. Значи докато работят и си плащат хората ще бъдат добре дошли в частните фондове. А като се пенсионират ще ги шитнат да се орпавят какато могат. А както знаем болните са предимно възрасните. А всичк ирано или късно ще остареем...
  —цитат от коментар 32 на jobssboj


  Няма искам , не искам!

  Частните застрахователни фондове ще приемат част от задължителната здравна вноска на здравно осигурените лица. На практика това са почти всички, без някои трайно безработни.
  Ананиев обясни, че се въвежда нещо като средно аритметична вноска.
  Тя ще се дава на частните застрахователи на калпак застраховани при тях.

  Най- позорното е, че държавата официално заявява , че тя НЯМА ДА ПЛАЩА В ПЪЛЕН ОБЕМ здравните осигуровки на осигурените от нея лица- деца , учащи се , студенти, държавна администрация, военни, полицаи, пенсионери, регистрирани безработни.

  ДЕМЕК, работещите ще поемат , както и до сега , техните осигуровки.

  Примерно- работещите се осигуряват на 8 %, държавата нейните - на 5 %.

  Ананиев пести пари за здраве на Борисов , той го потупва по рамото и вероятно още някоя премия!

 40. 40 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Е средно аритметична стойност какво точно гарантира че ще приемат само работещи и млади т.е. здрави и че под един или друфг претекст няма да отказват пенсионерите? И като се има впредвид как работят държавните органи у нас като се защитават социално слабите е 101% ясно каква е целта на цялото това упраженение - да се набутат пансионерите да им плаща държавата в НЗОК ( т.е. пак същите работещи ) а фондовете да грабнат застраховките на работещите ( преедимно млади и птностелно здрави ) еТо това е всичко което целят измамниците и са го пуснал ив целофана конкуренцуия.

 41. 41 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Не знам защо се набутват пазарни схеми в системи които по дефиниция не са пазарни. Предстаавяте ли си някой болн да ходи да търси пазарните услуги докато умира или родители да са пазарно отговорни докато детето им бере душа. Следователно това изначално са малоумни схеми които неминуемо водят до трагичните резултати както в България. Сега в България се харчат 10 пъти повече средтва за здраве, но качестовто е като във ветеринарна клиника, смъртността приближава Африканската, алекарите масово емигрират. Следователно не работи за нито една част от системата освен за тези дето точат и стават млтимилионери по всякакви схеми. То това е и основата на тази нова "риформа" с частните здравни фондове - още едни посредници да тиочат от системата. Резултат е предизвестен - още повече трагедии и емиграция.

 42. 42 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Кирил Ананиев е свестен човек и добър професионалист като бюджетар, но в здравното министерство ще се удави, защото проблематиката му е чужда, мурафетите на докторите и фармацевтите - непонятни, а болните у нас са бол, включително кръшкачи, симуланти и келепирджии,
  —цитат от коментар 1 на Илиана


  Ще се" удави " само ако ТОЙ пожелае ! Иначе знае толкова много , че ще "заседне " на всички "патриоти " , които биха искали да му "сложат динена коричка "! Дори и на РУСОТО ЛЕНЧЕ е нейната "дружка " по приоритети - НИНОВА !

 43. 43 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  До коментар [#41] от "jobssboj":

  " Предстаавяте ли си някой болн да ходи да търси пазарните услуги докато умира или родители да са пазарно отговорни докато детето им бере душа. "

  Изглежда не мога да обясня както трябва !

  Няма такова нещо !

  Ти ИЛИ вече си избрал частен застрахователен фонд ИЛИ държавата те преразпределя към някой.
  Там постъпва част от задължителната ти здравна вноска + допълнителна здравна вноска, която ти сам си преценил.

  Когато детето ти или ти влезеш при лекар или в болница, НЗОК покрива лечението до основния пакет , а фондът- над него.

  Такава е ТЕОРИЯТА на Ананиев .

  На практика ще се случи , както по- горе !

 44. 44 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  И един основен въпрос - пенсионерите са над 2 млн. Те вече не плащат здравни. Как седи проблемът с тях? Могат ли да се прехвърлят в частния и кой ще плаща за тях?

 45. 45 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#43] от "faeton.":

  Е да ама явно си чел някакъв друг план. Няма нищо такова. Избираш или частен фонд или НЗОК само дето пенсионера и детето ти едва ли някой частен фонд ще ги вземе. Явно наистина си от 80% дето се обидиха на проф. Христов...

 46. 46 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#44] от "evtimvz":

  Ми могат да се прехвърлят ако фонда ги приеме. Само дето за какво му е на фонда беден и болен пенсионер? Естествено че под всякакъв претекст частния фонд ще иска да прехвърли пенсионери, болни , деца и социално слаби на НЗОК а той да грабне работещите и относително здрави млади от които може да се изкара печалба. А кой ще плаща за пенсионерите? Ми кой да плаща освен държавата т.е. пак същите работещи... ето това е цялата реформа.

 47. 47 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Сега лобистите начело с министера се опитват да убеждават кака приватизацията на посредника НЗОК ще доведе до по-ефекасна система. Ми наикак няма - напротив ще е още по=неефективна от сега. Просто се слагат още едни частни посредници които да грабнат печелившата част от т.н. пазар - работещите и младите, а песнионери , деца и прочие непечливши ще ги шитнат на НЗОК т.н. н а данъкоплатеца да се оправя както и до сега. Това е цялата риформа. То и сега уж частните болници щаха да дават конкуренция на държавните ама какво се случва на практика - точат каксата и бутат тежките случи и неусигурените на държавните които естествено фалират. Естествено че системата само налива пари в продъденото дъно а сега вместо да се запушат дупките окриват още една голяма - частните фондове които да точат още.

 48. 48 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 703 Неутрално

  5 милиарда на година от здравни осигуровки. Ебаси, къде отиват тези пари.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 49. 49 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4289 Неутрално

  До коментар [#36] от "faeton.":

  Ами в крайна сметка се получава това, което по-горе съм писал и то е, че който иска по-качествено медицинско обслужване ще се бърка яко в джоба!Системата е така направена , че да прецака хората , за да им извади парите от джобовете- нещо като в САЩ и определено много по-различно/и зле/ от социално осигурена Европа!

 50. 50 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#48] от "qwerty 500":

  Къде къде - усвояват се ве, даже още искат... краде се яко у нас бе байно, ти сега ли падаш от Луната?

 51. 51 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Чакам частни здравни каси от БАЯ време. Да тогава НЗОК ще фалира или ще трябва да работи! Д$$ба и некаъдрнаата държава. Винаги имам чувството ,че живея в долнопробна американска/руска комедия...

  www.soundcloud.com/x2805
 52. 52 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#11] от "faeton.":

  ОК. Да махнат НЗОК, но да не се осигурявам за нещо, което и сега едва получавам...

  www.soundcloud.com/x2805
 53. 53 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Слайдове: 2. http://bit.ly/2YT2pjd
  —цитат от коментар 17 на baba_zozolana


  Имеется хас. "Проучили сме Германия, Франция, Холандия"

  Харч здравеопазване в % бевепе:
  България - 4,7
  Германия - 9,8
  Франция - 9,2
  Холандия - 9,2

  Значи целта на Реформата е матряла да почне да плаща двойно

  http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=spr_exp_gdp&lang=en

  От същата таблица (в меню healthcare) имаме и
  Естония - 4,9
  Гърция - 5,3
  Кипър - 3,5
  Латвия - 3,7
  Люксембург - 5,3
  Унгария - 5,2
  Полша - 4,6
  Румъния - 3,9

  Тея обаче неизвестно що никой не ги е изследвал

 54. 54 Профил на kirka80286
  kirka80286
  Рейтинг: 515 Неутрално

  О, още една реформа. Коя е тази подред, 147-мата ли, че загубих бройка? Докато си "реформират всичко", хората ще изпукат. Кавичките са, защото всички знаем, че никой нищо не реформира, просто едни задни части стават от един кожен офис-стол, и докато е още топъл, сядат други задни части. Дето и те са наши хора. Това е "реформата".

  "Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 55. 55 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 304 Неутрално

  ДО № 48

  ПАРИТЕ ОТИВАТ В ДЖОБА НА НАЙ КРАДЛИВОТО СЪСЛОВИЕ ---ЛЕКАРИТЕ
  ТЕЗИ СТАТИИ 99% СА ПИСАНИ ОТ ДОКТОРИ

  ОТ ЧАСТНИТЕ КАСИ ВСЕКИ ПАЦИЕНТ ЩЕ ЗНАЕ КАКВО ДОКТОРА ВЗЕМА ОТ НЕГОВАТА СМЕТКА

  БЯХ НА ЗЪБОЛЕКАР ,ПЛАЩАМ МУ В БРОЙ ЗА ЧАСТЕН ПРЕГЛЕД,ТОЙ МИ ПОИСКА ЗДРАВНАТА КНИЖКА ,НА СЛЕДВАЩИЯТ ПРЕГЛЕД АЗ МУ ПОКАЗАХ КНИЖКАТА ,ТОЙ МИ КАЗА ЧЕ СЪМ ИЗЧЕРПАЛ ПОЛАГАЩИТЕ МИ СЕ ПАРИ ЗА 2019 Г-ПРОВЕРИХ ЧЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА ИМАМ 93 ЛЕВА,зъболекар ги е изтеглил без да знам какво е взел
  ТОВА ИСКА ДА СПРЕ АНАНИЕВ НО ВИЕНЕТО НА КРАДЦИТЕ ЩЕ БЪДЕ СТРАХОТЕН ВОЙ

 56. 56 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4685 Неутрално

  Как се прави реформа, след като всички лекари станаха ЕТ, с основна дейност, изготвяне на документация с фалшиви данни и неизвършени дейности, е много интересен въпрос...

  Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
 57. 57 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 304 Неутрално

  В ЧАСТНИЯТ ФОНД ПАЦИЕНТА ЩЕ ЗНАЕ ЗА ВСЕКИ ПРЕГЛЕД КАКВО Е ПЛАТИЛ И КАКВО МУ Е ОСТАНАЛО В СМЕТКАТА

  ТАКА Е ПРИ БЕЛИТЕ НАРОДИ
  МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДА КАЖЕ КАКВИ ПАРИ Е ВЗЕМАЛ ДОКТОРА ОТ КАСАТА ЗА НЕГОВИЯТ ПРЕГЛЕД
  ТОВА АКО СТАНЕ Е ДОБРЕ ,АКО НЕ ТО И 10 МИЛИАРДА НЯМА ДА СА ДОСТАТАТАЧНИ ЗА ДА СЕ ПОКРИЯТ КРАЖБИТЕ

 58. 58 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8723 Неутрално

  Язък , че Кирил Ананиев е финансист. Досега все се оправдаваха, че лекарите-министри не разбират от финанси. Е, този разбира и работата се обърка още повече.

 59. 59 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#55] от "antoni":

  и какво ще попречи на болницата да ти надпише сметката ? фонда плаща а ти имаш недостиг на средства ? пращат ти ЧСИ за бъбрек , или какво ? хипотетична ситуация , ама дали ?

 60. 60 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  здравната реформа е същата върти- сучи да остане същия батак и кинтите да си вървят в вече утвърдените посоки...всичките здравни министри са нефелници и хора на статуквото...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 61. 61 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  АМАН ОТ КРАДЦИ !!!

  Като започнели застрахователите да се конкурират щяло да паднат цени???

  ГЕРБ-авата реформа и уж огромната конкуренция конкуренция между бившите бандити - днес застрахователи, доведе до там, че карането на автомобил вече се превърна в лукс достъпен за единици български граждани. Гражданската отговорност поскъпва постоянно и все не им стига на мутрете. 300 лв. Гражданска отговорност - а преди тези бандити беше под 20 лв.; 200 лв. данък община - преди бяха 30-70лв; 100 лв. винетка - преди нямаше; 50 лв. за преглед, улиците превърнати в платени общински паркинги от всякакви зони - преди общината не прибираше наеми за спирането и паркирането по разширените зони в градовете, щото все пак се плаща и данък община за автомобила ... огромните глоби за щяло и не щяло с управданието, че уж шофьорите били виновни и затова трябва да ги преследваме... Понеже сте тъпи цървули си мислите, че някой се качва в колата с желанието да нарани себе си или други хора. Е ако можехте и да мислите щяхте да се сетите, че основните причини са липсата на видимост по пътищата / на повечето места просто някой трябва да окоси избуялата растителност/ и лошото им състояние. Скоро след като частните допълнителни пенсионни фондове, в които уж доброволно ни задължихте да се осигуряване, започват да плащат допълнителни пенсии ще се окаже, че перите в тях просто са откраднати и пак някой най-нагло ни е окрал. Но понеже си е от нашите - ще го кръстим от"неизвестен извършител" ...

 62. 62 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Това е ракиена идея. Право на всеки човек е да има условията да бъде здрав. По промени от 2011 г., НЗОК осигурява финансирането на ваксини, хемодиализа, борба с туберкурозата, СПИН, и други заразни заболявания, предотвратяване на епидемии, покрай всичко останало. Това са все неща, които не са лични, ами обществени, следователно Министерството на Здравеопазването трябва да има бюджет за тях.
  Но не, НЗОК ги покрива. Сега, като се добавят конкурентни каси, какво, и те ли трябва финансирант ваксините например?

  И това е най-малкият проблем. В какво точно ще се конкурират касите? В осигуряването на максимален брой услуги най-евтино. Тоест, ще се конкурират в по-евтини услуги, демек - по некачествени.

  Като добавим, че в случай, че кампанията на Иван и Андрей с тигана и бебетата не даде резултати, кой точно ще осигури достатъчно средства в касите? Като разделиш 2 милиона работещи българи на две, се получават двойно по-малко пари за всяка от касите.

  Пазарният принцип е добър за сладоледи, коли и електроенергия може би. Добър е и за експертността в конкуриращи се болници. Но не и за мястото, от където болниците получават парите си. Не искат да Реформират НЗОК със електронните карти, за да могат да я източват, но само това е пътят - по-добра отчетност, щом не може с по-съвестни лекари...

 63. 63 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dr_Doolittle":

  Благодаря за коментара, изяснява много неща. Всъщност фондовете ще се борят за вас, лекарите. Тоест, за да бъде един фонд конкурентен, ще трябва да плаща повече за дадена услуга, следователно - по-малко на брои осигурени услуги в пакета, ако иска да бъде с конкурентна на другите фондове вноска. Тоест, ние ще плащаме за повече неща директно.

  Добре, защо трябва да се стига до създаването на подобна административна бъркотия? Не е ли по-лесно да се намали пакета от услуги, да се увеличи вноската ако трябва, и да се въведе електронната карта?

 64. 64 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2929 Любопитно

  До коментар [#1] от "Илиана":

  "добър професионалист като бюджетар"

  И като такъв успява да съвмести "солидарност" (на разходите) със "свободна конкуренция" (в печалбата) на НЗОК!?
  На такива добри хора у наше село им викаме "кръгли идиоти".

 65. 65 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2929 Весело

  До коментар [#56] от "hamiltonf":

  "Как се прави реформа, след като всички лекари станаха ЕТ, с основна дейност, изготвяне на документация с фалшиви данни и неизвършени дейности, е много интересен въпрос.."

  Глупости! ЕТ-та на ОЛП-тата са под 5000 фирми и намаляват с всеки месец (по естествени причини) и изготвянето на документация е с цел реализацията на печалба от обслужването на клиента. А "фалшивите данни" са нещо като рекламата - бърка в джоба на работодателя (за трите дни болнични) за види как служителите му се поболяват да работят за него. "Неизвършените дейности" е спестяване на разходи - основна мантра-съвет на МВФ, Световна банка и бол пишман финансисти, натраван за излизане от криза.

 66. 66 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2929 Весело

  До коментар [#47] от "jobssboj":

  " как приватизацията на посредника НЗОК ще доведе до по-ефикасна система"

  Посредникът е НАП - Националната агенция по приходите събира здравните осигуровки, контролира спазването на закона и налага наказателни лихви за неизправните осигурители.
  НЗОК само харчи и за изхабяването си от хърчлъка прибира по 2.5% от събраното от НАП. Дори не знае за кого по колко харчи (никой няма здравно досие, а в закупените здравни книжки, отдавна с изчерпани страници, нищо не е отбелязано. Затова при всеки преглед се правят пълни кръвни изследвания и алергични тестове).
  Простият въпрос, който никой не задава, КОЙ ще плаща/събира здравните осигуровки в полза на "конкурентите" на НЗОК - частните здравни фондове (с по над 500 хил. осигурени лица)? Още по-практично, баба Ви Пена, пенсионерката-реститутка, как ще плаща здравната осигуровка за ВИП пакета на частния здравен фонд? Директно като разходите ще ги прихваща от наема от реституцията (хонорари, заплата, ако е управител/фасилити мениджър)? Или държавата ще ѝ плаща както е по закона сега?
  И кой ще плаща осигуровката на внучето, непълнолетно, избрало и то ВИП пакет в частен фонд?
  Още по-просто - разходът за здраве - операции, масажи, спа-процедури, лекарства, хранителни добавки (хляб, мляко, сирене), козметика, липосукция, ин-витро и ин-виво оплождания, животоспасяващ секс, с какви данъци ще се облага - ДОД, ДДС, акциз. Или ще бъдат необлагаеми, щото децата така или иначе не са данъчно задължени лица.

 67. 67 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#5] от "Nil satis nisi optimum":

  Да го убиете? Трябва да го почерпим.

 68. 68 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2554 Неутрално

  До коментар [#8] от "faeton.":

  Доктора няма да умре гладен ,за същата дейност , колегите в Германия , без да се напъват по 24 часа в денонощието и 365 дни и да преглеждат като мен вчера 105 човека в практиката ми , си докарват по 35000 евра на 3 месеца ,нямат никакви отношения с немските каси в тези 3 месеца работят до 900 пациента на месец , по 7 часа дневно ,почиват поне 15 дни непрекъснато ,за разлика от българското джипи ,което не знае почивка дори събота и неделя от 20 години ,немския пациент няма телефона на личния си лекар ,за да го безпокои когато си поиска , а дори да бъде даден на близък ,справка по телефона е 50 евро от картата ,а не безплатно като тук , разликата е огромна ,а дефицита само в един квартал на малък немски град ,произволно избране е от поне 10 празни места за джипита ,които никой не покрива ,просто нямат лекари ,е познай кой ще умре от глад или кой о т липса на достъп до дипломиран лекар .

 69. 69 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2554 Неутрално

  До коментар [#44] от "evtimvz":

  проблема с нулевите вноски на 4 милиона българи никой не го постава , а той е най важен ,как ще вдигнеш 50% от вноската на 0 лв ,като се получава пак 0 , кой ще ги плаща тези вноски ,щото няма такъв модел в света ,дето никой да не плаща ,щот бил освободен ,а доктора безотказно да му слугува ,да плаща огромни пари и осигуровки на персонал ,който е задължителен ,да поема разхода по обслужване, прегледи ,рецепти ,консултации ,изследвания ,глоби за този безплатен труд ,щото и касата трябва да живеят айляците ,а накрая 0 лв от касата и 0 лв от пациента , този модел как ще стане ,щото тези са най недоволните и то от докторите ,не от това ,че не плащат нищо , не изпълняват никакви профилактики ,щото не ги интересува ,те са безплатно лекувани така и така ,правят скандали за направления веднага в болница или където си решат ,щото са тежки и никой не търси що не изпълняват лечение и предписания на дипломирания си лекар , а само лечение и предписания на комшии ,близки и разни мошеници продаващи добавки и лекарства с неясен произход .

 70. 70 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2554 Неутрално

  Истината е ,че никое правителство не може да създаде никакви промени и никакви частни фондове ,просто ,защото няма кой да плаща , не може 4 милиона да чакат на държавата да ги осигурява , тя откъде ще вземе пари дори за основната НЗОК ,ако не от данъците на останалите хора ,а накрая на тях се отнемат права , направления , слагат се лимити на докторите ,които са по 1 направление на човек на година и 2 лв за изследвания ,а пациента бесен и недоволен от докторите ,не от правителството ,което решава ,че с парите на 2.4 милиона осигурени ,ще се лекуват безплатно и безлимитно 6 милиона ,а докторите ще им плащат глоби ,ако надвишат 2 лв за изследвания , все едно да задължиш бензиностанцията да зареди 2 л гориво и колата да стигне на 100 км ,ама бензинджиите са задължени да я тикат до там ,ако не стигне горивото ,а то няма как да стигне , щото колата гори примерно 10 на сто , ако не го направят ще ги глобят и тези пари за 2 л гориво им ги вземат , мазохизъм тотален ,затова винаги докторите и медиците са виновни ,не пациентите и държавата .

 71. 71 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4685 Весело

  До коментар [#65] от "wanderer":

  "Глупости! ЕТ-та на ОЛП-тата са под 5000 фирми..."


  Някой май не схваща, та ще го напиша по-ясно - всеки лекар стана търговец...

  Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
 72. 72 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  Няма нищо по-сигурно от това, че монопол, оставен в ръцете на държавата, дава най-лошите резултати. От конкуренция бягат само некадърните, или онези, които разчитат да корумпират. В момента монополът на НЗОК е идеалната среда и за двете: и за корумпирането ѝ от агресивни частници, и тя да бъде бухалка към лекари, които искат просто да се занимават с медицина и не са добри в правенето на далавери. Махнете монопола на НЗОК, осигурете правила за конкуренция между фондове-фондове и изпълнители-изпълнители, и резултатът ще е друг. Няма да е идеален, но със сигурност ще е по-добър от сегашния. Защото по-лош вариант от сегашния е само и НЗОК, и изпълнителите да са държавни...

 73. 73 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#72] от "inn":
  Монопол в частни ръце дава оше по-лоши резултати!

  Мърфи е оптимист!
 74. 74 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 304 Неутрално

  ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

  ДЕЙСТВАЙТЕ СМЕЛО -ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ВИ Е ЧУДЕСНО

  СПОРЕД ПОЛИТОЛОГА РАЙЧЕВ ,ДОКТОРИТЕ КРАДЪТ ХИЛЯДИ ПЪТИ ПО ВЕЧЕ ОТ ЦИГАНИТЕ

  СПАСЕТЕ БЪЛГАРИТЕ ,СЕГАШНАТА СИСТЕМА УНИЩОЖИ ДОСТОЙНСТВОТО НА ЛЕКАРИТЕ И НАЙ ДОСТОЙНИТЕ ТРЪГНАХА ПО КРИВИЯТ ПЪТ
  СМЕЛО И ОЩЕ ПО СМЕЛО УВАЖАЕМИ Г-Н АНАНИЕВ
  ЕДИН БАНАН ДА СИ КУПИШ И ТИ ДАВАТ РАЗПИСКА ,А КАКВО ДОКТОРА ВЗЕМА ОТ КАСАТА ПРИ МОЯТ ПРЕГЛЕД АЗ НЕ ЗНАМ ,АМИ ТРЯБВА ДА СИ ЛУД ДА НЕ ГРЕБЕШ ОТ ТАКА ПРЕДЛОЖЕНАТА АВАНТА

 75. 75 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  От 1989 г. до 1996 г. българите (голямата част от тях) се страхуваха от капитализма. Трябваше при Жан Виденов "държавните" заплати и пенсии да станат 3 долара, за да разберат някои хора, че с капитализъм зле, ама без капитализъм - бетер. Сега всички толкова вярват в добрината на държавния монопол (НЗОК), че чак им е страшно да си помислят как ще е възможно частници - в конкуренция помежду си - да свършат по-добра работа от държавната НЗОК. Е, явно ножът още много ще трябва да удря в кокала да дойде катастрофа от мащаба на Жанвиденовата и в този сектор (макар, че тя вече е факт), та белким се престрашим да направим някоя крачица напред и без "държавното"...

  Иначе, Москов е прав, че Баш-герберът само се прави на пич, ма иначе си е баш пичка. Никаква реформа няма да направи. Много го е шубе, клоуна...

 76. 76 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#61] от "proizvoditel":

  Застраховката Гражданска отговорност уж въведе "конкуренция" между маса бандити станали застрахователи, но вместо да паднат цените, те се качиха над 10 пъти и пак не им стигали мангизите. Въведената електроенергийна борса уж трябваше да намали цените в следствие на конкуриращи се пазарни субекти, а в същност вдигна цените на тока над 10 пъти за повярвалите фирми купуващи ток през борсата.. Пенсионните фондове след като над 15г. събираха парите на бъдещите пенсионери уж конкурентно и те май били на жесток дефицит, защото едни мениджъри така прозрачно и ефективно ги управлявали, че парите в тях въпреки инфлацията, ставали все по-малко. И при тази поредна реформа между същите тъпи бандити правена от този безхаберен министър и тъпата му замесничка, очакваните резултати са вдигане поне 2 пъти на здравните осигуровки и един два обира на няколко стотин хиляди здравно застраховани. Начина, по който сготвиха няколко стотин хиляди българи в Олимпик и в КТБ, паоказа, че мафията постила пътя към ада с добри намерения.

  не съм избягал
 77. 77 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Кой върна парите или поне влезе в затвора за кражбата на над 2 милиарда долара от България сътворена от четата на Огнян Дойнов? Кой върна парите или поне влезе в затвора за кражбата и раздаването от Андрей Луканов на едни червени куфарчета пълни с откраднати от държавата пари? Кой върна парите или поне влезе в затвора за кражбата и фалита на Минерал банк, Балкан банк, Стопанска банка, Агробизнес банк, Първа частна банка и тн. банки фалирани умишлено в началото на прехода. Защо ония бандити с фирми на входа и на изхода на всички оборотни държавни фирми не ходиха на топло? Ами същите бандити нарушаваха многократно югоембаргото наложено от ООН и по суша и по реката и по жп релсите. Откраднаха и подариха на Сърбия огромно количество вагони собственост на БДЖ, както и кораби тикащи български шлепове пълни с петрол. Но пак извършителят се оказа неизвестен и бандитите, които и днес са на власт пак не влязоха в затвора. Нали именно те натрупаха дългове надвишаващи сумата на активите на всички големи наши производствени и търговски предприятия и стартираха по времето на Виденов масовата приватизация където си взеха за без пари всичко по-ценно в тази държава. Как така Костов ще е виновен, след като той продаде натиканите в един списък за ликвидация от четата на Жан Виденов обезкостени от мафията огромни държавни предприятия. Именно Костов дойде защото правителството на Жанчо допусна фалите на 16 български банки, остави държавата без резерви и врътна /май нарочно/ инфлацията достигнала до 300 % на месец и прибрала парите на народа. Пак няма виновни нали? А забравих Костов и Иванчева са виновни за всички беди на българина. Нали бе Слави? Ама ако Костов не ни беше измъкнал от блатото и не ни беше натикал в ЕС и НАТ, днес нямаше да има какво да ядем. Последваха продажби с компенсаторки, заменки кон за кокошка на земи и гори основно край морето и планинските курорти, източване, откровенни кражби и всякакви измами с него на всичко от Държавния резерв, постоянно крадене от Козлодуй и Белене, източване на бюджета и еврофондовете, организиране на държавно ниво на контрабанда на цигари и пране на пари, откраднати и изнесени от България, перат се даже пари на руската и италянската мафия, хазарта бил европейска работа, последва фалит на КТБ, фалит на застрахователи ...
  ВСИЧКО ТОВА НИ СЕ СЛУЧВА ЗАЩОТО У НАС БИЛО ИМАЛО ПРАВОСЪДИЕ, ГЛАВЕН ПРОКУРОР, пазарна икономика, конкуренция... ИМА САМО ЕДНО И ТО Е НАГЛА КРАДЛИВА БАНДИТСКА ДЪРЖАВА В КОЯТО НЯМА НИТО КОНКУРЕНЦИЯ, НИТО ПРАВОВА ДЪРЖАВА НИТО СОЦИАЛИЗЪМ НИТО КАПИТАЛИЗЪМ!

  не съм избягал
 78. 78 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 304 Неутрално

  ПАК ФИШЕЦИ ЗА ДА ПОТЪНЕ ВСИЧКО В МЪГЛА
  КАКВО ОБЩО ИМА ВИДЕНОВ,КОСТОВ И БАБА ТИ

  АНАНИЕВ АКО ИЗБАВИ БЪЛГАРИТЕ ОТ ТОВА КРАДЛИВО ДОКТОРСКО ПЛЕМЕ ,ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОБЯВЕН ЗА НАЦИОНАЛЕН ГЕРОЙ

  Г- МИНИСТЪР ,ДЕЙСТВАЙТЕ СМЕЛО ,УМНАТА ЧАСТ ОТ НАРОДА Е С ВАС,ОСТАНАЛИТЕ ЩЕ ГО РАЗБЕРАТ ,МАКАР И МАЛКО ПО КЪСНО

 79. 79 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#78] от "antoni":

  Ех глупаво ТЕРБерско слугинче!
  Нима си мислиш, че народа е толкова тъп и не се сеща, че не "крадливите доктори" са я му проблема. Дъртаците стоящи в дъното на всички големи кражби от държавата България са едни и същи - само дето безнаказаността и апетита им е пораснал. Колегата е посочил, част от деянията на бандитите, служещи на едни и същи господари, независимо от тяхното формирование. Чии са тези застрахователи дето уж се конкурирали и щели да се конкурират за парите на българите? Същите тези застрахователи, на същите тези бандити, за които държавата си е тяхна собственост. Те ползваха и БКП, и БСП, и ДПС, и ГЕРБ, и техните сателити... Те създадоха Мултигруп, ВИС 1, ВИС 2, СИК, ТИМ, а днес са акционери в застрахователни и холдингови дружества, които са собственици на всичко в държавата. Техни са огромните хотели и курорти, които заграбиха и изградихаза да си изперат парите, въпреки, че такива огромни обекти няма как да бъдат на печалба със сезон от 1-3 месеца. Техен е вноса на оборотни стоки и контрабандата. Техни са всичките български големи морски, речни, въздушни, автомобилни и ж.п. превозвачи. Техни са всички летища и пристанища в България. Техни са медиите, с които манипулират българите. Тяхна е всяка оборотна дейност. Те си присвоиха всички власти в държавата. Там свободния конкурент се явява заплаха и се впрягат всички усилия да го превземат или унищожат. Това е завладяна държава...

 80. 80 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Тези огромни активи са концентрирани в твърде малко ръце с твърде големи уста. Те управляват всичко чрез огромна армия слуги, които действат под страх от наказание и затова тази тяхна империя няма как да реализира печалби. Затова трябва все да крадат от другите. В началото крадяха по магистралите, после източваха държавните предприятия, след това завладяха акцизи и контрабанда, после парите в банките ... днес са завладели цялата ни държава и ни налагат да живеем с наглостта им. Явно са решили от всеки наш лев доход да си прибират процент... Посредника само потребява ресурси и не е носител на нищо креативно или иновативно. Печелят само обществата с конкуриращи се свободни субекти производители, а не със зависими слуги, които изпълняват и се подмазват, които не трупат опит и ги е страх да поемат рискове. Тези нагли бандити завладяха държавата парче по парче и си мислят, че ще си отнесат имането на другия свят. Не те просто нанасят много мъка и нещастие на цул един народ, а това са неупростимите грехове дето ще вземат на другия свят. А тази псевдо реформа цели единствено вносителите на консумативи от мафията да унищожат конкуренцията, да ни завладеят и парите за здраве, като след това ни вдигнат в пъти вноските. Това дето се случи със задължителната застраховка "Гражданска отговорност", ще се случи и със здравните ни осигуровки. Монополът трябва да е единствено държавен. Държава, която не регламентира и не намалява посредниците е обречена на провал.

 81. 81 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#78] от "antoni":

  Значи ти хубавецо се опитваш някого да убедиш, че отделните вестници в България щели да сават свободен пазарен играч и да създадат конкурентен пазар въпреки, че всички са собдтвеност на Пеевски, въпреки, че пак той е собственик на единствената разспространителска мрежа и пак той е собственик на единствените места /Лафките/ където се продава тази преса. Що не питаш ЕС дали няма дя ти се смеят на наглостта.

  не съм избягал
 82. 82 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#36] от "faeton.":

  Всичко е подготовка за поредната мащабна кражба - това е 100% сигурно. Последното което аз чух и четох по темата е малко по различно а именно: 8% си остават 8 и те ще покриват "основния пакет", който още не се знае какво значи, но няколкото доктори, бюджетари и докторобюджетари, които слушах, залъгваха матряла, че тези 8% щели да покриват всичко, което и в момента се покривало от НЗОК!?!? После - ако човек САМ не избере място различно от НЗОК където да си внася 8-те %-та, то те по дефолт отиват в НЗОК т.е. няма служебно разпределяне в частен фонд освен ако изрично не си поискал това да се случи. След това - предстоели законодателни промени по силата на които НЗОК ще добие право да прибира допълнителни пари над тези 8% и да надзастрахова кой каквото си плати над "основния пакет". В резюме, ако това е така както съм го разбрал, НЗОК ще стане един от n на брой здравни застрахователи със същите права и задължения като частните, но с привилегията всеки който изрично не е посочил частен застраховател си остава в НЗОК!?
  Отново накратко - търсят и намират начин да приберат още някакви пари над сегашните 8% без никаква промяна в здравната услуга - говори се с категоричност за повече пари а никой не чух също така категорично и конкретно да каже как ще получим повече здраве!? Ами няма да го получим! Ще плащаме повече за същото...в най-добрия случай! Бъдете здрави!

 83. 83 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#82] от "06210311":

  Сега като сложат едни високи цени на различните медицински дейности, ще се окаже, че основният пакет не покрива и половината дейности, които днес касата покрива с тия 8%. С парите над /% ще покриват всичко останало. Съдейки по начина по-който същите застрахователи вместо да понижат цените на " Гражданската отговорност" , я увеличиха по-вече от 10 пъти, не бих се учудил здравната осигуровка плюс застраховката при застрахователите да достигнат 16 % и пак да им изглеждат малко и да не покриват всичко. След като вкарваш нови посредници в една разградена система, то резултата е предвидим - навите посредници и те ще искат да си тъпчат стомасите и ще ни се качат и те на главите.

 84. 84 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 830 Неутрално

  От всичко прочетено разбрах едно:
  Някой се опитва да замени СОЛИДАРНАТА СОСТЕМА на здравеопазване с доказано неефективната здравна система на САЩ.
  При тази втората, граждани на САЩ емигрират в Канада и Западна Европа поради непосилните разходи за здраве.
  Пожелавам на министъра и целият му екип да имат един ден нужда от здравни грижи и да НЕ МОГАТ да си ПЛАТЯТ.
  И не съм против пазарно заплащане на лекарският труд, но за целта трябва да се въведе ред, започваш със събиране на данни за болните, разходите на болниците и съответно остойностяване. Останалото е вятър и мъгла.
  За съжаление всички истински реформи в тази изстрадала страна се плащат с КРЪВ и ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ. И с тази ще е така.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK