Лекарите с платена от държавата специализация ще трябва да работят 3 години в България

Лекарите с платена от държавата специализация ще трябва да работят 3 години в България

© Asscociated PressЛекар специализант, на който държавата е плащала специализацията, ще трябва три години след завършването на обучението си да остане да работи в България, и то в конкретни болници, посочени от здравното министерство, в които има недостиг на съответните специалисти. Това е една от промените, които от днес влизат в сила, след като промените в наредбата за придобиване на медицинска специалност бяха обнародвани в Държавен вестник.


Идеята на промените е държавата да има контрола върху осигуряването на нужните кадри в здравеопазването, тъй като сега няма възможност да въздейства, когато се установи недостиг на определени специалисти. Досега плащането за лекарите специализанти беше за сметка на бюджетите на болниците и поради финансови трудности много от тях изобщо не обявяват места за специализанти. А държавата не можеше да определя какви кадри да развива приоритетно в зависимост от нуждите на здравната система.


Първоначално проектът за промени в наредбата предвиждаше специализантите на държавна издръжка да трябва да работят в същата болница, в която са специализирали, и то толкова време, колкото държавата е плащала за тях. Сега младите лекари ще имат право на избор между различни болници в различни населени места, които здравното министерство ще определя в зависимост от недостига. Ако не работят нужните три години в тези места, лекарите ще трябва да върнат на държавата платените суми. Ще се приспада отработеното време.
Размерът на месечната субсидия за базите за обучение за всеки специализант в общия случай ще е в размер на две минимални работни заплати за страната и дължимите осигурителни вноски върху тях. Министърът на здравеопазването вече ще може да определи специалности, за които ще се плаща по-голям месечен размер на субсидията, но не по-голям от три минимални работни заплати и дължимите осигурителни вноски върху тях. Трудовото възнаграждение на специализантите, приети на места, за които държавата изплаща субсидия, няма да може да е по-малко от две минимални работни заплати, а за специалностите, при които се отчитат негативни тенденции, възнаграждението е до три минимални работни заплати.


Въвеждат се и нови правила, с които се очаква да се отговори на недостига на лични лекари. Предвижда се те вече също да получават възнаграждение за специализацията си, като заплатата на специализантите, финансирани от държавата, няма да може да е по-малко от 1,8 пъти минималния месечен размер на осигурителния доход за съответната икономическа дейност и квалификационна група професии.


Специализацията по обща медицина ще се осъществява по общия ред за клинични специалности – въз основа на срочен трудов договор на длъжност за специализант, а не въз основа на заповед на ректора. По този начин ще бъде разрешен основният проблем с липсата на доходи по време на специализацията. Създава се възможност за субсидиране на базите за обучение на лекари по обща медицина, каквато досега не съществуваше. Размерът на месечната субсидия за специализиращите за лични лекари ще е в размер на два пъти минималния осигурителен доход и дължимите осигурителни вноски върху него.


Освен това с промените се въвежда и максимален срок, в който обучението за придобиване на специалност трябва да приключи с успешно полагане на държавния изпит - не повече от 5 години след изтичане на срока за обучение по съответната специалност. След това обучението за придобиване на специалност ще се прекратява.

Коментари (144)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Силно решение.

  АКо иска да работи в Германия, Франция ... - да кихне парите за обучние в държавния бюджет.

 2. 2 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  Не трябва да е само за специализацията, а за цялото обучение!
  Данъкоплатеца плаща, а после няма лекари да го лекуват!

  До кога?

  Любовта ще спаси света!!!
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 4. 4 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  КомунизЪмът в действие!

  Ма то и кво друго да се очаква от потомствения комуняга Боку и началстващата го комунишка ДС?

  Баси!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 5. 5 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#3] от "aleks ivan":

  Вие какво - да не мислите, че държавата ще почне да дава достойни заплати на младите лекари?!

 6. 6 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  До коментар [#3] от "aleks ivan":

  ами като не ги устройва да си плаща
  Не знам дали е последното, но държавата плаща 12 000 на година за обучение по медицина

 7. 7 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Не познавам Юлиана Колева ! Статията е превъзходна , само че , все пак един елитен журналист , особено в "Дневник " би трябвало да знае , не се казва "на който ", а "на когото " .Поне пишещите братя и сестри с претенции , трябва да владеят някои правила !

 8. 8 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Е ще работят 3 години в България и после пак ще запрашат в странство. У нас накрая остават или идиотите или корумпираните. Всичко читаво бяга от Тиквената република на корупирани идиоти.

 9. 9 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  До коментар [#4] от "b_52_strato":

  Защо комунизъм? Обучаваш се и или си плащаш специализацията чрез работа тук, или си я плащаш и вървиш, където искаш.

 10. 10 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  До коментар [#3] от "aleks ivan":

  за съпоставка за обучение на учители плаща 1750

 11. 11 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Уточнявам :Лекарите с платена от държавата специализация ще трябва да работят 3 години в България

  Лекар специализант, НА КОЙТО ..... държавата е плащала специализацията............
  Би трябвало на КОГОТО или КОМУТО ! Това е редно да се знае и без да има АКТУАЛНА РЕФОРМА В ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА !

 12. 12 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  ти защо мислиш във Бургас направиха обучение по медицина ДПоръчка

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4685 Неутрално

  Резонно, трябваше отдавна да бъде прието.

  Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
 15. 15 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 223 Весело

  До коментар [#2] от "hope":

  Направо да им се взимат паспортите! :)
  Отговорът на въпроса ти се съдържа в самият коментар който си написал!

 16. 16 Профил на Момо
  Момо
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Така и трябва да бъде, тъй като държава ги субсидира, тоест такива като мен. Дори 3 години са малко. Койсто иска, тегли си кредит, плаща си цялото образование и отива на запад. Имаш демократичен избор.

 17. 17 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Ангарийка? 🤔
  —цитат от коментар 3 на aleks ivan


  соросоида си личите отдалече

 18. 18 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 297 Неутрално

  За подобни мерки се говори в цяла Европа. Има устойчив тренд според, който лекарите от Източна Европа бягат към Източна Германия, Франция и Англия. Лекарите от Западна Германия, Франция и Англия се стремят към Швейцария, САЩ, Канада и Нова Зеландия. Говорим за едно продължително следване, с малък брой кадърни специалисти и огромен и хроничен недостиг на лекари в цял свят. А светът вече е малък.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 19. 19 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#15] от "L Glassman":

  Това е сделка, ако на някои не му изнася, може да си намери друг начин да си финансира образованието. Може да бачка нещо друго и да си плаща ученето, може да вземе от родителите, може да вземе студентски заем.
  Но щом данъкоплатеца плаша, ще се наложи да се връщат парите по един или друг начин.

 20. 20 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2214 Неутрално

  Не трябва да е само за специализацията, а за цялото обучение!Данъкоплатеца плаща, а после няма лекари да го лекуват!До кога?
  —цитат от коментар 2 на hope


  И не само за бъдещите медици, а за всички студенти. Визшето образование не трябва да е безплатно.

 21. 21 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#13] от "aleks ivan":

  Това е добра идея но има и далеч по-прост начин, измислен отдавна по белия свят - всеки взима студентски заем и учи. И после за всяка отработена година В БЪЛГАРИЯ му се опростява някаква част. И ако иска, може веднага да замине в чужбина и да си плаша заема за образованието.

 22. 22 Профил на ywu53306982
  ywu53306982
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Това което ще се случи, е че лекарите ще отиват да специализират в чужбина, то не че който има малко акъл не го прави и сега. Не знам как ще накараш, някой на 30 години след 6 години обучение да работи за 2 минимални работни заплати в тези ужасни условия и след това още 3 години, за около 1000лв. Тези които ще останат са хора, които не могат да изкара Б2 по немски или някой с дебели връзки, който може да си уреди свястна специалност и оставане в университетските болници след това.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 223 Неутрално

  До коментар [#19] от "m17":

  "Но щом данъкоплатеца плаша, ще се наложи да се връщат парите по един или друг начин."

  Колко пък толкова плаща данъкоплатеца? И не си ли връщат парите с работата която извършват? Или специализацията е един вид ваканция на Малдивите платена от данъкоплатеца? Не е това начина да задържиш специалисти. Това е като да кажеш на детето си: "Аз съм те отгледал и платил всичко, ще ходиш където и ще правиш каквото аз кажа!"

 25. 25 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2214 Неутрално

  Така и трябва да бъде, тъй като държава ги субсидира, тоест такива като мен. Дори 3 години са малко. Койсто иска, тегли си кредит, плаща си цялото образование и отива на запад. Имаш демократичен избор.
  —цитат от коментар 16 на Момо


  В същност, това трябва да е основният принцип: плащаш си, за да учиш. После са подвариантите: 3-5 години ангария, студентски кретиди и т.н. Ограничен брой стратегически специалности ползват държавна подкрепа, напр. лихвите по кредита да са за сметка на бюджета.

 26. 26 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Тия с връзките това не ги лови.

 27. 27 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  Честито разпределение от живковско-ананиев тип. Сега и малкото специализанти ще избягат на Тиквата с куфари в ръка. Специализация на млад български лекар в Германия с 0(НУЛА) месеци трудов стаж -5600 Евро начална заплата (няма как да ви постна разпечатката) . Айде чууус

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 28. 28 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 223 Неутрално

  До коментар [#21] от "m17":

  "Това е добра идея но има и далеч по-прост начин, измислен отдавна по белия свят - всеки взима студентски заем и учи. И после за всяка отработена година В БЪЛГАРИЯ му се опростява някаква част. И ако иска, може веднага да замине в чужбина и да си плаша заема за образованието."

  Българското образование не е конкурентно. Ако поскъпне още повече млади ще отидат да учат в чужбина. Едно от малкото преимущества на бг образованието е цената. Махнеш ли го, отваряй още един терминал.

 29. 29 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4584 Любопитно

  Ами ако някой отиде директно да работи в чужбина,

  БЕЗ ДА СИ Е ОТРАБОТИЛ НАКАЗАНИЕТО В БЪЛГАРИЯ ?

  Тогава какво ще го направи Госпожа Държавата и Властта ?

  Ще му спре лекарските права в чужбина ?

  Ще му изземе влоговете и имотите, каквито предвидливо няма да има никакви в наличност ?

  Ще го докара чрез Прокуратурата, Цацаров и Гешев да лекува в България ДО ИЗТЪРПЯВАНЕ НА ЦЯЛОТО СИ НАКАЗАНИЕ ЛИ ?!?!?!

  Истината е, че с мислене от 50-те години на миналия век, в 21-ви век не може да се процедира....

 30. 30 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Задължителна работа + разпределение, на мен така ми изглежда.
  Дано не съм прав, ама това ще откаже немалко хора да следват тук.

 31. 31 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7526 Неутрално

  По времето на соца му казвахме "разпределение"

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 32. 32 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#24] от "L Glassman":

  Който плаша, той поставя условията. Купуваща или приема или си намира друг продавач. Е условието за да специализираш без пари е това - да работи определено време в България. Който не го кефи е свободен да си плаща или да ходи да учи където и каквото си иска.

 33. 33 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#32] от "m17":

  И Тато така казваше. А тая практика при комунизма се наричаше разпределение. Радвам се как възстановявате едно по едно всички неща от онзи строй.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 34. 34 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#6] от "1001":

  А откъде ги взима тия пари държавата?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 35. 35 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#28] от "L Glassman":

  Т.е предлагате да хрантутя през данъците си някакви, само за да не заминели ?!? Ами техен си е проблем, тук не е затвор, всеки е свободен да отиде където си иска. Който иска да учи на обществена издръжка ще му се наложи да се съобразява с тези изисквания. Ако няма достатъчно желаещи спрямо нуждите, ще се коригират изискванията и ще се намерят.

 36. 36 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#27] от "Dr_Doolittle":

  Да бе де, аз познавам двама медици дето се върнаха, един от Англия, един от Германия. Щото по реклама е едно а на практика е по-различно и особенно ако имаш разработена практика в България не е си струва.

 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5379 Неутрално

  Това ми звучи като отказ на държавата да финансира :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 38. 38 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#2] от "hope":

  Данъкоплатеца в повечето случаи са самите родители на въпросния студент. За обучението на моите деца не плаща държавата! Плащам аз с моите данъци!

 39. 39 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#22] от "ywu53306982":

  Ами да вадят пари и да си плашат специализацията. Или да ходят където си искат и да специализират каквото си искат.

 40. 40 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 223 Неутрално

  До коментар [#32] от "m17":

  "Който плаша, той поставя условията. Купуваща или приема или си намира друг продавач. "

  О повярвай ми, ще си намерят. И не съм сигурен, че искаш да те лекуват хората които ще останат. Точно тая арогантност и късогледство гони най-доброто от България!

 41. 41 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#23] от "Срам ме е от ГЕРБ":

  Всяко нещо на този свят струва пари, образованието също. И ако приемем че основното и средното е задължително и се плаша от данъкоплатците то висшето не е задължително. Ако искате - плащате и учите. Или ходете където ви кефне, България не е затвор. Но ако ще ползвате пари на данъкоплатците, ще се наложи да ги връщате.

 42. 42 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1525 Любопитно

  До коментар [#5] от "Калник":


  До коментар [#3] от "aleks ivan":Вие какво - да не мислите, че държавата ще почне да дава достойни заплати на младите лекари?!
  —цитат от коментар 5 на Калник


  Болниците са САМОСТОЯТЕЛНИ ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА
  и държавата изобщо няма допуск до разпределянето на финансите, които са получили от държавата.

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 43. 43 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#35] от "m17":

  Ти данък досига не си плакал, освен ДДС и акциз за.ч двулитрова Ариана. Ния деца си имат родители, които плащат данъци. Ако моите данъци не могат да ми осигурят следването на децата ми, тогава ца какво точно плащам данъци, олигофрен дежурен?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 44. 44 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#40] от "L Glassman":

  Забравете социализма, няма безплатно. При доктора се плаша, съответно той плаша за образованието. Така е навсякъде по света, така ще бъде и в България.

 45. 45 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#41] от "m17":

  Ма висшето не се ли плаща от данъците бе, смешник?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 46. 46 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#33] от "Darth Plagueis":

  Вие може да го наричате както си искате, аз му викам сделка - получаваш и даваш. И всеки си прави сметката и решава дали да участва.

 47. 47 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#46] от "m17":

  За да имаш сделка всичко трябва да е на пазарен принцип. И образованието и данъците. Да се сещаш какъв дебилизъм пишеш?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 48. 48 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#43] от "Darth Plagueis":

  Май ви свършиха аргументите щом минахте на обиди ?.

 49. 49 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 223 Неутрално

  До коментар [#44] от "m17":

  Навсякъде по света (поне в развитите държави) специализацията се плаща! Обикновено някъде около средната заплата за страната!

 50. 50 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#47] от "Darth Plagueis":

  Много ме кефи как уж десни хора ги влече на безплатното. Ама няма и как да е иначе, децата на тежката червена номенклатура като семейството на Бойкикиев, жената на Радан са закърмени с "безплатно"

 51. 51 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#49] от "L Glassman":

  Точно така, държавата плаща заплата, плаща и разходите за специлизацията и после си иска парите. А в САЩ е далеч по-просто - всеки които иска да учи, взима студентски заем и плаша за образованието и после го изплаща тоя заем. И както виждате, САЩ имат на-доброто образование и най-добрата медицина, значи модела е успешен.

 52. 52 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#37] от "penetrating":

  Пък на мен ми звучи като елементарна справедливост - данъкоплатеца плаща и трябва да получи нещо за тия пари.

 53. 53 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#19] от "m17":"Но щом данъкоплатеца плаша, ще се наложи да се връщат парите по един или друг начин."Колко пък толкова плаща данъкоплатеца? И не си ли връщат парите с работата която извършват? Или специализацията е един вид ваканция на Малдивите платена от данъкоплатеца? Не е това начина да задържиш специалисти. Това е като да кажеш на детето си: "Аз съм те отгледал и платил всичко, ще ходиш където и ще правиш каквото аз кажа!"
  —цитат от коментар 24 на L Glassman


  Точно! Не се разбира смисъла на солидарната система на социалните услуги каквато е образованието.
  Освен това, данъкоплатецът в повечето случаи не може да ползва здравните услуги, за които плаща - ако случайно намери време да се измъкне от работа, му отказват направление, защото не го познават като редовно висящ пред кабинета "болен" или не е достатъчно зле, за да се диспансеризира и да стане техен човек. Здравните услуги се ползват предимно от хора, осигурени от държавата. Следователно, тези хора - държавни служители, пенсионери (децата са по-специална категория) искат младият лукар, пред когото е целия свят, да им робува, като мизерната сметка плаща някой друг.
  Това обаче, освен да вкара някакви мижави средства в държавния бюджет, няма да спре никого при заплати в чужбина в пъти по-високи. Дори ще ги отврати още повече, все пак са млади и имат да наваксват с отвращението.

 54. 54 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 223 Неутрално

  До коментар [#51] от "m17":

  "Точно така, държавата плаща заплата, плаща и разходите за специлизацията и после си иска парите. "

  Специализантите извършват работа, която трябва да им се заплати.

 55. 55 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#50] от "m17":

  Да те светна нещо, бюджетен хрантутнико - всеки десен човек го влече безплатното. В основата на всеси бизнес е да се опиташ да намалиш разхода до възможния минимум. На десният човек му дреме за разхода. На левия бюджетен хрантутник като теб не му дреме, щото парите не са ваши, съответно не ви дреме как летят.
  Аз плащам данъци. От моите данъци, ако едното ви дете реши да стане шнженер те ще му покриват образованието. Ако другото реши да стане лекар, тия същите мои данъци вече не се броят. Все едно не съм хранил цялата ви безродна пасмина т десетилетия.
  Сещаш ли се?

  А ако искаш да е дясно, сваляш данъците и правиш образовянието платено. Ма вие вдигяте дянъци, а не свяляте, сещаш ли се, безроднико?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 56. 56 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 509 Неутрално
 57. 57 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#41] от "m17":

  В Германия и Австрия образованието е безплатно за граждани на ЕС. Не само това, ами половината специалности са със свободен прием. Не съм чула да ги задължават да останат.

 58. 58 Профил на YankoNach
  YankoNach
  Рейтинг: 463 Весело

  Ще ме съсипете от смях! Ръководството на българското МЗ, независимо дали в лицето на комунистическото недоразумение Гайдарски или на Ананиев, не успява да мръдне по-далече от идеята за "крепостно робство". Болшинството форумски "данъкоплатци", които си нямат хал хабер, какво значи да специализираш медицина реве доволно... Ми той лекарят - специализант бачка, бачка като два дявола, за да специализира тези 4 или 5 години. За което, получава жълти стотинки, уважаеми "данъкоплатци"! Пък и той/тя през това време също е данъкоплатец, нали? Единственият резултат на това нововъведение, е че ще откажат и малкото читави лекари да специализират в България, направо веднага след завършвонето ще си ходят в Европа. А след някоя друга година изобщо ще се откажат да следват тук, то и няма да останем преподаватели на ги обучаваме....

 59. 59 Профил на ywu53306982
  ywu53306982
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#39] от "m17":

  Ами по умните ще го направят, но не в България. В медицинските ни уверситети масово се учи по учебници от 60-те и 70-те години, на цяла група има по 1 микроскоп на упражнения, а като завършиш трябва да работиш на някой в частната клиника по половин, една година, само за да те вземат да специализираш за тези смешни пари. Не знам кой нормален би платил за това, при положение че повечето лекари като излязат от университета не могат дори да бият инжекция, да вземат кръв или пък да зашият рана.

 60. 60 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#32] от "m17":И Тато така казваше. А тая практика при комунизма се наричаше разпределение. Радвам се как възстановявате едно по едно всички неща от онзи строй.
  —цитат от коментар 33 на Darth Plagueis


  Възстановяват, да. Жалко, че Дневник не публикуваха снимката ми в рубриката "Изпрати новина" - сигурно не беше достатъчно злободневна.
  В Русе лъснаха големи черни надписи на блоковете "Девети септември", "Втора петилетка", "Ударник", "Здравен работник", казват че имало "Ленин" и "Георги Димитров", но не съм ги виждала лично. Тече Реставрация и това вече не е шега.

 61. 61 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#57] от "velvoofell":

  Аз пък чух че освен че било безплатно, имало и безплатна бира и наденички на корем. И не съм чул да идва кръчмаря накрая.

 62. 62 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#59] от "ywu53306982":

  Ами чудесно, значи няма да има нито един желаещ за тая сделка и всеки който специализира ще си плаша в брой.

 63. 63 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ако плащате на специализантите достойна заплата - може.
  Иначе е ПОЗОР.
  За тези, които не знаят - у нас специализантът (поне по мое време - преди 15 години) получаваше около 200-300 лв на месец.
  Е как се учи, работи и гледа семейство така - 4-5 години?

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 64. 64 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#47] от "Darth Plagueis":Много ме кефи как уж десни хора ги влече на безплатното. Ама няма и как да е иначе, децата на тежката червена номенклатура като семейството на Бойкикиев, жената на Радан са закърмени с "безплатно"
  —цитат от коментар 50 на m17


  Някои хора много изнервени. И смешното е, че са точно десните. До този който с данъците си плащал образованието на детето си имаш ли представа колко реално струва следваането медицина.
  Това е напълно правилно решение и трябва да се приложи не само за лекарите. Иначе се получава, че бедна България плаща за обучението на специалистите в Англия, Германия. Другият вариант е да се постигне спогодба между страните и приемащата страна да плати парите по обучението на специалистите.

 65. 65 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#61] от "m17":

  Типичен празен отговор на празен човек. Абе, общинарче, а я ми кажи, ако специализирав, но не искам да остана, кво ще направите? Ще ми вземеш личната карта? Ще ми забраниш да напускам страната?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 66. 66 Профил на ywu53306982
  ywu53306982
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#62] от "m17":

  Ами ще има една част(по- кадърните), който ще отиват още след средното да учат навън и друга, която ще си плати и след това ще замине, защото никой не учи 10 години медицина, за да получава 1500лв заплата и по някой друг шамар. Ще останат тарикати и схемаджии с частните болници и краденето по здравните пътеки.

 67. 67 Профил на YankoNach
  YankoNach
  Рейтинг: 463 Весело

  До коментар [#41] от "m17":В Германия и Австрия образованието е безплатно за граждани на ЕС. Не само това, ами половината специалности са със свободен прием. Не съм чула да ги задължават да останат.
  —цитат от коментар 57 на velvoofell


  Точно, пък те си остават... Даже и лекари от половин Европа гледат да отидат да работят там... Е част от техните отиват в САЩ - там доходите на добрите лекари са 5-8 -10 пъти по-високи... Но всеки сам си прави сметката, а държавата не се опитва да го направи "крепостен"!

 68. 68 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Силно решение.АКо иска да работи в Германия, Франция ... - да кихне парите за обучние в държавния бюджет.
  —цитат от коментар 1 на WWW


  Ако иска да работи в Германия, Франция .. ходи да специализира в Германия, Франция (и си получава пълна заплата, докато го прави).

  "Да, България"
 69. 69 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#65] от "Darth Plagueis":

  Типично мислене на некадърник "кво ще ми направят". Ами пробвайте се и ще видите.

 70. 70 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#67] от "YankoNach":

  Разберете че соца ФАЛИРА, няма вече безплатно, няма държавно. Всичко става с парите на данъкоплатците.

 71. 71 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#69] от "m17":

  Мисленето на некадърник е тоя, дето измисля некви простотии, и не знауче как да ги подсигури. А тука мерките могат да бъдат единствено завършен комунизъм.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 72. 72 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#64] от "labby":

  Аз неам нищо против да се приложи за всички. Ш бюджетът на министерството на образованието да стане 0. Ти?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 73. 73 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#70] от "m17":

  Тоя продължавя да си мисли, че държавно и безплатно е едно и също. Да ви се и комунягите прости. Ма данъци ядеш, нали бюджетен хрантутнико?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 74. 74 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5959 Неутрално

  До коментар [#32] от "m17":

  Мишо мамин, ти как си отработи следването (десетгодишното) !?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 75. 75 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5959 Неутрално

  До коментар [#57] от "velvoofell":

  Така е.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 76. 76 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5959 Неутрално

  До коментар [#65] от "Darth Plagueis":

  Ще те осъди и ще те даде на съдия изпълнител. ГЕРБЕРАСТИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 77. 77 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#74] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ха , дъртия позитанко бил жив !. Така се изкефих като се скрихте, помислих си - ето, умря най-накрая.

 78. 78 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#73] от "Darth Plagueis":

  Верно сте много тъпи умнокрасивците, щом си вярвате на собствените глупости.

 79. 79 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5379 Весело

  До коментар [#52] от "m17":

  Така е, но ако има някой, който да вземе парите (много малки впрочем) :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 80. 80 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4584 Весело

  До коментар [#65] от "Darth Plagueis":Ще те осъди и ще те даде на съдия изпълнител.
  —цитат от коментар 76 на КМЕТ В СЯНКА


  И КАКВО ще вземе господин Изпълнителя от един човек,
  който няма на свое име нито имоти,
  нито влогове, нито нищо ?!?!
  Ще го фане за фантофките....

 81. 81 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  Що не ги оковете с по едни вериги? Пустия му комунизъм, ние от него избягахме, ама той от нас не може да избяга.

 82. 82 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4812 Неутрално

  До коментар [#3] от "aleks ivan":

  А как мислите е в САЩ ако сте ползвали студентски заем? При него няма персонален или бизнес банкрут, плаща се до пълно възстановяване на сумата с лихвата или до смърт.
  За лекарите е много вероятен вариантът чуждото здравно заведение с готовност да плати държавната издръжка. Подобен законопроект трябва да се съгласува с ЕС, за да има валидност в Европа, и двустранно със скандинавските и другите развити страни които не са (или ще престанат да бъдат) членки на ЕС.

 83. 83 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5959 Неутрално

  До коментар [#77] от "m17":

  Опитах да умра на морето ама не се получи. За твое и на другите корумпета съжаление. Та кажи ти как плати за твоето 10 ДЕСЕТ годишно следване на НАШ гръб !?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 84. 84 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5959 Неутрално

  До коментар [#80] от "Hawaii":

  Вероятно е така но да не забравяме как гробарите удариха майките и ги принудиха да връщат детските.
  Способни са на всякакви мизерии. Не ги подценявай.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 85. 85 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#83] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Живота е неумолим - старото измира, идва ново. Комунизма си отиде, ще си отидат и комунистите. Да си пожелаем да стане по-бързо че да се отърве тая държава от миналото си.

 86. 86 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#82] от "daskal1":

  Това е наредба, не е закон. И защо да се съгласува с Брюксел, това са си наши вътрешни работи.

 87. 87 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#65] от "Darth Plagueis":Ще те осъди и ще те даде на съдия изпълнител. ГЕРБЕРАСТИ !!!
  —цитат от коментар 76 на КМЕТ В СЯНКА


  Не е необходимо, просто държавата няма да дава дипломата и документа за завършената специализация до изтичане на срока по договора, а без тях в Европа и света ще е само турист.

 88. 88 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#80] от "Hawaii":

  Достатъчно е само да го вкарат в кредитния регистър и ще съжали трижди. Няма кредит, няма кредитна карта нито в България, нито в Европа до края на живота му.

 89. 89 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5959 Неутрално

  До коментар [#87] от "rvr12572942":

  Това е незаконно и държавата ще бъде осъдена .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 90. 90 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5959 Неутрално

  До коментар [#88] от "m17":

  Вервай си. Ех михаилче не си се учил както трябва.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 91. 91 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4584 Весело

  До коментар [#80] от "Hawaii":Достатъчно е само да го вкарат в кредитния регистър и ще съжали трижди. Няма кредит, няма кредитна карта нито в България, нито в Европа до края на живота му.
  —цитат от коментар 88 на m17


  Извинявай, но никоя европейска банка няма да откаже кредит
  на високоплатен, работещ в Европа лекар, само за това, че е
  вкаран в кредитния регистър на България, по причина, че не е
  спазил условията по Договор за Разпределение.....

 92. 92 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4584 Весело

  [quote#91:"Hawaii"][/quote]

  Допълвам, че и никоя североамериканска, а и от която и да било
  друга част на света не би отказала кредит на богат, работещ
  лекар, по горепосочените причини.

 93. 93 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Идиототе нямат спирка.

 94. 94 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4584 Весело

  До коментар [#87] от "rvr12572942":Това е незаконно и държавата ще бъде осъдена .
  —цитат от коментар 89 на КМЕТ В СЯНКА


  Всеки съд, ще приеме, че облигационните отношения между Държавата
  и Специализанта, както и отношенията във връзка с разпраделението
  и договорената трудова повинност са различни от придобитата след
  обучение СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ, сертификатът за която се дължи на Специализанта.
  Тук България може да бъде осъдена на суми за нанесени вреди, в пъти по-големи
  от претендираните по Специализацията от Държавата.

 95. 95 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5959 Неутрално

  До коментар [#92] от "Hawaii":

  Да не говорим, че само с 2-3 заплати ще си погаси дълга. Доколкото може да се говори за дълг при това НЕдостойно заплащане. Защото самата специализация си е чиста АНГАРИЯ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 96. 96 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#88] от "m17":

  Ма тою кредит ли е теглил би, смешник? Осъзнаваш ли изобщо, че намесваше съвсем други системи и няма как да стане тая? Толкова ли си тъп, че не знаеш основни процеси в страната как текат?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 97. 97 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#87] от "rvr12572942":Това е незаконно и държавата ще бъде осъдена .
  —цитат от коментар 89 на КМЕТ В СЯНКА


  незаконно ще е до момента в който бъде гласувано в НС. То и сега е незаконно да му забраняват да работи в Европа и да работи в БГ 3 год. по разпределение ама го предлагат. Всяко незаконно нещо е такова, до момента в който не бъде гласувано в НС и става законно. Важи и обратното. Примерно преди време да управляваш МПС без регистрация не беше престъпление. В един момент се събраха в парламента и гласуваха да стане престъпление, и хоп... от 2-3 год. вече е престъпление /чл. 345, ал. 2 от НК/

 98. 98 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#61] от "m17":

  Е, не е съвсем безплатно. 19 евро е административната такса на семестър

 99. 99 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5959 Неутрално

  До коментар [#97] от "rvr12572942":

  Но действа САМО занапред. Не може да важи със задна дата и не може да му се отказва документа за правоспособност. Няма такова правило в правото.
  Освен ако ръбъла не изръмби нещо противоправно отново.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 100. 100 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5959 Неутрално

  До коментар [#98] от "velvoofell":

  В различните провинции е различно.
  Сега остава да върнат и Странджа-Сакар - Република на младостта !!!
  Те го могат !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK