Месец безплатна диагностика за хепатит С в София

Месец безплатна диагностика за хепатит С в София

© "ХепАктив"За повече от един месец всеки желаещ човек ще може безплатно да се изследва за хепатит С в столичната болница "Света София". Кампанията е по повод Световния ден за борба с хепатита, а началото й е на 29 юли. Тестовете ще се извършват и през целия август.


По официални данни 77 000 българи са болни от хепатит С, но 90% от тях, или около 69 000 души, не знаят, че са инфектирани с вируса. В момента всяка година от заболяването у нас се лекуват 1200-1300 души, но според препоръките на Световната здравна организация за елиминиране на болестта трябва да бъдат лекувани 5000 души годишно, съобщи наскоро проф. Красимир Антонов, гастроентеролог в университетската болница "Свети Иван Рилски", при обявяването на кампания "Да открием липсващите 69 000", насочена към диагностицирането на инфектирани с вируса пациенти.


Хепатит С е сериозна вирусна инфекция, която може да доведе до тежки чернодробни заболявания, включително цироза и рак на черния дроб. Често обаче заболяването дълго не бива открито, защото няма съпътстващи симптоми и болки, докато здравословното състояние на пациентът не се влоши драстично. Според статистиката около 20% от нелекуваните пациенти с хроничен вирусен хепатит развиват друго животозастрашаващо заболяване - чернодробна цироза или рак на черния дроб, а пациентът разбира за заразата с хепатит С чак тогава.


Единственото, което трябва да направят желаещите да се изследват, е да посетят болница "Света София" на 29 юли или до края на август всеки работен ден от 8 до 13 часа. Предварително записване на часове не е необходимо, като също така няма и ограничения за консумация на храни и напитки преди изследването.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK