Здравната каса установи, че няма капацитет да поеме помощните средства за хората с увреждания

Здравната каса установи, че няма капацитет да поеме помощните средства за хората с увреждания

© Цветелина Белутова, КапиталПоловин година след като на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) бяха прехвърлени със закон задълженията да организира процедурите по покупка и плащане на помощните средства за хора с увреждания и също толкова време преди реално това да трябва да се случи – януари 2020 г., касата сигнализира, че всъщност няма капацитет да поеме това задължение. В края на юли надзорният съвет на институцията е гласувал, че иска отсрочка с една година, тъй като според мотивите на ръководителя на касата Дечо Дечев НЗОК няма административен капацитет и това не е помислено при гласуването на измененията.


Това се вижда от стенограмата на последното заседание на касата.


В края на миналата година след множество протести на родители на деца с увреждания бяха гласувани множество изменения на системата за подпомагане на хората с увреждания. Едно от измененията предвиждаше с цел повече контрол и целесъобразност на разходите, организацията на целия процес по оценка, обществени поръчки и покупка на помощните средства за хората с увреждания да става от здравната каса, а не от Агенцията за социално подпомагане.
"Прехвърлянето на плащанията не е проблем, проблемът е прехвърлянето на дейностите.
Във всички 410 общини в държавата има служби към Агенцията за социално подпомагане. Това означава, че ние трябва да вземем дейността, която касае помощните средства, трябва на всеки гражданин, който има нужда, да се прави индивидуална оценка", обяснява по време на заседанието Дечо Дечев. Отбелязва, че НЗОК няма този капацитет, той не е бил осигурен след промените, а и никой не е питал касата може ли да се справи със задължението.


"Да Ви кажа данните – 30 000 деца, които са обект на социална оценка, наблюдение и адаптация, около 120 000 човека до пенсионна възраст и 500 000 човека в пенсионна възраст. Всичко това се прехвърля, без институцията да е подсигурена кадрово", допълва директорът на касата.


Отбелязва, че ако не бъде приета отсрочка с една година, касата трябва да организира търга най-късно през август.


Дечев бива подкрепен от всички изказали се по време на заседанието. Членовете на надзора отбелязват, че не са били питани за промяната, тя не е била съгласувана с тях. И дори искат това задължение на касата изцяло да отпадне, не само да бъде отсрочено. Най-вече защото е вид социална, а не здравна дейност.


Ръководителят на надзора и зам.-министър на здравеопазването Жени Начева коментира, че касата не се оспорва промяната генерално, а само се иска отсрочването на задължението. В същото време тя припомня, как са били приети промените – след сериозни политически конфликти, дебати и натиск от протести. Затова коментира, че има вариант политиците да не приемат исканията за отсрочка.


В края на дискусията без против и въздържали се надзорът на касата възлага на управителя да изпрати мотивирано предложение до министъра на здравеопазването да се отложи преминаването на заплащането на медицински изделия, помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания към системата на Министерство на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса от януари 2021 г.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4867 Неутрално

  Хайде още една блажна пица за герберастките обръчи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8889 Неутрално

  Важното е да има пари за бюрократите.

  [email protected]
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Може и до година - две НОИ да установи,че няма средства да плаща пенсии и колкото даде бюджета-това ще е.Хич няма да се учудя.

 4. 4 Профил на aqua_blue
  aqua_blue
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Дали някога ще се превърнем в държава с нормална (дори не казвам добра) социална политика?

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5918 Неутрално

  Всъщност можеха да спрат дотук "...Здравната каса установи, че няма капацитет ..."
  Но ние си го знаем и без да го казват...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  Здравната каса я направиха на кошче за досадни бюджетни дейности. Още при създаването й, нейната задача беше само и единствено разплащането с доставчиците на здравни услуги по задължителното здравно осигуряване. После социалните им прехвърлиха ветерани и военноинвалиди. МЗ пък им прехвърли плащанията по всички дейности, които се поемат от държавата, а това е почти 40% от работата. След това им набутаха и неосигурените майки. Наскоро им връчиха да разплащат и фонда за лечение на деца в чужбина. После още един фонд. Сега дайте да им прехврърлим и помощните средства, дето са си работа отново на социалните. При това, административния капацитет, както и одобрените разходи за административна дейност, не са променяни поне от 10г. В един момент хората почват да напускат и да си търсят по-спокойна работа, за повече пари. Добре е поне, че новият управител разбира нещата отвътре и прави възможното, за да осигури качество на работата.

 7. 7 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1943 Гневно

  Ако имаше критерии "капацитет", нямаше да имаме нито една институция!

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5513 Неутрално

  Още един пример за липса на комуникация между институциите и прието неадекватно решение

 9. 9 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  До коментар [#6] от "ivanpopov":
  Мда, гинекологичните прегледи на бременните неосигурени (главно са циганки) са за сметка на честно внасящите здравни вноски българи и се поемат от 4-5 години от НЗОК. Върхът на мотивацията да си внасяш за да може някои да се плодят без пукнат принос във финансирането на здравната система. Данъкоплатците са въвлечени искат-не искат в безразборния племенен секс....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK