Напрежение сред медицинските сестри след уволнение на един от лидерите на протестите им

Мая Илиева (в средата) с омбудсмана Мая Манолова при един от последните протести на медицинските специалисти в средата на юни, който беше по повод сигнали от медицинската сестра за оказван върху нея натиск

© Фейсбук група за протеста на медицинските специалисти

Мая Илиева (в средата) с омбудсмана Мая Манолова при един от последните протести на медицинските специалисти в средата на юни, който беше по повод сигнали от медицинската сестра за оказван върху нея натискСериозно напрежение, закани за нови ефективни протести на медицински сестри, обещания за няколко съдебни дела и обвинения за разправа с неудобните. До това се стигна, след като в събота вечерта ръководството на болница "Токуда" уволни дисциплинарно Мая Илиева - един от основните организатори и говорител на протестите на медицинските сестри в страната.


Илиева се закани да си търси правата по съдебен път срещу уволнението. Обвини и ръководството на болницата за разправа, и лично председателя на медицинския синдикат на КНСБ и вицепрезидент на КНСБ Иван Кокалов, че е свалил защитата й като синдикален лидер в "Токуда" и така е допуснал уволнението. Коментира, че лично Кокалов й е казал "да си затваря голямата уста", защото лично ще се погрижи да не работи повече в "Токуда".


В своя позиция днес от болницата заявиха, че наложеното дисциплинарно наказание на Мая Илиева е "мотивирано от нейни конкретни действия и бездействия при и по повод изпълнение на непосредствените ѝ професионални задължения". А Иван Кокалов коментира пред "Дневник", че обмисля да заведе лично дело срещу Илиева във връзка с нейните твърдения, че я е заплашвал с уволнение.
Уволнението


В събота вечерта в групите в социалните мрежи, в които медицинските сестри се организират за протестите си, членове сигнализираха, че от "Токуда" са уволнили дисциплинарно Илиева. В неделя рано сутринта и Илиева съобщи за уволнението си.


"От днес съм вече безработна медицинска сестра. Вчера, събота, в 18:30 ч. ме уволниха дисциплинарно. Защо? Защото, вместо да се решават проблеми в тази болница, те решават да се отърват от неудобната – от оная "лудата", дето си позволява да им нарушава спокойствието, като им предизвиква проверки от страна на различни институции и си позволява да изисква от работодателя да спазва българските закони", написа медицинската сестра.


Илиева отбелязва, че е председател на синдиката на КНСБ в "Токуда" и по закон се ползва с имунитет срещу уволнение. Но без някой да я потърси за коментар или реакция, за обяснение, тази защита е била свалена от синдиката. "Защото се оказах неудобна и за тях и не играя по ничии правила. Защото не можаха да ми затворят "голямата уста" (цитирам д-р Иван Кокалов), който, след като разбра за организирания от мен първи протест в социалните мрежи, ми се обади по телефона и каза: "Затваряй си голямата уста, че лично аз ще се погрижа да не работиш повече в "Токуда". И се погрижи, удържа на обещанието си", написа още тя. "Неудобна съм за КНСБ, защото си позволих да направя петиция, с която да искам оставката на д-р Кокалов заради непристойното му поведение и за абдикиране от синдикалните му задължения", смята Илиева.


В изявление пред медии днес Илиева допълни, че от болницата от години се опитват да я уволнят. И е неудобна, защото като синдикален лидер си защитава правата, предизвиква проверки и е била наказвана многократно и от предишното ръководство на болницата. Сигналите и проверките са били от Националната агенция за приходите и от Инспекцията по труда - за нарушаване на трудовото законодателство. Имала и заведени и спечелени пет дела срещу болницата.


"Токуда": Има факти и писмени доказателства за дисциплинарни нарушения


От болница излязоха днес с позиция, в която заявяват, че поводът за налагане на дисциплинарното наказание на Илиева са конкретни факти и обстоятелства, които са категорично установени и за които има писмени и други доказателства и свидетелски данни. Не дадоха повече подробности. Отричат отстраняването ѝ да е заради синдикалната дейност на Илиева.


"Наложеното дисциплинарно наказание на Мая Илиева е мотивирано от нейни конкретни действия и бездействия при и по повод изпълнение на непосредствените ѝ професионални задължения в отделението за реанимация и интензивни грижи за пациенти с кардиохирургични заболявания", посочват от болницата.


Кокалов: Имаше ясни данни, че Илиева е нарушила тежко дисциплината


Миналия месец от ръководството на болницата са изпратили нотариално заверено искане до председателя на медицинския синдикат на КНСБ и вицепрезидент на КНСБ д-р Иван Кокалов, с което се настоявало да се снеме защитата срещу уволнение на Мая Илиева. Отбелязвало се и нарушения на трудовата дисциплина, заради които се иска нейното уволнение.


Аз не съм човекът според нашия устав, който може да даде такова разрешение, това се прави от целия изпълнителен комитет, коментира пред "Дневник" Кокалов. Затова той изпратил по електронната поща на всички членове на комитета искането от болницата и всички дали съгласие закрилата да бъде свалена. По думите на Кокалов подобни мерки за снемане на защита на синдикален лидер били взимани само няколко пъти в историята на синдиката и това ставало при груби дисциплинарни нарушения. Понякога се стигало до сериозни дискусии и гласувания. Той коментира, че явно всички членове на комитета, след като се запознали с мотивите за искането за уволнение, са разрешили имунитетът да бъде свален и било показателно, че нямало нито един, който остро да възрази.


По думите на Кокалов в писмото от болницата се посочва, че по време на изпълнение на трудовите ѝ задължения Илиева не ги е изпълнявала, а си е извадила телефона и е започнала да снима реанимационни дейности на пациент. "Пациент се е влошил, нейни колеги са започнали спасителни манипулации, а тя не е участвала и е започнала да снима. Вие преценете дали това е нарушение на трудовата дисциплина. Не е предоставила включително и снимките, а от болницата не знаят за какво могат да бъдат използвани", коментира той.


В отговор на това твърдение Илиева каза, че е искала да документира, че в реанимацията, където работи, се извършват също хирургични манипулации. В конкретния казус не се налагало да помага, а искала да го заснеме, защото синдикалната организация се борила за намален работен ден от 7 часа, колкото е в операционната, защото сестрите вършели същата работа като хирургичните сестри. Ръководството на болницата отричало пред проверяващите, че се извършват такива манипулации и затова Илиева искала да заснеме разминаването и нарушението. Това обяснение обаче тя не била извикана да даде пред синдикалния комитет преди да й бъде снет имунитета.


Не аз или синдикатът уволняваме, уволнява ръководството на болницата, което има и своите мотиви за това и ги е посочило в искането до нас за снемане на защитата, допълни Иван Кокалов. Отбеляза, че в някои свои медийни изяви Мая Илиева сама е разкритикувала остро синдиката, твърдяла е, че я е срам да е част от него, и сама се е дистанцирала от организацията. Не била и съгласувала по никакъв начин със синдиката действията си, не потърсила и нужната според устава координация. Тя хем се разграничи от КНСБ, отправи остри критики, хем иска да се ползва от закрилата, но това оставям на нея, допълни Кокалов.


Той заяви, че заради обвиненията на Илиева в последните дни, че Кокалов я е заплашвал, че ще я изгони от болницата и др. подобни, ще я съди в лично качество. Аз подобни думи и заплахи не съм отправял, тя злоупотреби с моето име и позиция, нека ги докаже в съда, допълни лидерът на медицинския синдикат на КНСБ.


Намерения за нови протести


Уволнението предизвика възмущение в социалните мрежи, като медицинските сестри обмислят нови протести в защита на Илиева, по време на които ще поискат оставките на здравния министър, съсловните и синдикалните лидери. Десетки нейни колеги отидоха в понеделник на работа с протестни лентички и се снимаха с тях пред работните си места в нейна подкрепа. За този четвъртък - 8 август от 10 ч., е насрочен и протест пред "Токуда".


В социалните мрежи се подготвят и протести по места, а за 10 септември е насрочен нов голям протест на медицинските сестри.


Омбудсманът Мая Манолова, която подкрепяше активно сестринския протест, коментира в профила си във "Фейсбук" по повод уволнението на Илиева, че и като човек, и като приятел, и като омбудсман "не мога да приема абсолютно съчинените, съшити с бели конци, мотиви, с които това е направено". "На всеки е ясно, че става въпрос за грозна саморазправа с Мая. Това е и недвусмислен знак и опит за сплашване и саморазправа към всички, които дръзват да отстояват правата си. Ще продължа с всички законни средства да подкрепям както Мая, така и колегите ѝ в абсолютно справедливите им искания", написа омбудсманът.


По-късно свика и пресконференция с участието на Илиева, на която отново разказаха ситуацията пред медиите.

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 294 Гневно

  С всички сила властта срещу свободните граждани. Маяма къде си, помагай, или помагаш само по телевизията...

  www.commcrime.blogspot.com
 2. 2 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 294 Гневно

  КНСБ - срам за България!

  www.commcrime.blogspot.com
 3. 3 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3434 Любопитно

  Интересен факт е др.Мая МаноЙлова-Галева веднага взе становище и отсъди....Интересно като каква?И как така един дребен профсъюзен лидер НЕ може да бъде уволнен.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 4. 4 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Много хубаво. Да ги изволнят всичките.

  Aз НЯМА да се ваксинирам. Ваксинираните сте овце.
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Още един Черен лебед и разбира се неизбежната маяма!!!

 6. 6 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Били уведомени по електронна поща "целия изпълнителен комитет" и те дали съгласие?
  Демек гласуване по електронна поща, без дискусия?

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  Интересен факт е др.Мая МаноЙлова-Галева веднага взе становище и отсъди....Интересно като каква?И как така един дребен профсъюзен лидер НЕ може да бъде уволнен.....
  —цитат от коментар 3 на Willy Messerschmitt


  Мая пак цъфна като тиква на плет. И едър профсъюзен лидер трябва да може да бъде уволнен ако работи против фирмата!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3722 Весело

  Пчеличката Мая няма как да не е долетяла...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4176 Неутрално

  " "Затваряй си голямата уста, че лично аз ще се погрижа да не работиш повече в "Токуда". И се погрижи, удържа на обещанието си", написа още тя. "Неудобна съм за КНСБ, защото си позволих да направя петиция, с която да искам оставката на д-р Кокалов заради непристойното му поведение и за абдикиране от синдикалните му задължения", смята Илиева."

  Такива хора никой никъде не ги обича, защото не се вписват в статуквото и са постоянно трън в очите на една клика нагаждачи и интересчии ! Респект за достойната позиция на тази медицинска сестра и все повече да бъдем като нея в непримиримостта и към безличието и послушковщината ! Дано да си намери и по - добра работа, защото никой не може да издържи без доходи на улицата !

 10. 10 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3282 Любопитно

  До коментар [#1] от "Торбалан":

  Каква власт,бре?!Токуда е частна болница.

 11. 11 Профил на n1984
  n1984
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#3] от "Willy Messerschmitt":
  И как така един дребен профсъюзен лидер НЕ може да бъде уволнен.....
  —цитат от коментар 3 на Willy Messerschmitt


  Това е рутинна клауза от всеки колективен трудов договор между синдикат и работодател...

 12. 12 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3282 Любопитно

  До коментар [#3] от "Willy Messerschmitt":

  Е Г-Нолова е все пак кандидат за кмет от БСП(независими)

 13. 13 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3282 Любопитно

  До коментар [#9] от "samoedin":

  Ами вземет е я ДеБъ,бре!

 14. 14 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 766 Гневно

  представям си това да се случи в Гърция или Франция... В купом всички синдикати ще излезнат на улицата.... Тука обаче в страната на мишоците и тиквите не е така

  Pure Chewing Satisfaction
 15. 15 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Извън темата, но няма къде, а искам да питам за съвет: Как се действа, когато никнейм спами на лични? Получих това няколко пъти. Никът е новорегистриран, следва почти всички, нищо не пише.
  От prc10617846 преди 4 дни, 21:57

  Поздрави! Искам да се запозная с мъж, пишете ми на личен сайт http://meetpof.com/id7361

  Ще се радвам да говоря :)

 16. 16 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  Пчеличката Мая няма как да не е долетяла...
  —цитат от коментар 8 на hamiltonf


  Никаква пчеличка не е Мая. Колорадски бръмбар. По-точно костинбродски бръмбар.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 17. 17 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Общата е навсякъде.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 18. 18 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4176 Весело

  До коментар [#13] от "yanne":

  "Ами вземет е я ДеБъ,бре!"

  По - добре да се позачистят нагаждачите и да се поразбута кочината на прасетата.....

 19. 19 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 237 Весело

  Работник праща ежедневно на проверка различни институции във фирмата на работодателя си.

  И бива уволнен. Ах, каква изненада...

  Самите медсестри трябва да са доволни, щото на такъв човек не може да се разчита. Рано или късно ще компроментира протеста им.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4554 Неутрално

  Държавата / ГЕРБ/ се опитва по силов начин да тушира трупаното от години напрежение в средите на здравеопазването!Определено това не е начинът !Не може МФ да се хвали , че има излишък от над три милиарда на полугодието , да се купуват /изплаща се на куп сумата/ изтребители, а да не се намерят пари за увеличаването на заплатите в този изключително важен за обществото сектор!!!!!

 21. 21 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Пламен Димитров и КНСБ са ПОЗОР.

  Чудя се защо още им плащат членски внос, защото като опре "дебелия", Пламенчо и КНСБ са по върли и от работодателите да се подмажат на Борисов и ГЕРБ.
  Уволнението е, защото тази жена поиска увеличение на заплатите, т.е. по-голям дял от парите в НЗОК, а мафията и Ананиев не дават.

  Позор … ГЕРБ са пълни и завършени мафиоти

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4554 Любопитно

  До коментар [#4] от "puhpuhan4o":

  И тогава какво ще правиш "умнико", ако случайно попаднеш в болнично заведение /или пък твои близки/.........................?Ти ли ще се самоубслужваш........................?????

 23. 23 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  На никого няма да липсва. Сигурен съм, че при заплатите в Токуда бързо ще намерят кой да я замести.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 24. 24 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 904 Весело

  Дай България търси талант, хората пишещи доноси срещу чорбаджиите изедници са финалисти директно

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 25. 25 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  С всички сила властта срещу свободните граждани. Маяма къде си, помагай, или помагаш само по телевизията...
  —цитат от коментар 1 на Торбалан


  Вижда ми се съшита с "бели конци " цялата ДРАМА на МАЯ ИЛИЕВА !!!Как пък точно в Частната болница "Токуда " - Аджибадем , намериха медицински кадър в лицето на съименничката на Мая Ма да ръководи протести ! Та точно там медицинските кадри са едни от най- добре платените ! Явно на Мая Илиева това не е било достатъчно ! Едва ли е такъв "алтруист " да ръководи едни протести ,които не касаят точно нейната заплата ! Наивницит мисля , че са на свършване !Вярвам повече на колегите и , ръководството на болницата и преките и началници , както и на "Медияпул

 26. 26 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1392 Любопитно

  Тази жена изобщо вършила ли е някаква работа в болницата, или се е занимавала само с протести, сигнали, съдебни дела и снимки?

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 27. 27 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Токуда е частна болница и може да си уволнява и назначава който си иска.

 28. 28 Профил на pganev11
  pganev11
  Рейтинг: 35 Неутрално

  Отдавна трябваше да бъде уволнена! Когато стане собственичка, тогава ще определя правилата, а тя е обикновен работник, при това не високо квалифициран (м.с.).

 29. 29 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Хубава работа ама гербава...

  Обичам да грухтя и плюскам.
 30. 30 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Що за прост народ бе братче...

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 31. 31 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Лекичко извън темата. Добра подкрепа за сетра Мая Илиева ще бъде никой да не ходи в болница "Токуда", колкото и да е болен. Всъщност ако човек е много болен не трябва да в никакъв случай да ходи в тази болница, освен ако не иска да умре.
  КНСБ си показа отново слугинския характер. Не защитава работещите, а шефовете и собствениците. Според тях това е смисълът на синдикалната защита от уволнение. Мая Илиева е човекът, който показва истинският смисъл на тази защита.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 32. 32 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Още едно доказателство, че Дневник и изобщо Икономедия (нарочно го пиша с я, защото това е правилното изписване според българския правопис) тотално олевяха. Сега са се втурнали да защитават една профсъюзна деятелка с недоказано добра репутация за сметка на крупен международен инвеститор.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 33. 33 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 464 Неутрално

  ТАЯ КОКАЛЕСТАТА СВИНЯ НЕ ТРАБВА ЛИ ДА Е ПЕНСИОНЕР ВЕЧЕ, СМИНДИКАЛИСТ, ПОДЛОГА МУТРЕНСКА

 34. 34 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  До коментар [#25] от "doroteus":


  ижда ми се съшита с "бели конци " цялата ДРАМА на МАЯ ИЛИЕВА !!!Как пък точно в Частната болница "Токуда " - Аджибадем , намериха медицински кадър в лицето на съименничката на Мая Ма да ръководи протести ! Та точно там медицинските кадри са едни от най- добре платените ! Явно на Мая Илиева това не е било достатъчно ! Едва ли е такъв "алтруист " да ръководи едни протести ,които не касаят точно нейната заплата ! Наивницит мисля , че са на свършване !Вярвам повече на колегите и , ръководството на болницата и преките и началници , както и на "Медияпул
  —цитат от коментар 25 на doroteus

  Истинският синдикалист ръководи и участва в протести дори да не касаят неговата заплата. Слава Богу има и такива хора в България. Няма как да вярвам на колегите, ръководството на болницата, които се страхуват да не разсърдят миризливите министри.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 35. 35 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  До коментар [#20] от "bat_plamen":

  "Не може МФ да се хвали , че има излишък от над три милиарда на полугодието , да се купуват /изплаща се на куп сумата/ изтребители, а да не се намерят пари за увеличаването на заплатите"

  Излишекът го нема, ни на хартия, ни в трезора. Затова се актуализира държавният бюджет като дефицитът се увеличи тройно за пълното задоволяване на американския хатър.
  И да имаше пари в бюджета, то те не могат да се раздават на частни дружества, па били носили в абревиатурата си "Болница" АД, "Аптека" ЕООД или ОЛП ЕТ. Санкциите от ЕС са двойни - веднъж наказателна процедура за държавно подпомагане, втори път - глоба на нарушаване на финансовата дисциплина.

 36. 36 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2834 Неутрално

  в Аджъбадем Турция уволняват и за най малкото отклонение от работна дисциплина и фирмени/болнични стандарти. пробвах да защитя сестра действително неволно закачила оперирания крак на сина ми, отговора на лекаря беше "следващия път може да нанесе непоправими вреди".

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 37. 37 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3282 Неутрално

  До коментар [#18] от "samoedin":

  Хубаво е,ченимате възможност да си кажете опорките за копини прасета.Иначе,пак да кажа-става дума за частна болница.Ам ,пишете,пишете...

 38. 38 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3282 Неутрално

  До коментар [#20] от "bat_plamen":

  Токуда е частна болница ,заплатите там ме се определят от министъра на задравеопазването.

 39. 39 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3282 Неутрално

  До коментар [#24] от "Saint of Me":

  Ами така е!Днес донос срвщу шефа,утре срвщъ България-такива трябват на Партията (ДеБъ)

 40. 40 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3282 Весело

  До коментар [#29] от "Свинчуга":

  Така е!ГЕРБ е собственик на Токуда Сити Клиник!

 41. 41 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 904 Весело

  До коментар [#39] от "yanne":

  Именно :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 42. 42 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  До коментар [#36] от "дерибеев":

  "в Аджъбадем Турция уволняват и за най малкото отклонение от работна дисциплина и фирмени/болнични стандарти. "

  Тук, в България трябва да има предхождащо наказание (предупреждение за уволнение) за да се пристъпи към дисциплинарно уволнение, водещо и до заличаване на три години трудов стаж. Колкото и да е дрипав Кодекса на труда (включително и заради прост-съюзите) важи в пълна сила за Аджъбадем с все европейски директиви за добра медицинска практика.
  Ако турците са си взели юрист като Пеевски, компира Пламен Николов или форумната логика, съдът отма ще възстанови мед. сестрата без задължително да си прекъсва отпуската.

 43. 43 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  До коментар [#31] от "Gopeто":

  Има ли "правилна" болница, където ходят умнокрасивците ? Питам за да знам да я избягвам че като знам какви сте кретени, много се опасявам за живота си.

 44. 44 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Бизнес и синдикати - в един юмрук.

  И правителството - и то в юмрука.

  И прокуратурата... и съда....

 45. 45 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2747 Весело

  До коментар [#24] от "Saint of Me":

  "хората пишещи доноси срещу чорбаджиите изедници са финалисти директно"

  В медицината "доносите" се наричат сигнали по спазването на добрата медицинска практика. Подаването на сигнали е вписано като задължение на всеки медицински работник в длъжностната му характеристика. Така е в Европа. Затова Турция не я приемат - правят каквото си искат.

 46. 46 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  До коментар [#44] от "regular_observer":

  "Бизнес и синдикати - в един юмрук.
  И правителството - и то в юмрука.
  И прокуратурата... и съда...."

  И Съдът гипсирва почупените юмручета... скъпо. Ако не нашия, то ще е европейския.

 47. 47 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2834 Неутрално

  До коментар [#42] от "wanderer":

  прав си, казвам там как стоят нещата с дисциплината

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 48. 48 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  Кой е тоя Иван Коклов, та да сваля защитата на синдикален лидер ????
  Синдикалните лидери не се ли ИЗБИРАТ от колективите ? ПРЕДАТЕЛ

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 49. 49 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  До коментар [#43] от "m17":

  Аз лично към момента не ходя в болница - здрав съм. Пожелавам и на вас подобно здраве, въпреки липсата ви на възпитание.
  Не съм чул за човек, който да е отишъл в "Токуда" и да се е излекувал там.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 50. 50 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 904 Весело

  До коментар [#45] от "wanderer":

  И границата между основателен сигнал към външна институция през главата на всички нива шефове и донос е?

  А и човек ако тръгне да прави такива неща понеже е убеден че баш чорбаджията е непоправим нарушител и всичи нива шефчета са съучастници без желание проблемните практики да се коригират нормалното нещо е Съвестин или Правдолюба заедно със сигнала да фърлят предизвестие и да идат при читав според тях чорбаджия, нали?

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 51. 51 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  Още медицински сестри ще хванат самолета
  .... а българските чорбаджии ще изтърват влака .!.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 52. 52 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  Токуда е частна болница и може да си уволнява и назначава който си иска.
  —цитат от коментар 27 на 001


  то заради такива частници 2 500 000 българи са в чужбина
  :-) нека да си уволняват когото си искат .... като за последно

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 53. 53 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Нееее, Борисов няма нищо общо с проверките в болницата и с предателството на КНСБ! Те лошите са тия под него, а той е като Сталин - няма НИКАКВА представа от изродщините, които се случват надолу.

  Моля, всички медицински сестри (останали в държавата) не спирайте да гласувате за ГЕРБ.

 54. 54 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 358 Неутрално

  До коментар [#48] от "dark'star":

  Иван Кокалов син на партизанско семейство. Като малък се хвалеше какви славни партизани са били баща му и чичо му. Влезе да следва медицина с привилегии, имаше една буква "ж" ,ако не греша. Та ,бай Таньо той е от твоята кръвна група.

 55. 55 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 849 Гневно

  тия от КНСБ какви са мършиииииии, само взимат пари и се размятат по тв студиата, и когато една от тях наистина се бори за правата на сестрита, веднага я наритват !

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 57. 57 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 849 Весело

  Извън темата, но няма къде, а искам да питам за съвет: Как се действа, когато никнейм спами на лични? Получих това няколко пъти. Никът е новорегистриран, следва почти всички, нищо не пише.От prc10617846 преди 4 дни, 21:57Поздрави! Искам да се запозная с мъж, пишете ми на личен сайт http://meetpof.com/id7361 Ще се радвам да говоря :)
  —цитат от коментар 15 на zidar


  пиши му че си жена и да не те занимава

 58. 58 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  Почти всяко дело за дисциплинарно уволнение се решава в полза на уволнения. Може да отнеме година, две. После работодателят я възстановява и й изплаща всички заплати на куп. Този болничен меринджей й е направил услуга 👏
  —цитат от коментар 56 на aleks ivan


  Дори само снимането на реанимационни мерки/докато колегите и се борят за живота му/ е предостатъчно , за да бъде не само уволнена, но и да загуби права за упражняване на професията си!
  А ако пациентът беше твой близък, когото обичаш?
  Тая патка е срам и позор за професията. Мърша1

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 59. 59 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  До коментар [#48] от "dark'star": Иван Кокалов син на партизанско семейство. Като малък се хвалеше какви славни партизани са били баща му и чичо му. Влезе да следва медицина с привилегии, имаше една буква "ж" ,ако не греша. Та ,бай Таньо той е от твоята кръвна група.
  —цитат от коментар 54 на elgin


  Във всяка кръвна група има предатели и мекерета ....
  .... жалко за него и срам за предците му

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 60. 60 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  "Омбудсманът Мая Манолова, която подкрепяше активно сестринския протест, коментира в профила си във "Фейсбук" по повод уволнението на Илиева, че и като човек, и като приятел, и като омбудсман "не мога да приема абсолютно съчинените, съшити с бели конци, мотиви, с които това е направено". "На всеки е ясно, че става въпрос за грозна саморазправа с Мая.

  Вижте ги-двете "маички" в средата на снимката! Другарката "макър", защитава пламенно съселянката си!
  Отврат. Костинбродската е най-срамното лице за позицията на омбудсман. Че и адвокатка на всичкото отгоре!

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 61. 61 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  Извън темата, но няма къде, а искам да питам за съвет: Как се действа, когато никнейм спами на лични? Получих това няколко пъти. Никът е новорегистриран, следва почти всички, нищо не пише.От prc10617846 преди 4 дни, 21:57Поздрави! Искам да се запозная с мъж, пишете ми на личен сайт http://meetpof.com/id7361 Ще се радвам да говоря :)
  —цитат от коментар 15 на zidar


  И мен ме уважи ботчето скапано. Теглих и/му една.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 62. 62 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Мая Манолова е човек на Борисов , той си я назначи с протекции, долу ръцете !

 63. 63 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 358 Неутрално

  До коментар [#59] от "dark'star":

  Бай Таньо не можеш ги преброи тез предатели и мекерета. Що тъй, каузата ли е погрешна, останахте един файтон борци за правдини . Ех, бай Таньо а как вярвах на писанията ти. Лъгал си всичкия форум, както казва Султанка като дърт ром.

 64. 64 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  " Пчеличката Мая няма как да не е долетяла..."

  —цитат от коментар 8 на hamiltonf


  "Никаква пчеличка не е Мая. Колорадски бръмбар. По-точно костинбродски бръмбар."

  Хахахах...много оригинално. Само че тая е месояден бръмбар.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 65. 65 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2675 Весело

  Мая Манолова е човек на Борисов , той си я назначи с протекции, долу ръцете !
  —цитат от коментар 62 на faeton.


  Лъжльо такъв!

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 66. 66 Профил на ekip
  ekip
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да върви на щат при Маямата!

 67. 67 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4554 Неутрално

  До коментар [#35] от "wanderer":

  Говоря по принцип!Управляващите се хвалят колко е добре фиска, а в същото време няма реално пари за най-важната обществена сфера- на здравеопазването!

 68. 68 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4554 Неутрално

  До коментар [#38] от "yanne":

  Така е, но аз си изразявам моето мнение по въпроса!И да не забравяме, че основната част от населението у нас се лекува в държани или общински болници!Там като цяло ситуацията е под всякаква критика!

 69. 69 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#4] от "puhpuhan4o":

  Добре бе пухкав, ще ги уволнят.После ти ли ще станеш мадицинска сестра?Акъла ти е колко на Кокалов май.Па мо'е и самия Кокалов да си.Кой те знае.То е една фамиля...чудо.Каквато фамилията такъв и човека-кокал.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 70. 70 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#54] от "elgin":

  Това не го знаех,но все пак правилно съм се досетил,че човек носещ такава фамилия не е читав.Потомствен крадец значи.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 71. 71 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#60] от "tolkoli":

  А ти самата не си ли от селски произход?Родата ти откъдя я?
  Или до нам;койси прадядо си гражданче по произход?
  Естествено,никак не си длъжна да ми отговаряш.А аз дори не питам за да знам.Щото няма значение.Така или инак.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 72. 72 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  Съдът ще я върне на работа и ще и платят времето, през което е седяла в къщи. Не може да се налага направо най-тежкото наказани, а тази жена, доколкото разбирам, не е била наказвана досега.

 73. 73 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  До коментар [#49] от "Gopeто":

  И аз не съм чул някой да се е излекувал с билки или хомеопатия ама в аптеките е пълно с такива шарлатании. Иначе и аз искрено ви пожелавам здраве, въпреки наивитета и фанатизма ви.

 74. 74 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  До коментар [#72] от "Роси":

  Ще я върне дръжки, има си процедура за дисциплинарно уволнение и ако компетентен ХР/менидъжир си я мине, копче не могат да му кажат. Само да ви информирам че процедурата се изучава ( с примери и тънкости) във всяка магистърска програма по бизнес администрация.

 75. 75 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  Ооо Мая Мая(не Манолова!), като чета за репресията ти .....си спомням за моята. Спомням си как сред 1000 души персонал в завода в който работех от които 100 бяха членове на синдиката към КНСБ ...И върху всички беше упражнен натиск под различна форма,а представителите на синдиката не смееха да влезнат в производствените халета за да попитат работниците от първо лице дали им се нарушават правата...
  Спомням си как бях нещо като средния кон в галопа на тройката ....и от двете страни(работодател и синдикат) си измиха ръцете с мен. Първите за да си прикрият нарушенията на трудовите права,които извършваха ежедневно спрямо работниците(в това число най-често спрямо мен за назидание!), а вторите за да прикрият безсилието си,защото не можеха да защитят същият този работник, на който му беше дошло до зъби от всякакъв вид тормоз.
  Така за да има мира... им идва най-лесно председателя да опере пешкира!
  Оставаш сам, неразбран, ощетен, и загубил вяра в продажните синдикати.....

 76. 76 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално


  До коментар [#1] от "Торбалан":

  Каква власт,бре?!Токуда е частна болница.
  —цитат от коментар 10 на yanne


  като е частна кво? Борисов не може да им прати бухалките си ли?

  My amygdala could beat up your prefrontal cortex.
 77. 77 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  До коментар [#67] от "bat_plamen":

  "а в същото време няма реално пари за най-важната обществена сфера- на здравеопазването!"

  В едно изречение допускате три неистини:
  - Пари има! Не само "напечатаните" от Марио Драги по 360 млрд. евро годишно, но и реално у нас се харчат над 6 млрд. лв. и то само за лекарства. Проблемът не е в парите, а потоците на парите не се движат в желаната от някои посока.
  - Здравеопазването след реформата не е точно "обществена сфера", а "свободен пазар", на който всеки се конкурира за парите на другите.
  - И здравеопазването не е най-важната сфера, измервано поне финансово. Най-много дългове и разходи се правят за банковата сфера … за да се гарантира печалба от над 300 млн. лв. годишно. Пък и банка с дългове няма за разлика от фирма, болница. От гледна точка на управлението най-важната сфера е "националната сигурност". Друг е въпросът, че някои управляващи разглеждат ТЕЦ Варна като "крайъгълен камък" на националната сигурност. Особено студеният сарайски резерв на централата.
  Последно, по темата -заплатите на медицинските сестри - искането за заплата от две средни или две минимални заплати е по-голяма милиционерщина от тая на полицаите. Защото иде реч за търговски дружества. Ако някой здравен работник иска да се изживява като полицай (с нощни проспивани дежурства), то преди това трябва да иска да стане държавен служител или приравнен на него. Сиреч болницата да се върне в Татовото време. Ама лекарите май не са навити на "единна щатна таблица".

 78. 78 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  До коментар [#50] от "Saint of Me":

  "А и човек ако тръгне да прави такива неща понеже е убеден че баш чорбаджията е непоправим нарушител"

  Повечето болници в Европа нямат чорбаджия. Те са обществени сдружения, не формират печалба и основната им цел е да отговорят на обществените очаквания, изразявани и чрез такива "сигнали".
  Основната Ви теза "чорбаджия и ратай" не преде в здравеопазването или поне в същинското здравеопазване, градено на Доверието. За пазарното здравеопазване може всякак.

 79. 79 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  До коментар [#73] от "m17":
  В аптеките е пълно с шарлатани, които се лекуват с билки и хомеопатия? Аз там съм виждал фармацевти. Как се лекуват не ме интересува.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 80. 80 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1269 Любопитно

  ама, ама, нали само държавата била лоша и не плащала на лекарите и медицинските сестри? Токуда държавна болница ли е?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 81. 81 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  Няма държавна, няма частна! Когато няма закони за закрила на труда и достойното заплащане-на всеки работодател в държавата МУ Е ПОЗВОЛЕНО да се изживява като дон Корлеоне!

 82. 82 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Предполагам, че колежките й са си отдъхнали. Няма частна фирма, която не би изхвърлила подобна напаст. А и профсъюзите са паразитни структури. Не случайно мафията се изгражда именно като синдикат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK