Белодробните трансплантации за българи отново стават невъзможни

През януари премиерът Бойко Борисов се срещна с президента на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница във Виена проф. Валтер Клепетко. След което обявиха подписването на споразумението, даващо възможност отново да се трансплантират българи във Виена

© Правителствена Информационна Служба

През януари премиерът Бойко Борисов се срещна с президента на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница във Виена проф. Валтер Клепетко. След което обявиха подписването на споразумението, даващо възможност отново да се трансплантират българи във ВиенаМладата жена, която наскоро беше транплантирана и получи нов бял дроб в клиниката във Виена – 28-годишната Илияна Христова, ще е първият и последен български пациент с шанс за нов живот след трансплантация поне в близко бъдеще. Клиниката във Виена, която до момента беше единственото място, с което имаше споразумение да се правят трансплантации на българи, е съобщила преди около месец, че няма капацитет да поема каквито и да било пациенти от чужбина. Други варианти за чуждестранни лечебни заведения, които да правят тези операции, се търсят в момента, но още не са намерени. В България пък подобни операции не се правят, като най-реалистичните прогнози са да има достатъчно обучени специалисти за такава трансплантация едва към 2021 г.


Това потвърдиха пред "Дневник" от Изпълнителната агенция "Медицински надзор", която пое функциите на агенцията по трансплантации.


Илияна Христова стана първият български пациент, който след двегодишно прекъсване на работата с виенската клиника получи нов бял дроб. За останалите 18 души в листата на чакащи бял дроб обаче засега перспективи няма.
През януари българските власти подписаха с клиниката във Виена споразумение за обучение на специалисти и обмяна на опит, за да могат да се извършат тези операции и в България. Тогава здравните власти обявиха, че при добро развитие такива операции ще са възможни в България през 2020 г., а д-р Генчо Начев, директор на болницата "Света Екатерина", където се очаква да бъдат правени тези трансплантации, си даде срок към 2021 г.


При подписването на споразумението от здравното министерство и лично здравният министър Кирил Ананиев неколкократно обявиха, че този договор дава нов шанс за българските пациенти, чакащи бял дроб. Допреди споразумението от януари клиниката във Виена беше преустановила трансплантации на българи, а нито едно друго лечебно заведение извън България не се беше съгласило да поеме тези операции. Властите две години напразно търсеха болница, която да поеме тези пациенти и така и не намериха. Така чакащите нямаха никакъв шанс да получат нов орган.


При подписването на споразумението здравните власти обявиха, че петима българи, чакащи белодробна трансплантация, ще заминат тази година за Виена, за да бъдат оценени в Клиниката по белодробна хирургия на Университетската болница в Австрия дали са годни за операция. Тези, които могат да бъдат трансплантирани, ще бъдат включени като чакащи и ще могат да бъдат оперирани при наличието на орган. Ангажиментът за до пет операции годишно на българи бил поет по време на разговорите по договора и беше представен като част от самото споразумение.


"Очакваме виенската болница да трансплантира до пет пациенти годишно срещу ангажимент броят на трансплантациите да отговаря на броя на изпратените органи към "Евротрансплант", коментира и по време на парламентарния контрол Ананиев. Днес властите се похвалиха, че само в последните месеци България е подала към м"Евротрансплант" два бели дроба и това е дало резултат.


Преди месец обаче от клиниката във Виена информирали, че на централно държавно ниво е било взето решение да не се извършват операции на никакви пациенти от чужбина. До това се стигнало, тъй като е регистриран недостиг на донори и увеличаване на чакащите трансплантации австрийци. България вече водила разговори с германски болници евентуално да поемат български пациенти, но до момента няма резултат, казаха от "Медицински надзор".


От институцията допълниха, че договорът за обучение на български медици остава в сила и екипите ще заминат според вече договорения график.


За времето от около две години, откакто заради редица проблеми спряха белодробните трансплантации на българи в клиниката във Виена, починаха четирима души, включени в листата на чакащи трансплантации за бял дроб.

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ваклин построил сградата, в която жената до Гешев взела евтин апартамент
  by Биволъ август 7, 2019
  https://bivol.bg/vaklin-geshev-hancheva.html

  Фирма на Александър Ваклин е строила сградата, в която жената до прокурор Иван Гешев е купила апартамент на цена много под данъчната оценка. Това разкриват архивните кадри на Google Street от бул. Ген. Николай Столетов 8 в София (виж тук) където през 2012 г. се вижда оградена строителна площадка с табела “София Централ – директно от строителя”.

  Този детайл допълва информацията, изнесена от прокуратурата в отговор на сигнал на ГД “Боец”, че бившият управител на фирмата, продала евтиния апартамент на Детелина Ханчева е дългогодишен приятел на Иван Гешев.

  “От данните по преписката се установява, че Иван Гешев се познава от дълги години с Кърковски и двамата с в приятелски отношения” – пише в постановлението на Специализираната прокуратура

  Всъщност “приятелят” Марио Кръковски и Александър Ваклин са съдружници във фирмите, които реализират строителната инвестиция на имота в Зона Б-17.

  ...

  И ортак свързан със съборените тютюневи складове в Пловдив

  Приятелят на Иван Гешев Марио Кръковски и “свидетелят” Александър Ваклин са ортаци с Найден Маринов Колев. Техни фирми са съдружници, а тримата управляват заедно фирмата София Консулт – Б ООД. Данните за общото им бизнес начинание са от 2008 г.

  ...

  My amygdala could beat up your prefrontal cortex.
 2. 2 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  © Правителствена Информационна Служба

  тесктчето и то ли е копирайт ПрасПрес?

  My amygdala could beat up your prefrontal cortex.
 3. 3 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 307 Гневно

  Е?ати клиниката! Подписали споразумение, после казват, че нямат капацитет.

 4. 4 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  Уважавам мноого журналисткта Юлияна Колева , която отрази прекрасно резултатите на програма ЗОВ - българо-швейцарска - 15% България - 85 % Швейцария отнасяща се до ИНТЕГРАЦИЯ НА МАЛЦИНСТВАТА !
  Този материал е много добър. Бих припомнил само , че за да има трансплантации - трябват ДОНОРИ ! И то такива с пълна генетична СЪВМЕСТИМОСТ ! За съжаление , дори и да участваме в Евротрансплант , ние , българите не сме много склонни да помагаме - предпочитаме само на нас да ни се "дава " , "помага " ! И аз , ако съм на мястото на която и да е клиника в чужбина при избор на пациент - сънародник и на такъв - от чужбина - и двамата с еднаква съвместимост , бих транспалантирал сънародника си ! Все пак това са човешки органи , а не "калеми за присаждане " на круша върху ябълка - например !

 5. 5 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1452 Разстроено

  ти си торта
  ти си крем
  плащаме си и ще мрем :(

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#3] от "zidar":

  Защото истината е МАЛКО по-различна. Гробарите пак ни къпят !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4128 Весело

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Вас от Позитаник са ви окъпали още преди да се родите......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 8. 8 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3294 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Вас винаги ви къпят гробари.

 9. 9 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Разстроено

  е тва е най-тъжното... можем да се караме за ляво, дясно, и т.н. но хората си умират...

 10. 10 Профил на RadiMiles
  RadiMiles
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Осъзнавате ли колко нелепо звучи това в 21 век, в една сравнително развита държава?

 11. 11 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 744 Разстроено

  От клиниката бързо са разбрали,

  че министъра е от слама,

  а Бибитко е лаладжия?

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 12. 12 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  До коментар [#4] от "doroteus":

  Не мога да си обясня за какво са МИНУСИТЕ ! Но нейсе ! Такава е аудиторията на "Дневник " в момента !

 13. 13 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Истинският държавник планира, има визия за развитието на страната - образование, здравеопазване, правораздаване... дори култура. Ако искаш да задържиш хората, трябва да изградиш сигурна среда. Да направиш магистрала не е лошо, но не е никак достатъчно за по-добър живот. А да си го кажем, дори магистралите и пътищата ни не са направени както трябва - гледам новооткритата "Северна тангента", вече е започнала да прилича на магистрала "Тракия" по коловози ... всъщност и думата магистрала май трябва да е в кавички вече.

 14. 14 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#1] от "Шихан Йордечка":

  Брех, ама когато жената на Панов си купи на 1/4 от пазарната цена, няма декларирани доходи за реалната цена, плаща си наем на себе си, всичко е наред. Когато си купи двуетажна къща на първа линия на морето за 20 хиляди ЛЕВА и пак всичко е наред.

 15. 15 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 524 Разстроено

  За да се трансплантира нещо трябва да има донор....
  Като няма и сто клиники не могат да помогнат.........

 16. 16 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#9] от "arcanum":

  Глупвао е наистина да се караме за ляво и дясно. А хора умират основно заради некадърността на някого, заради корупция и алчност. А колко хора умират по пътищата ни, само защото няма волята и желанието на КАТ, АПИ, Парламент да създадат безопасна среда? Ефективни и независими съд и прокуратура са основата на всичко - правовата държава, законност и ред, са фундаментални за просперитета на една нация. Стига с тази тарикатщина, шуробаджанащина и милиционерщина!

 17. 17 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 678 Неутрално

  ГЕРБ буквално ни убива, но тъпите българи продължават да гласуват за сатрапите си!Вече 10 години ГЕРБ връщат комунизма у нас по най-наглия и виден начин!То не беше грабежи като КТБ и Белене, зависимости от Русия, подаръци на Доган, предаване на съд и прокуратура на Пеевски, ами и след убийствата сътворени от ГЕРБ, като това в Своге, пак има идиоти, които смятат, че те са алтернатива на БСП и че са проевропейци.

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#14] от "m17":

  Внимавай ти какво си купуваш, че ще дойде време и теб да те питат другарите ти милиционери.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Това е просто страшно! Дано се намери друга държава, в която да станат възможни тези операции!

 20. 20 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 581 Неутрално

  В Полша, в клиниката в Забже, правят по 30-40 на година, за една прилична сума може да се намери къде.

 21. 21 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Ами въпросът е защо има министерство на здравеопазването. Къде бяха тия пуйки, че няма подготвени специалисти или сключени споразумения с клиники в чужбина, които да извършват подобни операции. Тази фитка Ананиев защо още е министър?

 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#15] от "Nikolay Savov":

  И да си си платил дълговете от предишните трансплантации а не все да отлагаш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Е?ати клиниката! Подписали споразумение, после казват, че нямат капацитет.
  —цитат от коментар 3 на zidar


  Значи че някой пак не е платил на клиниката.

  Veritas odium parit obsequim amicos
 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#23] от "anihilator_jack":

  Защо не попитат министърчето колко пари дължи правителството за получена здравна помощ в чужбина ??? Нали е счетоводител - трябва да знае.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#8] от "yanne":

  Кажи нещо за дълговете на здравната каса по времето на ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#24] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ти виждаш ли някой, който да го пита това? Аз лично не.

  Veritas odium parit obsequim amicos
 27. 27 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5659 Неутрално

  До коментар [#19] от "blahblah":

  Като започнат да си плащат лесно ще се намери клиника. Тези 270 млн. задължения на МЗдравеопазването не са погасени повече от 4 години

 28. 28 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 524 Разстроено

  До коментар [#15] от "Nikolay Savov":И да си си платил дълговете от предишните трансплантации а не все да отлагаш.
  —цитат от коментар 22 на КМЕТ В СЯНКА


  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !

  Опитвай се поне от време на време да го спазваш !
  Ставате жалки..........
  Надявам се поне тези десетина човека да не четат Дневник......

 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#26] от "anihilator_jack":

  И аз не виждам. Само дето това е истинската причина за отказа. Това са австрийци и те си държат на думата и на договорките.
  Виждам как герб ЛЪЖАТ за пореден път и как най-верните им ТРОЛОВЕ се изпокриха панически !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#28] от "Nikolay Savov":

  Ето ти фактите троле герберастки !!!
  КОМЕНТИРАЙ !!!
  https://www.dnevnik.bg/zdrave/2019/07/09/3936136_zdravnata_kasa_dulji_285_mln_lv_na_chujdestranni/

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на Срам ме е от ГЕРБ
  Срам ме е от ГЕРБ
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#14] от "m17":

  Мри, ве, гербав трол! Пак хвърляш някви цифри изсмукани от задника си - типичната герберска пропаганда, без факти, без доказване, само плюете по всичко, дето е по-умно от вас! Е, кофти, ама само да ти кажа, че едва ли има предмет на тоя свят, който да не е по-умен от теб. За живи същества изобщо не говорим, ти не си в тази категория!

 32. 32 Профил на Basil II
  Basil II
  Рейтинг: 287 Весело

  Направо хвърляйте панелите в трапове като се разболеят.

 33. 33 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#28] от "Nikolay Savov":Ето ти фактите троле герберастки !!!КОМЕНТИРАЙ !!!https://www.dnevnik.bg/zdrave/2019/07/09/3936136_zdravnata_kasa_dulji_285_mln_lv_na_chujdestranni/
  —цитат от коментар 30 на КМЕТ В СЯНКА


  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !

  Опитвай се поне от време на време да го спазваш !
  Ставате жалки..........
  Надявам се поне тези десетина човека да не четат Дневник......

 34. 34 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Нашите болници нямат никакъв интерес към скъпо-струващи дейности. Имат интерес към клинични пътеки носещи високи доходи. Затова тежко болни се връщат от ред болници докато стигнат до Пирогов, чужбина или Бакърената. Здравеопазването ще дръпне само, ако се изрита частната здравна дейност от обществения ресурс на НЗОК. За съжаление това никога няма да са случи, защото всички по върховете на лекарския съюз, нзок и мз са с частни клиники и частни интереси..

 35. 35 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това е много нелепо, както и всичко в здравеопазването. Нямаме детска болница, не може да се правят белодробни трансплантации, а тогава какво може??? Да се измислят нови начини как да се взимат повече пари от хората за здравеопазване.....Става все по-трагично!

  Marinov
 36. 36 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Ако българсите управници не си оправят/подредят поне малко къщичката ще чукаме и хленчиме на вратата на Европа. Очевадно е, че с досегашната демокрация се приключва завинаги и започва ерата на националните приоритети.

 37. 37 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 288 Неутрално

  А мозъчни трансплантации, кога? Че там на опашката първи е лидерът...

 38. 38 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4331 Любопитно

  До коментар [#3] от "zidar":

  Не е изключено така да казват във Виена, защото се опитват да се измъкнат от некоректното финансово отношение на Касата!Преди няколко месеца ЗК дължеше почти 200 милиона на чужди клиники за извършено лечение на български граждани!

 39. 39 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4331 Неутрално

  Жалко за хората , които чакат такава трансплантация у нас!Не се вижда скорошно решение на този проблем, защото според статията най-рано след 2021 година може да има обучени специалисти у нас!

 40. 40 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 287 Неутрално

  ГЕРБ управляват тази държава вече 10 години.Как за това време не изградиха нормална стратегия и не постигнаха нищо за решаване на проблема с белодробните трансплантации? Ама по-лесно е да се фръцкаш пред камери с рязане на ленти за магистрали.

 41. 41 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Отдавна не бях чувал някой да умира от рак, че и на белия дроб на всичкото и отгоре.

 42. 42 Профил на dantscheff
  dantscheff
  Рейтинг: 316 Разстроено

  Повечето коментиращи май не са чели статията. Цитирам:

  "Преди месец обаче от клиниката във Виена информирали, че на централно държавно ниво е било взето решение да не се извършват операции на никакви пациенти от чужбина. До това се стигнало, тъй като е регистриран недостиг на донори и увеличаване на чакащите трансплантации австрийци."

  От 03,06 в Австрия има служебно правителство, а на есен ще има извънредни избори.
  Явно някой се е престарал - "австрийски органи само за австрийците".
  Тези и при Хитлер бяха по-крайни от германците.

 43. 43 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Не забравяйте, че това най-сложната възможна и скъпа трансплантация. Съответно и с най-кратка преживяемост след операцията.Трансплантиран човек ще изисква хиляди и хиляди левове за поддържащо лечение.
  Тук се чака със седмици за скенер ако не си платиш няколкостотин лева. Хиляди българи предпочитат да идат до Турция за доста по прости интервенции, ние за висш пилотаж в трансплантологията мислим.

 44. 44 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Много се колебаех преди да се похваля и аз с нещо , но все пак се реших като чета тези страхотии за здравеопазването в БГ .
  Та имах една здравна застраховка в BRD отпреди много години и за късмет не съм прекъсвал да си плащам месечните вноски което си върви автоматично в банката ми . . . И сега вече съм на години щом имам проблем летя за Германия , където имам и няколко хирургични операции . Може някои да не вярват , но за всяко лечение цената се поемаше на 100% от моята здравна каса ., една от около 50 в тази страна . Разкош за пациентите си.
  Не Ви завиждам драги сънародници вкл. съфорумци ! !Та ГЕРБ да не ми се хвалят с магистрали , които също са необходими ами да се засрамят от убийствения ужас за всеки българин имал общо с българското "здравеопазване ! ПОЗОР !

 45. 45 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 586 Разстроено

  До коментар [#12] от "doroteus":

  Минусите са за твоята простотия!
  Хал хабер си нямаш от трансплантации.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Че те и досега бяха невъзможни.

 48. 48 Профил на Basil II
  Basil II
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Татарските плъхове да плащат преди операция!

 49. 49 Профил на trashgirl
  trashgirl
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Милиарди за абсолютно ненужни изтребители и бтри има, а за трянсплантации пари НЕМА!

 50. 50 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Към коментар #48 Basil ll ;
  Бихте ли обяснили на по-невежите като мен да речем , кои са тези "татарски плъхове" та белким и ние разберем за какво иде реч ?

 51. 51 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 538 Неутрално

  След Германия и в Австрия сме нежелани пациенти

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 52. 52 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  До коментар [#13] от "truly":

  "Истинският държавник "предварително планира КОЙ КОГА ОТ ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НА КАКЪВ ОРГАН ЩЕ ИМА НУЖДА и съотватно трябва да "осигури " млад ,материял в клинична смърт с подходдящи за трансплантация органи ! Чуваш ли се и усещаш ли въобще , какво казваш с тези ПИСАНИЯ !Ако бях истински държавник на такива ФИЛОСОФИ като теб бих забранил на "мътят " социалните межи ! Медицината и особено трансплатнологията е ИЗКУСТВО ,при което повече от 1 участват и то отговорно , компетентно и логично !И съвсем не зависят от политическите пристрастия на такива като нас !

 53. 53 Профил на tjj54611191
  tjj54611191
  Рейтинг: 337 Любопитно

  Дано да се намери устойчиво решение за тези пациенти! В кръга на шегата - чакаме да започнат мозъчните.

 54. 54 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2941 Любопитно

  До коментар [#40] от "Росен съм аз и голем капут":

  "Ама по-лесно е да се фръцкаш пред камери с рязане на ленти за магистрали."

  Ти как мислиш - откъде ще дойдат млади здрави бели дробове, и то бързо? ГЕРБ абсолютно адекватно се грижи за осигуряването на донори с безбройните дупки и бабуни по пътищата. И не е тероризъм както си мисли една веща прокурорка - дупките по улиците не са за да всяват паника в чуждестранни кортежи, а национална-отговорна политика по осигуряването на донори.

 55. 55 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2941 Весело

  До коментар [#53] от "tjj54611191":

  "Дано да се намери устойчиво решение за тези пациенти!"

  Работи се по въпроса комплексно:
  - разширяват се общинските гробищни паркове. В София малко по-трудно вървят отчуждителните процедури.
  - изграждат се огради край гробищата за да няма посегателства от "интегрираните" върху "устойчивото решение".

 56. 56 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Трансплантациите са ВРЕМЕННО СПРЕНИ ЗА ВСИЧКИ ЧУЖДЕНЦИ .

  Дневник-токсичният сайт
 57. 57 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#31] от "Срам ме е от ГЕРБ":

  Те това е умнокрасивата правда - за Цветанов сметки на тераси и квадрати а за Панова са "изсмукани от задника". Но пък има справедливост на тоя свят - ще си седите под опашката на коня до края на света.

 58. 58 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  До коментар [#10] от "RadiMiles":

  КОЕ звучи нелепо ????

 59. 59 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 299 Неутрално

  И тука само компетентни. Аман вече.
  Ами дарявайте повече органи бе, да се развива тая медицина.

 60. 60 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Ако Министерството на здравеопазването не може да осигури договори за белодробни трансполантации с болници в ЕС ( за каква европейска солидарност говорим, след като страна- членка на ЕС бива отрязвана по този брутален начин от други страни-членки на ЕС, каквито са Германия и Австрия?!), в САЩ няма рестрикции за приемане на чуждестранни пациенти. Стига обаче те да си плащат. Разценките започват от $500-$600 хил. за трансплантация плюс евентуални допълнителни разходи. В България са останали живи 10-ина чакащи за белодробна трансплантация, така че българската държава да подготви един бюджет от 10-ина милиона лева минимум и веднага да потърси контакти с американски центрове за осигуряване на прием на български пациенти.

 61. 61 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#52] от "doroteus":

  Предлагам да прочетеш още веднъж, бавно, какво съм написал.
  Нямам акаунт в социална мрежа. А че искате държава по путинов модел е вече ясно на всички.

 62. 62 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 524 Неутрално

  НО ЗА ДА СЕ ПАЗИ ЗАДНИКА НА ДРЪНДАРСКИЯ СЕЛЯНИН ЩЕ СЕ ДАВАТ ОЩЕ МИЛИОНИ ЛЕВОВЕ.
  ЕВАЛА ЗА "ЗАГРИЖЕНИЯ" БОКО..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK