Медицински сестри обявиха, че се задава ново сериозно недоволство и протести

Медицински сестри обявиха, че се задава ново сериозно недоволство и протести

© Велко АнгеловБлагодарим на "Токуда", че ни взривихте отново и ни събудихте пак. На 10 септември на голям национален протест ще покажем колко обединени сме медицинските специалисти. Това обявиха днес медицински сестри, рехабилитатори, физиотерапевти, дошли да подкрепят пред столичната болница "Токуда" Мая Илиева – медицинската сестра, която стана един от лидерите на протестите на специалистите по здравни грижи и техен неформален говорител.


Към протеста в защита на уволнената наскоро от "Токуда" Илиева се присъединиха няколко нейни колеги, все още работещи в болницата, както и няколко лекари. А също омбудсманът Мая Манолова. Със снимки в социалната мрежа "Фейсбук" към недоволството под мотото "Не на страха" и в защита Илиева дистанционно се включиха и медицински сестри от Бургас, Пловдив, Казанлък, Добрич.


Самата Илиева се присъедини към хората пред "Токуда" към края му, защото беше извикана от ръководството на болницата именно в този ден и час да подпише окончателните документи за дисциплинарното си уволнение. А събралите се пред "Токуда" заподозряха, че умишлено я бавят, за да не я дочакат колегите й и да я подкрепят на живо.
Преди дни напрежението сред протестиращите от близо половин година медицински сестри, което беше спаднало в последния месец и половина, отново ескалира. До закани за нови ефективни протести, обещания за съдебни дела, обвинения за разправа с неудобните и дори намерения за искания на оставки се стигна, след като в събота вечерта ръководството на болница "Токуда" уволни дисциплинарно Мая Илиева - един от основните организатори и говорител на протестите на медицинските сестри в страната.


Медицински сестри обявиха, че се задава ново сериозно недоволство и протести

© Велко Ангелов


Много сестри из страната символично започнаха да ходят на работа с ленти с надпис "Не на страха", изпращат снимки и поздрави с обещания за подкрепа на Илиева. Заговориха, че и те са подлагани на натиск заради протестите.


Днес пред "Токуда" обаче не дойдоха много хора, които на живо да застанат зад медицинската сестра. Но обещаха на планирания от месеци нов национален протест през септември, недоволството да е масово. Илиева основава и нова съсловна организация на медицинските сетри, недоволни от представителството и застъпничеството на сегашната организация. Протестиращите възнамеряват да основат и нов синдикат, разочаровани от това, че КНСБ, на които Илиева беше синдикален лидер в "Токуда", свали защитата й и позволи уволнението й.


"В България няма синдикати, а само хора, които правят далавери с директорите на болниците, да ни уволняват с нелепи обвинения и аргументи. Които ходят по банкетчета с работодателите и сключват сделчици", обяви една от протестиращите сестри.


За да се даде възможност за сформиране на нова съсловна организация на сестрите, са необходими промени в законодателството, като омбудсманът Мая Манолова обеща, че екипът й ще разработи и инициира такива промени.


КТ "Подкрепа" се застъпи за Илиева и призова за връщането й на работа


"КТ "Подкрепа" призовава работодателя на г-жа Мая Илиева да оттегли заповедта си за дисциплинарно уволнение, ако все още има тази възможност, или да ѝ предложи нов трудов договор без изпитателен срок. Това би показало желание за подобряване на социалния диалог в компанията и откритост към обществото". Това се казва в позиция на синдиката на сайта на организацията. Макар Илиева да не е членувала в "Подкрепа" и да беше уволнена от "Токуда" след разрешение на КНСБ, другият национален синдикат изрази подкрепа за медицинската сестра. "Въпреки че г-жа Илиева не е член на нашия синдикат, ние считаме, че подобна стъпка би опровергала съмненията за отмъщение към един служител, който се бори за правата на специалистите по здравни грижи", пишат от "Подкрепа".


"Синдикалната дейност се състои именно в това – да се бориш всекидневно срещу нарушенията на трудовото законодателство и за подобряване на условията на труд. Очаквано е работодателят да търси начин да се отърве от такъв служител. Особено с оглед на огласените факти, че г-жа Илиева е предизвиквала неколкократно проверки в болницата, в която работи. Водила е съдебни дела и е печелила такива", отбелязват още от синдиката.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK