Здравното министерство пак ще умува за специализациите след недоволство от млади лекари

Здравното министерство пак ще умува за специализациите след недоволство от млади лекари

© ReutersЗдравното министерство е склонно да обмисли промени в наредбата за придобиване на медицинска специалност, която предвижда лекар специализант, на когото държавата е плащала специализацията, да трябва три години след завършването на обучението си да остане да работи в България, и то в конкретни болници с недостиг на кадри, посочени от здравното министерство.


Наредбата, влязла в сила в края юли, предизвика недоволство от специализанти, те обявиха, че ще я обжалват, тъй като с похвати отпреди 1989 г. те ще бъдат закрепостени и разпределени служебно да работят из страната. Заради реакцията ръководството на Българския лекарски съюз се срещна с младите лекари и подкрепи притесненията им. А днес съюзът инициира и среща със зам.-министър Жени Начева, на която са обсъдени проблемите.


"Жени Начева обясни, че новата наредба и към този момент не предвижда служебно разпределение в конкретни лечебни заведения за финансираните от Министерството на здравеопазването и че става въпрос за недостатъчно ясно формулиран текст на наредбата", се казва в съобщението след срещата от Българския лекарски съюз. Начева уверила, че "правото на свободен избор къде да специализират младите лекари няма да бъде засегнато". И добавила, че към момента министерството събира данни от регионалните здравни инспекции за това къде в страната и какви специалисти са необходими.
Зам.-министърът обещала да предаде и конкретните предложения на съюза и специализантите на министър Кирил Ананиев, за да се обсъдят промени в наредбата.


Идеята на промените в наредбата и правилата е държавата да има контрола върху осигуряването на нужните кадри в здравеопазването, тъй като сега няма възможност да въздейства, когато се установи недостиг на определени специалисти. Досега плащането за лекарите специализанти беше за сметка на бюджетите на болниците и поради финансови трудности много от тях изобщо не обявяват места за специализанти. А държавата не можеше да определя какви кадри да развива приоритетно в зависимост от нуждите на здравната система.


Заради финансовите си трудности много болници изобщо не искаха да наемат специализанти, тъй като заплатите им са допълнителен разход. По новия ред заплатите на специализантите вече ще се плащат от държавата. Така обаче болниците отново няма да имат интерес да обявяват други места за специализанти извън държавната поръчка, опасяват се младите лекари.


Според специализантите предвиденият ред да връщат пари е незаконен. Те се опасяват, че реално не им се дава избор дали да специализират държавна поръчка. И смятат, че новият ред е дори по-лош от досега съществуващия. Сред притесненията на младите лекари са, че по този начин се създава механизъм за принуда да бъдат разпределени на работа на неатрактивни места с липсващи специалисти без реално да се дава възможност за избор. Пораждат се и съмнения дали по-атрактивните места за специализанти няма да бъдат запазвани за "връзкари", или да са обект на корупция.


Специализантите отбелязват, че парите, които получават по време на специализацията си, са заплата за положен труд. И е незаконно да бъдат принуждавани да връщат пари, които са изработили.


Младите лекари искат вместо новите правила да се предвиди болниците да сключват със специализантите предварителен договор с ангажименти за няколко години напред. И на база на този договор болниците да получават държавното финансиране за специализанта. Така и младите лекари ще имат повече сигурност и яснота при какви условия и къде ще работят, след като завършат. Настояват и за ясни механизми и конкурси за подбор на специализантите.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  Трябва и акъл.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1788 Разстроено
 3. 3 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Според мен младите лекари , получили образованието си и най-вече СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ с пари от ДЪРЖАВАТА /което означава с пари от всички нас /, е морално да останат и да помогнат на хората от тази "ДЪРЖАВА ". Тук не става дума за "разпределение " , но не може след като си ял нечий хляб да обърнеш гръб и да си вееш перчема , където ти видят очите !Просто явно има ДЕФЕЦЕТ НА МОРАЛ у тези млади колеги или просто нЕкой ги СТИМУЛИРА за това "недоволство "!Иначе ЛЕКАРСКАТА ПРОФЕСИЯ от високо-хуманна се превръща в ПОЛИТИКА , която е "изгодна " на някого - във ВИЗИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ какво пише по този "КАЗУС" , макар , че БАШ ПАРТИЙЦИТЕ използват а приори ЛЕЧЕНИЕ В ЧУЖБИНА , особено тези , с "червена " закваска и МАНДРАДЖИЙСКИ ПРЕДЦИ !

 4. 4 Профил на Ignis Fatuus
  Ignis Fatuus
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Според мен младите лекари , получили образованието си и най-вече СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ с пари от ДЪРЖАВАТА /което означава с пари от всички нас /, е морално да останат и да помогнат на хората от тази "ДЪРЖАВА ". Тук не става дума за "разпределение " , но не може след като си ял нечий хляб да обърнеш гръб и да си вееш перчема , където ти видят очите !Просто явно има ДЕФЕЦЕТ НА МОРАЛ у тези млади колеги или просто нЕкой ги СТИМУЛИРА за това "недоволство " !
  —цитат от коментар 3 на doroteus


  В този случай хората просто ще ходят да учат в някоя друга държава.

 5. 5 Профил на ekip
  ekip
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Ми да ходят да учат другаде! След това и там да си изкарат специализацията! И тогава ще стане ясно колко ще им струва. А то е доста, повярвайте!

 6. 6 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 245 Неутрално

  До коментар [#3] от "doroteus":

  Какви морали в държава в която политиците крадат милиарди и пъхат в офшори пред очите на висчки, Моралите останаха преди 1989 сега е капитализъм , демек парите и интереса определят всичко. Решението е просто - образованието да не се субсидира от държавата а за желаещите но не можещи да плащат - да се дават кредити. Алтернативно който може да си намира спонсори и там каквото договорят. Сегашното предложение няма как да мине при сегашната пазарна капиталистическа система - прави са докторите това е анахронизъм от предишната система. Сега когато е практика да се краде от държавата да се иска някой да аботи за стотинки в българската здравна система доакто я крадат е мисия невъзможна.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  Да беше се допитало това министерство преди, а не след.

 8. 8 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 165 Неутрално

  Няма лесно решение тук. Най - честно би било да се спре държавната издръжка, за да спрат да недоволстват хората извън професията. Поскъпне ли обаче медицинското образование, голяма част от младите ще изберат да следват на запад, така и така е скъпо. А излязат ли навън когато са на 18, не ги чакайте!

 9. 9 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Мноооо се кефя на "експерти" в медицината, и особено в медицинското образование!
  Дерзайте умници! Да скачаш с принуда беше меродавно при Тоше! Ся, просто ще си апете отзад претенциите за "качествена услуга"! Младите лекари учат за година, колкото вие не сте научили за цял живот!!! И ще им плащате, и ще ги уважавате, по много! Иначе - ЧАО! А секви закани за "разпределение", само ще ги накарат да ви таксуват по високо, зер ще си избиват "санкциите" от държавата!!!

  roo
 10. 10 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  ,,Наредбата, влязла в сила в края юли, предизвика недоволство от специализанти, те обявиха, че ще я обжалват, тъй като с похвати отпреди 1989 г. те ще бъдат закрепостени и разпределени служебно да работят из страната."

  Ей че нагли! Напълно в интерес на държавата е когато плаща на някой да стане доктор той също да прояви някаква лоялност. Защо това да са посткомунистически методи? Като не им изнасят на младите докторчета методите да отиват да специализират в чужбина на собствени разноски и да се реализират където им хареса. Но държавата има право да решава как да инвестира най-разумно стедства!

 11. 11 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2289 Неутрално
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  До коментар [#10] от "Зори":


  До коментар [#11] от "Зори":

  защото са "заварено Положение" И министерството да сменя правилата за бъдещо време.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Аз говоря по принцип и (СПОРЕД МЕН!) как би било редно и логично!
  Сега тези дали са заварено положение не знам. Но нали се сещаш че никоя държава няма интерес плаща, за ,,да направи от едно дърво свирка".... и да няма никакъв ефект и полза за самата нея!

 14. 14 Профил на YankoNach
  YankoNach
  Рейтинг: 435 Гневно

  Абе, чета ви форумните умници, и се чудя - вие акъл имате ли? Каква "държава" ми е плащала специализацията? По отношение на лекарите-специализанти "държавата" беше, е и ЩЕ БЪДЕ ЗЛОВЕЩ ЕКСПЛОАТАТОР! Специализантите бачкат като луди, а получават жълти стотинки за това в продължение на 4-5-6 години. Да това е вярно и за целия нормален свят, но възможностите им след специализацията в Западна Европа (айде да не споменавам САЩ) са невъобръзимо по-голями. Да, комунизмът в мисленето си отива последен. Крайният резултат от комунестическите експерименти със специализацията на лекарите е, че хич и няма да започват тук - направо ще изчезват със завършването. Скоро и ще престанат да следват тука, първо защото няма смисъл и второ - защото просто ще си отиде моето поколение и няма да има кой да ги учи... А вас ще ви лекува Бай Х*Й!

 15. 15 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#14] от "YankoNach":

  И какво предлагаш? Ясно е, че българина няма финансовите възможности на немеца. Т.е. българина да мре, щото младите докторчета за по малко от 5к евра няма да седнат да се занимават с тия мизерници...

 16. 16 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Алоу,# 15, некой си, на прав път си! Ооооще малко и ще разбереш! Да, ще плащате ПОВЕЧЕ отколкото на автомонтьора си! И да, ще трябва да притиснете държавата, на която плащате данъци, да ги разпределя по друг начин!!! Иначе - направи си сам...

  roo
 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  До коментар [#14] от "YankoNach":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  До коментар [#15] от "niakoi_si":

  Самолекувай се и ще спестиш много.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Трябва да има право на избор ...
  Тези които искат, да са свободни като си вземат дипломата, да плащат по 10 хиляди на година. В Щатите за да станеш лекар образованието ти струва над 150 хиляди долара.
  Ако напуснеш страната си след като завършиш си плащаш истинската цена на обучението.
  България никога няма да може да дава заплати по 10 хиляди на лекарите, колкото получават в богатите страни, за да се конкурира с тях.

 20. 20 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Влизате в нета и бързо разбирате, че чуждестранните студенти в България, които учат медицина заплащат по 7-8 хиляди евро на година.
  Тоест обучението им в България струва над 50 хиляди евро
  В същото време българските студенти плащат 5 хиляди евро и трябва да имат задължение , щом страната им е платила обучението и не 3, а поне 5 години трябва да са лекари в страната ни.

 21. 21 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  Какво ше плащат сешциализантите бе ватници ? Това не са студенти . ТЕ РАБОТЯТ !
  Ще връшат заплатите си ли бе алооо ? Само прости чугуни може да стоят зад такава постановка. А вече младите хора отиват да учат медицина в чужбина в Германия,Дания, UK бе другарки и другари. Ще им фанете топките респективно лабиите да ви работят тук за левче-три да преглеждат комуистическия алчен консуматор ,който дава 4 пъти повече пари за автокаско годишно отколкото здравни внсоки +кеш при доктора. Ах как ще духате таратора само след няколко години....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 22. 22 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#10] от "Зори":

  Дори и така да стане, да ги принуди под една или друга форма да работят Но тогава се получава нещо доста страшно, просто ще се чувстват че работят под принуда и знаеш ли каква работа върши такъв - Та те пази Господ Не това е решението а просто заплащането ,по един или друг начин да се доближи до това в останалите страни от ЕС не казвам същото а да се доближи

  гошо
 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#9] от "babyroo":

  Каква принуда? Няма такова нещо. Който плаща, той поръчва музиката! Освен да си умен и да четеш много, някой трябва да ти плати. Като ти поемат сметката мама и тате, тогава може да си голямата работа.
  Освен всичко друго, няма богат лекар с бедни пациенти... ;)

  Бивш tww09306483.
 24. 24 Профил на pganev11
  pganev11
  Рейтинг: 43 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ignis Fatuus":

  Ми нека да ходят, само че няма да стане! От чужбина идват да следват медицина, защото записването и самото завършване е безпроблемно, а цената която заплащат - напълно приемлива. И сега децата на по-заможни българи учат медицина в чужбина.

 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  До коментар [#20] от "001":

  Наистина си много зле милиционерче. Спеиализантите РАБОТЯТ за мизерни пари и де фскто това им е ангарията за държавата. Ама то акъл трябва да го вденеш.Не е като свирката и палката.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Весело

  Д-р Нач, когото добре познавам, обясни ясно кой ще лекува чугунените глави. Бай ... Абсолютно наложително е най накрая да разберете:
  Медицината не е вид УСЛУГА! Тя е изкуство за просветени! Заслужава огромно уважение, и чак след това - пари. Вярно е, че има още боклуци, както и във всяка друга област на нещастната ни Родина. Само нормална конкуренция и стриктни закони ще ни избавят от тези утайки! А дано сте здрави!

  roo
 27. 27 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Да ти еВем държавата,в която народът вдига ръка срещу лекари,учители и спасители!

 28. 28 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#21] от "Dr_Doolittle":

  Ще си пръснеш жлъчката от злоба бе докторе... Ясно ми е, че за теб пациента е нищо повече от дебитна карта, ама кротни се малко, че киселини взе да цвъркаш между зъбите :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK