Повече ангажираност на болниците и по-добро идентифициране на донорите предвижда програма

Повече ангажираност на болниците и по-добро идентифициране на донорите предвижда програма

© Георги КожухаровДа се подобри идентификацията на потенциалните донори на органи, да има по-добра апаратура за диагностицирането и поддържането им, да се ангажират повече болниците в откриването на донори и работата по донорски ситуации, да има по-добра логистика, когато потенциален донор се намира в малка болница. Да се изработят нови механизми за по-цялостно заплащане на всички дейности, нужни около осигуряването на донори и трансплантациите.


Това са част от мерките за увеличаване на донорството и подобряване на ситуацията с малкото трансплантации в България, които предвижда здравното министерство в проект за национална програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията за периода до 2023 г. Документът е публикуван днес за общетвено обсъждане.


Според статистиката за петгодишен период между 2014 - 2018 г. средния брой на реализираните донори е 2,66 на 1 милион от населението на страната. В същия период средният брой на нереализираните донори е малко по-голям - 2,88 на един милион население. Общият брой донори (реализирани и нереализирани) в страната на 1 милион население е 5,54 за целия период. За сравним период в Европейския съюз средният брой на реализираните и нереализираните трупни донори е 20,74 на един милион население.
При около 20 на сто от потенциалните донори близките са отказали даряването на органи, сочат още данните.


По-добро идентифициране на донорите


Според програмата важни стъпки за това да се осигурят повече донори и оттам – повече трансплантации, са подобряване на организацията за идентифициране на потенциални донори, както на на национално и болнично ниво. В това се включва и осигуряване на апаратура за диагностика и лечение, за да бъдат открити потенциалните донори на възможно най-ранен етап и правилното поддържане на пациента. Предвижда се и да се направи програма за това как точно се парви оценката и поддържането на донорите.


Друга мярка е да се подобри обучението на координаторите по донорство, те да минават и през осъвременителни курсове. И да бъдат обучени включително за работа с близките на възможни донори. Специалистите от интензивните отделения и спешните центрове пък ще бъдат учени как да идентифицират донори, а също и какви стъпки трябва да предприемат, за да се стигне до успешно донорство. Такова обучение ще минат и екипите на болници, които не са донорски бази, за това какво трябва да предприемат при пациент с тежко мозъчно увреждане - потенциален донор.


Повече ангажираност на болниците


Проектът отчита и нужда да се повиши ангажираността на всички големи болници в целия процес по откриване на донора, поддържането му, работата с близките и довеждането на процеса до успешна трансплантация. При по-малките лечебни заведения пък се налага разработване на добра логистика с ясен план как се подхожда стъпка по стъпка при потенциален донор и неговия трансфер до донорски или трансплантационен център. Предвижда се ръководствата на болниците да бъдат по-сериозно ангажирани с процеса, включително да трябва да правят план за действие и отчет за свършеното по намиране на донори. А също и да имат план за финансова ангажираност.


Повече координация


Предвижда се да има шестима регионални координатори по донорство, които ще проследяват донорските ситуации в конкретния регион и всеки месец ще отчитат причините, поради които не се подават потенциални донори от лечебните заведения. Ще има и 30 областни координатори (трима за София – град), отговорни за лечебните заведения от съответната област.


Програмата предвижда информацията на здравната каса за настанените в болница пациенти да могат да се ползват за наблюдение и контрол на дейностите по донорство и трансплантация.


Предлага се да има и екип на централно национално ниво с експерти на смени, които да дават деноношни консултации и да координират всички донорски ситуации.


Отчита се и нуждата от медийни кампании и образоване на обществото за нуждата и смисъла от донорството.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Дано организацията и по-добрата комуникация от една страна - с клиниките и от друга - много по-важна, българите да бъдат убедени , че донор може да бъде всеки здрав човек /разбира се , никому не желая да изпада в положение на ДОНОР / , но все пак тази кауза е наистина благородна , общочовешка и по - никой начин не е свързана с политика , партии и т.н.! Трябва да ни е ясно , че всеки от нас може да изпадне в ситуация на потенциален кандидат за присаждане на органи ! Нека , както четох някъде дословно : "Да не съм луд да си давам органите на разни МУТРИ И БАНДИТИ "да се изличи от нашето мислене ! Просто това са думи , които демонстрират пълно неразбиране на проблема ! Нека бъдем преди всичко ХОРА !

 2. 2 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#1] от "doroteus":

  "много по-важна, българите да бъдат убедени , че донор може да бъде всеки здрав човек"

  Някои сме убедени и не ходим по лекари за да не изпаднем в "донорска ситуация".

  "Трябва да ни е ясно , че всеки от нас може да изпадне в ситуация на потенциален кандидат за присаждане на органи ! "

  Въпреки че има много нуждаещи се от присаждане на мозъка, но и самите те разбират, че всички сме смъртни, с или без трансплантация. Свободните хора предпочитаме да си отидем от този свят с достойнство вместо заробени и оковани с чужди грижи/сметки/далавери.

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5321 Неутрално

  "Отчита се и нуждата от медийни кампании и образоване на обществото за нуждата и смисъла от донорството."

  Наистина медийни кампании не достигат до съзнанието на хората

 4. 4 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  Я, как красиво е написано! Ще рече човек че става въпрос за някоя “Бяла” страна? Да не би да съм пропуснал нещо? Да не би здравеопазването в България да не е вече мафиотско-рушветчийско?

 5. 5 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  От писанията на № 2 и 4 стигам до извода , че те се смятат за "безсмъртни "! БАЙ БАБО ДА ТЕ НЕ СРЕЩНЕ МЕЧКА !

 6. 6 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  До коментар [#5] от "doroteus":

  Е, да, нека да бъдем хора! И аз на шофьорската си книжка (не българска) имам отбелязано “donor -yes”.

 7. 7 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Нме на севтъ такова производство, в което на производитела се плащан 0 лева!
  ЩОМ ИСКАТЕ ТАКА ДА ОРГАНИЗИРАТЕ НЕЩАТА: ШЕ ИМАТЕ 0 ДОНОРА!
  Той, моториста, мож да е у мозъчна смърт, ама кредит има, наследници.....дай му там процент, че ти произвежда органите. и без това правиш луди пари от трансплантации.
  МРЪСНИ КОПЕЛЕТА СТЕ ТОВА ЛЕКАРИТЕ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK