По-голям кръг роднини да могат да разрешават донорство, предвиждат промени

По-голям кръг роднини да могат да разрешават донорство, предвиждат промени

© Александър НиколовДа се разшири кръгът от роднини, които могат да дадат съгласие човек в мозъчна смърт да бъде донор, да се въведе възможност човек изрично да декларира приживе съгласие да е донор и да бъде вписван в специален регистър, да се повдигне въпросът и да започне дискусия дали да се разреши в България т.нар. кръстосано донорство и трансплантация на матка. Това са част от измененията, залегнали в проекта за промени в Закона за лечебните заведения, пуснат днес за съгласуване от здравното министерство.


Измененията, публикувани за обсъждане заедно с промени и в Закона за здравето, засягат всевъзможни взаимоотношения в здравния сектор и на над 50 страници правят редица промени. Едно от измененията е свързано с донорството.


С цел увеличаване броя на донорите се предвижда възможност по-широк кръг роднини да могат да разрешават взимането на органи и тъкани от починал човек. В момента такова съгласие могат да дадат съпруг или родител, дете, брат или сестра. Понякога обаче починалите нямат такива близки родственици и не могат да станат донори. Промените предвиждат вече воля за донорство да могат да изразяват и други роднини по съребрена линия "до четвърта степен, включително при родство, възникнало въз основа на осиновяване, но не по-рано от три години от осиновяването".
Пояснява се обаче, че всеки следващ ред роднини могат да дадат съгласие единствено при липса на по-близки роднини. За да няма никакви съмнения за недобросъвестност при вземането на органи и тъкани от починало лице, изрично се уточнява, че ако починалото лице няма близки, то не може да бъде донор.


Предлага се още хората приживе да могат да изразяват и изричното си съгласие за донорство. Това ще се вписва в регистрите на Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Това съгласие няма да замести волята на роднините след смъртта на лицето, но би могло да ги ориентира и да ги улесни при вземането на окончателно решение, се посочва в мотивите на здравното министерство.


Измененията прокарват и възможността за т.нар. кръстосано донорство – при наличие на двама реципиенти и съответно двама донори (техни роднини), които желаят да им дарят орган или тъкан, но са биологично несъвместими, да се допусне трансплантация на тези двама нуждаещи се пациенти чрез размяна на донорите (нероднини), ако те са съвместими със съответните реципиенти.


"Цел на законопроекта е провокиране на дискусия дали да се разреши кръстосаното донорство в България", се отбелязва в мотивите. Въпросът поражда много дискусии, поради което, преди да се вземе решение, е от особено важно значение да се постигне обществен, медицински и институционален консенсус по въпроса, допълват от здравното министерство. Затова в законопроекта са включени общи разпоредби, които да послужат като основа за водене на дискусия по въпроса. "При липса на широка подкрепа идеята няма да бъде включена в окончателния законопроект", заявяват от ведомството.


Друга важна дискусия, която повдигат измененията, е възможността за въвеждане на трансплантация на матка в България. "Това е нов метод, който е с малък световен опит. Провокира въпроси от етично и деонтологично естество, поради което целта на включването на въпроса в настоящия законопроект е да послужи за основа за водене на дебати по въпроса. Аргументите ни да го включим са аналогични на посочените такива по отношение на кръстосаното донорство. Важно е да се води дискусия по значими въпроси в тази област като това какви са критериите за определяне на жената като подходящ донор на матка и кога една жена е осъществила вече репродуктивните си функции", се отбелязва в мотивите.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Най-важното е приживе човек да даде съгласие за донорство, а не някакви далечни роднини да се разпореждат с органите му. Лично аз не съм съгкасна да стана донор и това трябва да бъде вписано в паспорта ми, а не след смъртта ми да търсят Сулъо и Пукъо да си дава съгласието вместо мен.

 2. 2 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 437 Неутрално

  За мен трябва да се въведе изрично несъгласие приживе. Ако няма такова, значи всеки е потенциален донор и не е нужно съгласие на близки.

 3. 3 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#1] от "proza":

  И смяташ, че органите ти ще бъдат нужни в отвъдното?

 4. 4 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Петата колона подготвя българите за донори на органи за богатите западняци.

  КОи може да си позволи транспантация на органи?
  Богатите.

  Къде са богатите?
  На Запад.

  Колко болници в България праявят трансплантация?
  А колко на Запад?

 5. 5 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3415 Весело

  "да се въведе възможност човек изрично да декларира приживе съгласие да е донор и да бъде вписван в специален регистър"
  ==========
  Аз нямам нищо против с мои части да бъде закърпен някой човек, но на моята възраст и с този начин на живот не знам дали ги бива.

  Еретик
 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  "С цел увеличаване броя на донорите се предвижда възможност по-широк кръг роднини да могат да разрешават взимането на органи и тъкани от починал човек. В момента такова съгласие могат да дадат съпруг или родител, дете, брат или сестра. Понякога обаче починалите нямат такива близки родственици и не могат да станат донори. Промените предвиждат вече воля за донорство да могат да изразяват и други роднини по съребрена линия "до четвърта степен, включително при родство, възникнало въз основа на осиновяване, но не по-рано от три години от осиновяването"."

  Дълбоко личен въпрос дали при смъртта си би искал някой от органите ти да послужат за живота на друг човек. Разбира се този въпрос би могъл да се постави и по друг начин: би ли потърсил помощ от починал човек, с чиито органи да продължиш да живееш в случай на тежък момент в живота си, не дай си Боже да се случи такъв ! Мисля че тези въпроси са прекалено лични и не трябва да се решават от роднини по съребрена линия до 4 степен, като само най - близките ти, които добре те познават, могат да дадат подобно съгласие ! Не че съм против за спасяване на човешки живот в такъв момент, напротив !

 7. 7 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 294 Неутрално

  То не останаха живи родители. На братчета ми детето ще ми даде последно сбогом.

 8. 8 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#4] от "WWW":

  Ахъм, и Сорос , и рептилите, и марсианците... всички искат да ти вземат органите, че да спасяват западняците. Да дадеш шанс за живот на човек, независимо от раса, националност или религиозна принадлежност, при това след като си си отишъл от този свят, кое е лошото? Жалко, че няма да имаш възможност да разбереш, че си помогнал, иначе може и по-хубаво да ти стане :)

 9. 9 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Е значи някой втори братовчед, който не съм виждал от 20 години, може да разреши да ме транжират, защото са му обещали пари? Дори мога да се обзаложа, че пак някое НПО ще поеме преговорите с роднините.

 10. 10 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 58 Любопитно

  Аз съм заверил нотариално пълномощно на един трети брачед,балдъзата и шуренайката, да ми дарят мозъка и некои други органи, ако ма блъсне влак,трамвай или кола!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2702 Любопитно

  Понякога обаче починалите нямат такива близки родственици и не могат да станат донори. Промените предвиждат вече воля за донорство да могат да изразяват и други роднини по съребрена линия
  ________________
  Е то в много корпоративни болници от неолиберален тип се доставят органи от такива които нямат близки в третия свят или колониите. Иначе колко на хиляда са тези само с рода по сребрена линия????  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2702 Любопитно

  Е значи някой втори братовчед, който не съм виждал от 20 години, може да разреши да ме транжират, защото са му обещали пари? Дори мога да се обзаложа, че пак някое НПО ще поеме преговорите с роднините.
  —цитат от коментар 9 на our12595545


  Естествено НПО-то няма да говори само за основни органи а за пълна и без остатъчна дисекция,

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#1] от "proza":

  Какво ви пука ( в този контекст) какво ще стане с разлагащото ви се тяло след смъртта ви ?. Дали ще ме погребат/кремират със или без някои органи ми е вся тая, основното което ме притеснява е да не го загубя приживе.

 14. 14 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5733 Неутрално

  Като го чета изглежда добре

 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  До коментар [#1] от "proza":Какво ви пука ( в този контекст) какво ще стане с разлагащото ви се тяло след смъртта ви ?. Дали ще ме погребат/кремират със или без някои органи ми е вся тая, основното което ме притеснява е да не го загубя приживе.
  —цитат от коментар 13 на m17


  Прави си има за какво да се притесняваш!? Дано не ти се налага защото страх лозе(органи) пази!
  Оказа се ,че при хибридни конфликти най-често хора губят живота си за да станат донори на органи!
  Справки - Украйна,Сирия,Ирак,Либия,Косово и т.н.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#15] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Това е верно но по време на конфликт няма кой и да те питат, директно те разфасоват. Тук дискусията е за закона.

 17. 17 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 841 Неутрално

  вачи, лесарите ти прават от секи труп по 1 милка чраз расфасоване, а ви внушават, че производителъ бил благороден, добър и требвало безплатно да си дари производството.
  нема такъв филм. кат ше прават 1 милка от вула лена - да дадът и на производитела, или да не се прават на благодетели. просто едни рекет,ори въртат мръсен бизнес. и се самообявяват за светци.
  ей затва - НЕМА СЪМ ДОНОР. МИСЛИ ПРИЖИВЕ, ДАН ПЛАЧЕШ КАТ МЪРТВЕЦ

 18. 18 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За един приятел питам - може ли да продаде бъбрек на тъщата, твърди, че менталните и способности се доближават до мозъчната смърт? 😅😄

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 19. 19 Профил на swh00618757
  swh00618757
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Предлага се още хората приживе да могат да изразяват и изричното си съгласие за донорство. Това ще се вписва в регистрите на Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Това съгласие няма да замести волята на роднините след смъртта на лицето, но би могло да ги ориентира и да ги улесни при вземането на окончателно решение"

  Какво искат да кажат с това? Че волята на пациента е от второстепенно значение? Пациентът има пълното право самостоятелно да реши, дали да бъде донор или не. Как така роднини ще имат правото да отхвърлят желанието на починалия и сами да решават какво да бъде правено с неговите органи? Пълна глупост!

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  В България е страшно да дадеш съгласие за донорство приживе. Поглеж някой ти помогнал да се споминеш, за да ти ползват органите.

 21. 21 Профил на matto   greg
  matto greg
  Рейтинг: 8 Неутрално  λάβετε 2% βοήθεια για να κάνετε επιχειρήσεις, να αγοράσετε σπίτι, αυτοκίνητο και να πληρώσετε ιατρικά έξοδα επικοινωνήστε με [email protected]

 22. 22 Профил на matto   greg
  matto greg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  λάβετε 2% βοήθεια για να κάνετε επιχειρήσεις, να αγοράσετε σπίτι, αυτοκίνητο και να πληρώσετε ιατρικά έξοδα επικοινωνήστε με [email protected]

 23. 23 Профил на matto   greg
  matto greg
  Рейтинг: 8 Неутрално

    Μπορώ να σας βοηθήσω να πάρετε 2% βοήθεια για να διευθετήσετε τους λογαριασμούς σας επικοινωνήστε με [email protected]

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK