Болници ще бъдат глобявани до 5000 лв., ако не отчитат всеки ден ефекта от лечението с нови медикаменти

Болници ще бъдат глобявани до 5000 лв., ако не отчитат всеки ден ефекта от лечението с нови медикаменти

© Надежда Чипева, КапиталБолниците и клиниките, които трябва да следят ефекта от терапията с определени лекарства, ще трябва всеки ден да дават информация за това как рефлектира върху пациентите прилагането на всеки конкретен лекарствен продукт. Ако лечебните заведения не предоставят чрез болничната си информационна система такива данни, и то всеки ден, ще бъдат глобявани от 2500 лв. до 5000 лв. Имуществени санкции до 5000 лв. ще бъдат налагани r на лечебни заведения при отказ да предоставят информация с административни цели.


Това предвиждат промени в закона за лечебните заведения, пуснат за съгласуване днес от здравното министерство.


Миналата година здравните власти въведоха изисквания за проследяване на ефекта от лечението, които засягат основно нови скъпоструващи терапии. Сега властите планират правила, според които информацията да трябва да се подава всеки ден към Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. А ако това не бъде направино – да има сериозни санкции.
С част от новите поправки, пуснати днес, здравното министерство планира да поправи грешки, допуснати при измененията миналата година, когато с преходните и заключителни разпоредби на бюджета на здравната каса бяха променени редица правила и взаимоотношения в сектора. След като тогава предвиди възможност НЗОК да плаща на фармацевтични компании за някои скъпоструващи иновативни лекарства едва след като болниците отчетат ефекта от лечението с тях, сега властите преосмислят идеята. Новото предложение е НЗОК да плаща за тези лекарства своевременно, но ако те не докажат ефекта си в практиката, фармацевтичните компании да възстановяват суми на НЗОК.


Основният проблем е, че докато не получат заплащане от НЗОК за медикаментите, аптеките и лечебните заведения не могат да ги платят на дистрибуторите и това поставя в риск лекарствоснабдяването на болниците и лечението на пациентите.


Измененията в закона за лечебните заведения предлагат и дефиниция на това какво означава "територия на лечебното заведение". Това се прави с цел да не се допускат противоречиви практики, при които в дворове и пристройки на болниците биват откривани частни лечебни заведения, които дублират някои от дейностите на държавните.


Предлагат се и промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, като се предвижда средствата от продажба на обособени части от лечебни заведения с държавно или общинско участие, независимо от размера на това участие, да могат да се използват за инвестиции, пряко свързани с предмета на дейност и за погасяване на задължения към кредиторите. Сега тези средства постъпват в централния бюджет.


След като не успяха да се справят в заложените срокове, в които съсловните организации трябваше да изработят и предложат нови правила за добра медицинска и фармацевтична практика, се предвижда това да бъде направено до ноември, а не до юни.


Новите разпоредби ще позволят и на лекарите асистенти, медицински сестри и акушерки да основават свои самостоятелни индивидуални или групови практики за здравни грижи, каквато опция нямаха до момента. С промените те ще могат да извършват самостоятелно определени манипулации в рамките на техните компетентности. Така например медицинска сестра ще може да превърже рана или да сложи инжекция в свой кабинет, а акушерките да следят бременността на жените.


Засега обаче не се предвижда възможност тези нови практики да могат да сключват договори със здравната каса и така пациентите, които изберат тези здравни услуги, ще трябва да си ги плащат, независимо дали са здравноосигурени.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Ма то тия молекули трябва да са елексир на живота, та да може за ден да излекуват почти умрели. Счетоводителска им работа...

 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4106 Любопитно

  И кой ще гледа ефекта, освен докторите? А, как ще се отчита? Тъпи бюрократи! Да вземе човек една тояга, па бой, бой!

 3. 3 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Още една административна тояга за болниците !

 4. 4 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Нищо няма да помогне. На Жорж не помогнаха.

 5. 5 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Оставете поне малко време на докторите да лекуват. Стига с това писане бе.
  Доктори ли са или писари?!

 6. 6 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4370 Любопитно

  Някой помислил ли е затова как и от кого ще се води подобна отчетност? Сами си приканват "креатичното начало", демек измислените истории в документирането, за да се развият нови нива на бюрокрацията по принципа на Питърсън. А плаща кой?

 7. 7 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Те лекари не останаха, сестри не останаха, общини без болници останаха, тези се чудят какъв пореден бисер да снесат, за да разгонват още и още и още....Абсурд!

  Мърфи е оптимист!
 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1949 Весело

  "НЗОК да плаща за тези лекарства своевременно, но ако те не докажат ефекта си в практиката, фармацевтичните компании да възстановяват суми на НЗОК."

  За първи път виждам признаци на мозък в главите на политиците.

  подпис
 9. 9 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1949 Весело

  Чудодейни лекарства може да измисли всеки. Не са само фармацефтичните компании - абсолютно всеки.

  подпис
 10. 10 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Задължителна сводка за малката и голямата нужда на пациентите, два пъти дневно до министъра, ЛИЧНО!!! Тези кретени ги напече слънцето, и като са напълно безпомощни, стават свръхактивни!!!

  roo
 11. 11 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От МЗ докога ще си правят експерименти с болниците и здравеопазването, това е поредната неефективна промяна.

  Marinov
 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  Много интересно :)

  Демек държавата ще прибере едни пари под формата на глоби от едни дружества дето са на държавна издръжка. :)

 13. 13 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2862 Весело

  "НЗОК да плаща за тези лекарства своевременно, но ако те не докажат ефекта си в практиката, фармацевтичните компании да възстановяват суми на НЗОК."За първи път виждам признаци на мозък в главите на политиците.
  —цитат от коментар 8 на Иван К


  Нон-сенсът винаги е активиран в ганглиите в тиквите на нашите полюционери.
  По закон лекарство е всяко вещество, за което е доказан лечебен ефект. Всеки, който "измисли чудодейно" лекарство, трябва да проведе клинични изследвания (за лечебния ефект) и токсикологични изследвания (за разумната доза и вредните въздействия "извън разума"). Допълнително, правилата на всяка здравна каса (частна, държавна, обществена) изискват икономическа целесъобразност (ако болката се тушира с два аспирина, няма смисъл да се дава "новото лекарство", което е на цената на сто аспирина). А в някои здравни каси, за разлика от нашата НЗОК, са изчистели "дискриминацията" между пациентите - реимбурсирват всички лекарства (напълно, а за "много иновативните", но все още не утвърдени, реимбурсацията е частична, но еднаква за всички).
  Освен това, не за всяка болежка има лек. Как например ще се отчита дневно "оздравяването" на диабетик, вземайки инсулин (рекомбинантен човешки с еднократно инжектиращо устройство на цена от 1500 лв.) при нужда? Същото е и при астматиците с инхалаторите.
  Отделно, че има лекарства, при които лекарствената терапия се прилага веднъж седмично, месечно, на три месеца, та дори и на шест месеца.
  Последно, да допуснем, че лекарите са отчитали всеки ден подобрение на пациента с по един градус и на 361 градус пациентът вземе, че умре (от нещо друго). НЗОК как ще си вземе парите за лекарството?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK