До 1500 лв. глоба, ако лекар наруши правата на пациент, предвиждат промени

До 1500 лв. глоба, ако лекар наруши правата на пациент, предвиждат промени

© ReutersКойто наруши правата на пациент, регламентирани в нормативен акт, ще се наказва с глоба от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение – от 500 до 1500 лв. Досега такава глоба не беше предвидена в закон. Отделно ще бъдат завишени санкциите за болници, които нарушат пациентски права, и те могат да достигнат до 6000 лв. за всеки отделен случай, а не както досега – до 1500 лв.


Това предвиждат промени в Закона за здравето, пуснати за съгласуване днес от здравното министерство.


Доплащане - само ако пациентът иска нещо по-скъпо
С други, публикувани днес за съгласуване, промени пък се предвижда забрана на изпълнителите на медицинска помощ да изискват или приемат доплащане за оказваната им медицинска помощ, гарантирана от бюджета на НЗОК. Лекарите ще трябва да преглеждат, оперират и лекуват, без да изискват и приемат плащане или доплащане за медицинската дейност, за която са сключили договор за плащане от здравната каса. Доплащане може да има само ако пациентът поиска да му бъде изписано по-скъпо лекарство, медицинско изделие или диетична храна от тези, които покрива с бюджетни средства. Или по-специални и индивидуални битови условия.


Това обаче не важи за онкопациентите, болните с тежки кръвоизливи или такива в тежко състояние, които остават в болниците по-дълго от минималния болничен престой. Ако те се нуждаят от по-скъпи медикаменти, болницата трябва да им ги осигури, става ясно от проекта.


Лекарите ще бъдат глобявани от 300 до 1000 лв., ако откажат да предоставят документация, фактури или резултати от изследвания на пациентите.


В момента доплащане се иска за преглед и лечение в почти цялата здравна система. Причината е, че здравната каса на теория би трябвало да финансира напълно основния пакет от медицински услуги. На практика обаче това не е така - голяма част от необходимите услуги не са включени в основния пакет и пациентите трябва да си ги плащат сами.


По-кратки срокове по жалбите за нетрудоспособност


С други промени се предлага да бъде намален от три на един месец срокът за произнасяне на Националната експертна лекарска комисия по жалбите срещу решения на териториалните експертни лекарски комисии. Това се прави, тъй като, докато текат обжалванията, хората с трайно намалена трудоспособност не могат да получават помощ и подкрепа.


Кой ще попада в регистъра на психичноболни


Измененията целят да поправят и неяснота, породила множество опасения за злоупотреби – кой и как ще бъде вписван в регистъра на хората с психични заболявания. Заради недостатъчно ясни текстове множество специалисти сигнализираха, че законодателството отваря врата в този регистър да попадат хора, били в депресия, с краткотрайни временни разстройства и други подобни. Сега се предлага нов текст, с който е конкретизиран и силно ограничен обхватът на хората, които ще попадат в регистъра, и това ще са само пациенти с психични разстройства, настанени на задължително лечение, както и такива, за които е постановено принудително лечение по Наказателния кодекс.


Здравното министерство предвижда да прокара и отдавна лансирана идея – само лекари да могат да са консултанти по диетика, хранене, лечебно гладуване и това вече да не попада в неконвенционалните методи за лечение, практикувани и от неспециалисти.


Министерството планира да бъдат създадени също центрове по превенция на зависимости от наркотични вещества в общините, които са административни центрове на области. Предлага се общинските съвети по наркотични вещества да се заменят с областни съвети по наркотични вещества, за да може дейностите по намаляване търсенето на наркотични вещества да бъде ангажимент на всички общини в областта, а не само на общините, които са административни центрове.


Новите текстове предвиждат и сериозни глоби, ако някой наруши правилата за водно спасяване, като за юридически лица тя може да достигне и до 10 000 лв.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Проблемът е дали пациентите знаят правата си и дали ще посмеят да ги потърсят!

 2. 2 Профил на Куха Лейка
  Куха Лейка
  Рейтинг: 471 Весело

  Лекарите не харесват това ...

 3. 3 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 824 Весело

  Еха. Искам да мога да вляза навсякъде, да не чакам, да си избера който лекар ми сака душата, да не плащам, нищо да не плащам, да ми веят и накрая да ме почерпят, да ми са под ръка нощем, особено след тежки прзници.

 4. 4 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 874 Неутрално

  понякога за това ги бият...няма как все лекарите да са прави или все пациентите да са прави...няма и безгрешни хора

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 5. 5 Профил на HERMES
  HERMES
  Рейтинг: 741 Неутрално

  То хубаво ще има глоби за лекарите и болниците, но самите пострадали какво получават от цялата тази работа? Освен преобладаващият среден.

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3542 Весело

  Крилатата фраза на професор Вучков- Гледам и не вярвам на ушите си".Дано стане това.

 7. 7 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  A aко пациент бие лекар? А ако лекарите остават с месеци без заплати? Няма да мирясате, докато не ги разгоните до един! Ама после милиционери НЕ могат да лекуват! Или на естествен подбор остават хората? Абсурд!

  Мърфи е оптимист!
 8. 8 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Бялата мафия вече е мафия с традиции. Няма кой да в победи.

 9. 9 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 638 Неутрално

  А лекарите нямат ли права?
  Когато имаш задължения би трябвало да имаш права. Напр. ако пациентът не изпълнява предписаното лечение би трябвало лекарят да има право да откаже да го лекува повече.

 10. 10 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 526 Неутрално

  България може би е единствената държава в която виновни лекари няма!

 11. 11 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Половината лекари вече са се замогнали до степен, че ако утре решат и могат повече да не работят.

 12. 12 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#11] от "jmf29537805":

  Съмнявам се, при положение, че днес работят на по две места поне.

 13. 13 Профил на buddy
  buddy
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Сега и тези доктори, които все още не са имигрирали, ще го направят.

 14. 14 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Проблемът е дали пациентите знаят правата си и дали ще посмеят да ги потърсят!
  —цитат от коментар 1 на Voiko

  Най-вече дали ще посмеят и дали ще успеят да докажат каквото и да е. Защото лекарите винаги се защитават едни други,така че всичко това е нелепо.

 15. 15 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Неутрално

  А лекарите нямат ли права? Когато имаш задължения би трябвало да имаш права. Напр. ако пациентът не изпълнява предписаното лечение би трябвало лекарят да има право да откаже да го лекува повече.
  —цитат от коментар 9 на драган


  Това е доста странно право, нали пациентът е тоя, дето е заинтересован да се излекува. Ако не вярва на лекаря и не изпълнява предписаното лечение, той едва ли ще иде пак при него.

 16. 16 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 640 Неутрално

  1500 лева, направо за няколко поколения напред ще ги вкарат в дългове.

 17. 17 Профил на bobbysup
  bobbysup
  Рейтинг: 8 Гневно

  Съжалявам, но правата на пациентите се наушват главоломн и сега! За всяко нещо трябва да си платиш иначе те чака тотално пренебрежение и това го знаят всички. Важи и за уж "елитните болници". Плащаш първичен преглед макар вече да си бил при този лекар сто пъти. Пащаш избор на екип, не защото избираш нещо, а защото така ти казва болницата. Да не дава Господ да имаш роднина на преклонна възраст и да трябва да плащаш за всяка манипулация я на санитар, я на не знам си коя неграмотна овца. Омерзен съм и тотално отвратен от сергийния начин на търговия със здравето на хората!
  Ама имало и "добри"....има, ама се налага да вземеш заем за да стигнеш до тях и да те излекуват!

 18. 18 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1435 Любопитно

  дедко Лойко нещо прекомерно захитря на дърти години, м... за пострадалите - негативите, а парсата - за хранените му мастии, да имат да си харчат... и пак кажете, че нее сладур

 19. 19 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 737 Неутрално
 20. 20 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Весело

  Лекарите не харесват това ...
  —цитат от коментар 2 на Куха Лейка


  Не само лекарите. И аз не харесвам това, въпреки скептичното ми отношение към търговците в бели престилки. Глобите са израз на тотален срив на Доверието. А Доверието е част от Здравето, от Живота.
  Ей на, хората почнаха да се питат какви са правата на клиента, опс пациента. Може ли клиентът да върне присъдения му бъбрек, прелятата кръв или погълнатото лекарство? И в какъв срок да заяви рекламация пред търговеца, който му е "свалял звезди от небето" за вечна младост/хубост или безсмъртие?

 21. 21 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Весело

  До коментар [#9] от "драган":

  "А лекарите нямат ли права? "

  Е, имат - това, което пише в трудовия им договор, Националния рамков договор, в устава на Българския лекарски съюз, в търговския договор за комисионни, в устава на търговското дружество "Болница" АД.
  Както казват едни "любими" форумци тук: "който не му харесва НЗОК да му плаща - чемодан, вокзал и на рынок (чёрный, теневой или белый зарубежом), но свободный.

 22. 22 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Любопитно

  До коментар [#17] от "bobbysup":

  "За всяко нещо трябва да си платиш иначе те чака тотално пренебрежение и това го знаят всички. "

  Вие като отидете в супермаркета да не би някой да беседва с Вас? А като платите на касата, най-много да Ви наругаят, че се шматкате излишно и бавите алъш-вериша.

 23. 23 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Въпросът е некоректен.

  Лечение е по взаимно съгласие и ако пациент откаже да продължава (лечение), лекарят също има право - да прекъсне.

  Но, общо казано, такава "неравнопоставяща" ситуация има безброй вариации,
  все при каквито "пациент" значи зависим (буквално: търпелив).

  В предвижданите законови промени е добро, например,
  задължението да се дава документ на пациент след извършено изследвание,
  преди евентуално лечение.

  След това, пациентът си преценява, може би след второ и или трето изследване или мнение, какво да прави нататък.
  Може да избере същото мед. заведение, или друго, или самолечение.

  До коментар [#15] от "usero":

  А лекарите нямат ли права? Когато имаш задължения би трябвало да имаш права. Напр. ако пациентът не изпълнява предписаното лечение би трябвало лекарят да има право да откаже да го лекува повече.

  —цитат от коментар 9 на драган

  Това е доста странно право, нали пациентът е тоя, дето е заинтересован да се излекува. Ако не вярва на лекаря и не изпълнява предписаното лечение,
  той едва ли ще иде пак при него.

 24. 24 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  До коментар [#10] от "gembirdkz":

  България е единствената страна ,в която всеки пациент може да разиграва лекаря както си иска ,да му се кара ,да го бие безплатно , да го кара денонощно с поколения да го лекуват безплатно в дома когато и както си поиска без лекаря да има някакви човешки права да се защити от навлеци ,които на това отгоре не спазват никакви лечения и правила ,всичко е едно добро пожелание ,а никой нищо не пише за нелекарите ,които се скъсаха в дрогерии и аптеки да лекуват без лекарски рецепти и да трепят безнаказано хора ,тях никой не проверява ,защото никъде не са регистрирани ,няма регламент за контрол на продадените лекарства и отчет на рецепти от дипломиран лекар ,както е по света ,защото така им изнася и купуват цялата държава , това е и основната причина за огромната смъртност ,а щом правата са най важните и се иска безплатно да се прави всичко ,а касата да не плаща ,ами малко часове по каса и работа извън нея ще регламентира 100% плащане от пациента без санкции ,вчера прегледахме 100 човека от 8 до 8 ,е ,ще преглеждаме 20 ,а другите 80 ще кешират ,ако искат да минат днес ,иначе ще чакат ,както в чужбина.

 25. 25 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Глобите и наказанията не могат да решат какъвто и да било проблем, ако не са създадени условия да няма корупция и анархия в каквато и да било система. В системата на здравеопазването най-важното е да се отдели частното от бюджетно финансираното, държавно или общинско здравеопазване. Частната система може да бъде осигурителна или кешова. ТЯ ФУНКЦИОНИРА 100% ПО ПРАВИЛАТА НА СВОБОДНИЯ ПАЗАР, НА ТЪРСЕНЕТО И ПРЕДЛАГАНЕТО! Бюджетната, държавно финансирана медицина, съществува за да отговори на конституционалните изисквания за безплатна, социално ориентирана медицина. ТЕ НЯМАТ АБСОЛЮТНО НИКАКВО ПРАВО, НАСТАНИЛИ СЕ В БОЛНИЦИТЕ И ПОЛИКЛИНИКИТЕ ПОСТРОЕНИ И ОБОРУДВАНИ С ПАРИТЕ НА НАРОДА ДА ИЗВЪРШВАТ КАКВАТО И ДА БИЛО ТЪРГОВСКА ДЕЙНОСТ, А ОЩЕ ПО- МАЛКО ДА ИЗНУДВАТ, ДА РЕКЕТИРАТ, ДА ИЗПРАВЯТ ДО СТЕНАТА ХОРАТА ИЗПАДНАЛИ В НЕОТЛОЖНА НУЖДА. Разбира се броят на бюджетно финансираните здравни заведения трябва да бъде значително редуциран, така че финансирането да е достатъчно за 2-3-кратно по- високо заплащане на мед. персонал.

 26. 26 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 492 Неутрално

  НЗОК е създадена не за да финансира здравето на българина,а да пълни целенасочено гушите на десетина медицински барона!Иска да постави мед.персонал на колене,в робска зависимост,на мижави възнаграждения за денонощен труд.Същевременно здравните осигуровки са ниски,постъпленията в бюджета на НЗОК също,да не говорим за милионите неосигурени и полуосигурени.Само че,другарЕ,тези времена отминаха-младите специалисти ще си вземат куфарите,а по-възрастните ще ви покажат дълъг среден пръст от частните си практики,поколенията сред лекарите се сменят,новозавършващите НЕ са живели в комунизма,дето медицината беше "безплатна"-населението пак ще плаща по реални цени,а медицинските барони и НЗОК ще идат в киреча в следващите 3-4 години!

 27. 27 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Закономерно геният на милиционерите намери универсалното решение на проблема - ГЛОБА!

 28. 28 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#2] от "Куха Лейка":

  Напротив които не плаща добавка остава на лечение само по здравна каса на легло без смяна на бельо и тоалетна в коридора ,безплатно му се осигурява обаче съответна компания предимно от цигани

  гошо
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK