В Европа рязко се увеличават случаите на дребна шарка

В Европа рязко се увеличават случаите на дребна шарка


Почти 90 000 случая на заболяване от дребна шарка (морбили) са регистрирани официално от Световната здравна организация за първите 6 месеца на годината в Европа. Това е повече от малко под 85 000 случая за цялата минала година в района, обхващащ 53 държави от Великобритания до Таджикистан.


Данните са от най-новия отчет на Световната здравна организация и в него България е сред 35-те страни с добър статут - "елиминиране" и на двете заболявания. Данните обхващат периода до 30 юли тази година и в тях попадат и последните случаи на заразени с морбили, като за страната са отчетени 1032 случая на морбили. Рубеола не е докладвана.


Великобритания, Гърция, Албания и Чехия са се върнали към състояние, в което дребната шарка е ендемично заболяване, т.е. властите не успяват да овладеят разпространяването му.
Тенденцията в отчета е тревожна, защото едва преди по-малко от три години - в края на 2016 г., е имало 5237 случая на заразени и 13 починали. Между януари и края на юни 2019 г. в СЗО имат официални данни за починали 37 души.


Украйна остава най-проблемната - повече от 54 000 случая и 18 починали за първото полугодие на 2019 г. Подобрение е отчетено в Австрия и Швейцария (влизане в категорията на страни без дребна шарка), а Белгия и Казахстан успяват да прекъснат ендемичното разпространяване.


"Имаме държави, където ваксинирането е недостатъчно, но имаме и страни, където ваксините покриват почти цялото население и въпреки това се намират малки неваксинирани общности, които водят до епидемия", коментира директорът на отдела за ваксинация към СЗО Кейт О`Брайън. Според организацията разпространението на болестта се дължи на лошите здравни системи и заблуждаваща информация за ваксините.


"Категорично има семейства, общности, хора, които получава погрешна информация не само за сериозността на заболяването и рисковете, но и за ефикасността на ваксините и безопасността им", каза О`Брайън. Според нея подвеждащата информация е все по-голяма заплаха.


През януари СЗО отчете, че нежеланието или колебанието на някои хора да ваксинират себе си или децата си вече е една от десетте най-големи заплахи за здравето на света.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK