Двумесечна проверка на здравната каса установи неправомерно платени над 706 хил. лв.

Двумесечна проверка на здравната каса установи неправомерно платени над 706 хил. лв.

© Юлия ЛазароваПоискани доплащания от пациенти за медицински дейности, които в същото време се плащат от здравната каса, неправомерно искане на потребителски такси, нарушения при техническото оборудване и апаратура, както и нередности при предписване на лекарства. Такива нарушения са били открити при проверката, която Върховната административна прокуратура възложи на здравната каса в средата на юни за това дали болници, поликлиники, лични лекари или зъболекарски практики са нарушили договорите си с касата, дали са отчитали неправилно разходи и дали са получавали неправомерно средства.


Инспектори от районните и централното управление на касата са направили 1745 проверки и са отчели пред прокуратурата 4537 нарушения, съобщиха днес от обвинението. Наложени са санкции за 112 879 лв., като предстои допълнително налагане на санкции за общо до 404 395 лв. В лечебни заведения в областите Ловеч, Плевен и София-област пък нарушенията ще доведат до прекратяване на договорите с касата.


Ще бъдат възстановени и неоснователно получени суми за 706 705.11 лв.
Сред дадените примери за нарушения са отчетени и платени от касата зъболекарски услуги, които не са били извършени. Договорът с този зъболекар е прекратен и преписката е изпратена на Районна прокуратура - Велико Търново. При проверката на районната каса в Пазарджик пък е установено неправомерно взети такси за избор на лекар/лекарски екип при приети пациенти по спешност. Преписката е изпратена до Изпълнителна агенция "Медицински надзор".


Установени са и чести нарушения на условията и реда по програма "Детско здравеопазване" в 12 области на страната – Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Стара Загора.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK