Кирил Ананиев не бил слушан внимателно за парите на медицинските сестри

Кирил Ананиев не бил слушан внимателно за парите на медицинските сестри

© Юлия ЛазароваПротести, недоволство, напрежение и обещания за пари – допълнителни пари за майчино и детско здравеопазване, за заплати на сестри, фелдшери, акушерки, за болници в отдалечени райони и т.н. Така преминаха пролетта и лятото на тази година. А на фона на поредните обещания и постановления за допълнителни държавни средства протестите не спират. Едва в последните дни се разбра и защо недоволство все още има – част от обещаните средства всъщност така и не са били отпуснати. Дори и за отпуснатите държавата няма механизми да ги насочи директно за увеличаване на заплати. И днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев даде да се разбере, че няма пълна информация в кои болници е достигнато заплащането, обещано в подписания в края на миналата година Колективен трудов договор, от 950 лв. за медицинските сестри.


В същото време Ананиев и председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова обявиха, че министърът не е бил слушан внимателно и не е бил разбран правилно за това колко са точно и как ще бъдат отпускани допълнителните средства в здравеопазването. И затова не е станало известно по-рано, че правителството няма да задели допълнителни 50 милиона лева, а само 6 милиона.


На фона на опитите за обяснения на Ананиев днес БСП поискаха натрупаните множество въпроси да получат отговори лично от премиера Бойко Борисов, след като той публично се е ангажирал с темата още през май. И го попитаха "защо е излъгал медицинските сестри и българските граждани".


Колко са парите и кой не е доразбрал
Първоначално след лична намеса на премиера още през февруари правителството даде допълнително на общинските и областни болници 30 млн. лв. Те бяха обещани заради затруднено финансово състояние на болници из страната, които са в отдалечени или обезлюдени райони и не могат да покриват разходите си на база обслужваните от тях пациенти.


Това обаче не се оказа достатъчно, специалистите по здравни грижи – сестри, акушерки, фелдшери и др., обявиха, че заплатите им са далеч под изискванията на колективния трудов договор, и започнаха протести. Затова в началото на април отново с разпореждане на премиера Бойко Борисов Министерският съвет гласува допълнителни до 50 млн. лв. по бюджета на Министерството за здравеопазването. А в своите изявления Борисов и Ананиев обявиха, че това е за повишаване на заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи. Двамата пак обещаха началните заплати и за двете групи да станат 950 лв.


За отпуснатите до 50 милиона съобщи на няколко пъти и Борисов, а също и Ананиев – публично, пред медии, а и в прессъобщения.


По-малко от месец по-късно, през май, на фона на други протести – на педиатрите от столичната болница "Проф. д-р Иван Митев", отново след среща при премиера с директори на болници и съсловни организации здравният министър обяви, че с 50 милиона лева ще бъдат увеличени цените на някои клинични пътеки. Повечето в сферата на детско и майчино здравеопазване. И това ще помогне за увеличение на заплатите на лекарите, работещи по тези пътеки. Тези средства идват от резерва на Националната здравноосигурителна каса за тази година.


Така, ако се направи сметка според обявяваните публично, медийно и с прессъобщения суми, би трябвало да се очаква допълнителните пари да са около 130 милиона лева. Оказва се, че това обаче не е така. И малко след отблокирането на 50-те милиона от резерва на касата правителството приема промяна в предишното си постановление от април. И решава да намали 50-те милиона по бюджета на здравното министерство, обявени през април като пари за заплатите на медицинските сестри, на общо 6 милиона.


"Никога не е ставало дума за два пъти по 50 милиона лева", обяви вчера министърът. А днес по време на парламентарния контрол допълни: "Нито премиерът, нито аз сме излъгали." Попита на никого ли не е направило впечатление, че сумите по постановлението от април и отблокираните средства по бюджета на касата през май – 50 милиона, съвпадат.


Пред "Дневник" Ананиев коментира в кулоарите, че не е крил информация, не е бил слушан внимателно. А той лично още през юни в предаването на Би Ти Ви "Лице в лице" бил обяснил, че парите от бюджета към здравното министерство са намалени от 50 на 6 милиона. Не отговори обаче защо още при публичното обявяване на отблокираните средства по клинични пътеки не е било заявено ясно пред всички медии, че тези средства ще са за сметка на предишните – отпуснати през април. И никъде не е съобщено в прессъобщение или на пресконференция, че 50-те милиона по бюджета на здравното министерство намаляват на 6 милиона с ново правителствено решение.


Действително Ананиев коментира през юни в предаването на Би Ти Ви въпроса. Над 20-минутният разговор е посветен на намеренията за здравна реформа. Едва в края на предаването, на фона на течащите финални мелодии и надписи, министърът казва за по-малко от минута в отговор на въпрос: "...ние не ги дадохме, от тези 50 милиона дадохме само 6 милиона... За останалите лечебни заведения използвахме резерва на касата, увеличихме над 100 клинични пътеки, с което осигурихме допълнителен приход, с който се създаде възможност да се увеличат заплатите в повечето болници."


Министърът допълни пред "Дневник", че и в последващи свои изявления е уточнявал, че общо сумата е 86 милиона лева. А стоящата до него председател на парламентарната здравна комисия и на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова коментира, че министърът не е бил чут внимателно и оттам идва неразбирането. Официално прессъобщение или пресконференция по тези въпроси, да се съобщи за измененото постановление и да се изчисти това неразбиране, обаче от май до момента не е имало.


А къде са парите


Неофициално от групата на ГЕРБ коментираха пред "Дневник", че най-сериозният проблем за министъра идва оттам, че той още от началото не е трябвало да се ангажира с въпроса за повишаване на заплатите на сестрите. Защото нито е в неговите правомощия, нито има механизми да гарантира такова увеличение. Но Ананиев не е послушал експертите в парламента и се е нагърбил с тази задача.


Както писа и "Дневник", министърът действително няма лостове да влияе на управителите на болниците, за да гарантира, че те ще използват допълнителните средства именно за увеличение на заплатите.


И днес по време на парламентарния контрол Ананиев каза, че все още министерството не знае какви са заплатите в различните болници из страната. Надявал се това да се разбере в отчетите на болниците за септември. Допълнително в бъдеще министерството планирало да изисква от болниците информация и именно по този въпрос – какви са заплатите на специалистите, работещи в болниците.


Ананиев вече преустанови и с даването на конкретни обещания за увеличени заплати, каквито правеше през пролетта – за заплати от 950 лв. навсякъде. Сега той вече обявява, че в редица лечебни заведения увеличението вече е факт, "надявам се до края на годината да стане в по-голямата част от държавните и общински болници". Като пак посочи, че това е в правомощията на ръководствата на болниците.


В края на изказването си министърът коментира, че не вижда никакво напрежение в болниците.


А след тези думи лидерът на левицата Корнелия Нинова обяви от парламентарната трибуна: "Чухме поредица от лъжи. От Ананиев чухме, че всичко е наред. Сега нека Борисов да дойде и да каже – защо излъгахте. Отговорността е лична и ваша."


Оправданието


Днес министърът даде и разяснения защо се е стигнало до намалението на правителствените средства. Оказа се, че през май правителството осъзнало, че отпуснатите до 50 милиона по бюджета на здравното министерство могат да бъдат възприети като нерегламентирана държавна помощ и страната да бъде санкционирана от Европейската комисия. След съгласуване и информация от лечебните заведения се разбрало, че за да няма нерегламентирана държавна помощ, сумата трябва да е до 6 милиона лева .Освен това министерството можело да разпредели средствата към общо 147 болници, докато здравната каса разплащала клинични пътеки с над 350 лечебни заведения. И затова било решено парите да минат през касата по клинични пътеки.


Решение, промяна и неразбиране, които биват изяснявани едва днес – пет месеца след измененията.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7634 Неутрално

  Борисов го хвърли на вълците, той пак невинен.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  Никак няма да е лошо, хората, които се занимават с политика и държавно управление поне от време на време да се вслушват в хората, които разбират как се КОМУНИКИРА, за да не се налага после първите да обясняват, че "НЯМАТ СЕСТРА"!!!

 3. 3 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Борисов, този мазник Ананиев, целия Министерски съвет, дружно излъгаха за 50те милиона за медицинските сестри.
  А репликата на Ананиев, че НЗОК също му е бащиния, доказва, че НОИ и НЗОК трябва да се закрият.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3163 Неутрално

  Аз се изненадвам, че все още има някои, които да се изненадват.

  Иди ми - доди ми, пунти мари, шменти-капели, търчи-лъжи, кибапчита-мибапчита, жакузита-макузита, па лакардии, па араламбене, па снишаване ... и все за ден да мине-друг да дойде, че за тези ден година храни и всеки ден в повече на власт и до касата си знаят, че им е подарен ...

 5. 5 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Един от малкото свестни в правителството.
  Не трябваше да се съгласява с този пост - не му е там мястото.
  И както каза Роси - Борисов го хвърли на вълците, той пак невинен.

 6. 6 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Сестрите сами са си виновни, че са си избрали тази професия. Ако бяха станали мис-дупе, всички щяха да имат къщи в Барселона за 2 млн. евро. При мис-дупе недостиг на финансиране никога няма!

 7. 7 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 448 Неутрално

  В България винаги някой нещо не доразбрал да разбере

 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3163 Неутрално

  ... Неофициално от групата на ГЕРБ коментираха пред "Дневник", че най-сериозният проблем за министъра идва от там, че той още от началото не е трябвало да се ангажира с въпросът за повишаване на заплатите на сестрите. Защото нито е в неговите правомощия, нито има механизми да гарантира такова увеличение. Но Ананиев не е послушал експеритте в парламента и се е нагърбил с тази задача ...

  Това е уникално!
  Значи ... Ананиев, който е в НЗОК от години и настоящ Здравен министър, не вдява и грам, че не е в час и с правомощията си.
  А взел пък, че подписал рамков договор за заплатите. Ананиев, член на НЗОК и в МФ от десетилетия!
  И това се сервира най-лежерно и безпардонно!

  Ако е нямал правомощия и го е знаел - значи лъже и мами умишлено!
  Ако е нямал правомощия и не го е знаел - значи е некомпетентен мухльо!

  Какъвто и да е - този е турен да огрижва здравето на хората!

 9. 9 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  До коментар [#5] от "Panda":

  Борисов не само го хвърли, ми предварително ги насъска срещу него 😁

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 10. 10 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Киро се оплете като пате в калчища сутринта по някакво радио.

  Гербаджиите си играйкат със здравната система като войници с граната, но ще вземе да им гръмне в ръцете и ще се чудят откъде им е дошло. Само с пари са ремонти и техника не става, трябва и персонал, но от ремонтите и техниката идват рушветите, та затова фокусът е там...

 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3567 Весело

  "Неофициално от групата на ГЕРБ коментираха пред "Дневник", че най-сериозният проблем за министъра идва оттам, че той още от началото не е трябвало да се ангажира с въпроса за повишаване на заплатите на сестрите. Защото нито е в неговите правомощия, нито има механизми да гарантира такова увеличение. Но Ананиев не е послушал експертите в парламента и се е нагърбил с тази задача."

  Май тоя не го слуша главата нещо....

 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3163 Неутрално

  До коментар [#5] от "Panda":Борисов не само го хвърли, ми предварително ги насъска срещу него 😁
  —цитат от коментар 9 на Darth Plagueis


  Бъркаш.
  Баце го хвърли да запушва амбразурата. Напълно адекватно на гербавата управленска логика.

  Какъвто и проблем да има - Баце го "затапва" с "даване" на пари.
  Тези пари трябва да се управляват. При това - най-изгодно.
  Как се управляват и "усвояват" така парите Ананиев е доказал за години в НЗОК.
  Затова беше хвърлен и точно Ананиев на амбразурата. И той си свърши точно тази работа точно така, както си я е вършил и преди. Освен това трябваше да въведе "приватизация" на застраховането в здравеопазването. Което също му е близко.

  Белята за Баце и гербавите дойде от там, че вече между Ананиев с парите и "мат'ряла" го няма анонимизиращият буфер, какъвто беше преди НЗОК.
  И лъснаха ...

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2979 Любопитно

  Бай Х преди месец от жипката във Варна каза ,че Е ДАЛ /сигурно от джба си/ 86 млн. На кой да вярват сестрите ? Аз на бай Х вярвам само пунта мара и шменти капели

 14. 14 Профил на mbt34598035
  mbt34598035
  Рейтинг: 272 Гневно

  Ще попитам за кой ли път - когато ние всички средностатистически българи измрем или емигрираме дружно, кого ще управляват сега управляващите ?! А сетих се - техните високоплатени социално осигурени избиратели /ама - кой ще им 4покрива" социалните осигуровки, когато нас, средностатистическите, плащащи осигуровките на кого ли, няма да ни има?!/.

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  Журалистите ,ако са си на мястото да извадят записите

 16. 16 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1310 Разстроено

  Все не са правилно разбрани нашите управници! И не само герберастите...

 17. 17 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  Правителство съставено от лъжци

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 18. 18 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Дали не е бил слушан внимателно или той не е лъгал внимателно...

  Marinov
 19. 19 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Абсолютна лъжа е, че в България се отделя малко БВП за Здравеопазване.
  Ето елементарна сметка
  8% за всеки работещ извън бюджета.
  4% от държавата, сиреч (като обича да казва Тиквун) за всички в бюджетната сфера, плюс пенсионери, деца и студенти редовно.
  Като изчислим и доплащанията, които гонят около 3,5 милиарда лева на година ( по официална статистика !!!), се получава следното …
  Закон за бюджета на НЗОК за 2019 - приходи 4,3 млрд. лева
  Доплащане - 3,5
  Общо за година 7,8 млрд. лева
  БВП на България за 2018 е 93,5 млрд. лева
  Което е 8,34 % от БВП, ама плащан от 1,2 милиона човека.

  Това е пълно обирджийство.
  Получава се, че всеки работещ в частната икономика плаща през здрави вноски и данъци над 20 % за здраве.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 20. 20 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Този сметоводител ше забие последния пирон в ковчега на здравеопазването. Хайде стига шикалкавили, става ли? След като на секундата трябваше чинно да се дадат милиардчетата за хвърчилата на чертеж, започва да играе червения молив! Какво ни интересуват сестрите в общинските болници, ние ходим в лъскавите частни, да му мисли мат´ряла!

  Мърфи е оптимист!
 21. 21 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Абсолютна лъжа е, че в България се отделя малко БВП за Здравеопазване.Ето елементарна сметка8% за всеки работещ извън бюджета.4% от държавата, сиреч (като обича да казва Тиквун) за всички в бюджетната сфера, плюс пенсионери, деца и студенти редовно.Като изчислим и доплащанията, които гонят около 3,5 милиарда лева на година ( по официална статистика !!!), се получава следното …Закон за бюджета на НЗОК за 2019 - приходи 4,3 млрд. лева Доплащане - 3,5Общо за година 7,8 млрд. леваБВП на България за 2018 е 93,5 млрд. леваКоето е 8,34 % от БВП, ама плащан от 1,2 милиона човека.Това е пълно обирджийство.Получава се, че всеки работещ в частната икономика плаща през здрави вноски и данъци над 20 % за здраве.
  —цитат от коментар 19 на ironhorse


  Дам, и както всеки с глава на раменете се досеща, сериозна част от тази сума въобще не отива за здраве, а направо си се краде от герп. Никой ли не схваща как и защо те с такова настървение продължават да наглеят да управляват тази уж бедна страна за някакви не кой знае какви по размер официални заплати, ами не оставят властта и да се изметат нейде из чужбина. Ами просто зад кадър яко милиарди се крадат. Яко милиарди!

  мурзилка
 22. 22 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Бях и съм песимист относно 950 лв начална заплата на сестрите . Следях без особен интерес обещанията на Б.Б и Ананиев. Голяма каша и пълна простотия.

 23. 23 Профил на datigo
  datigo
  Рейтинг: 286 Неутрално
 24. 24 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  Колко умни и справедливи са герберунгелите!
  Първо проявяват бащинска грижовност към медицинските сестри, като им отпускат 50 млн лева, а след това съвсем основателно и законосъобразно ги свеждат до 6...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Весело

  Хайде пак недоразбрали. Нали извадиха стенограмите ?
  Все едно когато Ананиев каже, че няма пари аз да отвърна вземи от тези ДО 200 милиарда от бюджета.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Евтиния, брато - дай пушилка, дай мъгла, дай патаклама "само" за 50 милиона и току виж се забрави фактът, че баницата е близо 5 милиарда, че мошеници "стентират" по 50000 лв. месечни заплати, че медицински кадри се подписват под фиш за 400-500 лв., че липсва повсеместен контрол над ръководствата на болниците, че разходите на българите за лекарства са огромни - явно той ги ползва за обяд, че милиарди се раздават по волята на един баш главанак, че "простият " народ събира пластмасови капачки за закупуване на кувьози, а счетоводителите все неправилно разбрани.

 27. 27 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5358 Неутрално

  До коментар [#8] от "xm...":

  ++++++++++++++

 28. 28 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3593 Неутрално

  Да припомням ли за онези 1.4 млрд лв резерв на НЗОК, кйто бе одържавен от първото правителство на Борисов? А афиширането на несъществуващ излишък в бюджета?
  Ако бяхме истинска парламентарна република, нар. представители щяха да имат контрол върху разходването на сумите и можеха да вземат решения в какви сфери да ги насочат, вкл. чрез преодоляване на евентуални пречки като "държ. помощ".
  Но ако имахме интелигентни и експертни депутати, избрани от мислещи граждани, в изпълнителната власт щяха да работят личности, различни от днешните индивиди, не ли.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 29. 29 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Кирчо е най-некомпетентния чиновник от тодорживково време...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK