Кирил Ананиев не бил слушан внимателно за парите на медицинските сестри

Кирил Ананиев не бил слушан внимателно за парите на медицинските сестри

© Юлия ЛазароваПротести, недоволство, напрежение и обещания за пари – допълнителни пари за майчино и детско здравеопазване, за заплати на сестри, фелдшери, акушерки, за болници в отдалечени райони и т.н. Така преминаха пролетта и лятото на тази година. А на фона на поредните обещания и постановления за допълнителни държавни средства протестите не спират. Едва в последните дни се разбра и защо недоволство все още има – част от обещаните средства всъщност така и не са били отпуснати. Дори и за отпуснатите държавата няма механизми да ги насочи директно за увеличаване на заплати. И днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев даде да се разбере, че няма пълна информация в кои болници е достигнато заплащането, обещано в подписания в края на миналата година Колективен трудов договор, от 950 лв. за медицинските сестри.


В същото време Ананиев и председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова обявиха, че министърът не е бил слушан внимателно и не е бил разбран правилно за това колко са точно и как ще бъдат отпускани допълнителните средства в здравеопазването. И затова не е станало известно по-рано, че правителството няма да задели допълнителни 50 милиона лева, а само 6 милиона.


На фона на опитите за обяснения на Ананиев днес БСП поискаха натрупаните множество въпроси да получат отговори лично от премиера Бойко Борисов, след като той публично се е ангажирал с темата още през май. И го попитаха "защо е излъгал медицинските сестри и българските граждани".


Колко са парите и кой не е доразбрал
Първоначално след лична намеса на премиера още през февруари правителството даде допълнително на общинските и областни болници 30 млн. лв. Те бяха обещани заради затруднено финансово състояние на болници из страната, които са в отдалечени или обезлюдени райони и не могат да покриват разходите си на база обслужваните от тях пациенти.


Това обаче не се оказа достатъчно, специалистите по здравни грижи – сестри, акушерки, фелдшери и др., обявиха, че заплатите им са далеч под изискванията на колективния трудов договор, и започнаха протести. Затова в началото на април отново с разпореждане на премиера Бойко Борисов Министерският съвет гласува допълнителни до 50 млн. лв. по бюджета на Министерството за здравеопазването. А в своите изявления Борисов и Ананиев обявиха, че това е за повишаване на заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи. Двамата пак обещаха началните заплати и за двете групи да станат 950 лв.


За отпуснатите до 50 милиона съобщи на няколко пъти и Борисов, а също и Ананиев – публично, пред медии, а и в прессъобщения.


По-малко от месец по-късно, през май, на фона на други протести – на педиатрите от столичната болница "Проф. д-р Иван Митев", отново след среща при премиера с директори на болници и съсловни организации здравният министър обяви, че с 50 милиона лева ще бъдат увеличени цените на някои клинични пътеки. Повечето в сферата на детско и майчино здравеопазване. И това ще помогне за увеличение на заплатите на лекарите, работещи по тези пътеки. Тези средства идват от резерва на Националната здравноосигурителна каса за тази година.


Така, ако се направи сметка според обявяваните публично, медийно и с прессъобщения суми, би трябвало да се очаква допълнителните пари да са около 130 милиона лева. Оказва се, че това обаче не е така. И малко след отблокирането на 50-те милиона от резерва на касата правителството приема промяна в предишното си постановление от април. И решава да намали 50-те милиона по бюджета на здравното министерство, обявени през април като пари за заплатите на медицинските сестри, на общо 6 милиона.


"Никога не е ставало дума за два пъти по 50 милиона лева", обяви вчера министърът. А днес по време на парламентарния контрол допълни: "Нито премиерът, нито аз сме излъгали." Попита на никого ли не е направило впечатление, че сумите по постановлението от април и отблокираните средства по бюджета на касата през май – 50 милиона, съвпадат.


Пред "Дневник" Ананиев коментира в кулоарите, че не е крил информация, не е бил слушан внимателно. А той лично още през юни в предаването на Би Ти Ви "Лице в лице" бил обяснил, че парите от бюджета към здравното министерство са намалени от 50 на 6 милиона. Не отговори обаче защо още при публичното обявяване на отблокираните средства по клинични пътеки не е било заявено ясно пред всички медии, че тези средства ще са за сметка на предишните – отпуснати през април. И никъде не е съобщено в прессъобщение или на пресконференция, че 50-те милиона по бюджета на здравното министерство намаляват на 6 милиона с ново правителствено решение.


Действително Ананиев коментира през юни в предаването на Би Ти Ви въпроса. Над 20-минутният разговор е посветен на намеренията за здравна реформа. Едва в края на предаването, на фона на течащите финални мелодии и надписи, министърът казва за по-малко от минута в отговор на въпрос: "...ние не ги дадохме, от тези 50 милиона дадохме само 6 милиона... За останалите лечебни заведения използвахме резерва на касата, увеличихме над 100 клинични пътеки, с което осигурихме допълнителен приход, с който се създаде възможност да се увеличат заплатите в повечето болници."


Министърът допълни пред "Дневник", че и в последващи свои изявления е уточнявал, че общо сумата е 86 милиона лева. А стоящата до него председател на парламентарната здравна комисия и на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова коментира, че министърът не е бил чут внимателно и оттам идва неразбирането. Официално прессъобщение или пресконференция по тези въпроси, да се съобщи за измененото постановление и да се изчисти това неразбиране, обаче от май до момента не е имало.


А къде са парите


Неофициално от групата на ГЕРБ коментираха пред "Дневник", че най-сериозният проблем за министъра идва оттам, че той още от началото не е трябвало да се ангажира с въпроса за повишаване на заплатите на сестрите. Защото нито е в неговите правомощия, нито има механизми да гарантира такова увеличение. Но Ананиев не е послушал експертите в парламента и се е нагърбил с тази задача.


Както писа и "Дневник", министърът действително няма лостове да влияе на управителите на болниците, за да гарантира, че те ще използват допълнителните средства именно за увеличение на заплатите.


И днес по време на парламентарния контрол Ананиев каза, че все още министерството не знае какви са заплатите в различните болници из страната. Надявал се това да се разбере в отчетите на болниците за септември. Допълнително в бъдеще министерството планирало да изисква от болниците информация и именно по този въпрос – какви са заплатите на специалистите, работещи в болниците.


Ананиев вече преустанови и с даването на конкретни обещания за увеличени заплати, каквито правеше през пролетта – за заплати от 950 лв. навсякъде. Сега той вече обявява, че в редица лечебни заведения увеличението вече е факт, "надявам се до края на годината да стане в по-голямата част от държавните и общински болници". Като пак посочи, че това е в правомощията на ръководствата на болниците.


В края на изказването си министърът коментира, че не вижда никакво напрежение в болниците.


А след тези думи лидерът на левицата Корнелия Нинова обяви от парламентарната трибуна: "Чухме поредица от лъжи. От Ананиев чухме, че всичко е наред. Сега нека Борисов да дойде и да каже – защо излъгахте. Отговорността е лична и ваша."


Оправданието


Днес министърът даде и разяснения защо се е стигнало до намалението на правителствените средства. Оказа се, че през май правителството осъзнало, че отпуснатите до 50 милиона по бюджета на здравното министерство могат да бъдат възприети като нерегламентирана държавна помощ и страната да бъде санкционирана от Европейската комисия. След съгласуване и информация от лечебните заведения се разбрало, че за да няма нерегламентирана държавна помощ, сумата трябва да е до 6 милиона лева .Освен това министерството можело да разпредели средствата към общо 147 болници, докато здравната каса разплащала клинични пътеки с над 350 лечебни заведения. И затова било решено парите да минат през касата по клинични пътеки.


Решение, промяна и неразбиране, които биват изяснявани едва днес – пет месеца след измененията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK