Камарата на архитектите сезира и административния съд заради строежа на бъдещата педиатрия

Камарата на архитектите сезира и административния съд заради строежа на бъдещата педиатрия

© Надежда Чипева, КапиталКамарата на архитектите в България е внесла жалба във Върховния административен съд срещу обществената поръчка за дострояване на двата 12-етажни корпуса, предвидени за бъдещата детска болница в София. Делото е насрочено за 11 ноември. Според организацията сградата е невъзможна и незаконна в сегашното й състояние, а най-важното - ще бъде опасна.


Камарата на архитектите оспори и пред Комисията за защита на конкуренцията поръчката с подобни аргументи, но антимонополният орган отхвърли жалбата. А след като търгът беше възобновен, за участие в него оферти подадоха три консорциума.


В съобщение от днес камарата отново заявява, че заради опасностите, които създава бъдещият строеж, организацията е подала жалба във ВАС.
"Нормите за земетръс позволяват до 8-етажна болница в София. Според Общия устройствен план и Подробния устройствен план педиатрията не може да е по-висока от 20 метра", се казва в мотивите. Отбелязва се още, че през 2011 г. съществуващият незавършен строеж, който се предполага да бъде доизграден и да се превърне в новата детска болница, е определен за премахване. А с Подробния устройствен план на столицата се предвижда и строителството на нова, различна по конфигурация детска болница на 5 етажа. Всичко това прави стария строеж, както и обществената поръчка за довършването му напълно незаконни, смятат архитектите.


Те отбелязват, че грубият строеж е започнат през 1978 г. и за толкова време всяка сграда старее, а 12-те етажа бетон и арматура са били изложени десетилетия наред на дъжд, сняг, лед и пек без никаква защита. Експерти, включително от Министерството на здравеопазването, стигат до същия извод още през 2004 г., се отбелязва в писмото.


От камарата възразяват и срещу това, че в поръчката няма никакви изисквания за една съвременна болница като електричество, водоснабдяване, климатизация и стерилност. "Няма никаква идея за броя на паркоместата, да не говорим за хеликоптерна площадка за спешните случаи. Няма мисъл за изграждането на топла връзка със съседната университетска болница "Майчин дом", се казва още в становището.


Предвиденият максимален финансов ресурс за строежа на бъдещата болница е 95 442 000 лв. с ДДС. С него трябва да се дострои стара 12-етажна сграда на територията на Александровска болница, строена в края на 70-те години на миналия век, и тя да се превърне в нова национална педиатрична болница.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK