За първи път в България беше извършена белодробна трансплантация

Снимка: архив

© Георги Кожухаров

Снимка: архивПървата белодробна трансплантация в България беше извършена тази нощ от екип на Университетска болница "Лозенец", съобщиха от здравното министерство. Интервенцията е извършена от д-р Игор Тодораке от университетската болница в Хановер и проф. д-р Любомир Спасов.


Трансплантацията започна към 22.30 ч. снощи и е приключила към 4.30 часа тази сутрин. През цялото време здравният министър Кирил Ананиев е получавал информация за хода на трансплантацията.


Рецепиент е 70-годишен мъж с крайна степен на белодробна недостатъчност поради белодробна фиброза. В момента пациентът се намира в реанимация.
Тази година български специалисти започнаха обучение в Университетската болница във Виена за подобен тип трансплантации. Прогнозите бяха първата белодробна трансплантация в страната да бъде извършена през 2021 година в УМБАЛ "Света Екатерина".


По информация на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" в момента чакащите у нас за белодробна трансплантация са 19.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  УВАЖЕНИЕ за целият екип на Университетска болница "Лозенец"!!!!

 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  БРАВО!!!

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5640 Неутрално
 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  До коментар [#3] от "pet_fire":

  Преживяемостта ще покаже...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Много хубава новина! Това е новина, а не разни ритнитопковци какво правили.

 6. 6 Профил на lancelot
  lancelot
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Браво, пичове.
  Не чакайте планьорката. Напред.

 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Неутрално

  " Трансплантацията на бял дроб представлява сериозна оперативна интервенция, изискваща изключителна предоперативна подготовка и специални грижи за пациента следоперативно, която в редица случаи се оказва единственото дефинитивно, ефективно лечение.

  Прилага се обикновено при пациенти с тежки увреждания на белите дробове, при които продължителността на живот без трансплантацията е минимална и операцията се характеризира с животоспасяващ характер"

  https://medpedia.framar.bg/лечения/трансплантация-на-бял-дроб

  Поздрави на целия екип ! Дано операцията се окаже успешна !

 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  До коментар [#7] от "samoedin":

  Какво значи успешна, колко време трябва да живее рецепиента? При Ники Лауда след извършената трансплантация, същата беше квалифицирана като успешна, а той живя само няколко месеца още.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 9. 9 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Е 70-годишен човек ли беше най-належащия? Не че трябва да го оставят да мре човека, обаче имаше толкова млади хора, които чакаха операция. Не ми се вижда редно възрастните да пререждат по-младите.

 10. 10 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#7] от "samoedin":Какво значи успешна, колко време трябва да живее рецепиента? При Ники Лауда след извършената трансплантация, същата беше квалифицирана като успешна, а той живя само няколко месеца още.
  —цитат от коментар 8 на hamiltonf


  Дори този резултат е позитивен , както за екипа така и най-вече за пациента ! Всеки ден живот е подарък от Бог и прекрасните хирурзи , извършили това чудо в България. Освен това , един организъм , отслабнал заради ХИПОКСИЯ се справя трудно поради отслабена имунна система .
  "Белодробната трансплантация не е дефини-тивно лечение за пациентите . Тя е сред-ство за удължаване на живота на пациентите с „крайна фаза на белодробно засягане”, но дори и в страните с възможности и богат опит в бе-лодробната трансплантология поне 50% от па-циентите, които са в „списъка на чакащите” за трансплантация, не успяват да я дочакат." - официална статистика !

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  До коментар [#10] от "doroteus":

  "Всеки ден живот е подарък от Бог.."?!


  Това е условно, много условно понятие, когато става дума, за месеци, преминали в лекарствени терапии, постоянни медицински прегледи, безброй ограничения и т. н.
  Айде, да не намесваме бог...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  Браво.Бьлгарските доктори все пак са едни от най-добрите специалисти в цяла Европа.

 13. 13 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2385 Неутрално

  2019 ?!!
  Иначе браво !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 14. 14 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  Е 70-годишен човек ли беше най-належащия? Не че трябва да го оставят да мре човека, обаче имаше толкова млади хора, които чакаха операция. Не ми се вижда редно възрастните да пререждат по-младите.
  —цитат от коментар 9 на zlo38528262


  Границата е 65 години.

 15. 15 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 515 Неутрално

  ВИКАМ ДА ПОЧАКАМЕ ЗА РЕЗУЛТАТА...

 16. 16 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#14:"5149mich"][/quote]

  НА НЕГО СЕ УЧАТ,МОЙ...
  СЛЕДОПЕРОТИВНИЯТ ПЕРИОД Е РЕШАВАЩ...ТРАНСПЛАНТАЦИИТЕ СЕ ПОЛУЧАВАТ,НО ВАЖНОТО Е ПОСЛЕ..

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5708 Неутрално

  Нова надежда...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#14:"5149mich"][/quote]

  НА НЕГО СЕ УЧАТ,МОЙ...
  СЛЕДОПЕРОТИВНИЯТ ПЕРИОД Е РЕШАВАЩ...ТРАНСПЛАНТАЦИИТЕ СЕ ПОЛУЧАВАТ,НО ВАЖНОТО Е ПОСЛЕ..

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  Браво и на добър час.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Неутрално

  До коментар [#7] от "samoedin":Какво значи успешна, колко време трябва да живее рецепиента? При Ники Лауда след извършената трансплантация, същата беше квалифицирана като успешна, а той живя само няколко месеца още.
  —цитат от коментар 8 на hamiltonf  Дал съм линк за повече информация, защо не прочетеш по - внимателно какво пише в него ? Въпрос на десетина минути, иначе просто губиш времето на другите:


  Трансплантацията на бял дроб е голяма и сериозна хирургична интервенция, която носи със себе си характерните и възможни за всички хирургични манипулации рискове, а именно кървене (по време на операцията и след това), инфектиране на мястото на оперативното поле, засягане на разположени в съседство органи, структури и съдове.

  Високите технологии и навлизането на подобрени фармакологични препарати позволяват своевременно овладяване при настъпили усложнения и намаляване на рисковете от дългосрочни последици.

  Едни от най-честите нежелани ефекти, наблюдавани при трансплантация на органи като цяло, е реакцията на отхвърляне на присадката.

  Реакцията може да настъпи внезапно или постепенно като най-често се развива в първите шест месеца след операцията, но теоретично може да се прояви по всяко едно време. По тази причина пациентите следва да бъдат запознати с едни от най-честите и първи признаци на реакция на отхвърляне, като при появата им се препоръчва своевременно посещение на лекуващия и наблюдаващ лекар. Едни от най-честите признаци на реакцията включват повишена телесна температура, грипоподобни прояви, болка в гърдите, кашлица, болка в областта на белите дробове, отпадналост.

  Още за Трансплантация на бял дроб | Лечение от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/лечения/трансплантация-на-бял-дроб
  Зависи хирургическата интервенция какво е засегнала конкретно, имало ли е усложнения, състоянието на пациента, подготовката за операцията преди това....Такива въпроси, които задаваш, нямат отговор: еди колко си време ! Човешкият живот и здраве са сложен феномен, където и най - добрите и изтъкнати специалисти в дадената област често говорят в условности и в зависимост според.....
  Но аз пожелава успех на този възрастен човек !

 21. 21 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Чудя се тук отворковците, дето сами трансплантират квото им падне:
  Знаете ли кой и какъв е Любомир Спасов??? Поне мааалко познание? Крякайте си до насита, невежеството е кеф... Е, сигурно има и нарочни "възхитени"...

  roo
 22. 22 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Чудя се тук отворковците, дето сами трансплантират квото им падне:Знаете ли кой и какъв е Любомир Спасов??? Поне мааалко познание? Крякайте си до насита, невежеството е кеф... Е, сигурно има и нарочни "възхитени"...
  —цитат от коментар 21 на babyroo


  Аз вече се чудя. Спасов е много добър карди хирург. Но от години се превърна в основен трансплантатор. Хайде, бял дроб повече се връзва със тясната му специалност. Но какво да кажем за чернодробните трансплантации? ИЗкарал бил курсове по трансплационан хирургия, ама все пак. Това не са 50-те години, когато още не са били напълно разделени специалносттие

 23. 23 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Трансплантациите са допустими само еднояйчни близнаци или, ако са ти "отгледали" орган от собствената ти стволова клетка.Тъй като няма ясна дефиниция що е това смърт: спиране на дишането и сърдечната дейност и изчезване на рефлексите (т.н. мозъчна смърт), то да вземеш за трансплантация живо сърце и бял дроб е в противоречие изобщо с лекарската етика. Няма да се изненадам , ако трансплантират и глава. Малоумници!

 24. 24 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#8] от "hamiltonf":

  Какво значи успешна, колко време трябва да живее рецепиента? При Ники Лауда след извършената трансплантация, същата беше квалифицирана като успешна, а той живя само няколко месеца още.
  =======================================================================

  Ники Лауда живя 10 месеца. Той имаше две трансплантации преди това ( бъбречни) и разви бъбречна недотатъчност след белодробната трансплантация.
  Плюс това на практика никъде не извършват белодробни трансплантации след 65-годишна възраст. В българския склучай трансплантацията е извършена от немско-български екип, а не изцяло от български екип. В България дълго време още няма да има
  рутинни белодробни трансплантации, защото няма организация и подготвени екипи.

 25. 25 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Чакащите са само 19 с тенденция да се увеличават двойно всяка година поради замърсения въздух в големите градове. Успех при намиране на донори когато всеки един почне да страда от въздуха който диша и водата която пие.

 26. 26 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#23] от "bobhunter":

  ...глава не но мозък трябва да се научат да трансплантират ! Има доста хора но които ще им трябва такъв за да тръгне тази държава по правилен път.

 27. 27 Профил на turtle
  turtle
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Досага не съм чувал, доктор след операция да отиде при пациента и да каже .... осрахме се.
  Всеки казва че операцията е минала много добре... а колко добре става ясно като отидеш на консулт при друг лекар.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK